Pages

Monday, June 30, 2008

Demam



U all, arini saya demam. Ntah naper tetiber jek saya raser x sedap badan. Akceli dari malam tadi lagi saya demam. Ingatkan biler dah mkn ubat elok la demam ni. See betapa baik nyer saya (ceh puji diri nmpk) demam pun datang keje. Ada banyak yg saya nak citer pasal xtiviti saya sepanjang cuti aritu. Dari kisah besday my Mama dan gi Melaka. Tapi sori la sbb nak taip pun x larat. Dah la opis ni sejuk ber+ lagi la demam saya ni. Tu jer saya nak bgtau. kalu sok saya dah sihat Insyaallah saya update yer................. daaaaaaaaaaa

~ psst selendang biru tu baru beli hik demam pun sempat lagik nak promote.

Friday, June 27, 2008

Jom

Tuk kawan2 yg ada blog meh kiter senarai kan mende idaman kite nak x?? X kira aper yg U all idam2kan atau minat. Contoh mcm umah ker, tmpt menarik ker, henbeg ker, kasut ker etc. PUAN ZULIE SILA SENARAI KAN KAT BLOG ANDA.HARUS TAU!!!! Yg lain mcm WIEDA, MAYA KECIK, KAK IEZHAN & len2 kena join jugak. Ok bior saya mula kan dulu. Mcm saya saya minat henbeg ngan kasut meh kiter samer2 tgk aper yg saya idam2kan
dan minat.


BEG TANGAN

















KASUT












Kalu U all raser nak bagi adiah kat saya silakan ler : p Heeeeeeee... bestnyer kalu banyak duit kompom saya beli semua mende yg saya senaraikan kat atas tanpa pkir pjg. Berangan la ..... Tatik kan... Yg henbeg tu jenama Guess dan rege nyer mesti RM200 ke atas. Kalu murah pun yg MADE IN THAILAND. Tapi yg kasut tu buleh kot sbb ada diantaranyer jenama Rorine. Ala yg Fahrin Ahmad jadi model tuh. Hai la.... biler la dapat bergaya ngan mende2 kat atas nun. Leh pakai time reunion nnt. Oppssss!!!!!!!!! : D (tutup molot)

Thursday, June 26, 2008

Makan Free lagik

Ho ho ho... U all mesti jeles kan sbb dlm seminggu mesti ada org blanje saya mkn. Itu yg best tu keje kat sini. Kali ni org yg bertanggung jawab kuarkan duit beliau untuk blanje saya dan rakan2 ialah Kak Pah


<<<<----- kak pah tersenyum.. mekacih Kak Pah len kali kalu ada duit lebih meh la blanje lagik hiiiiiii.... mcm beser Abe MZ sebagai pilot

Kali ni kiteorg gi mkn kat Bangi. Name restoran tu x ingat ler. Tapi menu utama dia Ayam Kampung Goreng. Tedap tauuuu... Kalu U all nak gi restoran nih sebelah dgn pasaraya Warta. Restoran ni kat ujung skali. Agak nyer kiteorg nih kalu nak mkn menu kami mesti Ayam Kampung Goreng. U all pasan x kat post dolu2 pun camtu gak. Hmm org dah blanje ikut jek. Meh kite tgk menu yg jd pilihan kiteorg. Hep... inci pewot ku ini x bertambah sbb telah di kaber oleh Lax 5 ok...


Ayam kampung goreng


Sambal tempoyak & sambal belacan

Ikan Bakar

Ulam & kerabu mangga (sllrrppp)

Sup Tulang


Gulai ikan masin ngan nenas & air asam

Amacam terliur x U all tgk?? (sambil angkat kening) Tedappp tauuuu......


akhir nyer begini la jadi nyer. Saper patut saya salahkan?? leh x saya salahkan tukang masak tu sbb dia masak tedap banget.

