Pages

Wednesday, March 30, 2011

saya tak kacau orang tapi orang kacau hidup saya

Mode : emotional terlampau

Tajuk memang panjang, sebab saya tengah beristighfar panjang ni. Mintak diampunkan dosa sebab sekarang ni dok asik bebel maki hamun.

Camne saya nak stori eh...??? ok ape perasaan korang kalau korang dok diam2 tapi ada orang cuit korang maksud saya kacau korang..?? marah..?? rileks..??senyum..??ketawa terbahak-bahak..??
hmmmm lain orang lain cara nya...saya emo atau maki hamun ada sebab...


situasi pertama :

seseorang yang dulu rapat ngan saya tiba2 jauh dari saya. taktau ape sebab musabab nyer tapi menurut luahan beliau...kononnya la..saya lupa diri bila ada kawan lagi.Halooooooooooooo...ini bukan zaman budak2 yer..nak ngadap ko sorang.Cukup2 la time sekolah dulu ada makhluk marah saya sebab saya rapat dengan Cik Puan. Rimas ok bila kes rebut merebut kawan ni. Hehehe..istimewa gak eh saya ni...?? sambung balik...so, bila dia jauhkan diri, saya buat macam biasa. Buat secara matang. prinsip saya, lantak ko la nak masam muka ke, nak tacing berlebih-lebih ke, janji saya tau apa yang saya buat. Kali pertama bacer blog ntah ape2 dia tu saya masih bersabar, dan kali kedua memang tahap kemarahan saya sampai ke kemuncak bila dia tulis satu note di FB. dari pangkal ke ujung 100% salahkan saya. kata saya hipokrit la suruh saya bincang dengan En.Papa pasal perangai saya. WTF u la pompuan (sori)...nak pertikai perangai aku...lain kali pandang cermin dulu.dah 2 orang keluar la..ko tu nak kata tunang boifren pun kejap sambung kejap putus. pikir dulu...ko sendiri kata boifren ko pernah tegor perangai ko macam budak2..so pikir sebelum taip setiap bait perkataan..Korang nak tau ape sebab dia meroyan dalam FB?? puncanya 1 je..saya blocked dia supaya dia tak buleh bace wall saya. Itu saja..kelakar kan..meroyan tak tentu hala sebab kena blocked.memang dasar keanak-anakan. Dia kata dah jumpa kawan yang tak hipokrit. Good...good...standing ovation untuk dia. Biarla..tak guna saya mentioned kat sini..buang masa...tunggu la..saya tengah kumpul mata ganjaran..cukup masa...perang la.


Situasi kedua :

pagi tadi elok je saya tagging buku Perintah Am sambil borak dengan Suriani. Makcik tua tu dok lalu lalang macam saya ada hutang dengan dia. Tak puas hati dia gi mengadu dengan Sarjan Mejar atau SM Kebajikan pasal kami dok berkumpul. Tak pasal2 SM datang nak tengok ape kami buat. Makcik ni lalu sambil senyum sini mengejek. Saya dah hangin tapi masih buleh di kawal. Jam berganti jam, minit berganti minit. Cewah..macam penglipurlara pulak ; p
Saya dok lepak dalam surau sebab nak solat Zuhur, tengah dok lepak2 sementara tunggu selipar tiba2 Makcik tua tu datang. Dia nak solat jugak..biorkan..ini rumah Allah. Akan tetapi dengan meninggikan suara sambil bertanya dengan saya yang bermuka suci ini...

"akak tengok ko rapat dengan Suriani. Ko jangan baik sangat dengan dia.." (ayat lebih kurang yer)Italic
"apesal lak kak..?"

tiba2 datang terus sergah saya dengan soklan bangang. Ada ciri2 nak menyucuk.

gaduh..
bla..bla..bla
gaduh..
bla..bla..bla

malas nak taip ayat2 pertengkaran kami. Nak tau tanya Ain sebab dia saksi. Bery pun tak kusyuk sembahyang sebab suara kami saling berlawanan. Tapi saya sempat kata gini kata dia :-

"tak puas hati kita jumpa 3 orang."
"buek apo..dia tu memang tak elok"

dan ada jugak ayat gini :-

"kak, ni umah Allah, surau. Baik takyah sembahyang kalau akak sakitkan hati orang."
"pot..pet..pot..pet" (ayat Makcik tu) ~ luper
"saya kenal dia dulu dari akak tau."
"akak bukan apo, akak taknak ko terkono ngan dio."
"tadi tu akak cakap ape kat SM??"
"mano ado"
"toksah berlakon la kak.." (sambil buat tangan macam Karam Singh Walia..hehehe)

cam haram...dasar orang tua kaki cucuk..

