Pages

Thursday, November 28, 2013

kursus kacang


cantik kan View ni..
saya snap dari tingkat 31 Menara 1, Peace Hill
hihihi..peace hill eh..Bukit Aman la


Tajuk kursus kacang tu sebab saya kursus excel
memang kacang sebab memang tugas seharian saya guna excel
tapi kan bab formula semua tu memang saya lemah
setakat tambah tolak darab bahagi tu buleh la kan
tapi bab formula hat susah2 tu memang tak tau
jujur cakap eh bukan nak selindugn-selindung tunjuk pandai


kursus ni jugak buat saya tak sempat nak sangap (mengantuk)
segar aje mata ni sampai abes kursus
kali ni saya berulang dari Seremban ke Bukit Aman
tak menginap mana2 hotel mau pun hostel
pagi balik naik kenderaan jabatan
merasa la bangun subuh macam 3 tahun lepas
meredah jem semua
tapi saya suke..sebab .. sebab. sebab ape taktau
hihihi


Saya dan Mas wakil dari IPD Seremban
Mas merangkap jiran setaman saya


Alang-alang kursus kat Bukit Aman haruslah jumpa Maya
dari hari pertama sampai entri ini di taip
tapi Maya nunnnnnnn... (panjangkan muncung) kat tingkat 31
gila tinggi tempat keje pompuan tu
badan je kecik..hihihi
saya biasa bangunan rendah2 je paling tinggi tingkat 8
dah la lif scary..eeeee..berani betol Maya eh


dengan Maya lagi..dengan dia je la
takkan dengan KPN kot ; p
oh lupa nak habaq..ni 1st time saya sampai Bukit Aman
selalu dengar je takpon tengok kat TV
ok gak kalau selalu kursus kat tempat macam ni
tak payah nak stay sampai kena tinggalkan bantal busuk saya
ye ke bantal busuk?? eheh
esok Jumaat last kursus..macam2 dah plan dengan Mas
nak gi merayau kat keyell
rugi kalau datang sini takat dengar citer ada sale kat Sogo atau setakat baca signboard je
kebetulan minggu gaji kan
marilah manfaatkan peluang yang ada dan bersama-sama menjana pendapatan negara
T_T


Sunday, November 24, 2013

meraikan Iman botak

Assalamualaikum.. wahai pembaca sekelian
baru dapat ruang untuk update blog
bizi tak seberapa tapi gigih baca forum sampai tak reti nak update blog
itu lah masalah saya kalau dah ralit dengan sesuatu
itu belum lagi ralit dengan novel..hmmm lama jugak saya tak memborong novel
macam best je...macam nak beli je...



hebat Iman... dah ada Diploma
agak2 laku tak kalu mintak kerja??
hihihi...


Alhamdulillah....untuk peperiksaan hujung tahun ni Iman dapat pingat perak untuk kelas dia
maknanya no.2 dalam kelas
tahniah Iman..Ibu bangga...
memang la macam... "eleh.. baru tadika..."
tapi itu cukup membanggakan sebab 3 tahun Iman kat tadika tu dah nampak pencapaian dia
dari apa yang saya perhatikan, Iman naik 'pelan-pelan'
dari satu tangga ke satu tangga
untuk pingat emas tu pulak hadiah untuk kedatangan terbaik sepanjang tahun 2013
rasanya dua hari kot Iman tak datang sekolah
itu pun sebab demam
saya memang taknak ajar dia sesuka hati ponteng sekolah sebab nanti dah terbiasa
kecuali ada hal kecemasan atau tak sihat
masa emcee tu umum nama Iman saya memang dah agak Iman dapat untuk kehadiran
tapi bila nama dia diumumkan untuk kali kedua saya macam...
"eh eh..iye ke.." gitu la
terharu nyaaaaaaa....



