Pages

Thursday, December 30, 2010

cuti yang lama

Sepatutnya saya cuti sampai selasa
tapi keadaan kesihatan saya yang tak meng"ijin"kan ini telah membuat saya menambah cuti
ewahhh ayat tak buleh blah
pagi2 tadi kawan saya called..ayat lebih kurang macam ni

"ko mc eh Na??" (ayat agak2 je sebab time tu tengah mamai lagi)
"ha.." (itu je yang dapat saya jawab sebab suara tak baper nak keluar - batuk)
"sambung esok la sebab semua dapat cuti free.."

dalam hati saya ni..biar betik..cuti apa pulak
bukan ke esok baru 31hb
pung pang pung pang..gi pos Ammar ke umah Su sebab saya tak sihat dan tak dapat nak jaga 2-2
singgah kedai nak beli surat khabar sebab nak tau result Malaysia lawan Indonesia
ooooo..Malaysia menang..PM bagi cuti ...... osah ketinggalan la saya ni
malam tadi lepas makan ubat saya dok baring depan tv
saya tengok macam tu je.... saya tau Malaysia dapat gol pun bila dengar jiran saya menjerit
last2 tv tengok saya

tahniah la pasukan Malaysia sebab dapat kalahkan Indonesia yang poyo itu
thanks kat PM sebab bagi cuti free
tak pasal2 saya dapat cuti lama....hahaha...rasa nak melompat je tapi kepala tengah ting tong
: )

Wednesday, December 29, 2010

gambar perempuan comot

Tajuk adalah ditujukan untuk diri sendiri
siyes nyampah dengan keadaan saya masa tu



saya dan Nadia - sepupu


dengan opismate



dengan Masitah - kawan masa sekolah



saya dan kak Zurina - 2 pupu tapi panggil Kak..belasah la..dah dia bahasakan diri akak..



dengan Atun - sepupu yang dok kat Perak


bersama-sama sepupus


sepupu - Along dok kat Johor



Nurul - sepupu


note : nampak tak tudung saya basah?? ntah apa2 tudung ni...bila berpeluh terus terserlah kepeluhan itu...dan dan tu salahkan tudung..hahaha


2nd note : ahah..ada pulak note kedua...baju saya coklat sebab saya tak buleh nak bezakan kaler gold itu macamana..lantak la..janji berbaju... anak2 pun berbaju coklat kecuali En.Papa yang berbaju raya....Ammar dan Iman lepas majlis cukur jambul tu terus saya tukarkan mengikut tema yang digubah oleh saya sendiri...COKLAT

majlis sambut menantu

Sementara idea tengah mencurah saya apdat laju2
nanti dah blur....ayat pun tonggang langgang




Ketibaan pengantin dan jugak rombongan dari Setiu, Terengganu
sebenarnya kan..tak banyak gambar dari kamera saya ni
ni pun mana yang sempat je
amik secara curi2...curi2 tu maksud saya curi tulang semasa bertugas
baru nak berposing... dah kena panggil..
baru nak keluarkan kamera dah kena lambai
huuuu...



omak pengantin laki menepung tawar pengantin
lain2 umat yang menepung tawar saya tak sempat nak snap gambar dorang



pengantin sedang memotong kek yang di sponsor oleh Amin iaitu best friend adik saya
tenkiu kat Amin n family sebab seluruh keluarga dia datang ke majlis ni
Masitah kakak kepada Amin dan kawan saya masa sekolah yang dah lama tak jumpa pun datang
terima kasih sangat2 sori sebab tak dapat menyembang lama2 dengan korang : (



hahaha..gambar kandid makcik Leha and friends
ais krim pun ada di sediakan
Mama dan jiran2 saya yang buat...seminggu sebelum kenduri depa dah sibuk gotong royong buat ais krim untuk di bagi pada tetamu
hehehe..nanges guling2 la uncle jual ais krim mat kool mat kool tu sebab tak dapat sambutan
yer la kan dah ada yang free, buat apa habiskan duit beli kat uncle mat kool mat kool kawan ku tu : ) macam2 perisa ada ... akan tetapiiii.. percayakah korang semua bahawasanya saya ni,
setitik pun tak merasa ais krim tu??? percaya la..muka suci ni mana ada tipu2 punya
iskkkk..iskkk sedih nya : (
bubur gandum pun ada tau...tapiiii.... pun tak merasa
tak tau la..nak kata habis tak jugak... bizi sangat kot....



family in law saya datang kecuali FIL saya
FIL saya demam tu sebab tak dapat datang
takpe la...yang lain2 datang pun dah buat saya senang hati....



opismate saya yang sudi datang..thanks yer korang
sayang kat korang..ingat tak sudi datang
tapi tak datang saya tak touching pun
bukan saya yang kawen...adik saya yang kawen
sori la tak dapat nak layan korang lebih2
Kak Pah pun ada (gambar takde)
sedara2 dari Pahang pun ramai yang datang


dah habis majlis baru la saya dapat menikmati nasik minyak
tu pun baru 2-3 suap dah kena panggil
taktau le kenapa dorang berminat sangat dengan saya
macam la takde umat lain nak di panggil
tu la dia keburukan adik-beradik yang tak berapa nak ramai ni
yer positif kan diri .... kata anak sulung


itu sebab saya kepenatan sampai arini
sampai demam.... belum pun hilang penat kenduri, Ammar pulak kena cirit birit
tak tau la apa benda yang dia makan
pengantin dah pun berada di rumah mereka di Damansara tu
so.... selesai la sudah kami 3 beradik
semua dah berumah tangga..... Mama pun tersenyum riang

belum terlambat untuk bercukur

Sori terlambat nak stori pasal kenduri kawen adik saya
saya terrrrrrrrlaluuuuuu penat dan sekarang ni saya demam selsema
online kat rumah...hehehe..taktau nak buat apa....
Ammar tido, Iman pulak saya pos ke rumah MIL