"jaga diri sendiri, toksah sibuk hal orang la kak.."

menggigil satu badan sebab tahan geram. Ain dah risau takut saya gi penampar Makcik tu. Dun wori geng, selagi dia tak guna anggota badan atau senjata selagi tu saya leh bersabar. Ikut hati nak je saya lempar dia dengan pencuci muka yang saya pegang masa tu. Tapi kawan2 suruh saya istighfar...dan saya dapat hilangkan rasa marah tu. Bayangkan korang, aper motip dia kata gitu sambil jerit2 kat saya..?? Kot iyer dia benci Suriani, gi la bersemuka dan buat aper cari saya. Satu kejayaan untuk saya adalah saya tak menitiskan air mata. Selama ni sikit2 nanges..sikit2 nanges..tapi bukan sikit tau banyak. Mungkin keadaan di IPD ni buat saya jadi cekal.


Entah ape la nasib saya masuk IPD ni. Kalau tau la...biar saya berulang ke Putrajaya. Surat pertukaran dah pun saya hantar dan sekarang di Bukit Aman. Alhamdulillah..urusan saya dipermudahkan berbanding dengan kawan2 yang lain. Doa orang teraniaya makbul kan, korang. Saya tak pernah kacau orang, dan bila ada orang bawak mulut ke saya mesti saya simpan rapi2 sebab prinsip saya...BIAR ORANG LAIN BUAT JANGAN SAYA YANG BUAT..dengan makna lain..biar orang lain yang bawak cerita tapi cerita tu bukan dari mulut seksi saya ni...hahaha


Saya bukan la kaki gaduh, dan saya bukanlah suka2 nak maki hamun atau carut marut. Tapi keadaan yang buat saya jadi begitu. Kepada Zurina (kalau dia baca) fikir apa yang ko dah buat. Jangan bertindak guna hati tapi guna la otak yang Allah bagi. Tahniah la sebab dah jumpa kawan yang "TAK HIPOKRIT". Untuk pengetahuan Zu, akak dah tanya asben akak, apa keburukan perangai akak. En.Papa hanya senyum. Setahu akak, akak blocked ko pun tak lama tapi ko melenting macam la akak burukkan ko dan bukak segala rahsia ko. Maaf la kalau akak ada sakitkan hati ko. Dan kalau ko rasa akak ni hipokrit..meh bersemuka. Dan terima kasih sebab dulu akak selalu tumpang kereta ko untuk lunch atau urusan bank..terima kasih banyak2..moga Allah murahkan rezeki ko....Tak lupa terima kasih sebab ko ungkit balik tentang kebaikan ko terhadap akak... T_T


Untuk Kak Timah...siapa akak nak halang saya berkawan dengan Suriani. Suka hati saya la..dan lepas kejadian tadi nak pulak terjadi di surau, rasa hormat saya telah hilang. Walau akak datang salam minta maaf kat saya, tapi saya dapat baca yang akak tak ikhlas sebab lepas tu akak terkedek-kedek gi jumpa CC besar. Kemain rancak mengadu domba.Insaf la kak..dah tuo pun..anak akak dah besar2 pon..tapi ingat...kalau CC besar panggil saya, akak tau la perang akan tercetus lagi...


