Salam.. saya nak share beberapa khasiat kunyit hidup. Kalau saya masak singgang ikan mesti saya hiris kunyit hidup pastu sedap bila maklan dengan nasik. Masa dalam pantang pun kalau hiris2 kunyit hidup ni masak dengan ikan tenggiri pun sedap. Nak pulak makan dengan nasik panas...fuuhhhh.....berselera....
Antara khasiat nya...
1. membantu proses penghadaman
2. mengurangkan ‘gas’ atau angin dalam perut
3. membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah
4. melancarkan peredaran darah
5. menghilangkan kesan lebam
6. menguatkan pundi hempedu
7. menyekat pembekuan darah yang bahaya
8. mengurangkan toksin hati
9. membantu memetabolismakan lemak
10. membantu menghalang kolesterol menyempitkan arteri
11. mengurangkan paras kolesterol darah
12. membunuh sel kanser, terutamanya kanser esofagus
13. meransang sel dalam sistem imuniti
14. antiseptik sedia untuk luka, luka terbakar dan luka lebam
15. merawat arthritis (sakit sendi)
16. merawat asma (lelah),
17. merawat jaundis (sakit kuning)
18. mengecutkan rahim dan mencuci darah
19. pes untuk mengubati penyakit kulit dan gatal-gatal contoh macam jerawat. Memang berkesan
Ni resepi lauk untuk orang dalam pantang (gambar takde sebab saya bukan dalam pantang.) hihihihi
Bahan2 :
Ikan tenggiri
lada hitam (jangan banyak sangat sebab kalau korang BF nanti anak korang berak2) - ditumbuk
bawang kecik merah (disyorkan bawang ros) - hiris
bawang putih - hiris
halia - hiris
kunyit hidup - hiris
Cara-cara :
1. Goreng ikan tenggiri sehingga garing
2. Angkat ikan yang digoreng tadi
3. Tumis bahan hiris dan lada hitam sampai naik bau
4. Jangan lupe letak garam
5. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rata
* sesuai dimakan dengan nasik panas....
Kadang2 kalau saya demam ni la lauk saya. Lepas makan baru la badan rasa segar. Kalau tak makan ikan tenggiri korang buleh gantikan dengan ikan selar yang kecik2 tu...selamat mencuba
nota : kecur air liur bila terbayang lauk ni
2 comments:
sodap lak ai.. huhu.. "slamat hari raya, maaf zahir batin" sob..
mmg sedap braun..selamat ari raya
Post a Comment