Pages

Thursday, August 7, 2014

aduyai blog


Assalamualaikum...korang oo korang
sori ye lama dah saya tak jenguk blog ni
mesti korang ternanti-nanti entri terbaru saya (ada ke..hahaha)
i'm busy angat2 tau..
idup saya memang kelam kabut..siyes cakap..kucar kacir sangat


macam kat atas tu..semua perasaaan ada
saya kan baru berkecimpung dengan dunia bisnes kuih raya
waaahhhh macam hebak (hebat) je
tapi syukur rezeki dari Allah..rezeki untuk saya dan anak2
saya tak buat sorang2 tapi saya share dengan Mek
dia sekarang jadi bisnes partner saya
tak mampu makcik nak lenjan sorang2
mau pengsan tengah jalan
sedangkan share pon dah kucar kacir idup ni...huhuhu


ini lah produk hasil tangan saya
Popiah simpul dengan popiah mini (takde gambar) : D
syukur Alhamdulillah...terima kasih atas sokongan dari kawan2 dan paling utama family
En.Papa la jadi despatch boy saya..pendek kata dia la runner dan tulang belakang saya
bisnes partner jangan lupa..susah senang sama2
saling tolong menolong demi nak siapkan order dari customer
tak sangka Ramadhan kali ni hidup saya berubah 360 darjah celcius
erkkkk....
gila berubah cuma belom gila je...hahahah
sampaikan rumah sendiri takde kuih...sambutan raya pon ala kadar je



motip bermata duitan...hahahha
rezeki kan...
lepas raya saya cuti sekejap maybe start bulan 9 ni saya aktif balik dengan dunia popiah
korang kalau nak rasa boleh la sms atau whatsApp saya atau Mek ;-

019-2294247 - Aida
019-3203140 - saya (Ina)

sampel adalah percuma tau
kalau nak jadi ejen pon boleh...kami bagi harga ejen
ok nanti saya buat entry khas untuk popiah ye


berbalik kepada cerita raya...
tahun ni kami pilih tema kaler biru
biru mata itamku..hehehe
tahun ni jugak turn beraya belah En.Papa
saya mana2 pon tak kisah..dua2 belah meriah
tahun ni ahli keluarga jugak bertambah..dapat biras baru..anak buah baru
riuh rendah umah MIL saya : D


gegirl dalam family En.Papa.. best..ramai kawan saya
lokasi gambar ni kat umah uwan Pilah
semua adik beradik En.Papa ada kecuali Anjang
memang meriah la raya tahun ni
saya dapat jumpa kawan2 sekolah
walau penat tapi saya enjoy


saya rasa kan..sebelum saya melalut...merapu baik saya stop dulu
sebab saya dari tadi dok mikir ayat
bye korang...tima kasih sebab sudi baca
mmuuaaahhhsss

Thursday, April 10, 2014

amar masuk wad

Salam uols...

Dah dekat sebulan sebenarnya kisah Ammar masuk wad
tapi baru arini saya berkesempatan nak update
kena update sebab segala entry dalam ni untuk kenangan masa akan datang
nanti masa pencen buleh la isi masa lapang baca blog sendiri
kalau umur panjang

puncanya saya sendiri pon tak pasti cuma sebelum dia kena cirit birit
dia baru je elok dari demam
nak kata punca dari ubat tak jugak sebab dah 3 atau 4 ari elok demam baru kena
nak kata gi makan luar takde sebab masa tu musim panas melampau dan jugak jerebu
mengikut kata doktor mungkin virus
3 hari jugak saya dok bertapa dalam wad


kesian Ammar..sampai susut badan dia
makan je muntah, berak2
dari hari Sabtu lagi Ammar dok ulang alik ke toilet..walau sakit selera dia tetap ada
tapi tu la...lepas makan keluar balik
malam tu memang saya dan En.Papa dah standby kot2 kalau dah teruk saya ke hospital
bila keadaan Ammar dah lembik sangat subuh Ahad tu terus siap2 barang lepas tu
pos Iman ke umah MIL
dalam dok kalut sempat jugak saya siapkan baju dan jugak segala kelengkapan sekolah Iman
sebab saya agak dalam keadaan Ammar macam tu mesti warded



merasa jugak duduk wad baru
cantik selesa..setaraf hospital swasta
semua serba baru...dan kebetulan masa tu ramai yang warded sebab denggi dan jugak athma
kesian...tengok
mujur En.Papa buleh diharap..dia lah yang urus Iman


Terima kasih jugak kepada yang datang lawat Ammar di hospital ataupun di rumah
terharu sangat....sayang korang
ooo lupa..Selamat bertunang sepupu saya, Hadee
kebetulan masa Ammar cirit birit tu dia bertunang
sori tak dapat join ke majlis pertunangan tu
In Sha Allah kahwin nanti kami mai.....