Korang nilai2 la sendiri...saya bukan kata saya baik, suci lagi murni. tapi kalau orang kacau saya dulu, memang berangin la saya..."Cik Puan, aku macam tu ke..? hanya ko yang tau aku macam ana"


note : dialog lebih kurang yer...tak dapat nak ingat semua tu sebab bercakap dalam keadaan marah

Tuesday, March 29, 2011

saya dan ketam masak pedas

Hari ni saya EL..eh tak mula2 je EL tapi pas goda2 doktor Dhillon mintak MC terus dia bagi
Ammar kena muntah2 dan cirit birit pastu dia demam. Dr.Dhillon kata Ammar kena jangkitan kuman apekebendantah. Yer la kan kuman ada kat mana2 je..melalui pernafasan nak pulak cuaca sekarang panas lain macam. So, ubat bontot dan ubat tahan muntah telah dibagi dan Ammar hanya buleh minum air suam dan air garam je. Dan bila selepas 4 jam tak muntah lagi, baru lah buleh bagi susu yang dibancuh cair dan makan bubur. Sekarang ni pulak Abang Iman dia pulak demam. Cis la ko kuman..gi la jauh2..anak aku jugak ko nak tenggek..hehe..kuman jadi mangsa


Saya bukan nak cerita pasal kuman apekebendantah tapi nak cerita pasal ketam masak pedas. Dah seminggu cari ketam tapi baru hari ni jumpa ketam. Tadi lepas balik dari klinik singgah pasar tani kat Ampangan. Nampak ketam terus sambar 3 ekoq....huuuu nikmat oh biler dapat ketam masak pedas. Aritu makan kat Amimies tak puas sebab dia bagi sekoq yang dibelah 2..so hari ni nak makan puas2.



Puan ketam bersama rakan2 beliau. Kenapa saya panggil PUAN..?? hehehe..pakcik jual ketam tu bagitau ni ketam betina...hak jantan ada sekoq so saya takmau terjadi tarik menarik rambut di dalam kuali makanya saya beli kesemuanya betina..hikhikhik...nanti terjadi kes rebut pakwe pulak....


Ni resepi ketam masak pedas cara saya. Saper nak tiru silakan tapi kalau cara kita berlainan buleh la kita bertukar-tukar resepi.....


Bahan-bahan :-

Ketam (ikut suka nak jantan atau betina tapi better betina sebab banyak isi ~ En.Papa cakap)
cili api (tumbuk)
cili kering yang di blender
bawang merah sebijik (untuk manis kan kuah) ~ tumbuk
bawang putih (hiris)
serai (hiris)
daun limau purut (hiris)
sos cili dan sos tiram
garam (aji2 tak main)
minyak

Cara-cara :-

Tumis cili api dan bawang merah yg ditumbuk tadi dan masukkan hirisan serai,daun limau purut dan bawang putih. Naik bau je ubuh cili kering,sos tiram dan sos cili. Agak2 cili tu dah garing masuk ketam. hah jangan luper letak garam. Tutup ketam ngan tudung periuk. nak kuah ubuh ayor sikit..bukak tutup periuk tu dan tutup api..slllllllllllrrrrrrrrrrrrpppp sedap nyerrrrrr

Akan tetapi, apa kejadahnya jika ketam masak pedas tu sedap sehingga kulit beliau hancur digigit kalau makan sorang2..isk..T_T
En.Papa ada koje, makanya hadap la sorang2 ketam tu....nak sentap bukannya pakcik tu nak pujuk sebab bukan salah dia. Dah nama koje.. Nak ajak korang kang korang abiskan...hehehe
Ikutkan hati nak je abiskan..pakcik tu pulak yang sentap..koser nak pujuk...hahaha..pulang paku buah keras..errrr betol ke peribahasa ni...???hahhaha



Tadaaaaaaaaaaaaaaa..... ketam masak pedas cara saya



dipadankan dengan kangkung goreng ikan masin...sllllrrrrrrrrrpppp nak pulak ada telor dadar...kalah Amimies....hehehe

Sekian resepi chef untuk hari ini..selamat mencuba kawan2....ada lebih meh hantaq kat saya...


note : ketika entry ini ditaip penulis masih belum makan sebab setia menunggu sang suami pulang (eceh). Kata isteri mithali....harus lah tunggu laki balik. En.Papa kata otw balik umah..tak siok makan sensorang sebab takde regu ibarat Datuk Lee Chong Wei main badminton sorang2 tanpa lawan..hikhikhik..orang melalut sebab lapaq....

Monday, March 28, 2011

muka saya bulat, badan saya menemban


Gambar2 ni saya snap masa Jumaat lepas bersamaan Hari Polis ke -204
dek sebab saya ajk dan jugak tukang sambut wartawan makanya harusla saya melawa dengan erti kata nya..saya nak ngorat polis...kehkehkeh..takde makna...En.Papa lagi ensem....lagi bagus..