segak bergaya anak Ibu..nanti Ibu beli frame kita gantung tengah rumah ye
hehehe...over sangat tengah rumah
ko ingat anak ko dapat degree ke haper
huhuhu


sempat jugak saya snap dari bawah pentas
Iman dan principal dia...Mrs.Siva
lambat sangat tunggu gambar dari pihak tadika so saya update apa yang ada dari kamera saya
nak gambar lain tu kena tunggu la
doa moga2 saya tak mungkir janji



Tadaaaaaa..... Iman dah botak
ni bukan sebab bernazar ke haper
memang dia nak sangat merasa berkepala botak
masa saya balik dari keje saya pon 'tertanjat' (terperanjat)
ohemji....anak aku dah botak...geli hati saya tengok rupa Iman
dah macam pelakon shaolin soccer pon ada


rupanya dia nak sama dengan Papa
kiranya...like father like son...sama2 botak
bagus jimat syampu..hikhik

disebabkan Iman dapat no.2, makanya arini kami tunaikan janji kami
Iman nak makan pizza..phewww
kenapa pheww???...hihihi...gini citernya setelah dipendekkan....

saya : pandai anak Ibu...Iman nak ape?? (sambil berdoa..janganlah mintak yang bukan2)
Iman : Iman nak pizza bu
saya : ok..nanti kita gi makan pizza eh

mujur pizza..buatnya dia mintak gi melancong gi Disneyland mau pitam
duit tabung belom cukup makanya kita lupakan dulu Disneyland
doa2 la murah rezeki..esok jugak Ibu dan Papa bawak pegi Disneyland
tiba2 rasa lagu Awi Rafael berkumandang T_T

Alhamdulillah ... apa yang Iman mintak kami dapat tunaikan
sekenyang-kenyangnya dia makan
licin segala yang diorder
gambar pizza tak payah la saya tepek kat sini sebab semua orang pernah makan pizza kan


muke keriangan budak botak dan budak yang teramat manja
lepas ni nak pikir pasal keperluan sekolah Iman pulak
tak sabar nak shopping baju sekolah yang pertama untuk Iman
saya memang begini..so maafkan saya yang over excited
nak buat macamana sejak azali memang macam ni


note : terima kasih untuk tenaga pengajar Tadika Vista Ceria sebab mengajar Iman hadif ...

Tuesday, November 12, 2013

dam ulau melingkau

Ulau melingkau atas pagau..hihihi
tu loghat Melaka...saya bukan orang Melaka tapi suke pegi jalan2 kat Melaka
makna ayat tu ... ular melingkar atas pagar
eleh..mesti korang pon tau kan
ni bukan nak stori pasal jumpa ular atau mimpi kena patuk ular
ni nak stori pasal main dam ular


Korang pernah main dam ular??/
tipu kalau kata tak pernah
dulu masa zaman sekolah mesti ada main kan
baling dadu..pastu kira ikut berapa nombor kat dadu tu
kalau nombor 6 kena baling dua kali
yang best tu kalau naik tangga..mesti cepat nak game over tapi selalunya susah
sebab dekat2 no.100 mesti ada ular panjang
dah elok2 nak abis tak pasal turun bawah balik
saya yang tua bangka ni pon macam tu jugak
hahaha...


amboi Iman..sampai terjelir lidah..hahahaha
tu terjelir bukan sebab naik tangga tapi kena turun bawah balik
adan uke
kami main 3 beranak je sebab En.Papa tak koser nak layan dam semua ni
kadang2 tu waktu santai2 dengan anak2 kami manfaatkan
memang best..sambil tengok tv sambil main dam kadang2 main lukis2
dapat manfaatkan setengah jam atau sejam pon budak2 dah seronok
mesti rasa dihargai otomatik dorang sayang keluarga sendiri


ini Amat..dia baru lepas menangis
biasalah..drama king, kan
dia kalah main dam..asik kena turun je
so, bila Amat nanges kita upah susu...otomatik muke ada sinyum (senyum) : )
kalau main Saidina pon dia asik bankrup atau masuk jail
hahaha..adat la Amat..dalam permainan ada kalah ada menang
takkan asik nak menang je
En.Papa kata Amat menurun perangai saya sebab masa kecik kalau main badminton bila kalah
saya akan nanges sambil ketuk raket badminton tu sampai terburai tali raket tu
hihihi..dasar..like mother like son