Saya ngan As mkn cepat2 sbb nak gi cuci mata. Ye la dah shopping kompleks sebelah jek dgn restoran ni. Saya tgk ia seperti melambai-lambai jek. Saya dan As tinggalkan dorang sbb Abe MZ bg 15 minit jek. Ishhh maner cukup.. xpe-xpe hajat kena tunaikan nnt kempunan. Tgh syok saya membelek t-shirt tuk my husband tetiber pewot ku memulas. Laaa... ingatkan dah x sakit lagi ruper nyer.... adoiyai Lax 5... spoil tul. Pas bayar saya suh As pegang segala then terus mencicit ke toilet. Dah rugi maser tuk cuci mate. Pas lega segala kesakitan tu saya gi kat bahagian Baby cari baju tuk Iman. Tuk Iman HARUS tauuuu... Dgn kelam kabut nyer saya men capai jek maner yg tatik dan murah gitew. Siyes saya cakap mmg murah la barang2 kat situ. Bukan barang cap ayam tau. Agak nyer dorang wat SALE kot. Tapi kan (sambil wat muka sedih) tuk saya xde ler... maser dah time. Camno tu??? Xpe belen duit dlm bank ada lagik. he he he.... meh ler kite tgk aper yg saya beli. Check it out!!!


T-shirt Cheetah putih & kuning.
~ time ni pewot dah start meragam

4 helai tuk Iman. 2 helai tuk jln2 dan 2 lagik tuk dok umah.
~ U all pasan x 2 helai baju tu ada gambor giraffe tp lain2 jenama. Dah balik baru pasan. Beli dlm keadaan kelam kabut mmg mcm nih.


Perkara HARUS :-


saya dgn liuk lentok nyer posing kat van Abe MZ






Tapi kan saya ada 1 masalah ler.... pewot ni mcm kenyang tp mcm nak mkn sesuatu... aikk!!camno tuh??

tatik x??


U all raser la tatik x header blog saya?? Angguk cepattt (nada ugut) ha bagus2. Ni saya wat sendirik tau.. Naper x percayer?? Tu la jgn pandang ku sebelah mata tauuuuu......Hiiiiiiiiiiiiii saya raser sungguh poyo. Jgn jelesssss...

Bahana Lax 5

Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................. ni lah bahana nak kempiskan pewot. Saya start minum Lax 5 tu ptg smlm. Raser Lax 5 ni x la sesedap maner. Cumer ada skit raser oren. Cehhh konon ingat xde efek tetapi adoiyaii.. start kul 10 mlm td smpai la ni (waktu saya tulis blog ni kul 8.15 pagi) asyik uk...uk... je. Letih tu berulang gi toilet. Tapi xpe nak dpt RM2 riban punyer pasal saya redah jer.... Haaa.. ni raser mcm nak gi toilet lagik ni. Adoiyaiiiiii............... Lax 5 oh Lax 5.... hai la....

Wednesday, June 25, 2008

Adoiyai

Tersebut la kisah maser lunch td...... saya dan As pun merempit ke Anjung dan JAKIM. Mcm beser tujuan nak perabih duit yg masih wangi dan keras iteww.. ha ha ha... tanduk setan sudah tumbuh tuk menghasut diriku ini supaya perabih duit. Malang x berbau (kalu dapat bau kompom saya sentiasa berwaspada).. belum jek motor masuk ke perkarangan Anjung tayar pancit. (sowi gmbr x dpt snap sbb saya terluper) Persoalan nyer... adakah berat badan ku ini punca kpd pancit nyer tayar moto itew???? NO NO NO.... So, saya dan As 'park' la moto kat bus stand then kiteorg jalan kaki. Bior jalan kaki asal hajat tercapai. hu hu hu.. nak tau aper saya beli kat Anjung??? Sila angguk pala tanda U all nak tau. Hmmmm 1.. 2.. 3.. ok dah ramai yg angguk so saya tepek ler gambar mende yg saya beli