Thursday, March 27, 2014

MH307

 #prayforMH370

Memang isu hangat sekarang ni
lagi hangat bila macam2 spekulasi saya baca
kadang penat otak ni pikir tang mana logiknya spekulasi tu
saya hanya mampu berkongsi kesedihan keluarga dan teman2 rapat mangsa
tak kira dari mana asal usul mereka

sejak ari pertama MH370 dilaporkan hilang lagi saya memang ikut perkembangan
sekejap Astro Awani kejap kang tukar TV3
CNN tu sori la..memang tak layan..lagipon mak encik tak berapa pandai bahasa omputih ni
lagi bagus mengaku dari pura2 pandai dalam bahasa omputih kan
update status dalam FB IG atau twitter dalam bahasa omputih tanpa refer kamus
tinggi sungguh level keyakinan tu..syabas
saya lebih percaya dari apa yang saya tengok..kadang2 je baca dari FB atau forum
kalau kat FB tu kalau logik atau sama dengan laporan TV baru saya like atau share

salah satu punca saya suka tengok Awani sebab dia ni....

Ashwad Ismail...hikhikhik
gatai dia tu....


kita doakan yang terbaik untuk mereka
hentikan membuat spekulasi yang mengarut
hormat sikit perasaan keluarga dorang..

adik

Assalamualaikum...

Lamanya tak update blog
takmau bagi apa2 alasan..sudah cukup sudah dengan 1001 alasan
acaner trafik blog nak mencanak-canak
update ikut mood dan ikut suka je
huhuhu....

ni pun punca nak update sebab dah taktau nak buat ape
lepas tu rasa rindu pulak nak update sesuatu
sebenarnya dari semalam lagi saya nak update
bila kenang line slow ngalahkan simput sedut panjat baldi terus jadi malas
so arini....eden torai mencoret sesuatu

tajuk adik....
what??? dah nak tambah adik baru ke??
hahaha.... suspen..saspen (pilih mana2 ejaan korang rasakan sesuai ; p)
ini perbualan semalam..masa saya tengah kemas2 dapor

kejadian petang semalam..masa saya tengah bizi siapkan makan malam
bizi la sangat kan ... hewhewhew
setakat masak nasik..masak air
lauk tapau dari umah MIL
memang terbaik.....

meh ikuti perbualan antara saya dengan Iman...

Iman : Ibu, kat umah mama kan (pengasuh) ada Kak Yaya

saya : ooo kak Yaya

Iman : ibu kenal tak Kak Yaya tu??

saya : anak sedara mama ke?

Iman : bukan..tu anak mama la...Arfa nye kakak

saya : oooo.. dah besar eh

Iman : ha..tu pasal Arfa tu mengada..suka merajuk..manja bu sebab dia ada kakak 2 abang 2. Macam
Along, Along je abang..pastu Amat

saya : ooooo ye la

Iman : Amat pulak setakat ni dia adik pastu Along ni abang mana tau lepas ni Amat ada adik kan lepas tu Amat pulak jadi abang.Tu contoh la..contoh je bu

saya : ye.. (sambil senyum)

alaaaa anak... pandai amik hati..contoh je..ayat contoh memang kelakar

hihihi..Ibu paham la Iman..tu sekadar contoh je
masa maghrib tu pulak ada kesinambungan
ingat habis sampai situ je contoh Iman tu


