Pages

Tuesday, December 31, 2013

sudah dijangka si Iman Hadif

Ari terakhir sebelum tahun 2014..cakap melayu sudah
tak payah nak taip last day bagai ; p
arini jugak hari pendaftaran Iman masuk darjah 1
besar dah anak saya..kejap je
bila anak dah besar maknanya saya dah tua
cepat je kan masa berlalu


 ini gambarmasa pagi tadi
sebelum pegi daftar kat sekolah
Iman nampak excited macam tu jugak saya
tapi saya masih under control
semalam la...macam2 pesan saya bagi kat Iman
nanti gi kantin gini... cikgu cakap dengar.... jangan macam ni..jangan macam tu
ni bukan tadika lagi..ni sekolah betol2
ada ramai cikgu..paham tak??
dia angguk je konon paham
harap meresap masuk dalam kepala dia


Masa ontheway nak antar Amat gi umah Ibu
hari terakhir Amat kat umah Ibu
lepas ni dok umah Mama Ita pulak
tak sampai hati nak pisahkan Amat ngan Ibu dia
Kak Saba (Ibu) memang bagus dia jaga Amat
tak pernah ada masalah tapi tu la... bila dah Amat dah sekolah kenalah pegi tempat lain pulak
takkan nak hantar dari Tmn Bandar Senawang ke Seremban 2
baper pulak duit van...ada ke van nak ke sana
Iman pon tak ke umah uwan lagi..sama2 dok umah pengasuh dengan Amat
senang sehala je sebab tak jauh mana umah Kak Ita tu


buat masa ni Iman kat kelas 1 USM
kat SK Lavender Heights ni nama kelas semua dari nama universiti
kelas Iman kat tingkat satu
rasanya lepas minggu orientasi ni ada ujian lepas tu baru tau kelas sebenar
zaman sekarang tak macam zaman saya sekolah dulu
semua kena cepat..kiranya masuk darjah 1 dah tau 3M - membaca,mengira,menulis
ke terbalik susunan tu
takpe la..asal 3M udah..harap pihak kementerian tak marah ngan saya
ehehehe...


Iman dan Marsha... kawan dia masa tadika
saya peratikan la takde pon budak2 menanges
lagi sakan jumpa kawan2 ada la
mungkin sebab dah biasa sekolah lepas tu dapat jumpa dengan kawan2 lama



En.Papa yang snap gambar
saya beratur untuk settlekan dokumen dan yuran sekolah


seperti yang dijangka....
settle segala urusan termasuk lawatan ke kantin sekolah dalam pukul 10 lebih
tapi uniform sekolah Iman dah tak serupa uniform
mujur la sekolah tak besar mana
kalau tak maunya dia buat 'site visit'
sabar aje lah
taktau la kalau sekolah sampai pukul 2 nanti
saja nak suruh ibu keje lebih masa untuk sental baju sekolah
sobs..sobs..sobs... T_T
kalau lengan saya kurus korang paham2 la ye

Friday, December 27, 2013

segmen : jom blogwalking


* Pemilihan pemenang 

RM50 x 1 top referral
RM50 x 2 cabutan bertuah
#tarikh tamat segmen pada 10 Januari 2014, 11.59pm

birthday @ ulu bendol

Untuk tahun ni, macam saya pernah katakan..takde birthday party untuk Iman
sebabnya tahap kemalasan yang amat tinggi
tapi demi untuk tunaikan impian dia kami buat antara adik beradik
lokasi adalah di Ulu Bendol
sepelaung je jarak dengan umah kami
jimat kos pon iyer, maklumlah keperluan sekolah perlu didahulukan



itu la gaya kek birtday Iman..dia share bulan birthday dengan sepupu dia Anas
kalau ikut belah En.Papa lagi ramai yang sama bulan dengan Iman
tapi dek sebab nak sambut antara adik beradik saya, makanya share majlis dengan Anas
saya dan birthday boys - Iman dan Anas


antara kami je...family kecik saya
mama tak join sebab kedai takde orang jaga


abaikan grup belakang tu..dorang tengah cari port terbaik
makanan adalah secara potluck
bawak sorang sikit...tapi abes licin
memang best sebab cuaca amat mengizinkan....alhamdulillah


ni hero2 saya... macam la korang tak tau...hihihi


perempuan2 dalam keluarga cik ani
keluarga kecik la katakan
walau kecik saya sayang keluarga saya


