Pages

Monday, December 31, 2012

tahun baru


Hah...buat ape tu..?? tengah bina azam tahun baru eh
heeee... biasa la semua orang nak yang terbaik bila masuk aje tahun baru
saya pun macam tu jugak

saya nak yang terbaik dalam hidup ni
kalau buleh saya nak jadi muslimah yang terbaik disisi agama
saya ni idak ler baik cuma kadang2 tu ada terrrrr..tuang solat 5 waktu
kalu dapat nak mempertingkatkan lagi tentang yang wajib tu
umur dah dah masuk 33 tahun takkan nak feeling remaja je kan
bila tengok keadaan dunia sekarang ni sikit sebanyak keinsafan tu datang

saya taknak terlalu kaya sebab saya takut jadi lupa diri cukup la lebih baik dari tahun2 sebelum ni
dari segi kerjaya ni saya harap JPA cepatkan proses pertukaran saya tu
saya tak mau tensen2 time buat keje
nanti cepat dapat darah tinggi
untuk kesihatan pulak... biarlah sihat tanpa ada sebarang serangan penyakit
tahun 2012 ni pun saya asyik kena athma je
lain2 tu doa dan harapan saya semoga kehidupan saya dan keluarga mendapat keberkatan dan dilindungi
itu aje....opppsss ada lagi..nak kurus dari sekarang ni
sekarang dah ok tapi nak lagi ok
hehehe

Friday, December 28, 2012

Awan Nano

Semalam... adalah hari malas sedunia untuk saya
makanya bila malas, En.Papa ajak gi makan kat luar aje
masa tu kami bertiga sebab Iman kat umah MIL

******

Masa kat kedai tom yam...

Ammar : Ibu..awan nano... (sambil tunjuk kat pelayan kedai tom yam)
Ibu : mane?? (saje buat2 tak paham sebab nak kompom betol2 saper yang dimaksudkan tu)
Ammar : tu...awan nano..awan nano nano...(nyanyi lagu awan nano)

saya nak gelak tapi pikir kat kedai makanya saya gelak dalam hati aje



kalau hafiz dengar mesti dia terharu sebab budak umur 2 tahun 10 bulan kenal ngan dia walau tak tau nama penuh beliau


Ammar..Ammar...

Wednesday, December 26, 2012

ole-ole dari Sabah

Salam...

Semalam cuti Krimas sehari macam tak puas
rasa nak sambung je
hehehe..dasar pemalas
korang pegi mana cuti sehari?
saya gi jemput MIL ngan FIL kat LCCT
dorang baru balik dari Sabah
dorang gi majlis kawen anak buah FIL saya
tak silap saya kat Samporna kot
sepanjang perjalanan dari LCCT ke Seremban saya dok dengar MIL saya citer pasal Sabah je
dengar macam best
pastu MIL kata kalau ada masa ada offer dari Air Asia tu gi je Sabah
wahhh!!! MIL saya jadi duta Sabah
siap promot lagi



MIL belikan gelang mutiara
ni gambar google
tapi rupa dia lebih kurang macam ni la
saya tak ingat pulak nak snap2 gambar
MIL belikan untuk semua anak2 dan menantu dia bukan untuk saya sorang je


Kuih cincin yang saya pesan pon ada
dap...dap..

Saya tengah boring ni
mungkin sebab saya mengantuk kot
dari tadi asik menguap je
dalam dok boring tu saya berangan la nak melancong ke Vietnam
dengar orang bercerita pasal Vietnam macam best
tu yang teruja sangat2 nak ke Vietnam
tiap2 hari dok cakap kat En.Papa nak gi Vietnam...nak gi Vietnam


haii....alangkah bestnya kalau saya dapat rileks tepi pantai sambil mengadap laut yang membiru
lupa sekejap hal keje
ok la..nak berangan jap.... IP melambak?? abaikan
orang malas pon buleh dapat APC ; p

Monday, December 24, 2012

untuk kita aje

Dah seminggu pon besday Iman baru arini dapat publish
banyak sangat dugaan..cobaan
lagipon besday party ni bukanlah besar-besaran
hanya tertutup untuk adik beradik, sepupu sepapat,pak sedara dan jiran sebelah pintu
jiran depan pintu, jiran belakang dapur, jiran langkau sepintu memang saya tak jemput
besday party Iman ni dibuat secara terkejut..mengejut..tetanjat
ni pon atas permintaan tuan punya besday
amboiii..baru 5 tahun permintaan kemain lagi
tapi nasib baik dia tak mintak buat kat mekdi atau mana2 tempat fast food
kalau kat tempat2 macam tu mana buleh time tu ko nak time tu jugak ko gi booking
buatnya dah ada orang lain yang booking??
kan ke haru biru


dek sebab majlis pon sangat la simple dan tertutup makanya menunya pon sangat la simple
saya hanya siapkan mee hailam dan naget aje
kuih muih semua disponser oleh Mama dan Kak Teh
untungkan ada family dok dekat2 ni
lain kali buleh la buat majlis terkejut mengejut ni


