Pages

Thursday, September 17, 2015

hindari amalan mengipas

 Assalamualaikum..

Lama tak bersiaran
korang sihat?? sekarang kan musim jerebu..macam2 penyakit datang
korang jangan lupa minum air masak banyak2 tau



eeww... macam tak senonoh je gambar ni kan
macam 18sx pon ada tapi inilah hakikat dalam dunia serba moden ni
ada di mana2 dan tak mungkin kita salah sorang seperti gambar kat atas
mintak jauh


ini pon tak sepatutnya ada
tapi paling tak patut bila sanggup menindas orang demi kepentingan sendiri
tak buat apa2 tapi dapat apa yang tak sepatutnya dia dapat
saya tak tau la apa yang dorang dapat bila tindas orang untuk dapatkan sesuatu
sesuatu tu maksud saya pangkat..darjat..duit ... dan sanjungan orang sekeliling
padahal itu semua pinjaman dan bersifat sementara
kejar sangat hal duaniawi sampai lupa pandang ke bawah

macam emo ke entry saya ni??
hihihi... tak emo cuma nak luahkan apa yang saya nampak, dengar dan alami
semoga saya dijauhkan dengan perkara-perkara negative.. Aamiin



ni ex bos saya masa saya keje kat Putrajaya dulu
bos yang rendah diri dan terbaik...pada pendapat saya la
bukan nak bodek atau mengipas
tapi ini pendapat peribadi saya
kalau saya bodek pon dia bukan baca blog ni
dan mustahil untuk saya naik pangkat yang lebih tinggi sebab bukan dia jadi penilai saya dalam SKT
Dato' seorang bos yang baik
dan bos yang terbaik adalah bos yang hormat orang.. so, bila kita hormat orang automatic orang hormat kita
tak perlu kot nak maki hamun atau bodoh bangangkan orang semata nak dapatkan yang terbaik
tanpa orang bawahan tu.... semua kerja takkan menjadi
cukup la hormat hak dan hargai usaha dan kerja dia

dah kenapa pulak saya ni kan
hahaha.. jangan pikir yang bukan-bukan tau
time hujan memang idea saya mencurah
syukur..arini hujan..
dan syukur jugak bos kat tempat baru ni ok

gambar ni masa tu saya mengandungkan si Amat
rasa rindu nak mengandung tu ada ... cuma belum ada rezeki
doakan saya ek

Tuesday, September 1, 2015

katakan boleh



Ye ... saya boleh..percaya pada diri sendiri...
saya tengah positif ni
saya percaya setiap kebaikan yang kita buat akan dibalas dengan kebaikan juga
kena yakin dan sabar
sabar itu separuh daripada iman
sesungguhnya besar ganjaran bagi orang yang bersabar


ayat-ayat ni adalah ayat-ayat penyedap hati
semoga saya tergolong diantara insan yang ikhlas dalam melakukan apa juga tugas yang diberikan

huwaaaa... apa aku merepek ni
terlampau bermain dengan ayat jadi gini lah
hadoiii....

Thursday, August 6, 2015

"Saya Nak Masuk Bloglist Lyssa Faizureen Bulan Ogos 2015"




Assalamualaikum..hai semua..

Saya nak masuk bloglist Lyssa Faizureen..saya tau pon dari blog Puan Zulie
memandangkan esok tarikh tutupnya maka hari ni jugak saya join tanpa gagal
antara syaratnya saya haruslah menyambung ayat ...
"blog saya mengenai..." tak lebih 50 patah perkataan
sonang yo tu...tapi kalau terlebih takpe kan *kelip-kelip mata