mula2 saya nak stori pasal cukur jambul Ammar
cukur jambul je...aqiqah nanti nak buat kat rumah sendiri
bila???? taktau.....
macam terlambat je buat majlis cukur jambul Ammar ni
yer la dah 10 bulan baru la mak pak dia hegeh2 nak buat semua ni
kebetulan majlis sambut menantu so saya tumpang sekaki la
majlis tu belah pagi sebelum majlis kemuncak pada tengahari tu



geng marhaban dari Rumah Rakyat Panchor... geng MIL saya jugak tapi MIL saya idak le join





bermula la upacara nya...walaupun Ammar kekurangan rambut gigih makcik tu ; p
ikut gen saya tu..dulu masa kecik2 rambut saya buleh dikira
so..anak2 mewarisi saya
memang saya nak jugak buat cukur jambul untuk Ammar sebab abang dia dah buat masa kecik2 dulu, lagipun saya nak adil dan saksama takdela nanti bila dah besar depa tengok album gambar masa kecik2 tertanya-tanya... "Ibu..naper Ammar tak buat macam abang..?"
ha kan dah jenuh nak explain
takde salah sorang terasa hati



Iman buat hal sendiri


siapa perempuan gemuk itu??
hahaha..itu la saya...dari belakang nampak sangat saya dah berisi
saya saja letak gambar belakang sebab waktu ni muka saya comot sangat
berpeluh-peluh..dan saya sendiri taktau kenapa saya terlalu bizi ngalahkan mak pengantin dan jugak pengantin itu sendiri
pakai pulak tudung pesen gitu..so terserlah la peluh2 di tudung saya itu
malu pun ada jugak tapi apakan daya...berkejar ke sana sini sampai lencun kepala saya ni


alhamdulillah majlis cukur jambul Ammar berjalan dengan lancar tanpa tangisan dari Ammar
bagus....Ammar dah besar... takde nangis2 lagi kan.....dan selepas majlis tu Ammar tido dengan lena sampai la pengantin habis makan beradab
dia betul2 memahami yang ibu dia bizi yang ntah apa2 ntah tu....

Thursday, December 23, 2010

sembang-sembang



Sebenarnya saya tengah bosan tahap gila babas
babas pun tak bosan macam saya
tu la..time takde keje..cuba tengah banyak keje nak kencing berak pun kena hold dulu
arini opis sunyi sebab yang besar2 semua takde..gi menembak katanya
tinggal yang kecik2 je..kecik2 tu maknanya kerani2 cabuk ni je la...
saya nak gi menebeng ke bilik orang macam serba salah pulak sebab dorang tengah sibuk
makanya duduk la sorang2 layan blog..tengok Fb adalah sesuatu yang membosankan ketika ini
haiiihhhh...kalau kat Putrajaya harus la goda2 As ajak gi mana2
tak pun halo2 Cik Puan
kat sini agak terbatas..nak drive sendiri pergi keje sememangnya malas
malas nak harung jammed terutama di persimpangan depan kilang Yakult tu sampai la ke Bukit Chedang...huuuuu..saya yang duduk sebelah driver pun tension
lagi satu nak mencari parking...dun like maaa...
ishh..tadi ada gak terpikir nak mc je...tapi nak mencipta ayat kat doktor tu yang payah
i kan suci...mana tau tipu2 ni..hehehehe
sekarang ni kat umah mama tengah bizi..tak silap arini dah buat kerisik dan pasang khemah
very the awal la pulak pasang khemah padahal bulu hidung pengantin pun tak nampak
; p hahahah... kekurangan cuti kata mereka..hmmm yer la...



hei..heii..ada gambar Iman la..apa motif tepek gambar Iman?? apa kata kita ngumpat Iman kat sini?? Iman..jangan marah eh..nanti dah besar bila Iman baca blog ni mesti Iman senyum
Iman dah 3 tahun tapi masih lagi pelat...petah dan dia tau apa yang dia cakap cuma ada huruf tu dia taktau nak sebut.contohnya..L jadi I atau Y
meh saya listkan .....


~ mak Lang - mak Yang

~ pukuL - pukuI

~ Laaaa... - Yaaaa

~ pasar maLam - pasar maYam

~ maLas - maYash

~ koLam - KoYam

~ betuL3x - betuI3x



banyak lagi tapi dah lupa.. : )
pernah jugak Iman bagitau saya dia nak jadi kartun
bila tanya kenapa nak jadi kartun dengan selamba dia kata 'biar ya..'
ishhh... nak ku cepuk mulut comel tu bila menjawab macam tu tapi kena jugak terangkan beza antara kartun dengan manusia
jenuh jugak la terangkan sebab banyak sangat KENAPA dia tu
Iman adalah seorang yang kurang sabar
apa saja yang dia buat kalau tak menjadi mesti jadi mangsa balingan atau sepakan padu dia
ish..Ibu tak macam tu tau... ; p
bila marah urat leher dia akan tegang...adakah dia akan jadi seorang yang panas baran bila besar nanti..hmmmm..tunggu dan lihat..tapi ciri2 tu dah ada ..tu yang risau tu


nak sembang apa lagi eh??
tadi tengah taip entry ni kawan saya ajak gi Jasko
terus save pastu nak sambung dah takde idea
boleh eh camtu..hehehe
kata nak ngumpat Iman tapi setengah jalan je...haip!! bukan ngumpat la..saja nak cerita pasal Iman kat sini...nak cerita pasal kenduri takde gambar pulak...
dah la..stop kat sini dulu..nanti2 la sambung..

Wednesday, December 22, 2010

subuh di TBS



Ini adalah panorama subuh di TBS
apa itu TBS..hohoho..sudah pandai main shortform eh sekarang ni
TBS itu adalah Taman Bandar Senawang
yang tinggi itu adalah Gunung Angsi... tu kata En.Papa
kalau saya salah, maka salah info saya ini
kalau nak tau sampai ke situ la En.Papa dan kawan2 beliau main scrambler
tapi takde la sampai ke atas gunung tu.... setakat kat bawah tu je
ni bulan depan depa nak pegi Kenaboi pulak
huhuhuhu...tinggal lah hamba bersama anak2
akan tetapi ia tetap bersyarat...lepas dia berjimba ke Kenaboi, harus bawak anak bini berjalan
ke mana?? hehehe... tengah fikir ni...