Kebetulan bulan Disember adalah bulan besday untuk Adam (baju hijau), Iman, Kak Teh dan MIL



ni bukti majlis untuk kita aje
semua yang datang dikalangan sedara sedarat
tak ada kawan2 rapat
selalunya Cik Puan la tetamu saya tapi kali ni saya tak jemput dia
sori sangat2 kat kawan2 yang lain jugak sebab majlis kali sangat2 la simple dan tertutup
jiran2 pon takat lalu dan amik bau aje
hehehe...
lain kali eh kalau ada rezeki

lagi seminggu


Tengah semangat balut buku sekolah Iman tiba2 plastik abes pulak
potong betol la...
hehehe..sebenarnya plastik ni 'belen' tahun lepas punya
ingatkan sempat la abeskan semua buku2 ni
sekali sempat balut 2 buah buku aje la
hmmm... esok la gi cari plastik

kalau di congak2 lagi seminggu aje lagi nak sekolah nak mula
tahun depan Iman masuk tadika 6 tahun
bermakna tahun ketiga Iman kat TVC
saya tak cuti sebab taklimat sampai pukul 10 aje
lagipon Iman dah biasa dengan sekolah tu
nak amik cuti pon alang2 sebab awal bulan kan
banyak yang saya kena submit kat IPK tu
kalau lewat mula la memekak dok tanya kenapa lambat


tahun ni saya tak payah susah2 beli stationery untuk Iman sebab rezeki dia murah
Iman dapat hadiah set stationery dari jiran,opismate dan makcik2 dia
jimat duit saya..hehehehe...


Iman cuma mintak belikan hadiah beg sekolah untuk dia
tapi hadiah tu bersyarat
beg sekolah tu mestilah ada gambar Ultraman yang hebat dan besar
eleh Iman..takat gambar Ultraman...sap sap soi ma...
nasib baik dia tak mintak yang roda
fuuhhh lega...
saya cari kat Parkson dan kebetulan time tu betul2 tinggal 2 bijik aje
eh guna penjodoh bilangan BIJIK buleh kan??
belasah....
yang hado pon beroda dan rege dia sangat la 'beroda'
macam tak berbaloi sebab Iman baru 6 tahun kalau bawak beg sekolah mahal2 macam tu
bukan 'kedek' tapi hagak2 la letak rege tu
so yang sedang2 size dia dan rege dia pon sedang2 nak pulak ada diskaun 20% dah memadai
size badan macam Iman tak sesuai pakai beg besar2 sebab buleh runtuh bahu ok...


untuk nampak adil dan saksama saya belikan jugak untuk Ammar
tapi bukan dalam Parkson la dan dah rezeki Ammar bila kedai serbaneka kat Seremban Parade tu ada jual beg Ultraman kecik cinonit macam ni
memang sangat2 sesuai untuk budak kecik macam Ammar
rege dia pon takat 'buleh' la...RM15.90
dek sebab budak salesgirl tu tak mau bagi diskaun saya paksa dia lap segala habuk kat beg tu
hehehe...nampak macam kejam tapi customer always right...kan
makanya bergaya la Ammar macam orang nak ke tadika
kalau tengok isi dalam beg tu hanya lah buku ABC, buku mewarna dan pensel warna yang kotak dia entah kemana  ; )

Untuk Iman..selamat ke sekolah..belajar rajin2
tahun depan Papa dah masukkan awak kelas tambahan so jangan main2 lagi
waktu malam adalah waktu untuk siapkan homework sebab awak dah 6 tahun
tiada lagi tragedi air mata setiap kali buat homework ok
untuk Ammar...masa awak untuk ke tadika belum lagi

Thursday, December 13, 2012

lapar le


hah..dapat pon upload gambar
yeay..hahaha..macam dapat duit sejuta jek
bukan senang tau..selalunya line lem.. la..tiba2 gambar xleh upload la
tapi bila dapat peluang macam ni harusla macam orang dapat duit sejuta


gambar sambal gesek hasil air tangan uwan En.Papa
dap..dap...dap
nak pulak ada ulam2 ngan lauk2 kampung
yummyy... makan bertambah-tambah sampai 3 pinggang tau
lupa sekejap hal diet2 ni


bila tengok gambar ni otomatik kecur ayaq liuq
terus jadi lapar
hehehehe

FYI...saya adalah sangat failed untuk buat sambal gesek ni
tu bila balik kampung je saya akan bodek uwan suruh buatkan sambal gesek bi

hhihi..ayat kena manis baru dapat apa yang diinginkan

Thursday, December 6, 2012

entry lepas gian






arrggghhhh rindu giler nak upadate blog
bukan malas atau kering idea tapi saya tak tau ape dah jadi dengan blog saya ni
macam malam ni...buleh pulak upload gambar
kadang2 tu tak buleh nak publish...apakah???
kalau tengok punya la banyak entry yang berdraf
boikot saya ke haper
ok...fine..jangan boikot lama2 kat blog saya sebab blog ni tak femes mane pon
 blog ni hanya untuk catatan sendiri dan kalau ada yang baca..alhamdulillah...
duit Nuffnang pun bukan riban eh..so sila jangan merajuk wahai blog ku ....
#ayat pujuk

****************************

malam ni saya buleh la mengarang panjang lebar
kira lepas geram sebab dah lama tak membebel kat blog ni
Ammar udah pun saya bagi makan kenyang2..umpan channel 613 dan susu 7oz
Iman pulak tido umah uwan dia
En.Papa sibuk dengan aktiviti kejiranan beliau sebab Tok Mat..our MB nak datang bermesra dengan penduduk Taman Bandar Senawang
so....berblog sampai lebam
hehehe..takde la sampai lebam..nampak sangat penipu