blog saya mengenai diri sendiri, family, kawan-kawan, kadang tu ada selit pasal retis, pasal makanan, pasal macam-macam la
tapi saya lebih kepada hal-hal family terutamanya anak-anak
untuk kenangan bila dorang besar nanti
saya update blog pon bila teragak je
teragak tu maknanya tiba-tiba idea datang
kadang tu macam gila keyboard pon ada
bila idea takde memang tak la kan
tu sebab follower ala-ala sendu
takde cerita yang menarik
nak buat tutorial pon tak pandai...saya tiru tutorial orang ada la
tapi saya memang suka menaip dan cerita apa saja yang terlintas
ayat pon senang difaham dan ala-ala santai..gituuuu
dulu saya rajin update dan rajin jalan-jalan blog orang
tapi sebab kengkangan keje, makanya kesenduan di situ
errrrr.... agak-agak dah cukup ke 50 patah perkataan??
atau melebihi 50 patah perkataan??
besarlah harapan saya agar saya diterima sebagai bloglist cik Lyssa faizureen
eheh...*buat muke comel


Sekian, terima kasih...

Wednesday, August 5, 2015

i'm ok


Saya dah up kat FB..mesti ada yang tertanya-tanya kenapa la saya up benda macam ni
asyik meroyan je..pehal la pompuan ni asyik meroyan
bila jumpa je mesti ada yang tanya.. " weh nape ko?? meroyan je"
eleh..macam la korang semua tak pernah meroyan
potong rumput la kalau tak pernah meroyan
heheh..berani potong rumput je potong jari tak berani


Saya up benda cenggini sebab apa yang saya plan ditolak mentah2
padahal pihak 'tu' yang setuju dengan event yang bakal diadakan
bukan pihak saya yang terhegeh-hegeh nak anjur event
benda ni dah ada kata sepakat pihak atasan kedua belah pihak
bila dah order macam2, tarikh event pon dah dekat tiba-tiba je batal
TIBA-TIBA ok.. sape tak sentap
saya tak ikut perasaan cuma sedikit kecewa
saya dah buat collection, dah order puding dan heboh 1 jabatan saya yang event tu akan diadakan pada sekian tarikh
haihhhhh...taktau nak cakap macamana sentapnya saya pada waktu sekarang
nampak macam perkara remeh tapi yang mengalami ni je dapat rasa

my big boss... ofcoz la dia terkezut
gila ko tak terkezut sebab pihak sana tak jumpa dia secara gentle
main pesan gitu je
tak professional bak hang
yang menyentapkan saya tu batal usahasama
alasan sangat relevan..sangat tak diterima dek akal waras saya
dengan big bos saya tak bagitau alasan pihak tu
biar saya sorang je tau...dan kecewa tu saya sorang je yang tau
ikut hati nak je tabur duit depan muka tapi akal fikiran kata jangan ikut hati
pusing-pusing nanti jumpa jugak
telan je la Sabrina oiiii...
mungkin masa sikit rajuk saya ni
saya kalau merajuk memang gini...diam je..tapi dalam hati menangis
menangis sebab kecewa
tengah excited tapi gini jadinya
sumpah...!! sesen pon tak masuk poket saya
event ni untuk suka2 bukan untuk kepentingan


tapi tu la....orang tak sudi, kan
redha dalam rajuk je la
jangan risau..i'm ok
kejap je ni..esok2 hakak ok la

Tuesday, August 4, 2015

rezeki

Assalamualaikum...

Sesungguhnya rezeki Allah itu luas...yang sikit kita kongsi bersama...yang banyak kita panjang-panjang rezeki tu...

... tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima .....

nota kaki : entry pendek untuk peringatan bersama...semoga Allah murahkan rezeki kita.. dan terhindar dari sifat kedekut...