Tadaaaa -------->


Ni la dier mende tu... kan saya dah bgtau kat post yg dolu-dolu. Hope dapat la saya kempiskan pewot nih. Hiii... saper xnak RM2 riban wei. Tepuk untuk Ina tanda sokongan.. hoyeh hoyeh hoyeh...
Pastu tu Abe MZ tipon bgtau motor tu dapat dibaiki on 2 pm. Haaa... 2 pm??? Lagi sejam tuh.. Adoiyai.. bersapau nunggu. Saya dan As wat keputusan tuk jalan kaki sajer ke JAKIM. Nasib baik sebelah-menyebelah jek kalu kat presint 8 ker mampuih saya x gi. Dengan semangat nyer kiteorg jalan kaki sambil sok...sek...sok....sek.. dah sampaiiii.. Lenguh tu betis sbb arini saya pakai high heel. Penat wei. Abis segala lemak2 ku pecah.. tapi bagus kan?? Penat pun xpe nnt time balik tido dlm bas. Humanggg aiiii.. ramai nyer orang yg mempunyai motif seperti saya. Pandai betol dorang letak rimau kat situ. Tau x rimau tu aper?? ala mesin ATM Maybank ler... Saya terpaksa beratur panjang sbb dlm purse tggl RM50 jek. Maner cukup dan x tercapai la impian ku untuk perabih duit tu. Saya xla shopping giler babeng. Cumer Beli tudung & hadiah tuk my Mama (kan besday dia Isnin aritu). Kalu tidak saya nak beli kasut ngan blouse tapi ye lakan nawaitu tu x diizinkan nak wat camno. Yg kasut tu pulak xde size yang blouse lak tokey kedai xde. Jimat duit aku sambil saya cakap dlm ati.. bagus! Tgh syok shopping tetiber ujan turun. Dan otomatik teringat helmet kat motor. Alaaa... abis la bertakung air dlm helmet tu. Leh letak BOBO dlm tu tau. Lebat kemain ujan. Saya msg Abe MZ bgtau kiteorg terperangkap dlm duka. Ceh mcm tajuk lagu lak..Ha ha ha... Kul 2.30 baru Abe MZ amik kiteorg kat JAKIM. Aper lagi naik van ler. U all tau walau dah kul 2.30 tapi still ramai lagik yg shopping. Lagi melampau dari saya. Eleh sebenor nyer dorang gunakan alasan ujan... walhal bangunan bebumbung. Nak pulak dorang tu keje kat situ gak. Ceh mcm bunyik dengki jek saya nih. Hiii doser tau. U all layan la gambor ni.....
Rege dier lagi murah dari tudung yg saya beli (seperti yg saya citer kat post dolu2) but kain nyer samer jek

Citer pasal resepi

Arini saya xtau nak citer aper. Buleh x kalu saya tepek resepi jek?? X dapat raser dapat tgk pun jadi ler. Nak tunggu saya buat tu buleh tapi tunggu maser yg betoi2 free. Layannnnn...............


Sotong masak szechuan

Bahan-bahan ( seisi kuwarge )

Sotong
B.putih, b.besar
Cili kering, daun bawang
Minyak bijan
Bancuhan tepung jagung
Sos tiram, kicap pekat
Gajus

Cara-cara

Panaskan minyak dan masukkan sedikit minyak bijan(sesame oil).
Goreng cili kering yg dipotong pjg hingga garing, asingkan.
Tumis bawang putih, masukkan sotong, sos tiram dan kicap pekat. Kacau seketika.
Bila sotong hampir empuk masukkan gajus dan cili kering yg diasingkan tadi.
Untuk kuah yg lebih pekat, masukkan bancuhan tepung jagung dan diikuti bawang besar yang dibelah empat.


Udang masak nenas

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

12 ekor udang besar
3 potong nenas dlm tin (pakai nenas fresh pun sedap)
4 cili kering dikisar halus (sapa yang tak makan pedas boleh guna cili besar merah)
2 ulas bawang putih dimayang
1 diji bawang besar dimayang
Cili sos
Daun bawang
Gula dan garam

Cara-cara

Panaskan minyak. Goreng bawang merah dan putih hingga kekuningan, kemudian masukan gili masak hingga naik minyak.
Masukan udang dan sos, kacau seketika. Selepas itu masukan nenas yang di potong kecil kecil bersama sedikit air. (sesiapa nak kuah banyak boleh letak lebih air)
Akhir sekali masukan daun bawang, gula dan garam. Masak untuk seketika hingga kuah mendidih. Sedia untuk di santap.

Sotong Goreng Berempah Tomyam

Bahan-bahan

400gm sotong (dihiris bulat)
Serbuk kunyit
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Setengah ulas bawang besar (dihiris)
Sedikit halia (ditumbuk)
Serai (dihiris)
Daun limau purut (dihiris)
1 sudu makan pes tomyam
Sedikit air
Sedikit perasa

Cara-cara

Goreng sotong tanpa minyak untuk buang air sotong dan hanyir sotong sehingga kering.
Kemudian perap sotong tadi dengan serbuk kunyit dan kemudian goreng dengan minyak.
Tumis bawang putih, halia, bawang besar dan serai sehingga naik bau kemudian masukkan pes tomyam dan hirisan daun limau purut.
Tuangkan sotong tadi dan kacau. Tambahkan sedikit air. Kalau kurang masin, bolehlah tambah garam dan perasa.