Sepupu saya - Syafiqah pon join
sepupu saya ni dok kat Raub
motip kenalkan sepupu kat sini : D
tu je la kot stori saya pasal birthday Iman
macam tak caya je dua entri dalam sehari
nampak sangat cuti sampai taktau nak buat ape
huhu

persediaan kembali ke sekolah - Iman

 Salam...

Hoi la..bestnya cuti...takde stress buleh bangun lewat
saya cuti start krimas sampai tahun baru
bukan cuti2 Malaysia tapi cuti2 nak uruskan keperluan sekolah budak2
dok umah macam2 saya buat
walau penat tapi saya seronok



buat masa ni baru 2 pasang baju sekolah untuk Iman
nanti2 la sebelum sekolah start kena pi cari lagi barang 2 pasang lagi kot
Iman kan...mana buleh caya baju dia akan kekal bersih dari pagi bawak ke petang
nak2 bila jumpa geng dia... sakan
rasanya semua budak2 sebaya dia pon macam tu jugak
kita sebagai mak/ibu/mamaa/mummy ni kena sabar


beg sekolah pon dah beli
saja pilih yang tahan lasak sebab bila balik umah je mesti Iman campak
ye ke tahan lasak??


kasut 2 pasang dan stokin 6 pasang
standby banyak sebab tahun depan Iman tak dok umah uwan kot sebab dia gi transit taska
taska siap dengan kelas KAFA
tu pon belom sempat nak pegi tanya
kena ada En.Papa sekali sebab dia yang keluar modal so biar dia yang buat keputusan
stokin tu paham2 la..kadang tinggal sebelah je
entah mana dia campak bila balik sekolah
kalau masa tadika dulu buleh la pakai stokin kartun2
dah sekolah rendah mana boleh dah


buku sekolah baru pon dah beli
saya pegi berdua dengan Iman
jalan kaki je pon sebab sekolah dekat sangat dengan umah
stationery pon ada yang beli ada yang teacher masa tadika bagi
dari situ dah jimat


cuma sekarang ni nak daftar dan bayar yuran
ikut surat yang pihak sekolah bagi, 31hb ni tarikh daftar
tak sabar rasanya...excited giler
mungkin korang pon rasa macam apa yang saya rasa, kan
terus rasa tua


untuk Amat tinggal kasut sekolah je belum beli
nanti ada entri untuk persediaan Amat pulak
tunggu...

Monday, December 23, 2013

mee hailam K.Pilah

Saya ni kan..tak buleh tau kalau orang dok citer pasal makanan yang sedap2
lepas tu pulak kalau cara penceritaan tu penuh gaya atau bersungguh-sungguh
nak bagitau benda tu sedap
memang kecur air liur la saya
selagi tak cuba selagi tu saya tak puas hati
hihihi


geng2 dalam grup wasap saya semangat cerita pasal mee hailam K.Pilah
siang malam dok terbayang..sedap ke??
jangan dorang kata sedap tapi bila saya pegi rasa tergantung
tergantung tu maksud saya garam semua entah ke mana la..takde rasa mee hailam
saya try tanya MIL, Uwan En.Papa dan jugak makcik En.Papa
ye la kan, dorang kan anak jati K.Pilah
mesti tau pasal mee hailam K.Pilah ni
dorang pun kata memang sapa balik kampung kat Pilah ni mesti pekena mee hailam tu
ishhh ini tidak adil.. mana buleh dengar cerita je
terasa-rasa dah kat lidah ni