***************************

Korang tau tak... saya baru aje elok dari demam
sob..sob..sob #mintak simpati
ok macam mengada-ngada pulak.... ; p
dua minggu ni saya terrrrrrrrrrrrrr...lalu bizi
eceh..huruf R terlebih pulak sebab nak bagitau kebizian tu
tang mane datang bizi tu saya sendiri pun taktau
tahun2 sebelum ni takde la macam ni
kadang2 saya dok menung mikir kenapa aku bizi tapi orang atas aku tak nampak bizi?
ke aku ni taktau nak bahagi masa?
last2 saya dah dapat jawapan tu....
senang citer..pas aku...aku... jugekkkk
dan yang menjadi masalah tu.....saya adalah tukang cuci keje2 tertangguh orang2 terdahulu
owhhh..kejamnya dunia..
tapi takpe..saya cuba berfikiran positif...
masa ni la nak latih diri jadi cekap
mane tau rezeki murah dapat jadik bos
#berangan tak sudah
dan...ketahuila korang..kalau saya jadik bos....
hmmmm..siap la si pemalas-pemalas di muka bumi ni
akan ku nyah kau dari hidup ku ini
saya akan pastikan staff saya semua yang rajin bukan kaki bodek
jangan cuba2 buatkan air untuk saya semata-mata nak suruh saya tutup mata
saya akan pastikan sharp pukul 8 dah ada kat tempat masing2 kecuali ada hal dan
pukul 5 baru balik..kalau yg overtime tu saya akan bagi ganjaran
pembahagian keje adalah adil dan saksama
ikut taraf jawatan
jangan pulak kerani buat keje pegawai dan pegawai dok ngarah tunjuk bizi bebenor
saya jugak nak staf saya celik IT
basic pun takpe..janji buleh buat keje
time pemberian cuti ikut turn
jangan lepas ko...ko lagi

no bodek2 becoz I is dislike...*ohmyenglish
ni..dalam kategori ape ek?? harapan atau angan2??
hmmm kalau ada yang terbaca sila jangan terasa tapi sebaliknya muhasabah diri
saya ni takde la perfect sangat sebab saya pon cuba baiki kelemahan diri sendiri
dan sejak kebelakangan ni saya perasan yang saya dah buleh kawal kemarahan saya sikit
tak macam dulu..asik nak stress je
keje banyak mana pon saya cuba rilex dan hepikan diri sendiri
bunyik macam suci je tapi tu la yang saya cuba buat
stress2 pon saya tak dapat ape2 sebab last2 saya jugak kena buat
kata nak gaji berkat...so... ikhlaskan diri
dan sebagai hadiah untuk diri sendiri yang berjaya kawal stress, saya nak beli wedges primavera
dari kelmarin saya dok usha
primavera je yang makcik mampu nak beli Jimmy Choo kenala puasa 2 bulan berturut-turu
tapi tu la..... tunggu bonus la sebab gaji awal sangat dan "awal" jugak la duit tu dihabiskan
yang ada pon untuk kecemasan
nak mintak En.Papa tak buleh sebab tu hadiah diri sendiri
tak pe..sabar...sabar...

selain tu saya jugak berjaya tak makan malam untuk tempoh 2 minggu ni
takde la sepanjang malam tak makan
kadang2 tu kalau gi jalan2 ke nak jugak makan kan cuma kurangkan aje kuantitinya
selain tu saya pakai felina inchloss
maklumla felina inchloss kan tengah pemes
bukak aje FB sana sini ada gambar felina inchloss
memang bagus tau felina inchloss ni
dalam 2 minggu pemakaian je dah kurang 2inci
ini tatak tipu punya sebab menipu adalah berdosa
saya nak tunggu sebulan baru saya nak timbang
kalau sekarang 61kg lepas ni biarlah turun 58kg pon dah ok
target nak 56kg sebab kurus sangat tak elok
nanti dah serupa bini popeye
so..marila kita pakai felina inchloss
beli la kat saper2 pon sebab dia memang bagus
tak panas dan wangi


huuuu...puas hati sebab dapat update
lepas ni saya nak baring2 luruskan pinggang
kalau rajin gosok baju dan kalau malas subuh2 esok la
sekarang kan cuti sekolah takde la kelam kabut sangat
gi keje pon orang hantar lepas tu ikut highway
ape nak susah..?? hehehe
gud nite semua

Monday, November 19, 2012

jelajah perak


Salam..haiii..lamanya tak update
lama mane saya cuti lama tu jugak blog tak ber'update'
biasalah..kalau dah cuti..segalanya pun cuti
hehehe..dasar

seminggu saya abiskan masa kat Perak
best nya toksah cakap la
rasa macam nak sambung lagi sebulan je
hmmm simpan aje angan2 tu


Siri jelajah Perak kami start dari Jumaat lepas
dari highway Guthrie turun ke jalan lama
tak silap saya kat Sabak Bernam kot
sori..saya ni jenis buta jalan
main agak2 je..heeeee
seronok gile bila tengok kampung2, sawah padi, dan jugak perkampungan nelayan
dan dah macam kebetulan pulak sebab cuaca sangat2 mengizinkan siri jelajah kami
alhamdulillah....

mula2 tu sesat jugak la
jalan punya jalan sekali jumpa laut
hah gelabah sekejap dan dan tu jugak salahkan GPS
rupanya kami tak masuk simpang ke Teluk Intan tapi terus ke Bagan Datoh
kalau ke Teluk Intan, tempat pertama yang kami singgah ofcoz la ke sini.....