Thursday, November 7, 2013

piknik bersama

Salam...semua.... : D

macam nak citer je .... macam nak citer je.... hihihi
memang nak citer pon
kejadian minggu lepas masa Deepavali
kira ni open house sempena Deepavali la...hehehe

kan saya pernah citer yang sekarang ni saya bizi mengaktifkan diri dengan kawan2 sekolah lama
tak kira lelaki atau perempuan...semua saya kawan
ni bukan kes jejak bekas kekasih atau bekas admire eh
sape la nak kat saya ni.... masa sekolah dulu saya hanya buat hal sendiri atau masa dihabiskan dengan tido
ye...tido itu memang nikmat
dah tu pulak comot je...tak omey mana pon..manis ada la..hik

ok...melalut je kan...meh la sambung citer tadi
program piknik dengan ex-Joseh (Juasseh)
tempat adalah di teratak mak abah Rizal a.k.a Pomak nama gelarannya
dekat je pon..tuuuuu kat Terachi
bayar mengikut jumlah yang ditetapkan
rasanya kali pertama saya join program gathering ni sebab sebelum ni ada buat dekat Melaka tapi saya tak dapat join lepas tu cuma jumpa masa open house kat umah Maya je
makanya eden torai untuk menghadirkan diri
mujur takde apa


antara yang datang masa tu...tak ramai mana pon tapi meriah
ramai yang tak dapat datang
ye la masing2 ada komitmen kan..bukan suka2 buleh buat keputusan nak join ke tak
oooo..nak kenalkan kawan2 saya kat korang
saya sebut warna baju la eh sebab susunan tak teratur
harap korang faham....

yang sihat berbaju oren tu... kulup atau nama sebenar Helmi
budak baju ijau tu taktau anak sape so tak payah la eh
baju kemeja biru muda tu Ija sebelah dia tu Zehan yang bertudung pepel
belakang Zehan pakai cap tu..ehemmm..jinggir atau Zaidi
depan Jinggir tu Suzy (Suzila) dan tudung pink sebelah dia tu Nana dan suami beliau..Abun
Abun ni classmate saya....deme berjodohan satu sekolah
belakang antara Nana dan Abun tu Rizal atau nama glemer dia Pomak
ha tu la tuan umah atau tuan tanah kedaung
gamak ko Pomak....mengapasiahbukanaku *nanges
hihihi...gurau je
baju biru yang nampak sipi-sipi tu Parek atau Yusran..dia ada kembar yang jugak kawan saya masa sekolah dulu..dan kembar dia tak dapat join senang citer tak dapat dikesan
depan Parek tu Ezany @ Emon..taktau kenapa nama Emon..singkatan Doraemon kot...hahahaha
tudung hitam tu i la....sapa lagi...*kelip mata laju2
dok tersipu sebelah saya tu Zilah dan hujung sekali tu Erni
akhir sekali belakang saya tu nampak kepala je tu si Rapiz a.k.a Rapunzel..itu nama dalam wasap
harap korang faham penerangan saya ni
saya tau korang tak kenal pon dengan dorang ni
hoh...hampir lupa...yang duduk atas wheelchair tu...
orang panggil dia Gomok dan kalau tak silap nama sebenar dia Nazrul kot

"Mok...mintak ampun yer..taktau nama ko"

tu yang manja-manja dengan Gomok tu retis (artis) kiteorang..si Jimi...
sori Jimi...aku lupa ko ada..dia la orang kuat kami
dia la yang layan anak saya masa nak air
bagus Jimi..buleh buat menantu
kenapa panggil retis?? sebab Jimi suka karok

"ko tak letih eh Jimi..asik karok je??"

takpe Jimi...suara ko memang sedap... one song please...heheheh

ladies bersama Gomok
dia pon ada blog... ni blog dia.... http://pelangaipilahn9.blogspot.com


menu utama buat saya terliur-liur...sedapnya..cicah dengan air asam
selain menu yang disediakan oleh tuan rumah..kami pon ada jugak bawak sorang sikit makanan
saya bawak nugget dengan keropok ikan je
dasar kan...