Subuh2 jugak anak2 dah celik bijik mata
bagus2..praktis sebelum melangkah ke alam persekolahan
Ammar toksah cakap la...asal angkat je terus celik bijik mata dia
"papa..papa...da..da..da..." tu ayat dia ucap good morning kot
hehehe...Iman selalunya susah nak tengok dia bangun subuh2 tapi arini awal dari waktu biasa
bangun tido terus cakap nak mandi kolam
mandi kolam..??? hahaha..ada idea....
buleh bodek2 En.Papa pegi wonderland Melaka
saya ada tiket untuk ke sana...yesssssssssssss.... bagus la Iman...sayang Iman
saya bagitau kat Iman hanya waktu cuti saja dia dibenarkan untuk mandi di kolam kecik cinonit dia tu..waktu duduk dengan Uwan adalah dilarang sama sekali
kesian Uwan dia nak buat keje rumah lagi, nak pantau dia lagi



adik yang kerimasan sebab abang di terrrrlebih sudah nak peluk adik
walau keluar waktu gelap gelita, punch card tetap 7.58 pagi
biasalah menyinggah beli sarapan lagi..
tapi bukan la subuh2 alam macam masa keje kat Putrajaya dulu
dekat2 pukul 7 la..tu pun kalau tak tertido balik
kadang2 dah terang baru keluar dari TBS

Tuesday, December 21, 2010

mereka yang saya ingat


Baru sat tadi urat rajin saya timbul secara tiba2..wahhh..tiba2 kata ko
saya kemas meja dan bilik yang tak seberapa ni
kemas file, buang apa2 yang tak patut
tiba2 jumpa kertas ni ... tak ingat bila saya dok conteng dan coret semua ni
senyum sorang2....sebelum tu Cik Puan ada called saya
sembang2..gosip2..ngumpat2...hehehe....
tujuan entry ini adalah bukan tujuan untuk membodek nama2 tersebut akan tetapi ingin memberitahu sesungguhnya.....huwaaaaaaaaaaaa (nanges dulu..baru drama queen)
AKU RINDU BANGAT SAMA KALIAN...sob..sob..iskkk (tak nanges pun tapi saja nak bagi gempak lagi da bom...)


kasik zoom sikit..nama siapakah yang saya rindu itu....




yer..ketahui bahawasanya mereka ini antara yang istimewa di hatiku...
yang lain2 pun istimewa tapi depa 2 oghang ini adalah yang memahami dan ada chemical (chemistry) dengan saya....jangan kecik hati kawan2 yang lain
i tatap lep uols...mmmuuuahhhhsss..kasik cium tanda pujuk...hehehe


note : Ina tu nama i...

Monday, December 20, 2010

bagaimana saya terjebak



Jeng..jeng..jeng...tajuk macam la saspen sangat
terkejut..terkejut..terkejut...hahahha
gambar tu hiasan saja takde kena mengena dengan sesiapa
saya mula terjebak dengan dunia blogger ni sejak tahun 2008
asyik baca blog orang je..lepas tu Cik Puan Zulie pun ala2 pujuk saya buat blog
ceh pujuk..betol ke Zulie??
yer la kot...macam best je bila ada blog, buleh share cerita kita dengan kawan2
nak luah apa saja kat blog kita sendiri


sebenarnya...saya memang minat menulis
takde la serius sangat setakat tulis2 cerpen tu ada la tapi separuh jalan sebab takde bimbingan
sebelum ada blog saya rajin menulis dalam diari dan sekarang ni pun masih lagi berdiari
tu pun kadang2 je...baru nak bukak diari je..
anak dah hek....hek...tak pun..ibu..ibu..atau...bini....bini... (tu bapak dia la)
seronok jugak bila ada blog ni
ada masa saya jadi malas nak update dan ada masa saya jadi rajin bila idea datang mencurah-curah sampai nak tadah dengan baldi pun tak dapat (lawak sengal - jangan gelak)
blog saya takde la bertaraf blog glemer atau setaraf dengan blog2 yang sedia ada
tapi cukup la untuk saya share segala cerita suka atau duka
ayat kat blog ni pun simple dan saya rasa ianya senang untuk difahami
macam perbualan seharian saya dengan orang sekeliling
kalau ada ter..ter...tertiru tu mintak maaf la ye
tapi rasanya saya menulis dengan cara saya sendiri


dulu saya takde la excited sangat untuk bergambar atau nak usung kamera ke mana saja saya pergi
tapi sekarang ni, mesti ada kamera
ada gambar baru cerita menarik
tapi sori sangat2 sebab saya tak terer amik gambar
atau kata lain tak kreatif..hehehe..tangan bangku
nuffnang tu pun saja2 je..ada duit ada la..takde tak kisah
tu sebab apa2 contest saya tak join kecuali kawan2 bagi tag
tapi dah lama jugak orang tak bagi tag kat saya


kalau korang tengok kat bahagian follower tu, mana ada ramai pun
yang hado.... jangan takdo...
tapi ok lah kan....janji blog ni untuk kepuasan sendiri
rasa nak marah orang..terus taip laju2
tapi kalau asyik citer pasal diri sendiri..mana kita pergi..apa kita beli...kira macam poyo tak??
tu sebab saya kena pikir 2-3 kali untuk letakkan dekat sini
takut orang meluat....nak buat tutorial saya ni bukan la pandai sangat
tengok je la blog saya ni
mana ada blink2 atau warna warni...header tu..nak tukar pun bercinta
kadang2 je saya letak sikit info
tu pun main google atau copy dari majalah
saya pun risau jugak kalau2 terusik sensitiviti mana2 pihak
tu sebab kalau cerita2 tentang politik atau isu semasa saya cuba elak letak kat sini
setakat kutuk artis tu adalah 1-2 entry..hehehe...