Menara Condong
Kami kat sini tak lama turun sekadar nak bergambar aje
buat kenang-kenangan.... : )


buku pelawat sebagai bukti kami ke sini
sebenarnya..kami ke Perak ni pun sebab ada jemputan kenduri kawen
alang2 tu kita jalan2 la jelajah negeri Perak
nasib baik jugak la baki cuti banyak lagi
kalau tak...gigit jari pendam perasaan...huuuu
En.Papa pun drive ala2 sepoi sepoi bahasa gitu
dah kata siri jelajah Perak kena la menikmati pemandangan alam semulajadi
keadaan jalanraya masa tu pun ok aje...kiranya dari cuaca sampai la keadaan sekitar
sangat2 merestui perjalanan kami



selalunya kalau balik Perak mesti ikut highway
dari highway mesti nampak Gua Tempurung
tak tau pulak Gua Tempurung ni dijadikan tempat rekreasi
tapi tu la...dah sampai pun lewat jadinya tak rezeki kami nak masuk ke Gua Tempurung
harga nak masuk ke Gua tempurung ni ikut kategori dia
ikut kemampuan korang nak masuk dalam kategori mana
kalau setakat jalan2 jelajah dalam tu kira2 45 minit pergi dan balik cuma Rm6 untuk dewasa
untuk kanak2 dan warga emas hanya Rm1.50 aje
murah, kan
saya nak promot lebih2 pun tak buleh sebab saya tak merasa masuk ke dalam
limit masa operasi Gua ni dari pukul 8.30 hingga 4.30 petang
kalau korang nak tau lebih lanjut try google Gua Tempurung
nanti kalau ada kesempatan dan rezeki kami nak masuk ke Gua Tempurung ni
Insyaallah...

Lepas lawat2 kawasan kat Gua Tempurung ni kami terus keluar ikut highway untuk ke Gerik pulak
takut nanti hotel penuh
sampai kat Grik pun dah mahgrib
kat Gerik ni hotel2 bajet memang banyak
jadi tak payah la risau nak tido kat mana


Siap2 check in kami ke umah Abah
kena la tengok2 ape yang patut
takkan datang saje kot...


ni la pengantin nya
Along (adik tiri saya) dan suami
kenduri nya sederhana tapi meriah
dorang pilih warna merah sebagai warna tema
untung la En.Papa sebab dapat t-shirt free
pengantin bersanding agak lambat sikit sebab Along ada exam untuk SPA pagi tu
kat Ipoh lak tu...kira jauh jugak la dari Gerik
rugi kalau tak pergi sebab mana la tau rezeki lepas kawen dapat pulak keje gomen



Hero2 saya langsung tak pedulikan saya sebab dia jadi perhatian kat makcik2 dia
kejap orang ni panggil kejap naik motor ronda2 kampung
hamboi lupa kat Ibu eh

Esoknya tu (ahad) kami ke Lenggong pulak
lauk2 kat Lenggong memang sedap2 belaka
sampai arini saya dok teringat kat rojak buah buatan Lenggong
Kami tak tungu lama pun sebab plan asal nak ke Kelantan tapi last2 pusing balik terus balik ke Bagan Serai
kiranya cuti saya kali ni memang pusing satu Perak la
memang puas hati bila dapat cuti macam ni
tenang je hati ni..soal keje memang saya lupakan
sampaikan En.Papa kata sepanjang percutian ni muka saya berseri2
eheh...kalau En.Papa nak saya sentiasa berseri..sila la bawak bini mu ini bercuti
InsyaAllah tahun depan kami nak jelajah satu Malaysia pulak
mana2 daerah yang ada umah sedara mara kami jadikan hotel
kat situ dah save bajet
hehehe......
dari dok bangga gi negara orang baik kita bangga negara sendiri sebab Malaysia ni memang cantik dan nak bercuti pun tenang
kalau nak dibandingkan dengan negara lain Malaysia lagi best
tengok rakyat Palestin tu..kesian dorang
meh kita doakan keselamatan dorang dari kita doakan kejatuhan sesama bangsa kat Malaysia ni
K.O ISRAEL.....ni baru betol

Tuesday, November 6, 2012

hari konsert


Ahad 4hb lepas tadika Iman ada Annual Convocation & Dance
tapi senang cakap...konsert la
semua tadika atau taska pon mesti sekarang ni dok heboh dengan konsert2 ni semua
tengok kat FB pun berlumba dok tepek gambar2 anak
kali ni TVC buat kat Allson Klana Resort
kelas ko Jahhhhh.....
last year kat Muzium Negeri
kira dah berkembang la TVC ni : )
tahniah...tahniah...



anak2 yang tomel dengan baju kebaya dan baju melayu
suka tengok


Ammar pun dah macam tak sabar nak sekolah
terpegun dia tengok persembahan abang2 dan kakak2 dari TVC



Kad jemputan dari pihak TVC untuk Mr dan Mrs Hadi...hiiii : D


Selain persembahan Iman, saya suka dengan persembahan budak2 dari umur 3 dan 4 tahun
lengkap dengan costum askar
lagu concehconceh (lagu cina)..hahaha
tomel je