En.Papa dan jugak En.Azam (asben Zehan)
mujur pandai bawak diri
senang saya nak sembang dengan kawan2...hiiiiii



Erni, Zehan, Ija, Suzy, Saya dan Zilah


kami sekeluarga..Iman takde..heboh nak main
makan pon taknak..takpe la Iman..asal bahagia



berlatar belakangkan kolam Hj.Rahmat
hihihi..Hj.Rahmat tu tuan rumah iaitu ayah kepada Rizal
lepas makan so bila bergambar harus lah mengkaver segala yang timbul


Maya dan Rizal

Maya hanya singgah je pon sebab dia datang dengan geng2 opis dia
kebetulan Maya ada jemputan kenduri kat K.Pilah dah alang2 lalu dia singgah sekejap
memang kejap pon..tak sempat nak berpeluh Maya dah balik
memang dasar Maya ni

Gambar terakhir untuk entri ni..phewwww
pandai abang eskem ni tau
asal ada khemah je mesti ingat ada kenduri
dengan muke selamba je dia tu
ye la kan..dah tu punca rezeki dia
budak2 apa lagi...berlari nak eskem walau mak pak belom bagi keizinan
terima kasih kat Kulup sebab belanja eskem
saya kenal Kulup pon kat sini sebab Kulup yang dulu bukanlah yang sekarang
memang tak cam...banyak sangat perbezaan dia masa sekolah dan sekarang
dia pon tak kenal saya so kira fair la kan
cuma saya yang dulu sama je dengan sekarang
hahahaha... gelak syaiton (syaitan)

sebenarnya kan korang..entah apa2 la saya bebelkan
bila baca balik entri ni dah macam entri memperkenalkan orang je
lepas tu ayat entah apa2..saya harap korang faham dengan keadaan saya
biasalah..ada masa idea mencurah dan ada masa idea kelaut
dah nama blogger frozen

Wednesday, November 6, 2013

Temerloh

Haiiiii.... (sambil lambai2)
salam semua....hikhik

cerita yang bakal saya sajikan...ewahhh sajikan..huhu
agak basi sikit...lama dah terperap kat draft
saya harap korang tak bosan eh
ke memang blog ni membosankan
bosan kan sebab takde stori menarik
takde macam blogger lain dapat pegi jalan2
takde gi tempat2 best..maafkan saya sebab gatal sangat nak ada blog tapi cerita membosankan
cerita2 dalam blog ni macam saya pernah katakan hanya untuk tatapan dikala saya dah pencen
kot umur panjang dan kenangan anak cucu saya
ehhhh...melalut sudah
meh la saya nak cerita pasal perjalanan saya ke Temerloh


Temerloh tu kat Pahang ye..dan untuk pengetahuan...Pahang juara Piala Malaysia
yeayyyy...... tak silap kali terakhir dapat juara pon masa tahun 1992
maaf kalau salah info tapi itulah yang saya tengok kat tv
salah saya salahlah orang tv tu

oh yer...Temerloh adalah daerah kelahiran Abah saya
Dato' Siti Nurhaliza pon orang Temerloh begitu jugak Arwah Sudirman Hj.Arshad
saya kan ada iras Dato' Siti dan Sudirman *kelip-kelip mata
uhukkkk tersedak sape yang baca
perasan je kan...hihihi..takde lah..saya main2 je
kami ke Temerloh sebab ada jemputan kenduri
sepupu saya yang kahwin...kami tak rapat pon tapi dah dijemput harus la pegi, kan
Mak pengantin adalah adik kepada Abah saya dan saya panggil beliau Cik
Abah tak pegi sebab faktor kesihatan



sungguh tak semenggah gaya Iman
entah apa2 la Iman tu..ingat ensem sangat
saya bawak Mama...walaupun Mama dan Abah dah bercerai tapi hubungan Mama dengan adik beradik Abah memang tak putus
kadang dorang datang Seremban dan kadang kami balik Temerloh


ni dia pengantin yang serba Turquoise - yang lelaki tu la sepupu saya
selamat pengantin baru Rezza dan Inaz
dari risikan saya pengantin perempuan jugak orang Temerloh
macam saya katakan tadi..kami tak rapat
tak banyak yang boleh saya share pasal pengantin ni
doa saya semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat...amin....