tapi dah lama tak letak gambar masakan atau apa yang saya masak, kan??
nanti2 la ye.... saya cuba nak perbaiki blog ni
biar jadi kenangan untuk saya bila tua nanti
tu pun kalau tangan tak gigil mata tak rabun la
satu lagi..kalau ingatan masih kuat la
kot ingatan dah tumpul nak log in pun susah sebab tak ingat password..hahaha
buleh beza kan kehidupan saya dari tahun ke tahun...
maintain lawa lagi ke.... tapi sekurang-kurangnya...bila mata dah pejam..jadi kenangan untuk anak2...cucu2.. "ooo.... ni blog ibu/nanny.." (hahaha..nanny ko..)


akhir kata..selagi hayat dikandung badan..blog ini tetap hidup dengan cerita2 tentang saya..hidup saya..keluarga saya..kawan2 saya....kerjaya saya..dan keliling saya....
harap korang enjoy.....

aktiviti weekend






Takde cerita cuma nak bagitau tu hadiah dari Ibu...sekian ; p

ini ruang tamu rumah saya

Tadaaaaaaa....

* *
* *
* *
* *
* *
* *
* *
* *
* *
* *
* *


seperti yang dijanjikan....
inilah ruang tamu rumah i....
suka takkkk?? santik tak???
hahaha...tak .... saya gurau je
tak puji pun takpe..tak amik hati pun
ruang tamu yang berkonsepkan mainbelasahasalcantik
abaikan ridsect di bahagian paling atas divider tu yer adik2
tu konsep senang nak capai..asal nampak nyamuk terus spray je
tak payah nak melilau "mana ridsect..mana ridsect..?"
surat khabar tu pun korang buat2 tak nampak yer sebab tu nak gi pos kat rumah mama saya
yang lain2 tu biasa aja
time rajin nampak kemas la rumah ni cuba time malas...
(jangan bayangkan)

Thursday, December 16, 2010

anak adalah amanah

(sorry takde gambar)

Saya sekarang ni kat rumah..tunggu En.Papa balik lepas tu nak pi jemput budak2 tu
arini saya half day..saya selsema lepas tu asma saya datang balik
dah lama tak kena..tiba2 je tadi rasa lemas..tak buleh bernafas
bila bernafas ada bunyik kat dada
nak pi sedut gas rasanya belum serius
so balik tadi saya terus tidur dalam keadaan bantal tinggi...legaaaaa...baru dapat oksigen sepenuhnya


sebenarnya saya bukan nak cerita pasal asma saya
saya nak cerita satu berita yang saya baca dan berita itu kena mengena dengan orang yang saya kenal
dia adalah kawan sekolah saya dulu
dari sekolah mana??? Seri Ampangan atau Juasseh??oppssss tu rahsia sebab taknak mengaibkan dia
kalau ada sesiapa beli suratkhabar kosmo isnin - 13.12.2010 mesti perasan dengan berita muka surat depan akhbar tersebut... BAPA TOREH KEMALUAN ANAK
beristighfar saya bila baca
kejadian berlaku di senawang, Seremban
bila baca nama kanak2 tersebut dan 'BIN' nya saya macam terkedu
dalam hati kata..."betol ke aku baca ni..?? takkan la si....??"
saya pun SMS kawan baik saya....untuk sahihkan nama betul si polan ni
kebetulan pulak dalam kosmo tak dinyatakan 'BIN' nya
adoiyai...hati dah meronta nak kepochi tapi maklumat tak lengkap
tak sabar tunggu Rabu sebab Selasa tu saya ada PTK dengan PDRM (kes cuba nasib)
korang tau..sampai termimpi-mimpi saya dibuatnya
hahaha..terserlah kepochi saya ni


Rabu tu...
mula2 lupa...lepas tu otomatik macam teringat balik dengan kes si polan
terus called member kat balai tanya nama si polan siap dengan 'BIN' nya sekali
yer...memang betol dengan sangkaan saya
si polan punya cerita la kat front page kosmo
tak sangka...patut la seminggu dua ni saya macam terpanggil-panggil nak sms dia
wahhh!! ayat terpanggil-panggil tak buleh blah la.. ; p
tapi sampai berita tu keluar saya masih tak buleh sms dia
macam ada sesuatu
dulu kami rajin bersms..bukan skandal..tapi sekadar rakan sebaya (pinjam ayat opismate saya)


kenapa dia jadi macam tu??? ishhh...macam tak percaya je
kot yer pun ada masalah..jangan jadikan anak sebagai mangsa...
meh saya ceritakan sikit apa yang terkandung kat Kosmo..

"si polan menoreh kemaluan anak sulung dia yang berumur 4 tahun ..lepas tu dia antar budak tu ke rumah pengasuh yang jugak saudara dia.... dia amik pulak anak no.2 dia yang berumur setahun dan naik motosikal menuju ke K.Pilah... si polan tinggalkan anak dia yang berumur setahun tu kat sebuah surau di Kg.Lanjut Manis, K.Pilah...seorang pengawal keselamatan jumpa budak tu..si polan meyorok kat kampung dia kat K.Pilah... bini si polan kat kampung sebab berpantang anak no.3...saudara yang mengasuh anak sulung tu gi report kat balai polis dan bawak budak tu ke hospital..pastu polis tangkap..pastu saya pun kepochi kat sini...hahahha..."


saya buat ringkasan aja tau
biar korang faham...nak taip2 sebijik-sebijik dari kosmo malas la pulak
nak scan, menda alah tu takde kat umah ni
so..saya buat la ringkasan..


saya pun taktau la si polan ni bawah pengaruh apa
samada alkohol?? dadah??? masalah duit?? atau anak terlalu nakal
budak2 mana tau apa2
takkan la anak menangis sikit dah naik hantu macam kena rasuk
buat anak pandai...nak jaga tak pandai
kan anak tu amanah dari Allah...
besok anak tu jugak nak bela kita, doakan kita, usung jenazah kita.....
yer la..bukan dia yang beranak..tak tau macamana sakit nak beranak tu sebab suka hati nak toreh sana toreh sini...sesuka hati nak tinggalkan
haihhhh..nasib ada orang jumpa
kalau binatang buas ke?? mana la tau kan....
dah la tu..tinggalkan dalam keadaan kesejukan...(kosmo cakap)
polan...polan..naper la jadi gitu??
ikut hati nak je gi tengok dia kat lokap tu
tapi saya tak berani..takut...lagipun saya ni kerani bukan inspektor sahab....
apa la perasaan bini dia, kan..dah la dalam pantang...