Turn budak2 umur 5 tahun buat persembahan
Iman buat shuffle
tiap2 malam practice
yang heran tu dia bukan dia practice untuk persembahan dia tapi persembahan orang lain
yang jadi mangsa tukang nyanyi ..... saya la
kadang2 tu main belasah je lirik lagu
janji dia puas hati
iman...iman....

di hujung2 majlis ada penyampaian anugerah pelajar cemerlang, top readers dan best attandence
Iman tak dapat apa2
dia asyik main je macamana nak dapat anugerah
tahniah kat anak kawan saya Yany, farysha dan yang lain2...
dan saya suruh Iman jadikan kawan2 dia yang dapat anugerah tu sebagai pembakar semangat


majlis habis pun dah pukul 6 lebih
tapi tu la, ramai parents yang balik awal
siap je anak dorang buat persembahan terus dorang balik
yang tinggal tak sampai suku dewan
tu pun yang nak buat persembahan terakhir dan amik anugerah
walaupun Iman dah siap buat persembahan, dia tak naik pentas amik anugerah, saya tetap bagi sokongan
Ammar tido pun saya dukung je dia
bukan selalu ada concert2 semua ni
setahun sekali aje
tak salah kita bagi sokongan sampai habis majlis


saya ada amik video Iman bershuffle
kalau line ok saya tepek eh
hmmm..tinggal setahun lagi Iman kat TVC
lepas ni Ammar pulak yang sambung
tak sabarnya.......


note : keje banyak tapi saya malas...mood nak cuti

Monday, November 5, 2012

saya perlukan ruang


tak sabar rasanya nak tunggu 9hb ni...
kalau dihitung lagi 3 hari je saya keje
lepas tu saya nak cuti sampai la 18hb sok
aihhh..tak sabarnyaaaa....



walau keje banyak losyen itu perlu ada : )


persoalannya..sebelum saya cuti... mampu ke saya siapkan keje ni???
3 tahun punya tu....
*pitam*

Tuesday, October 30, 2012

corat coret aidiladha

Sindrom kemalasan melanda tu sebab entry untuk aidiladha saya tertangguh
lagipun sekarang ni saya tengah ganti puasa
nak pulak keje berlambak2 buat saya bizi ngalahkan menteri


Aidiladha kali ni sambut kat belah saya
semua adik beradik saya ada
jadi meriah la walaupun family saya kecik
saya pakai baju raya puasa aritu sebab raya haji ni sambutan dia biasa2 aje
Iman je pakai jubah sebab dia kata dia nak jadi Imam Muda..aminnn

Lepas sembahyang raya, kami makan ramai2, bergambar lepas tu kami ke umah MIL saya
Su aje tak join sebab dia nak ziarah kubur Solihin pastu terus ke umah MIL dia
kat umah MIL pulak semua yang dah kawen beraya kat umah suami / isteri masing2
Tinggallah yang bujang2 dan Kak Lang aje
oh..yer..kak Lang dah bersalin
kalau ikut sekarang ni dah seminggu la
dia dapat baby girl
untung ler dapat sepasang...  : )

Rendang ayam, nasik Ayam, nasik impit dan lemang jadi menu pilihan kat umah Mama
kat umah MIL lak macam biasa - rendang ayam ngan nasik impit dan kuah kacang
dari pagi bawak ke malam keje saya makan aje
sampai sendat perut ni


Su n Yoyoi... pink


saya dan En.Papa

Lepas sembahyang Jumaat kami balik Kuala Pilah kejap
dan sebelum maghrib kami dah balik Seremban
tak buleh nak tido kat kampung sebab esok tu Mama ada buat korban
kiranya korban antara kami anak beranak la


sekor lembu dah tumbang...


pakcu pun ada...

seharian saya jadi orang dapur
nasib baik ada maksu kesayangan *bodek
dia la yang tolong saya dari pagi ke malam
Su masih dalam pantang lagi
Gee pulak dah sarat dan kadang2 Adam meragam
jiran2 Mama saya memang terbaik...
saya puji semangat kejiranan dorang
dari pagi tu ramai2 dorang gotong royong sampai la abes kenduri malam tu
terima kasih semua....

**************************************************************

sekian entri tentang Aidiladha saya
rasa nak lempang diri sendiri je bila baca entri ni balik
layannnn.....

spaghetti pertama saya


hihihi....ini la hasil air tangan saya
percubaan pertama saya
jangan ditanya resepinya sebab saya sendiri refer dari blog cik puan cuma di olah dengan cara saya sendiri

Monday, October 22, 2012

Alahai anak Ibu


Satu pagi masa saya siapkan Iman ....


Iman : Ibu.... kawan Along ......  ngan ....... (nama dirahsiakan) kata Along kecik macam budak 4 tahun
Ibu : Along cakap la Along dah 5 tahun
Iman : Along cakap Along 5 tahun bukan 4 tahun
Ibu : takpe...walau Along kecik tapi Along pandai, comel, baik (ayat bagi semangat kat dia)
Iman : a'ah kan Ibu, Along taknak kawan dengan ....... Along kawan dengan ....... je sebab dia sama kecik macam Along
Ibu : Tapi Along jangan buat orang tau biar orang ejek tapi Along jangan buat dia..nanti Ibu dia datang sekolah marah Along


Hmmmm...budak2 sekarang pun dah pandai main ejek2..ingat lagi masa saya sekolah rendah. Pernah dapat soalan dari kawan2...