Tuesday, July 28, 2015

Ina henna



Tu je nak show off....kbai
hehehehehe

cara saya didik anak

Salam Syawal ke 11
Selamat berpuasa kepada yang berpuasa 6 : D
nak cerita pasal pegi open house sana sini sini macam malas pulak
esok2 la kita bercerita ye
saja nak sembang2 pasal anak2
tengah menung kat opis ni tetiba rindu kat budak berdua tu
bila terpikir balik betol ke cara saya didik anak
ikut sunnah ke?? tensen ke anak2 dengan perangai saya?
semua tu terpikir
hahaha bab tensen tu saya rasa ada KOT... mesti anak2 tensen sebab saya suka bebel
kadang tu bukan sengaja nak bebel-bebel tapi kalau tak bebel rasa tak comey je
hahahaha..fine tak lawak


Cara didik anak pada zaman sekarang ni tak sama dengan zaman mak-mak kita dulu
dulu tak secanggih macam zaman sekarang yang semuanya di hujung jari
lepas tu budak sekarang lagi advance dari zaman kita dulu
saya nak kata expert sangat tu takde la maklumla anak-anak kecik lagi
nak bagi tips ke nasihat ke memang tak sesuai
cuma buleh share je..sebab saya ni memang jenis suka menyembang
kadang2 tanya kawan2 yang lebih senior dari saya
camne anak deme tu buleh cemerlang
camne anak akak camni camne anak akak camtu
soal macam polis...hehehe tu ayat En.Papa kalau saya terlalu banyak tanya
Amat la yang ngikut perangai saya suka tanya itu ini


bertanya untuk pengetahuan tak salah bukan nak kepochi tanya menantu akak gaji berapa
hantaran baper dulang..itu memang tak la
cuma tanya untuk perbaiki diri...kalau bukan kita yang didik anak nak harap sape lagi, kan


Amat

anak kedua saya ni memang manja sikit..mungkin dia yang bongsu setakat ni
setakat ni la..nanti dah ada adik jangan nak mengada ek
kuat menangis dan berdrama...itu memang sifat dia
kadang2 Amat radio kami dalam kereta
semua genre muzik dia layan
dari laporan cikgu kelas, Amat ni fast learner (harap2 kekal sampai masuk U)

Iman

anak sulung saya...manja jugak tapi garang
hobi memang menyakat adik
dia tak macam adik dia yang sikit kepochi
Iman lebih rileks dan cool walau dia garang
setakat ni pelajaran dia ok..cuma kena guide je sebab tersasar sikit mesti menjunam subjek dia
penyedih...dalam hati ada taman

saya bukan nak bezakan anak-anak cuma itu perbezaan antara abang dan adik
alhamdulillah dari apa yang pengasuh-pengasuh saya yang dulu atau sekarang bagitau anak2 saya memang senang dijaga
bak kata Farah penasuh yang sekarang ni, suruh mandi dia mandi suruh tido dia tido
senang sangat nak urus dua beradik ni
alhamdulillah : D
sejuk perut bila dengar orang puji... *usap perut


cara saya ajar anak-anak2 saya lebih kurang macam Mama jugak tapi tak ikut 100%
Mama saya dulu garang...walau garang at least kami adik beradik jadi orang jugak walau tak jadi Perdana Menteri ; p
untuk umur anak saya sekarang ni saya ajar yang basic2 dulu
taknak terlalu memaksa sebab nanti stress budak-budak tu saya jugak yang susah, kan

#1 ~ kemas tempat tidur - kalau tak buat memang kena bebel....

#2 ~ lepas makan kemas tempat makan sendiri, angkat cawan, pinggan dan kutip sisa makanan
saya buat macam ni sebab saya tak suka bila orang yang dah kenyang lepas tu suruh orang lain angkat pinggan dia..ingat kedai makan ke hape kan

#3 ~ salam cium tangan bukan sondol tangan orang dengan dahi...