Iman : Ibu, Along nak adik lagi

Saya : tanya Papa. Tu dah ada adik. Asyik gaduh je camne nak adik lain

Iman : taknak adik tu, dia gemok...hahahaha

Amat :  (merajuk sebab kena kutuk)


lepas makan malam kami duduk sambil tengok Buletin Utama
dorang je duduk..saya baring..baring atas peha En.Papa (dasar ular sawa lepas makan baring)
masa tu Iman main bola kertas..ala macam kita zaman budak2 dulu..lipat kertas ada tiang gol ada pemain tu
Amat pulak main doktor2 sambil check ular sawa (saya) yang sedang baring


saya : pa..tadikan Iman kan citer pasal Amat jadi abang...bla..bla..bla... (sila rujuk perbualan atas) *kes malas taip panjang2

En.Papa : tu la tu..rasanya kena tambah lagi la sorang ke 2 orang ke. Na pon dah 34. Atlis Na ada kawan..dapat pompuan sorang pon jadi la

Saya : eh...pas raya la Pa..pas raya eh beranak tahun depan.. orang nak melaram raya ni

En.Papa : ke kalau taknak beranak lagi Abang cari kilang baru..leh beranak banyak. Na kan baik..Na kan isteri solehah

Saya : (cubit) kuang ajaq kan


saya tau dia gurau..gurau kan bawa bahagia
ada rezeki tu ada lah.. maksud saya rezeki tambah anak
teringin jugak tambah ahli keluarga tapi bak kata En.Papa..kena gi check up dulu sebab saya memang ada masalah masa mengandungkan Amat dulu 
doakan yang terbaik untuk saya ye
doakan saya sihat untuk mengandung



sekian entry untuk bulan Mac : D

p/s : yessss... berjaya update





Wednesday, February 12, 2014

kem askar

Ape kena mengena kem askar ngan hidup saya?
takde kena mengena pon lagipon saya bukan minah terap
cuma kadang2 suka meniarap sambil berangan
dan lepas meniarap tak larat nak bangun sebab badan dah berat
T_T...sedih..tapi tak lawak..ok paham lawak tak berapa nak jadi


camni citer dia....biasa la kan bila balik umah otomatik keje2 umah memang dah menunggu
penat camne pon kat opis bila balik umah kena settle kan keje umah pulak
tanggungjawab.....
saya ni..sampai umah sinsing lengan sebab nak siapkan makan malam
anak2 kena makan awal sebab lepas maghrib je kena antar mengaji
lagipon kena masak cepat2 sebab saya ada date ngan Keith Foo
ensemnya beliau *motip
kadang2 tu sambil masak kejap2 lari tengok tv
rugi tak dapat tatap muka abam Keith Foo ; p


dan sambil masak tu jugak saya akan bagi arahan kat anak2 saya
contoh ayat.....

"tukar baju..kang nak gi ngaji"

"keluarkan bekas bekal tadi"

"ada homework ke tak"

"beg sekolah tu masuk dalam bilik"


bla..bla..bla..


so sebab arahan semua main pekik je makanya dah lama jugak En.Papa perati je saya
kalau jiran2 dengar nasib la... ado den kesah??
hahahaha
semalam la kemuncak pemerhatian beliau terhadap saya
ewah ayat...

"dah macam kem askar umah ni"

otomatik saya terdiam...gamak sound gitu
saya tanya balik...

Saya : pesal lak?
Papa : ye la...macam kat kem askar

????????

malas layan....baik tengok Ariana Rose






ada rupa saya tak?? hihihi

orang perempuan boleh jadi macam2
tak caya kan..cuba korang dok diam sambil pikir betol ke tak apa yang saya katakan ni
macam saya... kat opis..saya adalah Kerani terhormat
balik umah terus tukar profession
kadang jadi cikgu -  ajar anak buat homework
chef tu ofcoz la kan
pastu keje kedai dobi...membasuh, sidai,lipat dan jugak iron baju
misi/nurse - bila suami atau anak sakit
menteri dalam pelbagai bidang - menteri kewangan, menteri pelajaran, menteri pertahanan dan paling best menteri pelancongan
waima melancong ke Mydin : )
dan semalam dengan rasminya En.Papa iktiraf saya askar
takpe lah..askar pon askar la
nak buat camne


 

bayangkan yang celoreng tu saya
ish..ish...tak tercapai dek akal
walau suara memetir masa kat umah...tapi saya ni berhati tisu...sangat lembik
biar la En.Papa komplen macam kem askar pon..suara ni la yang dia rindu
kalau saya takde umah macam contoh bila saya kursus, bila saya demam tak bercakap *dasar lembik
bila saya merajuk takmo cakap dengan dia
dan paling penting.... dengan suara macam Sarjan Hassan ni la semuanya bereh (beres)
kan Papa kan..kan..