KAK LANG MI SU & MI HAILAM

tu nama kedai dia
banyak kali datang asik tutup
rupanya kedai bukak sampai pukul 3 je
patut la
landmark ke sini senang je..belakang pasar K.Pilah
ke salah?? tu je saya ingat
hahahha..dasar
tapi alamat ada tu..pandai2 la korang guna GPS ye
hihihi

ni rupa mee hailam
buleh la rasa dia..sedap jugak
bahan dlama tu ayam fishball sayur
kuah pekat....ciss terliur saya
dah la puasa arini


En.Papa try mee sup
sedap jugak..anak2 saya suka : )
harga semangkuk atau sepinggan mee hailam dan mee sup ni RM5
korang rasa murah ke mahal??
ke berpatutan??
pandai2 la nilai ye
dah dua kali saya rasa
syukur alhamduillah..takde la dokk terbayang-bayang terliur-liur
eheh





Amat tunjuk gigi..mujur rajin gosok gigi
enpon pink tu dah rosak tapi dia berangan tu enpon dia
kata Amat... nak watap (wasap) acik Maya
nak telefon Papa, uwan, nenek, Maktih, Paktih,acu dan  semua kaum keluarga saya kecuali PM
nanti nak ajar Amat wasap PM la..suh amat tanya kenapa semua harga barang naik
oppppssss!!!!

Friday, December 20, 2013

dari mulut terus ke otak


Hamboiiii lebar nye mulut..hahaha
eh lupa..salam Jumaat korang..Assalamualaikum
kejap je dah Jumaat..lagi sekali Jumaat lepas tu masuk tahun baru
dah tua.... *nanges
dah ada azam baru?? dah ada angan2 baru??
bagus.... awal merancang
saya dah ada...tapi tu tunggu entri akan datang ye


Arini kan saya sorang je kat opis...dua orang lagi cuti dan sorang Kopral tu gi meeting
nak start keje tapi macam malas..jap jap lagi la (psstt..saya harap bos tak baca)
nak tanya ni... korang pernah ke berhadapan dengan orang yang cakap tak serupa bikin
dalam pemahaman saya ni... bercakap tak tak seiring dengan perbuatan
buleh ke kata gitu?? ke salah??
bagi pepatah yang saya gunakan pulak ialah..bercakap tak terus ke otak
maknanya dari mulut jatuh ke hati
kalau dari mata jatuh ke hati buleh terima akal lagi
ini bercakap ikut suka hati
ada eh orang macam tu?? tak paham...tak paham...


Contoh yang senang la kan, minggu lepas kata lain
arini tengok dah lain
masa minggu lepas tu dia bercakap seolah-olah benda tu takkan berlaku lagi
last2 dia kantoi dengan perbuatan dia tanpa dia sedar saya dah tau semuanya
tu contoh tau..jangan la terasa
kalau terasa pm saya sebab saya insan biasa
saya nak share je bukan ada niat lain
kalau masuk fb nanti orang tanya..

"kenapa ko"
"apesal asik meroyan?"

macam la yang tanya tu tak pernah lepas perasaan dalam FB
sedangkan retis tersohor pon gunakan FB atau apa saja media sosial untuk lepas perasaan
kadang tak paham manusia ni..ye saya tau saya pon manusia
tak lari buat silap tapi saya cuba bercakap menggunakan akal
sebab saya taknak orang 'postmorten' balik apa yang saya katakan
ayat 'postmortem'... hahahha..dah macam pakar forensik pulak
dasat ah...