Kawan : ko takde ayah eh....

saya tak ingat jawapan saya cuma balik tu ngadu ngan Mama je.
cuma bila dah dewasa baru saya terpikir ada mak ke ada ayah ke takde mak ke takde ayah ke...yang penting pembawakan diri masing2...betol tak...??

Friday, October 19, 2012

katakan TIDAK pada kolestrol


Minggu lepas saya buat pemeriksaan kesihatan tau
sekali cek ..... HAMBEK.... kolestrol tinggi
jangan ingat badan langsing takde kolestrol *langsing ke??
saya tanya la Sarjan kat tempat saya ni
badan dia adalah dalam size XL gitu
bila dia cek....langsung takde kolestrol
maknanya....kolestrol tak kira kurus ke gemuk ke
Encik yang buat pemeriksaan tu nasihatkan saya minum susu Omega Plus
dari keluaran NESTLE
dia kata susu tu memang elok untuk turunkan kolestrol
sekarang ni dah seminggu saya minum susu ni
sehari saya amik 2 mug
mula2 tu rasa macam t***k lembu
tapi bila dah lama2 rasa sedap pulak
sebelum ni saya minum susu Everyday
sedap jugak tapi better amik Omega plus yang ada gambar pompuan jogging
lepas habis satu peket ni saya nak gi cek balik tahap kolestrol saya


berikut adalah kebaikan susu Omega Plus ;-

1.Ianya mengandungi sterol dari tumbuhan yang membantu mengurangkan kolesterol. Apa itu sterol? Sterol tumbuhan ialah molekul organik yang terdapat dalam tumbuhan yang telah terbukti secara klinikal boleh menghalang kolestrol dari diserap ke dalam darah.


2.Ianya tinggi dengan kalsium yang sememangnya kita tahu bagus untuk tulang.

3.Ianya mengandungi 60% kurang lemak berbanding susu penuh krim. 

4.Susu ini mengandungi Omega 3 dan Omega 6, iaitu sejenis asid lemak yang kita perlukan, tetapi tidak dihasilkan oleh badan dan harus diambil daripada makanan harian. Sumber baik Omega 3 dan 6 ialah minyak jagung dan minyak biji sesawi.

5.Susu ini boleh membantu mengekalkan tahap karotenoid kepada orang-orang yang mengamalkan diet buah-buahan dan sayur-sayuran. Apa itu karotenoid? Karotenoid itu ialah sejenis pigmen yang selalunya terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna dari warna kuning hingga merah (seperti lobak, tomato, betik). Karotenoid membantu membekalkan vitamin A, antioksidan, dan juga meningkatkan fungsi sistem imun badan kita. Malah membantu sistem pembiakan kita agar berfungsi dengan lebih baik.


selain tu, nak 'uk uk' pun senang
lawas sangat2...
korang pun tau kan kolestrol ni tak elok untuk jantung
sekarang ni penyakit jantung adalah antara penyakit yang merbahaya
dia serang tak ikut umur, jantina, bangsa ataupun pangkat
tengah main bola pon buleh kena serangan jantung tau
so..lebih baik mencegah daripada mengubati
sayangi jantung anda and say NO to cholesterol


Wednesday, October 10, 2012

ultraman..

Salam...yuhuuu...

Arini kan saya nak stori pasal ultraman
ekcelikan, ultraman ni memang rancangan kanak2 dari zaman saya berhingus sampai la sekarang ni
saya pon heran kenapa la ultraman ni tak tua2
sampai sekarang gagah perkasa
hihihii.....abaikan persoalan tu sebab tak penting pon


Punca saya buat entri pasal ultraman ni sebab semalam saya layan anak2 saya tengok ultraman
kelakar pun ada bila dengar cerita Iman tentang salasiah family ultraman
mana ultraman yang power dia lebih, mana yang hebat...pendek kata dari A-Z la
saya pon layan aje la...

Meh kita semak satu persatu keluarga ultraman ni
gambar adalah ihsan google

 ni ultraman tiga
saya taktau kehebatan ultraman tiga ni
tapi anak2 saya selalu suruh saya dandankan rambut dorang macam ultraman



 ni ultraman cosmoc
kurang lebih tiga aje tapi nampak gagak sikit kot
hahaha


yang ni ultraman mebius
paling fames sebab selalu jadi sebutan anak2 saya
agaknya mebius ni idola dorang kot sebab nak buat rambut pacak2 pun macam mebius
mengikut kata Iman, dia ni lagi power
walaupun lampu dia dah 'te tot te tot' dia buleh kalahkan raksasa
dan hero yang bawak watak Mebius ni hensem giler tau
tak caya bukak channel 611 setiap hari pukul 7.30
hahaha..time maghrib layan ultraman *istighfar


ultraman max...
kurang femes dikalangan anak2 saya


ni ultraman nexus
pon kurang femes


ultraman Taro..senior kepada Mebius kot
Semalam dia berganding dengan Mebius untuk lawan raksasa
Taro banyak bagi nasihat kat Mebius
guna kuasa yang ada dengan sebaik nya
hahaha...gile ah...dah tua bangka layan ultraman



ni semua family ultraman
Yang bertanduk macam kerbau, macam telinga goofy pun ada
Iman kata yang bertanduk ni hebat jugak
Yang bertanduk ni kira ketua la
Kalau lampu dah 'te tot te tot' tu tanda power tinggal sikit
Ultraman ni buleh jadi besar buleh jadi kecik..
bergantung pada keadaan musuh iaitu raksasa

hahahaha......anak punya pasal kena la study pasal ultraman ni
saya dah janji dengan Iman dan Amat nak belikan patung ultraman dan buku mewarna ultraman
demi mu anak...janji korang nak belajar