semoga si polan berubah..dan anak2 dia tak berdendam dengan bapak dia....
doa seorang kawan yang pernah bersekolah dan berskandal dengan si polan...
hahaha..statement berani mati..takde la..mana ada skandal..saya budak suci la..
dia rakan sebaya sahaja.... orang lain yang "angau" separuh mati dengan si polan
kalau saya bagitau kawan saya yang angau separuh mati tu, agak2 apa tindakan beliau???
apa2 pun ni rahsia..taknak aib kan si polan..

happy birthday to Iman Hadif


Sorry..terlambat nak wish kat sini
semalam - 15.12.2010 genap umur Iman 3 tahun
dah besar..tahun depan sekolah
ada perancangan untuk buat birthday party dia
tapi taknak heboh2 dulu takut tak jadi
En.Papa dah belikan hadiah yang Iman mintak tu - scooter
gambar belum snap lagi sebab baru beli malam tadi
nak bergambar bagai tak sempat sebab si adik bantai melalak
dengan saya Iman mintak pool yang plastik tu (taktau korang panggil apa menda alah tu)
hahaha..bagus Iman dengan Ibu ko mintak yang murah2 je
lain kali macam tu tau... ; p


Semoga Iman jadi anak soleh, dengar cakap, rajin dan berjaya dalam hidup
Ibu sayang Imannnnn...adik pun sayanggggg abang long dia....

sama tak??



GAMBAR A


GAMBAR B


cuba korang teka..mane satu Iman dan mane satu Ammar
dua2 gambar sama je cara senyum dan lokasi adalah di Mekdi
hehehe... suka tengok gambar2 ni...


gambar A adalah Iman... sebab Iman tak botak tepi dan ada lesung pipit di kedua-dua belah pipi
gambar B pulak adalah Ammar...botak tepi (kenan Tuan Azam hehehe.) dan lesung pipit di belah bawah bibir...
baju yang Ammar pakai tu adalah baju Iman jugak
masa tu Iman berumur 7 bulan lebih dan Ammar pulak 9 bulan lebih
saiz pun lebih kurang je...

hmmmmm...sayang kedua-duanya.. : )


Monday, December 13, 2010

info tentang fibroid

Perhatian..ini bukan perut saya
ini perut puan google yer ; p
meh kita share info tentang fibroid
semua wanita harus tahu apa itu fibroid


Apakah Ketumbuhan Fibroid?

Ketumbuhan fibroid ialah sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding rahim, khususnya pada lapisan otot. Sebenarnya, rahim mempunyai tiga lapisan. Lapisan paling luar ialah lapisan yang nipis yang dinamakan serosa. Bahagian tengahnya ialah lapisan otot atau myometrium yang boleh mengembang dan membesar ketika seseorang wanita sedang hamil. Ketika kandungan dalam peringkat pelahiran sebelum bersalin, otot ini akan menguncup untuk mengeluarkan bayi dan setelah bersalin, otot ini akan kuncup dan pulih seperti sediakala. Walaubagaimanapun, ketumbuhan boleh berlaku pada lapisan otot ini, iaitu ketumbuhan yang mengandungi tisu-tisu otot bercampur dengan tisu berserat atau tisu penyambung.
Lapisan paling dalam ialah lapisan endometrium. Lapisan ini sering berubah-ubah mengikut pusingan haid. Apabila seseorang wanita tidak hamil, maka sebahagian daripada lapisan endometrium akan luruh dan ia akan keluar bersama-sama dengan darah haid. Darah haid adalah campuran antara darah dengan tisu-tisu dan sel-sel dari lapisan endometrium, lendir serta kuman-kuman bakteria dan lain-lain. Biasanya, campuran ini dinamakan “darah kotor”. Sebenarnya, darah tidak akan menjadi 'kotor' sebelum ia keluar dan bercampur dengan bahan-bahan yang saya nyatakan tadi.


Mengapa Tumbuh Fibroid?


Ramai orang tertanya-tanya mengapa seseorang wanita ditumbuhi fibroid pada lapisan dinding rahim. Sebenarnya, punca bagi penyakit ini tidaklah diketahui, dan mengapa ia tumbuh pada sesetengah orang sedangkan yang lainnya tidak. Ada satu kajian yang menunjukkan bahawa lebih kurang 25 peratus daripada wanita sebelum meninggal dunia akan menghidapi penyakit fibroid pada rahimnya tetapi tidak semua mengunjungi dan mendapat rawatan daripada doktor kerana kebanyakan fibroid ini tidak menimbulkan sebarang tanda atau menggangu kesihatan.

Ada yang mengatakan, bahawa ketumbuhan fibroid ini sering berlaku di kalangan wanita yang tidak berkahwin atau lambat berkahwin dan juga yang berkahwin tetapi sukar untuk mengandung dan beranak. Saya juga sering menjumpai fibroid di kalangan wanita yang mengalami masalah ketidaksuburan atau kemandulan. Di samping ketumbuhan fibroid, mereka juga menghidap penyakit endometriosis, iaitu sejenis penyakit di mana darah kotor melimpah ke belakang rahim menyebabkan berbagai-bagai masalah pada saluran peranakan, kilang telur dan persekitaran rahim.

Mana yang timbul dahulu, fibroid ataupun masalah ketidaksuburan tidaklah diketahui. Bagaimanapun, apa yang nyata masalah ketidaksuburan sering berkait rapat dengan ketumbuhan fibroid. Walaupun demikian, wanita yang pernah beranak juga tidak terlindung daripada penyakit fibroid. Seringkali kita lihat di kalangan wanita yang menjangkau ke umur tiga puluhan atau empat puluhan dan setelah anak mereka besar walaupun mereka telah melahirkan mungkin empat atau lima orang anak selepas itu, mereka mendapati sukar untuk beranak lagi dan beberapa tahun kemudian mereka mengalami berbagai-bagai masalah serta gangguan haid, dan apabila diperiksa didapati mereka mengalami ketumbuhan fibroid.