entri saya panjang eh?? taknak baca sampai abes la tu
taknak baca sudah..ini blog saya..jari saya yang menaip
suka hati saya nak membebel kat sini


mungkin jenis saya suka 'postmortem' apa yang orang cakap
atau ayat lebih senang ingat balik apa yang orang cakap
tu jadi masalah saya..asik mikir apa orang cakap apa orang buat
dah macam takde keje lain sebab mikir
bukan apa...senang nak jadikan panduan hidup
kan kata orang2 tua..yang baik jadikan teladan yang jahat kita jadikan sempadan
gitu la maksud saya..bukan camtu-camtu je nak mikir
takde keje aihhh


panjang lebar dah membebel
saya minta maaf andai bebelan saya ni ada yang terasa
bukan bermaksud nak perli sesiapa
ini lahir dari kata hati....jujur dari saya
jangan ada dendam antara kita
jangan ada dengki sesama kita
jangan jeles menjelesi
bak kata kiah propa.."jaga-jaga..ada yang memerhati"



senyum itu sedekah
senyum juga awet muda


sharing is caring :

makna TELADAN (kata nama) - contoh,ikutan,model,panduan,peringatan,nasihat,pedoman,pengajaran (Kamus Pelajar)

makna post-mortem - pemeriksaan dan pembedahan mayat utk menentukan sebab-sebab kematian, autopsi; 2. pemeriksaan sesuatu rancangan yg gagal utk mengetahui sebab kegagalannya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Tuesday, December 17, 2013

Iman dah 6 tahun


Selamat hari lahir Iman..lewat sikit Ibu masukkan dalam blog ni
kalau iku kelahiran Iman..Iman masih dalam pantang lagi
kejap je dah besar anak bujang saya ni
dah 6 tahun..tapi badan tak besar2


Tahun ni takde birthday party sebab saya malas
malas nak masak malas nak kemas
kami bawak dia tengok wayang je
Iman ada tanya tapi saya psiko dia bagi dia insaf
tau mintak aje
saya kata..anak orang miskin tu birthday pon tak ingat sebab tak pernah sambut
nak beli kek tak mampu, nak makan nasik pon susah
dia senyap... mungkin insaf
lepas tu tanya balik... takkan orang miskin tu takde duit
saya kata duit ada tapi tak banyak
dia kata kalau tak banyak seringgit pon cukup beli ais krim
alahai anak..... sepatah ibu psiko 20 patah dia balas
bertabahlah wahai hati....camni la anak2 zaman sekarang



Semalam saya balik awal sikit sebab pagi sampai petang saya ada seminar kesihatan dengan Cuepacs
so En.Papa ajak beli kek untuk Iman
kek yang kecik je pon...konon nak surprisekan Iman
itu kelebihan En.Papa..suka buat surprise
tu sebab saya sayang dia ketat sampai taknak lepas
: D


nak tau tak pasal si Amat..Amat mulut tempayan
masa dalam kereta saya dan En.Papa dah pesan jangan bagitau Along
ni rahsia..dia angguk je tanda faham
siap ok bagai
sekali masa turun kereta kat umah MIL....

Amat : Along... Amat ada rahcia (rahsia)..Amat tak belik kek pon
Along : mana..mana kek

ishhh la Amat..dasar mulut becok tau dia tu


saya dan anak2 .... gambar blur sebab En.Papa entah ape2



hero2 kesayangan saya


dua beradik yang kejap baik kejap bercakau (bercakar)
Amat dah pesan beli kan kek bola kampung masa birthday dia
siap cakap... "tolong ye Ibu"
memang dasar mulut becok la Amat ni


Ucapan Ibu : selamat hari lahir Iman Hadif..semoga jadi anak soleh didunia dan Akhirat...jadi anak yang bijak..jadi anak yang baik dengan keluarga..dan orang sekeliling

Thursday, December 12, 2013

untungnya seorang RCW


Untung hang Che ta oiii..ramai nak sponser
hang pon untung Jen (Zain) dapat Che Ta dambaan lelaki kat luaq sana


 takmau komen lebih sebab ni bukan blog gosip
satgi kena saman..sapa susah??
anyway..tahniah Che Ta & Mr.Middleton (Zain)
lawa kaler purple ...eheh

Tuesday, December 10, 2013

kenangan - Part 1


Heeeeeee...omey papa

Apesal eh asal petang nak balik je idea datang mencurah
ke memang malas buat keje?? Idea mencurah tu auta semata-mata
hik..hik...