Saturday, October 6, 2012

seorang budak bernama Ammar Hazif


Salam Sabtu..
Buat ape tu..?? bace blog saya eh..?? tima kasih..tima kasih...almaklum la blog ni untuk kenang-kenangan aje. Idak ler sepemes blog2 lain...meh siom sikit tanda tima kasih..hihihi

Dah masuk bulan Oktober pun. lagi 2 bulan dah masuk tahun 2013. Ammar pun dah makin besar. Sekarang ni pun dia dah 2 tahun 8 bulan. Cepat nyer anak Ibu membesar : )

Psstt..korang...masa saya taip entri ni, Ammar ada kat sebelah saya. Dia tak tau pun saya buat entri ni khas untuk dia..hihihi..dia cuma kenal gambar dia aje...

"ini Amat.."

Ammar bahasakan diri dia AMAT. penat tau saya pikir nama sedap2 untuk dia last2 dia pilih AMAT jugak.
Amat dah petah bercakap. Kadang2 tu ayat dia tak macam budak umur 2 tahun. Mungkin ada abang kat atas dia dan dia selalu borak2 ngan Iman tu buat dia petah. Macam pagi tadi, saya bagi dia ubat selsema ngan batuk dia buleh komplen kat saya....

"ubat ni tak tedap la bu.."

kadang2 tu bila gi kedai makan dia dulu yang order.

"Amat nak acik oyeng, cotong."

Bila tanya nama pulak, dia akan jawab...

"Amat Ajif...umor uwe (dua) tawon."
hehehe..comel je bunyik dia.

Cuma satu je yang dia tak reti2 nak bercakap time dia berak. Bila hangin saya datang saya bebel la kat dia..

"Adik ni cakap pandai, time berak tak reti pulak nak cakap"

dan dengan muke selamba je dia cakap...

"ye yah (lah)"




Ammar ni senang je nak bagi makan. Dia tak memilih. Bagi ape saja dia nganga mulut dengan luasnya. Susu pun buleh tahan jugak. Asal nanges nak susu. Asal naik keta nak susu.

"Ibu..Amat nak tutu"

Paling best kalau dia membebel. Dengan mimik muka sekali. Pernah sekali air tumpah dalam keta. Itu pun sebab En.Papa terlebih kona...

"ishhh..Papa ni..engok..dah tumpah ni...Ibu. toyong (tolong) amik titu (tisu) Amat nak yap (lap)"


Dalam usia 2 tahun 8 bulan ni Ammar dah hafal doa makan dan doa nak tido. Tapi pelat la...
Ammar jugak suka baca buku Peter and Jane. Saya lah yang jadi mangsa bacakan untuk dia.
Kelakar bila dia baca dalam bahasa inggeris dalam versi pelat. Contoh :

Saya : Peter and Jane
Amat : Eter and Jane
Saya : shop
Amat : cop
Saya : toys
Amat : cois

hehehe...



Bantal busuk memang tak buleh dipisahkan dengan dia. Kalau basuh arini lusa dah ada bau. Saya suka bau bantal busuk Amat. Bau peluh dia yang bercampur dengan bedak baby Johnson.hmmmmm....best..hikhikhik
Kalau dulu Amat suka cakap terbalik. sekarang ni ada sikit je perkataan yang terbalik tu.

Contoh :

Amat antai (bantal)
Amat ikai (basikal)
Amat oya (bola)

Lagi best bila dia meng'eksen' sesuatu kat Iman

"Iman takde ni hmmmm...Amat ada...ha.."

Ayat.."ha" tu tak buleh blah. Kalau nak tau lagu Ombak Rindu tu lagu favourite dia. Penuh semangat dia nyanyi kalau lagu tu keluar kat radio. Selain Timmy time, Boboiboy, Upin dan Ipin, Amat suka tengok ultraman. Sebenarnya saya tak berapa nak galakkan anak2 saya tengok ultraman. Tapi dah budak, kan. Kalau dia nak tengok dia tengok juga. Cuma lepas abes je Ultraman mesti dia sakan berlawan sesama dia. Siap ada bunyik "hiaahhh..hiahhh"

*sekarang Amat tengah ralit tengok Hi 5*


Dalam dok sedap taip entri pasal Amat baru saya ingat yang saya belum suap dia makan lagi. Arini saya masak Tom Yam. Amat keseorangan sebab Iman kat umah Uwan dia. Petang ni saya nak balik K.Pilah.
Dan sekian entri untuk seorang budak bernama Ammar Hazif a.k.a Amat.


note : Ibu sayang dua2 anak Ibu..Iman dan Ammar....

Friday, October 5, 2012

pengalaman kena ciken pox

Saper pernah kena ciken pox??
rasa down, kan
dah la miang2..badan sakit2..makan pon kena catu
seksa sangat2, serba serbi tak kena


saper yang kena time kecik2 tu untung ler
parut tak ketara sangat
cuba dah tua baka, dah beranak pinak
maunya nanges meratap nasib
macam saya..lagi seksa
masa mengandungkan Iman
tak silap saya masa tu dah 7 bulan
bayangkan la dengan perut memboyot tu
2 minggu saya tahan sakit
dugaan sungguh....