Kerabu kedondong


Naper saya letak gambor buah kedondong?? Sbb saya nak bg resepi Kerabu kedondong. Tedap tau. Resepi nih kwn saya Kak Pah yg bagi. Saya lum try wat lagik tapi dah try makan.he he he : p

Bahan-bahan

Buah kendondong
Cili api
Bawang besor
Ikan bilis
Limau nipis

Cara-cara

Ikan bilis tu goreng tanpa minyak kendian tumbuk @ blender kering (tu pun kalu U all malas)
Pastu buah kedondong tu racik2. U all tau ker makner racik. X tau gi selak kamus. X dapek den nolong.
Pastu bawang besor ngan cili api tu pun hiris.
Pastu... bape banyak pastu daaaa
gaul semua bahan sambil perah limau tu tadi. Jgn luper masukkan garam secukup raser lidah U all. pak aji x men haaaa..



~ Selamat mencuber. Biler dah sukses bagi saya raser ok.

my resepi

Nnt biler senang saya ingat nak try wat menu ni la. Biler??? Ntah xtau pulok ha ha ha....



NASI TOMATO





Bahan-bahan ( 4~5org )

4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
2 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 biji bawang besar dicincang
160g tomato puree (dlm tin)
1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

Cara-cara

Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.


Nasik tomato ni padan dgn lauk ayam masak merah n acar nenas+timun. Ush...ush...ush... tedap nyer.... mak mentua lalu kat belakang kompon x nampak. La... lalu belakang mmg la kalu depan nampak kot... hiiiiiiiiiiii : p
Kalu saya dah berjaya buat saya akan tepek kat blog nih eh?? (sambil angkat kening) Tuk Puan Zulitha, ucapan saya kalu Puan nak raser meh la dtg umah I..ngeh ngeh ngeh..

~ dicilok : myresipi.com

Tuesday, June 24, 2008

Citer pasal bujang saya

Aper makner gambar kaki ku ini??? Haaaa...... ini makner nyer saya sedang dok goyang kaki xde keje. Skang kat opis ni tggl saya, As dan Zirin jek. Yg lain xde. Dato' dan pegawai2 gi mahkamah. Kak Pah n Abe Mizi kuar ada urusan dan Yati lak ada meeting. Wahhhh opis ini ana yg punya la... disebabkan xtau nak wat aper so saya rase nak share ngan U all skit pasal my bujang ler. Kat sini saya nak tepek gambor2 Iman yg paling saya suker tgk. Kadang2 kalu xde keje saya suka bukak folder2 yg saya simpan gambor2 Iman. Skang Iman dah 6 bulan ++. Lasak tu beser la anak laki. Dia ni x leh tgk org mkn mesti dia nak jugak. Bak kater my husband "ikut ibu la tu.." ishhh.... yg buruk ikut saya jek. Mana aci. Mcm smlm dia menjerit sbb dia tgk saya mkn cekodok. Biler saya bagi dia senyap. Paling saya suker bila saya atau saper2 agah dia "ha geget montot dia..." punyer la suker dia. Abis dia panjat badan org yg dukung dia. Terkekek-kekek dia gelak. Ghupernyer best kan biler ada anak. Penat pun ilang. Kadang2 tu ghindu giler dgn Iman. Dgn bapak nyer pun ghindu gak.hak hak hak... Nak tukar x buleh selagi xde pengganti. Mencik la..... Bukan aper sian kat Iman kena bangun subuh2. Nasib baik dia x meragam. Jom la tgk gambor2 yg saya suke tgk ni....










gambor ni mase Iman 3 bulan.

Gambor ni saya framekan dan gantung kat ruang tamu umah

lebai kecik
yg nih mase kenduri aqiqah kat umah uwan Iman (MIL)
Lagi Lebai Kecik. Kelakar seluar Iman naik ke dada
Dlm bakul yg selalu Iman dok mase antar saya subuh2
Bak kater moyang Iman dok dlm tangguk
Mase majlis cukur jambul. Tgh nangis leh pulak stop sbb nak enterprem
paling saya suker

<------- ni pun





gambor Iman tido comey jek maser tu

******** Ibu & Papa luv IMAN HADIF ********