Fibroid Akibat Ketidakseimbangan Hormon Ada orang mengatakan, bahawa ketumbuhan fibroid ini adalah akibat daripada ketidakseimbangan dalam hormon wanita. Perlu diberitahu di sini, bahawa wanita mempunyai dua jenis hormon, iaitu estrogen dan progesteron. Biasanya, estrogen meningkat naik sejurus selepas haid dan paras progesteron pula meningkat selepas telur dikeluarkan, iaitu dua minggu selepas keluar haid sehingga tempoh haid akan datang. Oleh itu, keadaan yang tidak seimbang, khususnya jika terlalu banyak estrogen dan tidak mencukupi progesteron dalam badan seseorang, boleh menimbulkan berbagai-bagai masalah seperti pendarahan yang tidak tentu masa, ketumbuhan fibroid pada rahim serta keadaan ketidaksuburan atau kemandulan.

Sukar untuk kita ketahui, mengapa kandungan estrogen dan progesteron menjadi tidak seimbang kerana segala-galanya adalah dikawal oleh hormon yang dikeluarkan oleh kilang pituitari yang terletak di dalam otak. Fungsi kilang pituitari ini mudah dipengaruhi oleh keadaan mental, emosi dan rohaniah seseorang. Jika ada gangguan pada tahap tersebut, maka rangkaian hormon yang mengawal pusingan dan mengawal paras estrogen dan progesteron boleh terganggu. Desakan dan tekanan hidup yang sering dialami oleh kebanyakan wanita yang bekerja juga akan mengganggu kawalan dan fungsi rangkaian hormon yang mengawal pusingan haid seseorang. Oleh itu, keadaan seperti ketidaksuburan dan penyakit ketumbuhan pada rahim serta endometriosis sering berlaku di kalangan wanita moden yang bekerja.


Tidak ada bukti-bukti yang menunjukkan, bahawa ketumbuhan fibroid ini dipengaruhi oleh unsur-unsur lain seperti makanan, keracunan ataupun jangkitan kuman.


Apakah Gejala-gejala Fibroid?

Fibroid mungkin tidak menimbulkan sebarang masalah. Ia hanya tumbuh secara senyap tanpa menimbulkan gejala atau tanda, dan tidak menimbulkan masalah kesihatan pada wanita. Oleh itu, seseorang wanita tidak boleh terus hidup dengan fibroid tanpa menyedarinya, khususnya jika wanita itu tidak pernah berjumpa doktor untuk mendapat pemeriksaan. Oleh kerana tidak semua fibroid menimbulkan masalah, jika ia kecil dan tidak menimbulkan sebarang tanda atau gejala, kadang-kala ia tidak memerlukan rawatan langsung. Perlu saya tekankan di sini, bahawa wanita yang hampir putus haid dan mempunyai ketumbuhan fibroid yang kecil saiznya dan tidak menimbulkan apa-apa tanda, ia tidak perlu dibedah kerana biasanya fibroid yang kecil akan mencerut dengan sendiri ketika seseorang wanita itu putus haid. Seperti yang saya nyatakan di atas, ketumbuhan fibroid adalah dipengaruhi oleh estrogen. Ketika seseorang wanita itu putus haid paras estrogen akan jatuh ke tahap yang sangat rendah dan dengan sendirinya rahim akan menguncup dan ketumbuhan fibroid juga akan mencerut.
Gangguan HaidSaya telah nyatakan di atas, bahawa tanda yang paling biasa bagi ketumbuhan fibroid ialah gangguan haid dan di antara gangguan-gangguan yang boleh menjejaskan kesihatan ialah pendarahan yang banyak dan berpanjangan. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan darah yang begitu banyak dan menyebabkan seseorang wanita itu mengalami kekurangan darah (anemia). Keadaan ini boleh membahayakan kesihatannya.
Bagi wanita yang mengalami pendarahan yang banyak dan berketul-ketul pula, eloklah mereka diperiksa dan jika didapati menghidap penyakit fibroid, rawatannya ialah pembedahan. Walau bagaimanapun, gangguan haid jenis ini ialah sakit ketika haid (senggugut) dan juga haid yang tidak teratur dan hanya menitis sedikit-sedikit sahaja, dan tidak tentu waktunya. Setiap wanita, khususnya mereka yang berumur empat puluhan yang mengalami masalah gangguan haid, mestilah mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari doktor, khususnya doktor pakar sakit puan.


Masalah Ketidaksuburan Atau Kemandulan

Fibroid boleh juga menimbulkan masalah ketidaksuburan atau kemandulan di kalangan wanita. Oleh itu, wanita yang lambat berkahwin ataupun setelah beberapa tahun kahwin dan tidak mendapat anak, perlulah mendapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar untuk mengesan sama ada dia mengalami masalah ketumbuhan dalam rahim. Tidak semestinya semua wanita yang mengalami ketumbuhan fibroid tidak boleh mengandung kerana ramai juga wanita yang mempunyai fibroid dan masih boleh mengandung.
Tetapi, di antara masalah-masalah yang boleh timbul akibat ketumbuhan fibroid terhadap kehamilan ialah ketumbuhan itu jika besar boleh menyebabkan keguguran ataupun kelahiran sebelum cukup bulan dan kadang-kala menimbulkan masalah kedudukan bayi yang tidak betul seperti songsang, melintang atau sebagainya. Adakalanya ia menyekat kelahiran bayi kerana ketumbuhan itu terlalu besar dan tidak membolehkan kepala bayi turun ke rongga punggung. Wanita yang mengandung dengan fibroid kadangkala mengalami kesakitan kerana fibroid ini menjadi tegang dan tertekan. Di samping itu, ia mengalami proses perubahan yang dinamakan degenerasi. Inilah yang menyebabkan kesakitan bagi wanita yang mengandung dengan fibroid pada rahim.