Mula2 dapat tau kena ciken pox tu masa saya nak tukar baju
sekali tengok ada bintik atas perut
saya tengok macam jerawat, tapi lain macam pulak "jerawat" tu
tanya En.Papa dia kata macam ciken pox
ahhhh... sudahhhh...hilang la kejelitaan lepas ni
hehehe tipu
saya risau keadaan Iman dalam perut masa tu
macam2 dalam fikiran ni
mulalah terlintas benda yang bukan2..biasa la korang..orang perempuan ni fikiran dia jauh ke depan
pegi klinik memang sah....ciken pox
doktor arah masuk wad..uiisshhh lagi cuak la makcik
dan bila sampai je hospital doktor rejek sebab dia kata orang ciken pox tak leh dok wad
takut nanti berjangkit dengan patient

*iklan*

***********************************************************************

Iklan tu maksud saya Tuan haji sorang ni mintak benda2 diluar kemampuan saya
nak ku tampar sedas ...pikir dia Pegawai je
abaikan beliau
meh sambung cerita saya

masa doktor rejek tu sedih nya bukan kepalang lagi
tak tau apa nasib saya lepas ni
tapi saya tak nangis time tu sebab kes ciken pox bukannya kes berat
kang nanges2 depan doktor silap aribulan kena maki free je
last2 doktor bagi appointment suruh gi KK je
dan bermula la rutin dok ngadap doktor dan nurse selang seminggu
bila datang klinik saya diberi keistimewaan atas sebab takut ciken pox saya ni berjangkit dengan patient lain
datang lambat pun dapat layanan pertama
ko mampu???

En.Papa la jadi chef saya
dia jugak jadi doktor dan nurse saya
jadi tukang sapu ubat kat badan saya ni
tahan dengan karenah saya yang kadang2 mengada-ngada kalah budak umur 2 tahun
bila En.Papa tinggalkan saya sebab ada urusan keje tinggallah saya sorang2 kat umah
nak gi umah Mama atau MIL tak buleh sebab nanti mesti berjangkit kat adik2 yang lain
seingat saya la, adik2 saya belum pernah kena ciken pox lagi
hahahaha (gelak setan) jaga lah korang
bila kesunyian tu mula la saya nanges meratap nasib
rasa terpinggir la, rasa hodoh la
nak ubat rasa kecewa tu saya kemas la umah
orang kata kalau kena ciken pox ni jang berpeluh sebab nanti miang
dan memang betol pun..miang dan gatal silih berganti
hadoiiii.....
seminggu lebih jugak saya tak mandi
hahahha..syyyyy rahsia tau
jangan bagitau orang saya tak mandi seminggu
eheh...
En.Papa jahat tau, dia kata bau saya dah serupa orang giler
ceh...tapi saya tak marah pun sebab saya rasa terharu dengan layanan dia tu
rindu pulak dengan lauk singgang En.Papa tu
rasanya sekarang ni tak mungkin kot
kecuali saya berlakon konon2 saya demam
buleh gitu...????
beberapa minggu lepas elok je ciken pox tu saya pun bersalinkan Iman



 parut toksah cakap la...


Lepas keluar dari labour room..

terukkan parut ciken pox tu?
saya sendiri menyampah nak tengok muka saya masa tu
alhamdulillah Iman sihat je walaupun ada yang bermulut longkang kata anak saya mungkin akan cacat
coiiii.....



masa ni pun teruk jugak tapi beransur pulih lepas saya buat treatment kat SPA kakak kawan En.Papa
takde SPA mahal pon, korang yang biasa2 je
cuma saya guna produk Nouvelle Visages je
memang bagus dan berkesan sangat2
saya setia pakai produk ni sampai kulit muka saya pulih sedia kala
walau ada sedikit kesan "kawah" kat pipi ni
biar mahal asal kejelitaan saya dikembalikan
eceh....
terima kasih Nouvelle Visages *dengan harapan dipilih sebagai duta produk..hahahaha
Al-fatihah untuk pengasa produk ni...


masih dalam proses pemulihan


dah beransur pulih dan semakin jelita
rasa nak lempang saya tak???
hahahha
dah menjadi lumrah manusia...kacang lupakan kulit
bila dah jelita produk Nouvelle Visages diketepikan
dan saya beralih ke produk lain pulak
saya lupa produk ape yang saya pakai tu tapi yang pasti sekejap aje
biasa lah..saya kan tak tetap pendirian... ; p


setahun selepas itu.....

pun masih jelita jugak... *huh
eh..En.Papa kurus betol time ni
hehehe...bini dia jugak yang membesar bagai johan


masa mengandungkan Ammar


beberapa bulan yang lepas...

kejelitaan telah menjadi milik saya seratus peratus
hahaha... mesti korang rasa loya masa baca entri ni
gambar ni masa saya ada dinner PERKEP
siap buat fashion show lagi...ko mampu??
sekarang ni saya guna produk Tia Emelia...tiada pengelupasan
kadang2 aje jerawat tumbuh kat muka saya ni
takpe masih boleh dimaafkan


tapikan, kenapa dipanggil ciken pox..??
hmm...i hate u ciken *tiba2