sebelum balik Seremban kami singgah pekan Temerloh
saja nak tunjuk sungai Pahang kat Iman dan Ammar
kalau orang lain dapat pegi oversea kami dapat gi over the river ... hikhikhik
saya bagitau la Iman umah moyang dia kat seberang sana..sungai ni sungai terpanjang kat Semenanjung Malaysia pastu sungai yang kita lalu kalau balik Perak tu sungai Perak
oooo saja la Iman....lepas tu soalan entah apa2 dia tanya
ada buaya tak....besar tak buaya kat dalam sungai tu
dalam tak sungai tu....nak pegi seberang sana naik apa....huhhh layankan saja
dah macam cikgu Geografi pon ada...hihihi



muka macam berani tapi hakikatnya.........


sya berbbaju kurung melintasi jambatan gantung ni
abaikan teh o ais tepi saya tu
takde sivik sungguh sape yang gantung air kat situ
akak yang berbaju biru pon takde kena mengena dengan saya


En.Papa jalan dulu..apa2 hal dia yang kena dulu
hahahaha....dasar
saya memang gayat dengan tempat tinggi
sepanjang atas jambatan asik membebel aje
Iman pon rimas...dia rileks je 
siyes cakap saya memang tak berani pandang bawah..rasa ketar lutut


berjaya sampai ke hujung tapi lepas tu kena pusing balik sebab Mama dah tunggu
Mama tak berani naik jambatan ni sebab sama macam saya gayat
ooo baru tau saya ikut gen penakut Mama...hihi


TEMERLOH

 Jambatan Gantung Sungai Semantan


Walau dah ada jambatan tapi bot ni masih digunakan
tak silap masa dulu pernah kot saya merasa naik bot ni... masa kecik2 la
teringin jugak nak naik tapi En.Papa taknak sebab takde jaket keselamatan
ishhh...seriau jugak kan kalau pikir balik...bukan dekat kalau nak ke seberang
takmau pikir la...apa2 pon.....
terima kasih sebab sudi baca entri ni
sori kalau aok bosan...koi insan yang lemah...hihihi


nota : koi - saya/aku
         aok - awak

(saya tak reti sebenarnya loghat Pahang ni..walau lahir di Pahang)

Friday, November 1, 2013

airbus ooo airbus

Akhirnya..dapat update setelah gigih mengupload gambar
apakah semua ini..rasa nak kunyah semuanya
grrrrrr....


terima kasih pakcik goole yang kacak bergaya ; p
gambar hasil carian goole
belum  merasa naik airbus..doa2 la satu hari nanti impian tercapai


tapi Amat dah bayangkan dia dalam airbus
saya pun taktau mana dia tau semua tu
sila abaikan tudung saya tu : D
cuma semalam masa dalam keta dia ada cakap

"Pa, nanti kita naik kapalterbang..."
"kapalterbang????" 

saya hanya tumpang gelak je
besar sungguh impian ammar
nanti ye...mana tau rezeki kita anak beranak
pegi balik sekolah dengan airbus
huwaaaaaaa.... besar sungguh angan-angan



bantal busuk dengan beg upin ipin memang tak tinggal
tak menahan tu siap selimut, alas kepala dan jugak alas letak kaki
kat mana la Amat tengok semua tu


selipar pun ada ada T_T
anak ooo anak
sekian entri saya untuk tatapan semua
rasa nak lempang diri bila update gini rupa
harap ada yang faham.......