Tadi kan saya sembang2 dengan kawan saya
sembang melalui wasap je pon..sembang pasal kenangan
bukan ngumpat semata-mata..dosa..haihhhh
tiba2 teringat kenangan semasa dingorat En.Papa
ke saya ngorat En.Papa
eh tak..dia ngorat saya dulu...hihihihi
Saya kenal En.Papa masa sama2 belajar kat .... (tempat dirahsiakan)
macam hebat nak rahsia..kata nak citer ape kes kan nak rahsia
takpe baca dulu sampai abis..korang tu meseti macam saya jugak
baca mesti tak abis sampai bawah
tau sangat dah

En.Papa tua setahun dari saya
saya ingat lagi masa mula2 kenal En.Papa
masa tu saya nak keluar dari kelas saya tu, sekali En.Papa lalu sambil senyum kat saya
ye memang kat saya takde kat orang lain dah sebab masa tu saya sorang je
bunyik macam perasan tapi itu hakikat
dari senyuman dia tu..terus berdesup..fuhyooo berdesup
berdesup masuk ke hati saya..terus rasa gatal, miang semua ada
dan dan rasa lagu kuch kuch ho ta hai berkumandang.... *dasar
dalam ati saya kata.... "ensem...lawa dia senyum"
gitu la lebih kurangnya ayat saya


sejak tu terus minat En.Papa secara senyap2
senyap2 je mampu sebab tak berani nak jadi perigi cari timba
gila ke hape nak luah kat dia
buatnya masa tu ada girlfriend tak ke naya
sejak tu curi2 pandang beliau...eceh

untuk pengetahuan korang...semasa entri ini ditaip hati saya berbunga-bunga
rasa gatal menerpa didalam diri...osah la ko Sabrina
rasa rindu pulak kat En.Papa
ok sambung..... kalau terserempak En.Papa kat lobi ke kat tangga ke rasa nak lompat bintang je
taktau nak cakap camne...rasanya korang pon pernah rasa macam tu
tipu kalau kata takde..kalau takde memang sesuatu la korang
saya cuba risik2 dengan kawan2 saya nama En.Papa
dan hasil risikan memberitahu nama beliau adalah HADI
dapat nama pendek pon dah kira ok la tu atlis tau nama


masa tu saya dah ada boifren tapi retak menanti belah
eceh....
so berbulan jugak saya memendam rasa dengan En.Papa ni
dok intai dari jauh..dok jeling dok perati
gitu lah sampai kami kenal
ha...bab kenal tu nanti dulu sebab dah time nak balik
korang kena sabar dan tabah
nanti saya sambung lagi eh



sekutum mawar merah dan sebuah entri untuk En.Papa
rasa rindu dah menebal...gatal kat laki sendiri takpe
Tata

Monday, December 9, 2013

blogger


Halooo...how r u everybody
tu bukan jari kita..tu jari hasil carian dengan bantuan pokcik google
korang gi mana eh time cuti sekolah ni..berjalan je kan..untung le
saya belom bercuti kemana-mana pon sebab kat opis saya ni cuti kena ikut turn
walau ikut turn tapi semedang dia ...pas dia..dia lagi..urut dada la haku..sabar
dalam dok untung2 tu pon,,jangan lupa dengan nasib kawan2 kita kat Pahang, Terengganu, Kelantan dan Johor..kesian dorang...kena ingat tu ujian dari Allah S.W.T
yang takde apa2 tu bawak2 la beringat ye


hmm...nak bebel ape eh..nak stori camne saya terjebak dengan dunia blog ke?? rasanya pernah citer kot
kena korek balik entri2 lama...huh..gaya macam banyak sangat entri
-__-

blog saya ni simple je...menaip ikut mood dan idea dalam kepala
kadang share resepi itu pon yang simple2 aje sebab saya bukan taraf chef
kadang tu share dari hasil pembacaan saya
selebihnya tu cerita pasal kehidupan sendiri...lebih kepada aktiviti sendiri
kalau ada iklan pon saya buat secara sukarela
pendek kata saya buat blog lebih untuk kepuasan dan kenangan