#4 ~ lepas mandi mesti sidai towel..tak sidai memang bebel plus towel tu akan masuk dalam bakul

#5 ~ lepas main kemas mainan tak kemas memang semua mainan tu dalam tong sampah

#6 ~ 1 subjek turun markah dari ujian yang lepas akan didenda. Antara dendanya ialah :- TAKDE TV, TAK BOLEH MAIN KAT LUAR DAN SAYA AKAN SOROK TABLET DORANG
andai ingkar akan ditambah sehari lagi denda tu. Begitu juga kalau tak buat homework


korang rasa melampau ke cara saya ni? saya buat untuk kebaikan anak-anak jugak
bukan nak tunjuk bagus
saya taknak anak saya kurang diajar
mana tau pendek umur saya ni, bila anak-anak2 kurang ajaran orang mesti sebut.. 'mak dia tak ajar'
sobs...sobs..sobs...sedih tau
semua yang di atas tu tak semua anak saya ikut 100%
biasa la budak... mana boleh paksa2
cuma yang No. 6 tu memang dah jadi undang-undang tetap
dorang dah tau..silap sikit denda tetap jalan
degil sikit tau nak denda menunggu
kadang2 dua beradik kena denda kadang2 salah sorang
makanya yang kena denda tu pandang je la yang sorang lagi tu main bola depan rumah
bila ada denda macam ni dorang mesti taknak ingkar arahan
lagi satu, saya memang tak mewahkan anak-anak saya
Iman selalunya saya bagi RM3 kalau ada KAFA atau tak bawak bekal
kalau bawak bekal saya bagi RM2
ada baki masuk tabung
bukan kedekut tau tapi ini memang cara kami didik anak-anak


Pernah Iman tanya saya, kenapa tak bagi can dia ponteng sekolah padahal tak belajar pon
kenapa kawan-kawan dia buleh je
jawapan saya simple je... 'biar la dorang kaya ibu tak kaya, orang tak kaya kena belajar rajin2'
ntah paham ke tidak si Iman...hihihi...tapi dia takde ungkit lagi pasal isu ponteng sekolah walau time tu dah hujung tahun


Rasanya dah panjang entri saya ni
muak pulak nak baca
ok tu je perkongsian saya untuk tatapan korang

BYE... >_<

Wednesday, July 22, 2015

salam aidilfitri

Salam korang
belum terlambat nak ucap selamat hari raya Aidilfitri kat korang
korang?? ada ke yang nak baca blog ni? huhuhu
Maaf zahir batin andai ada salah dan silap ye
baru hari ni dapat update blog
hari ni jugak saya baru start keje
aura keje belum mari...walhal ada keje menunggu
tunggu petang2 sikit baru buat
boleh gitu?? hehehhe

macam entri yang lepas saya ada bagitau yang tahun ni saya beraya kat Seremban je
meriah sangat walau beraya kat bandar sebab sedara mara saya dari utara dan selatan pakat datang Seremban
best sangat....tapi sayu jugak bila tengok keadaan nenek
malam raya tu masa lepas berbuka saya layan nenek
dia dok cakap sorang2...saya tanya la kenapa
dia bagitau tadi masa kami tengah kalut berbuka arwah atok wan datang kat dia
tapi sekarang dah balik
kata nak datang balik tapi puas tunggu tak datang2
alahaiiii....mesti dia rindu arwah
saya cakap la arwah atok wan kat tempat lain dia takde dengan kita lagi
nenek cakap tadi ada..dia dah janji nak datang balik
saya tanya... "nenek rindu tok wan ka? nenek baca fatihah untuk dia ye"
lepas tu saya tinggalkan dia sorang2
ye la kan.... nenek ni kadang2 dia ok kadang dia nyanyuk
nak buat macamana kan... tu bahagian dia
saya ni pon tak tau la nasib saya akan datang
semoga Allah rahmati nenek... Aamin..


Ok..meh sambung pasal raya
gambar2 ni saya amik dari kamera
dari pagi tadi try transfer dari henpon .... haram tak buleh
boikot ke hape kan...dah la henpon saya rosak
yang ada ni pon adik saya si shahril bagi pinjam
takpe la asal buleh wasap, call dan amik gambar
bersyukur dengan apa yang ada...ehem



tema tahun warna merah atas permintaan En.Papa
bergambar anak beranak adalah acara wajib semua orang
bila dah tua sok leh tengok balik..hihihi


gambar mama bersama anak, menantu dan cucu2
masih 5 orang cucu mama..dan semuanya lelaki
In Sha Allah hujung tahun ni tambah lagi sorang
Adam bakal dapat adik lagi
tak tau la sape yang akan pecah rekod dapat girl
saya ni teringin jugak nak mengandung
tapi belum ada rezeki lagi...doakan saya ye : )
Nampak cantik pulak bila ada warna merah, kuning dan kelabu


adik mama - ateh datang dari Raub


mana2 family pon mesti ada acara ni
gamak sangat kalau takde
time ni la kita semua nak bermaaf-maafan
(apa aku taip ni) arrgghhh..