apa2 pon..saya ikhlas dengan apa yang saya buat
ni bukan rungutan ini sekadar kongsi cerita
bukan senang dalam satu masa kita buleh jadi semua
itu sebab kaum wanita ni istimewa
hidup wanita..takbirrrr
*tetiba

Tuesday, February 11, 2014

semangat

Korang...meh sini
pernah tak korang dapat semangat luar biasa?
serius je bunyik dia kan??..huhu
maksud saya semangat tu lain macam la..rasa rajin semacam pastu hati berbunga-bunga
tadi kan...tadi kan...En.Papa wasap kita
dia kata kan...dia kan...dia rindu kita...huuuuuu
saja nak share kat sini sambil bebel2
maklum la....hati berbunga riang
ni bukan 1st time beliau antar wasap gitu
cuma arini terdetik hati nak share kat blog kita ni
eeee..sejak bila pulak bahasakan diri...KITA
nampak na hati tak keruan
mujur kat opis..kalu kat umah...auuummmm
hahahahha (hamboi..gelak besar)


ni gambar kita dengan cinta hati kita
kawan gaduh jugak kawan gosip
dan kawan segala kawan
motip kan dah lama tak update blog tetiba ada entri pasal cinta hati
sangat sesuatu..hikhik
ye la..tengah menung ngadap IP tiba2 wasap masuk dari si dia

..."windu lak.."

pendek je ayat beliau tapi dah cukup buat hati saya berbunga-bunga
kita pon windu En.Papa..windu angat..ase nak sium sium
hahahaha...oopppssss


eh saya tak buat entri pasal part 2 kan..nanti la ek
idea saya tengah berenang-renang dilautan
belom sampai ke darat lagi


...............................
..............................
*idea ilek
krik krik krik

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

sambung setelah idea datang
korang pernah ke rasa..rindu sangat2 kat pasangan korang?
rasa nak masa tu lambat sangat, nak balik nak peluk ketat2
atau pernah tak korang rasa..eeee..dia ni buat hangin satu badan tau
tapi walau kadang ok kadang gaduh tu memang lumrah alam rumahtangga, kan
baru la best...kejap rasa sayang sangat2..bila gaduh2 manja tu rasa nak lari umah pon ada
hahaha..gamak nak lari umah..sangat tak matang
ala...bukan lari betol pon....takat gertak je pon
kadang En.Papa kata.."pegi la..."
ceh....
macam saya ni pagi petang siang malam mesti nak bercakap
tapi bila tak bertegur tu rasa tak syok...tak best
sebab mulut ni dah biasa bercakap
nak taknak kena jugak bercakap
ala..lagipun bukan gaduh benda serius pon..setakat gaduh benda simple2
tipu kalau kata tak pernah gaduh atau tarik muka
tapi kalau sampai baling periuk belanga tu belum lagi la
tak tergamak lagi..ganas sangat tu




selain En.Papa, anak2 jugak pembakar semangat untuk saya
walau dalam family kecik ni hanya saya sorang je perempuan *sob..sob..sob
saya tetap rasa bahagia
best apa ada keluarga sendiri
rasa lengkap je hidup ni
walau tiap hari buat benda yang sama - masak,kemas,urus suami/anak,basuh,sidai baju dan segala keje umah
tapi saya rasa seronok dan bahagia
bila dapat jalan2 dengan keluarga walau setakat pegi kedai RM2
hahaha..macam takde contoh lain : D
itupun dah buat saya bahagia
doa saya semoga Allah lindungi keluarga kami serta diberkati... Amin
semoga kebahagian ini kekal bahagia sampai ke Jannah
tu baru betul..ni baru kapel seminggu dah kata "till Jannah"
untuk Papa...orang kan..orang sayang Papa ketat2..takmo lepas
untuk Iman dan Amat..Ibu sayang anak2 Ibu... pun takmo lepas
saya sayang semua ....
babai... *sebak pulak bila citer pasal kasih sayang
dasar hati tisu

Monday, February 10, 2014

update..tak update...update..