bila rajin saya suka jalan2 tengok blog orang
dari situ saya jadikan inspirasi untuk "upgrade" kan kualiti blog ni
semua hebat2..ramai follower..tak macam saya..berapa kerat aje follower saya
tsk..tsk..tsk.. T_T
takpe..tak rasa apa2 pon sebab niat lebih kepada kepuasan sendiri
rasa kagum bila baca blog orang lain
kadang tu terbaca jugak tips dari yang otai2 blogger
readers suka blog yang macamana
dari situ baru tau
nak pegi event memang tak la kot
kadang tu banyak sangat program dengan keluarga
satu lagi macam malas nak ke tempat event tu
saya kat Seremban kadang event tu luar Seremban
pendek kata...macam2 alasan la..huhuhu
nak seribu daya taknak tak berdaya


ok meh saya listkan blog yang macamana saya suka baca :-

* pasal resepi

* pasal anak beranak blogger tu

* pasal kehidupan dulu dan kini blogger tu


itu je kot....taktau la korang suka yang macamana
saya tak berapa suka kalau blog tu lebih kepada iklan
sori ye blogger yang lain
bukan menidakkan apa yang lain tu buat cuma dekat fb pon dah berlambak iklan
tapi kalau setakat iklan pendek tu kira ok lagi la


saya tau korang takkan baca sampai bawah entri tu
sebab saya pon kadang2 tak baca sampai habis
nak2 yang buat entri merapu, syok sendiri atau up diri
paling tak buleh blah kalau ayat yang saya sendiri sampai 3 4 kali ulang untuk pahamkan ape yang nak disampaikan
paling best kalau blogger tu tepek gambar banyak2
suka tengok gambar orang... comel
paling suka kalau yang suka bukak sejarah hidup dorang
masa start bercinta ke, masa zaman sekolah ke
jadi seronok nak baca


kalau yang buat entri pasal percutian pon saya suka
paling suka kalau ayat tu sempoi..rasa macam berborak je
takdelah ayat dewan bahasa sangat
jenuh pulak nak paham
satu tips yang saya dapat kan, jangan menaip panjang lebar sampai tahap merapu
sebab readers tak akan baca sampai abis kecuali entri tu memang menarik
so sebelum saya merapu dan entri ni dibenci baik saya stop dulu
lain kali kita nyembang lagi ye
tata : D

Thursday, December 5, 2013

tara papa

Salam semua..selamat petang, selamat pagi, selamat malam, selamat tengahari (sila pilih waktu yang sesuai)..taktau bila korang baca blog saya ni..sendu kan...huhuhu lagi 5 minit nak balik so..tara papa.. saja nak longgarkan jari jemari ni T_T *longgar la sangat rasa nak tercabut jari jemari ni..minggu ni memang minggu gila..saya hampir gila...siapkan keje..semua harus cepat sebab awal bulan...huwaaaaaa seminggu rehat bersenang lenang kat peace hill so minggu ni sakan buat keje sampai waktu rehat diabaikan... harap bos baca dan bagi APC..diulangi dengan urup besau lagi...WAKTU REHAT DIABAIKAN...maknanya time rehat pon siapkan keje...takde masa nak wat site visit kat jasko ataupun family store apatah lagi ke kedai mamak T_T tik tok tik tok..yessssssss...dah pukul 5 petang...saya nak balik...nak makan sebab saya lapar..paham tak kalau saya lapar saya memang merapu meraban...maafkan saya penunggu gua...memang sifat semulajadi saya...bila lapar tiba2 bertukar sifat...babai semua... (semoga korang tak pening dengan blog ni)

Thursday, November 28, 2013

kursus kacang


cantik kan View ni..
saya snap dari tingkat 31 Menara 1, Peace Hill
hihihi..peace hill eh..Bukit Aman la