antara menu pagi raya tu
menu biasa - nasi impit, lemang (beli), kuah kacang, lontong, sup tulang, rending ayam /  daging
sebab raya jatuh hari jumaat, makanya lepas makan kita lepak depan tv je sementara nak tunggu solat Jumaat
petang tu baru saya sefamili gerak balik K.Pilah
adik beradik saya semua follow beraya kat Pilah
mama tak join sebab nak jaga nenek
tahun ni belah famili in law saya semua beraya dengan mentua masing2
tinggal mak, ayah dan ipar yang bujang2
In Sha Allah awal tahun depan dapat biras baru
sekali dua youuu... kira kenduri penutup ada 4 pengantin
meriah la umah famili in law saya nanti
saya suka kalau berkumpul dengan famili walau adik beradik se-mak se-bapak tak ramai
lagi seronok kalau tengok gelagat anak2 buah
hehehe...


kat Pilah tidur semalam je
sebab raya kedua tu saya dah plan dengan geng2 opis atau geng pantry nak beraya
hahaha.. gengn pantry...korang hado??
geng pantry ni geng yang suka makan, suka potluck dan lepak dalam pantry
bior lepak pantry asal jangan lepak luar pagar IPD
at least bila bos cari sentiasa ada
tapi tu la..tak semua yang dapat join
just 3 famili je pon
gambar nanti2 la..tah kenapa la dari tadi tak dapat transfer dar henpon
grrrr....
panjang jugak entri raya saya ni kan
hehehe.. bukan senang dapat peluang nak update macam ni tau
line laju... takde gangguan


akhir sekali hakak payung gambar hakak dengan En.Papa
bergambar belakang reban ayam uwan
korang mampu? hahahah


tata... terima kasih kerana sudi membaca : )

Monday, July 13, 2015

cerita menjelang raya

Salam...

Lebih kurang 3 hari lagi kita nak sambut raya..excited kan
gila tak excited..huhuhu
dalam excited tu saya tetap bersederhana
keperluan anak-anak diutamakan kemudian baru kami laki bini
tahun ni kami pilih merah
waahhh...merahnya makngah di pagi raya
langsir ke sofa ke memang tak tukar
semuanya masih elok lagi
ye la segala benda GST..pendek kata kau langkah setapak je dah ada GST
takpe,.. katanya demi kesejahteraan rakyat : p

korang,

nak bagitau ni...selama saya kawen, tahun ni la 1st time saya buat kuih raya
korang caya tak?? caya ke tak caya?? tapi sila percaya tau
bukti gambar ada tapi esok2 saya tepek kat sini
hihihi..saya pon macam tak percaya je
sampaikan En.Papa kata dia macam nak pengsan bila saya nak buat kuih
kuang ajar sangat kan...hihihi
saya tak buat sorang tau saya share dengan adik ipar saya
ada la 3 jenis kuih.. macam biskut suji, cornflakes madu dan dahlia susu
resepi harus la tanya pakcik gooogle
memula tu macam terkia-kial nak sukat tepung la gula la
tu belum lagi menerap tepung dalam acuan : D
bila dah jadi rasa nak melompat je pastu mula la keluar ayat..."wah ada bakat jugak aku ni.."
kikiki...