Fibroid Boleh Menekan Pundi-Pundi Air Kencing

Pundi-pundi air kencing terletak sebelah-menyebelah rahim, iaitu pundi-pundi air kencing terletak di hadapan rahim. Oleh itu, jika ada sesuatu ketumbuhan, maka pundi-pundi air kencing akan tertekan. Ketika seseorang wanita hamil, pundi-pundi air kencing juga tertekan menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. Akibatnya seseorang wanita itu sering mengalami masalah kencing seperti kerap-kali hendak kencing, tidak boleh menahan kencing dan kadangkala wanita juga tidak boleh mengawal perkencingan apabila dia batuk dan atau bersin disebabkan tekanan ketumbuhan fibroid ke atas pundi-pundi air kencing. Wanita dalam umur empat puluhan yang mengalami masalah perkencingan eloklah juga diperiksa peranakannya. Kemungkinan ini disebabkan oleh ketumbuhan fibroid.


note : saya copy paste dari sini > > www.hamitarshad.com

Friday, December 10, 2010

muffin besar gedabak


Mana lebih besar??
muffin tu ke pipi saya??
hahaha..ni first time try
masa pegi jasko dengan kawan2 tiba2 macam tertarik je tengok muffinentahapekebendantahnamadia.....hahaha panjang ooo nama muffin ni
ni perisa oren yer ... sedap dan gebu..tak sia2 beli untuk kali pertama...
dan tak mungkin nak beli untuk sekian kalinya...jenuh nak perabih
satu opis saja jaja suruh rasa....nasib tak satu IPD..

saman

sila perhatikan bulatan dan arrow tanda merah



Korang dah check saman??
pergi la check
jangan jadi macam saya.....
semalam saya turun cawangan trafik nak check saman
masukkan no. i/c ok la..clear..lega...
bila masukkan no. kereta...terus....haaaa..??? whatttttt...???
weh..weh.... bila masa pulak nombor kereta saya bertukar ke nombor motosikal
ayokkkk... ada sesuatu...nama pemilik adalah seorang bduak lelaki berumur 19 tahun yer
kejadian berlaku di Desa Jaya..ntahhh..saya pun tak tau di mana lokasi tu
hmmmm..mungkin motosikal tu adalah motosikal curi
heeeeiiii... tak buleh main2 ni
kalau saya jumpa budak ni memang saya sekeh kepala dia sampai melecet
sesuka dia pakai nombor plet kereta saya tau
korang cepat pegi check.....kat myeg.com pun buleh kat mana2 IPD pun buleh
gi kat cawangan trafik tu
sekarang ni bila lalu kat cawangan trafik kemain ramai yang bayar saman
maklum la dapat diskaun 50% lagi
sekarang ni dah ramai yang cerdik pandai..so...cepat bertindak ye...
sekian khidmat masyarakat dari saya..........

"ibu..Iman nak makan sotong"

Lantak la...update blog banyak2 dalam sehari
saya nak umumkan bahawa hari ini adalah hari taknak buat keje
saya nak update blog..baca blog...update blog...baca blog..sampai balik pukul 5 nanti
janji badan saya ada kat dalam bangunan ni..jangan buat2 bizi tapi bulu hidung pun haram tak nampak..saper la tu yer... '; p










ini adalah sotong yer korang
Iman teringin makan lauk sotong
punca nya saya bawak pi makan sotong goreng tepung dekat Ampangan nun
terus besok tu mengrekues nak makan lauk sotong
nak buat sotong goreng tepung Ibu nya tidak lah sepakar mana sebab pernah cuba tapi tak menjadi



makanya..saya masakkan sayur campur yang dicampur dengan sotong
nasib baik tak direjek oleh Iman
kalau tak....saya sorang je la kena perabih kan sayur tu
untuk dinner nya pulak En.Papa try buat sotong goreng tepung
kagum wei...menjadi pakcik tu buat
akan tetapi..Iman hanya pilih sotong aja
tepung nya direjek....hahaha...buek abih topong yo...








besok tu Iman mintak sekali lagi sotong goreng tepung kat uwan dia
tapi dia tak panggil sotong goreng tepung dia kata tu "cekodok sotong"
hahaha...sesuka je Iman ni
MIL saya ngadu Iman cakap gini kat uwannya...
"apa la uwan ni..Iman nak cekodok sotong, semalam papa macakkan..ce..ce...ce (bunyik masak)"
hahaha..siap ada bunyik tu...
semalam..uwan dia masakkan sayur sawi campur dengan sotong
sotong..sotong...sotong...ooooo..baru tau ..ni paberet baru Iman
lepas ni apa la pulak yer...

koyok kaki



Heboh sana sini dengan iklan koyok kaki
saya ni....pantang orang promot itu ini...terus zaaasssssssssss.. "nak satu..."
saya beli dengan Zurina opismate saya
RM15..dalam tu saya tak check ada baper pcs
pagi tu bangun..humang aaiiihhhhh...hitam pekat melekat...
memang sah banyak toksin dalam badan.....
ke banyak lemak..??? hehehe

ini betul punya promot


saya copy paste dari blog saya jugak...dari entry ni > > > > > _________
memang berkesan la wei...betol..tak tipu..
cuba tengok muka saya ni..ada muka penipu tak??
muka suci tauuuu....