Tajuk kursus kacang tu sebab saya kursus excel
memang kacang sebab memang tugas seharian saya guna excel
tapi kan bab formula semua tu memang saya lemah
setakat tambah tolak darab bahagi tu buleh la kan
tapi bab formula hat susah2 tu memang tak tau
jujur cakap eh bukan nak selindugn-selindung tunjuk pandai


kursus ni jugak buat saya tak sempat nak sangap (mengantuk)
segar aje mata ni sampai abes kursus
kali ni saya berulang dari Seremban ke Bukit Aman
tak menginap mana2 hotel mau pun hostel
pagi balik naik kenderaan jabatan
merasa la bangun subuh macam 3 tahun lepas
meredah jem semua
tapi saya suke..sebab .. sebab. sebab ape taktau
hihihi


Saya dan Mas wakil dari IPD Seremban
Mas merangkap jiran setaman saya


Alang-alang kursus kat Bukit Aman haruslah jumpa Maya
dari hari pertama sampai entri ini di taip
tapi Maya nunnnnnnn... (panjangkan muncung) kat tingkat 31
gila tinggi tempat keje pompuan tu
badan je kecik..hihihi
saya biasa bangunan rendah2 je paling tinggi tingkat 8
dah la lif scary..eeeee..berani betol Maya eh


dengan Maya lagi..dengan dia je la
takkan dengan KPN kot ; p
oh lupa nak habaq..ni 1st time saya sampai Bukit Aman
selalu dengar je takpon tengok kat TV
ok gak kalau selalu kursus kat tempat macam ni
tak payah nak stay sampai kena tinggalkan bantal busuk saya
ye ke bantal busuk?? eheh
esok Jumaat last kursus..macam2 dah plan dengan Mas
nak gi merayau kat keyell
rugi kalau datang sini takat dengar citer ada sale kat Sogo atau setakat baca signboard je
kebetulan minggu gaji kan
marilah manfaatkan peluang yang ada dan bersama-sama menjana pendapatan negara
T_T


Sunday, November 24, 2013

meraikan Iman botak

Assalamualaikum.. wahai pembaca sekelian
baru dapat ruang untuk update blog
bizi tak seberapa tapi gigih baca forum sampai tak reti nak update blog
itu lah masalah saya kalau dah ralit dengan sesuatu
itu belum lagi ralit dengan novel..hmmm lama jugak saya tak memborong novel
macam best je...macam nak beli je...



hebat Iman... dah ada Diploma
agak2 laku tak kalu mintak kerja??
hihihi...


Alhamdulillah....untuk peperiksaan hujung tahun ni Iman dapat pingat perak untuk kelas dia
maknanya no.2 dalam kelas
tahniah Iman..Ibu bangga...
memang la macam... "eleh.. baru tadika..."
tapi itu cukup membanggakan sebab 3 tahun Iman kat tadika tu dah nampak pencapaian dia
dari apa yang saya perhatikan, Iman naik 'pelan-pelan'
dari satu tangga ke satu tangga
untuk pingat emas tu pulak hadiah untuk kedatangan terbaik sepanjang tahun 2013
rasanya dua hari kot Iman tak datang sekolah
itu pun sebab demam
saya memang taknak ajar dia sesuka hati ponteng sekolah sebab nanti dah terbiasa
kecuali ada hal kecemasan atau tak sihat
masa emcee tu umum nama Iman saya memang dah agak Iman dapat untuk kehadiran
tapi bila nama dia diumumkan untuk kali kedua saya macam...
"eh eh..iye ke.." gitu la
terharu nyaaaaaaa....



segak bergaya anak Ibu..nanti Ibu beli frame kita gantung tengah rumah ye
hehehe...over sangat tengah rumah
ko ingat anak ko dapat degree ke haper
huhuhu


sempat jugak saya snap dari bawah pentas
Iman dan principal dia...Mrs.Siva
lambat sangat tunggu gambar dari pihak tadika so saya update apa yang ada dari kamera saya
nak gambar lain tu kena tunggu la
doa moga2 saya tak mungkir janji