tahun ni saya raya kat Seremban je sebab Mama dah bawak nenek dok Seremban
so mak dan pak sedara saya datang sini
nenek saya dah uzur..Mama la yang jaga sebab dia tak boleh nak urus diri sendiri
kadang2 nenek ingat kadang dia lupa
ada ke dia kata saya ni kawan dia masa sama2 nuai padi
nak buat macamana kan.. tu bahagian dia
kita ni tak tau apa akan jadi masa akan datang
makanya..beringat la..sentiasa berpijak di bumi yang nyata
sentiasa muhasabah diri
hehehe..tazkirah petang

ok lah korang tu je nak citer
nanti kita sembang lagi ek
tata

Wednesday, July 1, 2015

Ramadan 1436

Salam Ramadan untuk semua

Belum terlambat untuk saya ucapkan selamat berpuasa untuk semua
dah 14 ari kita semua berpuasa
dan hari ni jugak harga minyak naik..hmmm tak nak komen lebih2
taktau nak cakap apa...semua benda naik..silap haribulan darah pon buleh naik
apa nak buat?? kehidupan perlu diteruskan


Alhamdulillah setakat ni puasa saya takde masalah
walau baru 4 bulan saya operate..nanti saya buat entry khas kenapa saya di operate ye
bila tu korang kena tunggu la
saya yang sekarang bukan lah yang dulu tau
macam tak cukup masa nak membebel kat sini
bila takde apa2 nak buat line pulak meragam
bila line cantik saya pulak membizi..dan begitu lah seterusnya


Setakat ni segala persiapan untuk raya dah settle awal2
semuanya secara sederhana je....nak over macam orang lain memang tak la
yang penting untuk anak2...dorang hepi saya pon hepi
kalau korang nak tau Amat dah start belajar puasa
setakat harini belum bocor lagi.... syabas Amat walau time petang2 dia asik tanya jam
Iman macam tahun2 sebelum ni dia tetap puasa tanpa masalah
sebagai Ibu, saya cuba yang terbaik


Entry kali ni takde gambar tau
malas nak tunggu sebab line sangatlah menghanginkan
tak pasal2 kurang markah puasa saya
sambil menaip otak saya ligat mikir menu untuk berbuka
biasa la kan...golongan mak-mak ni mesti mikir menu
kadang tu pagi2 dah mikir...siap tanya kawan2 lagi 'nak masak apa eh'
hehehe..biasa la orang pompuan memang gini
persediaan awal katanya..balik nanti zassss bersilat kat dapor
sedar2 penuh semeja
macam saya kadang2 tanya anak2 arini nak makan apa
so, saya masak ikut selera anak2 je..senang kan
lagipon saya masih jaga makan..maklum la baru 4 bulan operate
taknak amik risiko..mencegah lagi baik dari mengubati


hmmm tu je kot untuk entry kali ni
nanti saya update lagi
selamat berpuasa korang.. : )

Friday, May 15, 2015

Permulaan 2015

Salam...

Osah gilo kan...dah pertengahan 2015 baru nak start berblogging
kedasaran apakah saya ni??
alasan malas tak buleh diguna pakai cuma saya buleh bagi alasan line internet
'berukben' maxis saya dah tak guna lagi
malas dah nak berukben segala ni
so guna apa yang ada je
nak aktif sangat tak buleh dah
sebabnya line tak clear
saya dah tukar bahagian
kalau dulu saya duduk dalam bilik sekarang duduk kat tengah-tengah laman
Nampak sape yang keluar masuk pejabat ni


eden torai la aktif balik
kot time rehat ke...time tak ramai umat lalu lalang kat belakang saya ni
korang tau tak betapa seronoknya saya dapat log in blog ni
rasa nak lompat-lompat
memula tu ada jugak hasrat nak tukar blog..letak nama yang lagi canggih
mana tau buleh up trafik
tapi rasa sayang pulak kan walau blog ni sendu
kira berblog syok sendiri je


saya tak buleh nak menceceh panjang lebar
nanti kebizian saya ni terkantoi pulak
ada masa saya update lagi eh
banyak nak story dengan korang ni
macam gian pon ada weh
tata...muahciked