gini kesahnya....
saya bukak la pesbuk...ada kawan tag saya gambar Cocoa Collagen ni
saya baca la kebaikan CCPP ni (Cocoa Collagen Power Plus)
bukan tak tau kebaikan dia tapi buat2 lupa je
hehehe......
antara yang menarik minat saya adalah....(lebih kurang yer..) melicinkan tumit kaki yang merekah
yer....tumit kaki saya memang merekah
kadang2 tu segan bila pegi kenduri yang kena duduk bersimpuh
maksud saya macam kenduri doa selamat ke, kenduri tahlil ke dan sewaktu dengan nya
dah macam2 saya cuba nak licinkan tumit kaki ni
tapi keputusannya menghampakan saya


bila dah baca kebaikan CCPP ni, saya cuba check tumit kaki
sebelum ni main berus je kaki tapi tak terlalu detail la nak check sebab buat sakit hati je tengok rekahan tu
akan tetapi.............. satu kekaguman telah muncul....woooaaaaahhhhhhhhhhh..gitu la bunyik kekaguman saya... *hehehe tipu
rekahan dah takde la
magic la....sungguh menakjubkan...lupakan yang lain..hahaha
eh tapi gambar bahan bukti takde la
bukan nak bawak masuk mahkamah pun
tapi serius wei..takkan la muka suci ni nak tipu korang, kan.....




dengan ini saya mengesyorkan kepada korang, sila la minum CCPP ni
dijamin segala rekahan akan hilang
wajah akan awet muda.. macam i...hahaha...muntah hijau
tapi jangan dipertikaikan kenaikan kebadanan kesayaan ini (badan naik)
itu adalah faktor tension semasa bekerja
hehehe..

Thursday, December 9, 2010

sembang2 hadiah birthday




Minggu depan - 15.12 adalah besday anak sulung saya - Iman
belum apa2 dia dah mintak benda alah kat atas ni
dia tahu pasal benda ni pun masa gi beraya umah Kak Pah aritu
amboi..amboi.. dah pandai demand eh
budak2 sekarang kan
macam tahun lepas mintak basikal
tahun ni up sikit
jangan tahun depan mintak motor scrambler udah
bengkok mak......


semalam sembang2 dengan En.Papa pasal hadiah birthday Iman
buleh pulak main tolak2 saper kena beli skuter ni

"abang la beli.."
"Na la beli.."
"ewah...ngelat eh.."
"abang la.."

hehehe...kalau En.Papa beli skuter??
saya nak beli apa ek??
bukan nak manjakan anak tapi untuk kepuasan sendiri
dulu masa saya kecik2 tak merasa semua tu
dah besar anak ibu......

dia buat saya senyum


Seseorang yang saya tak nampak muka dia telah buat saya senyum lebar pagi2 ni
gini kisah nya....saya dok dalam bilik ni tengah pura2 bizi
tabir tingkap saja saya tutup sebab tak koser nak tengok manusia lalu lalang depan bilik saya ni
ada suara yang sememangnya saya tak kenal dan tak tahu siapa dok borak2 dengan penghuni bilik sebelah saya ni
ayat dia buat saya senyum...nak tengok siapakah gerangannya tu macam malas nak bangun dari kerusi ni yang tak berapa nak empuk ni
macam di gam2 aje bontot saya ni
ayat orang ni lebih kurang macam ni :-
"haii..amik SRP, SPM sekali je buleh lulus tapi amik PTK dah 16 kali tak lulus-lulus..."
walaupun simple dan sekali lafaz ayat dia tu dah cukup buat saya senyum
spontan aja dia cakap
apa2 je la...tapi ada betol jugak kata2 dia
sebab saya antara manusia yang amik PTK tapi keputusan amat mendukacitakan...hahaha..mana silap tu???
minggu depan saya amik PTK bawah PDRM
dengan JPA asyik kantoi je ni nak try dengan PDRM
harap tak kantoi lagi....

Wednesday, December 8, 2010

baru berkecimpung dengan dunia vantage



Jam tu tunjuk pukul berapa??
korang dah tido??
hehehhe...nak poyo sikit sebab broadband acik dah berbayar
makanya ligat la sikit blog ni
tak ler terkulat2 tunggu gambar berupload
yer la kan..line opis amat mendukacita kan


ooo...nak citer ni saya dah ada koleksi vantage tau
secara sikit2 saya kumpul barang2 ni
beli secara sikit2
nak beli banyak2 tak dapat la
tapi kalau korang nak buat kutipan derma kilat silakan la
hahahah ; p


saya beli kat Nilai 3 nun
yang cawan kecik2 tu dapat masa pegi rumah orang kawen
terima kasih la tuan rumah yang baik hati ; )
rak tu nampak meriah sebab saya tambah dengan sticker bunga2
budak kedai kat Nilai 3 tu la yang rekemen suh beli
dia kata lagi banyak lagi nampak cantik
yer la tu dik........




saya letak koleksi saya ni kat satu sudut antara bilik saya dengan bilik anak bujang saya
ada 2-3 barang je lagi nak tambah
tak nak banyak2 sangat nanti nampak semak je
ok la kan...cantik tak, korang???


En.Papa la jadi mangsa saya untuk gantung semua ni
dah lama saya peram kan minat ni
bukak blog orang tengok koleksi dorang cantik2 je
ada tu satu rumah lagi
saya ni tak dapat la nak buat satu rumah sebab anak2 kecik lagi
nanti datang pulak migrain ni...
hehehe


eh korang.. saya ada janji nak tunjuk rumah saya kan
hmmmm nanti eh
saya selalu mungkir janji...maafin guwe

Thursday, December 2, 2010

mencari sarapan di Setiu



Cerita Terengganu lagi ye kawan2
mencari sarapan di Terengganu adalah satu pengalaman baru untuk saya
bukan tak pernah ke Terengganu tapi sebelum ni saya berkursus sahaja dan ofcoz la makanan dah disiapkan


kiteorang main singgah je mana2 kedai yang ada
harga pun lebih kurang dengan harga kat Seremban jugak
cuma kat sana saya bersarapan dengan nasik putih dan gulai ayam
ada jugak nasik lemak tapi saja nak tukar selera





gerai kat atas ni kami pi singgah beli roti canai
kat kedai area Penarik tu takde pulak yang jual roti canai
majoriti jual nasik lemak, nasik putih, nasik kerabu dan nasik dagang
beratur punyalah panjang tu belum lagi dengan penjual yang bermuka masam mencuka
macam la saya tak bayar nasik lemak dia tu



cuba la senyum sikit macam budak ni....
kan molek sikit
nasik lemak tak sedap pun saya akan kata sedap.. ; )