Tadaaaaaa..... Iman dah botak
ni bukan sebab bernazar ke haper
memang dia nak sangat merasa berkepala botak
masa saya balik dari keje saya pon 'tertanjat' (terperanjat)
ohemji....anak aku dah botak...geli hati saya tengok rupa Iman
dah macam pelakon shaolin soccer pon ada


rupanya dia nak sama dengan Papa
kiranya...like father like son...sama2 botak
bagus jimat syampu..hikhik

disebabkan Iman dapat no.2, makanya arini kami tunaikan janji kami
Iman nak makan pizza..phewww
kenapa pheww???...hihihi...gini citernya setelah dipendekkan....

saya : pandai anak Ibu...Iman nak ape?? (sambil berdoa..janganlah mintak yang bukan2)
Iman : Iman nak pizza bu
saya : ok..nanti kita gi makan pizza eh

mujur pizza..buatnya dia mintak gi melancong gi Disneyland mau pitam
duit tabung belom cukup makanya kita lupakan dulu Disneyland
doa2 la murah rezeki..esok jugak Ibu dan Papa bawak pegi Disneyland
tiba2 rasa lagu Awi Rafael berkumandang T_T

Alhamdulillah ... apa yang Iman mintak kami dapat tunaikan
sekenyang-kenyangnya dia makan
licin segala yang diorder
gambar pizza tak payah la saya tepek kat sini sebab semua orang pernah makan pizza kan


muke keriangan budak botak dan budak yang teramat manja
lepas ni nak pikir pasal keperluan sekolah Iman pulak
tak sabar nak shopping baju sekolah yang pertama untuk Iman
saya memang begini..so maafkan saya yang over excited
nak buat macamana sejak azali memang macam ni


note : terima kasih untuk tenaga pengajar Tadika Vista Ceria sebab mengajar Iman hadif ...

Tuesday, November 12, 2013

dam ulau melingkau

Ulau melingkau atas pagau..hihihi
tu loghat Melaka...saya bukan orang Melaka tapi suke pegi jalan2 kat Melaka
makna ayat tu ... ular melingkar atas pagar
eleh..mesti korang pon tau kan
ni bukan nak stori pasal jumpa ular atau mimpi kena patuk ular
ni nak stori pasal main dam ular


Korang pernah main dam ular??/
tipu kalau kata tak pernah
dulu masa zaman sekolah mesti ada main kan
baling dadu..pastu kira ikut berapa nombor kat dadu tu
kalau nombor 6 kena baling dua kali
yang best tu kalau naik tangga..mesti cepat nak game over tapi selalunya susah
sebab dekat2 no.100 mesti ada ular panjang
dah elok2 nak abis tak pasal turun bawah balik
saya yang tua bangka ni pon macam tu jugak
hahaha...


amboi Iman..sampai terjelir lidah..hahahaha
tu terjelir bukan sebab naik tangga tapi kena turun bawah balik
adan uke
kami main 3 beranak je sebab En.Papa tak koser nak layan dam semua ni
kadang2 tu waktu santai2 dengan anak2 kami manfaatkan
memang best..sambil tengok tv sambil main dam kadang2 main lukis2
dapat manfaatkan setengah jam atau sejam pon budak2 dah seronok
mesti rasa dihargai otomatik dorang sayang keluarga sendiri


ini Amat..dia baru lepas menangis
biasalah..drama king, kan
dia kalah main dam..asik kena turun je
so, bila Amat nanges kita upah susu...otomatik muke ada sinyum (senyum) : )
kalau main Saidina pon dia asik bankrup atau masuk jail
hahaha..adat la Amat..dalam permainan ada kalah ada menang
takkan asik nak menang je
En.Papa kata Amat menurun perangai saya sebab masa kecik kalau main badminton bila kalah
saya akan nanges sambil ketuk raket badminton tu sampai terburai tali raket tu
hihihi..dasar..like mother like son