Tak tau mana nak start
taip..delete....taip... delete...bukak fb...bukak blog..tengok enset...ok bosan 
nampak gaya macam takde keje kan
macam pegawai tinggi dok bersandar sambil tunggu PA bawak masuk dokumen untuk tenyeh
tau tak tenyeh tu ape??
Sign la...atau tandatangan
sendiri tanya sendiri jawab...nampak tak??
kritikal dah kebosanan saya ni
saya teringin nak update macam dulu2..tapi idea kelaut
sokmo bagi alasan idea kelaut..poyo

nak buat ape eh?? hadoiiiii
syyyy jangan bagitau bos eh nanti bos ingat saya takde keje
saya bukan taknak buat keje tapi saya rasa saya macam malas
korang paham tak?
tak paham takpe la...
  


walaupun saya bosan..keayuan tetap dijaga
hik....peace...

Tuesday, January 21, 2014

kisah Ammar sekolah

Entri kedua untuk arini
keje ada tapi alang-alang broadband dah baik ni kena la gunakan peluang yang ada
kena puji lebih2 sebab nanti broadband merajuk saya jugak susah
nanti korang jugak rindu nak baca entri dari blog ni
eceh..bajet hot blogger


haippp Amat..pegang ape tu? tahan kencing la tu
suka tahan kencing tau lepas tu tak menyempat gi toilet
dah besar budak manja sorang ni dah sekolah pon
hari pertama memang dia tak menanges...takde masalah cuma dia nak sekolah outdoor takmo yang indoor
mana ada Amat oiii


gambar memang tak tersusun... mahap ek
ni gambar Amat ngan Papa
botol air sampai cecah lutut..penuh semangat usung botol air
kalau Iman dulu dia letak kat poket tepi beg


tapi saya perasan..saya layan Amat macam dia tu umur setahun
segala kelengkapan sekolah dia tak menggambarkan dia budak lelaki yang semakin hari semakin membesar
korang paham tak ape yang saya maksudkan
gini..sebab Amat manja terlebih-lebih, so saya anggap dia masih umur setahun
so barang sekolah dia semua comel2
beg kalerful...penselbox spongebob.... botol air kartun menda tah
sampai hati saya ni kan...hihihi
masa Iman dulu mesti ada Ben 10 atau spiderman
nampak gaya seorang hero harapan nusa dan bangsa
hahahah....
tapi saya adil tau..takde pilih kasih..semua sama rata


sebelum gi sekolah kena susu barang sebotol


anje-anje ia tu 


Amat nanges masa hari ketiga sekolah
"nanak tekolah" atau terjemahan dia.... "taknak sekolah"
patut la masa hari kedua tu sakan menanges macam dah lama sangat pendam perasaan
bila saya tanya dia nanges je
bila Along dia tanya baru dia cerita yang kawan sekelas dia suka buat dia
patut la takde semangat nak gi sekolah
sekarang dah tak nanges lagi sebab Amat masuk kelas lain
makin semangat dia pegi sekolah


kan saya kata tadi...gambar memang tak tersusun



alahai...keciknya Amat ni
ni gambar pagi tadi
arini dia bawak bekal nasik goreng seafood
jaket tu dapat free masa register dia sekolah
ayat 'manglish' tah ape2 saya dah keluar
layankan aje ye


Ibu doakan semoga Amat jadi budak bijak..belajar rajin2 ye nak
takmau nanges lagi sebab Amat dah 4 tahun
cuma kadang2 je Ibu layan Amat macam budak umur setahun
hihihih 

Birthday Papa


happy birthday 2 u..happy birthday 2 u....happy birthday 2 Papa..happy birthday 2 u
Papa dah tua yeay..papa dah tua...
hihihihi...semoga Papa dirahmati dan dilindungi Allah SWT
kami semua sayang Papa..semoga rezeki Papa murah sebab rezeki Papa adalah rezeki untuk kami semua

lama tak update blog
broadband buat hal tu sebab tak berupdate
tah ape2 la maxis ni..sabar aje la
nak guna line internet IPD memang idok la sebabnya....alahaiiiii...lembs nak mams


tu saja nak bagitau : D
babai korang..nanti saya update untuk entri2 tertunggak tahap nak basi dah ye