Sekali sekala melawa takpe selagi laki bagi permission. Kalau laki kata TAK..makanya..TAK LA
tapi semakin menembam kan dan muka pun makin membulat
isk..tak selera makan sebab demam 3 hari je tapi balas balik 4 hari 4 malam
selagi buleh kunyah..belasah je camno tak membulat..???



baru belajar pakai shawl...ok la kot
tu pun jenuh la lilit sana sini
nak melawa la katakan....tapi takde niat tersirat yer..jangan salah sangka dan jangan ada yang meluat tak puas hati dengan saya. Cukup2 la dengan segelintir yang tak puas hati dengan saya walaupun saya tak kacau kehidupan mereka. Lantak la kan..janji saya bahagia dan tanda bahagia itu adalah.....MUKA SAYA BULAT BADAN SAYA MENEMBAN...
pstttt...kebaya tu En.Papa yang pilih tau...eheh

laci ajaib doreamon


Iman : adik macuk dulu...abang kaver line
Ammar : ok...kita kena cepat sebelum ibu bertukar.
Iman : tau pun
Ammar : eh abang, kita nak ke mana, lupa nak pasang niat
Iman : ko memang


_____________ ************______________

selang beberapa minit



Iman : bagi abang macuk dulu. Kita mintak gi masa depan
Ammar : takmau, kita mintak gi disneyland baru cara..
Iman : kan...meh kita nyanyi lagu doreamon sama2

Iman & Ammar :

konna koto ii na
dekitara ii na
anna yume konna yume ippai aru kedo

minna minna minna
kanaete kureru
fushigina POKKE de kanaete kureru
sora wo jiyuu ni tobitai na

(hai! takekoputaa!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

shukudai touban shiken ni otsukai
anna koto konna koto taihen dakedo

minna minna minna
tasukete kureru
benrina dougu de tasukete kureru
omocha no heitai da

(sore! tototsugeki!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

anna toko ii na
iketara ii na
kono kuni ano shima takusan aru kedo

minna minna minna
ikasete kureru
mirai no kikai de kanaete kureru
sekai ryokou ni ikitai na

(ufufufu… doko demo DOA!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON


sepatah haram tak paham. Banyak sangat kona-kona..belasah je...anak2...haiiii

kesian adam


Semalam - Ahad saya dan family in law ke Melaka sebab nak lawat Adam yang warded sebab keracunan makanan.... cian Adam..susut dah badan dia. Lagi kesian bila pihak hospital suruh repeat amik darah. Sesuka je tau. Jadi fobia la budak tu. Alasan dia saya tak pasti tapi memang menyusahkan. Adoi la....



Kebetulan semalam Family Pija pun datang sekali so meriah la dan Adam pun happy sebab kedua-dua belah family datang lawat dia. Tapi kan, tak dapat la maklong nak cubit dia sebab kesian tengok keadaan dia tu. Takpe...postpone bila Adam balik Seremban yer...hehehe
Siap la ko Adam..hahaha (gelak setan)


Tapi kan, satu keajaiban telah berlaku tau. Iman jadi budak baik (dia memang baik cuma baik dari selalu) Dok setempat atas kerusi wad dan muka pucat ketakutan. Semua orang dok sakat dia, kalau takmau makan, nakal kena tahan wad macam Adam. Makanya, risau la kawan tu.heheh..sian anak Ibu...tak la..dorang saja sakat Iman. Kan Iman kata anak jadi doktor. Saya suapkan budak2 makan pun dalam wad je dan sememangnya saya bawak bekal dari rumah sebab takut budak2 kelaparan. Lagipun mana la saya tau celah mana kantin Hospital Melaka tu sebab ni first time datang. Dan menjadi sejarah bila Iman mintak disuap dan nasik tu jadi licin dan tak perlu saya dok jerit2 panggil dia. Habis kunyah mintak suap lagi..Sangat bagus la Iman...




Adik dia toksah cakap. Abis dia ukur keliling wad tu. Orang baru dapat kaki la katakan. Langsung tak takut. Tapi sempat jugak la saya dok kepochi merayau kat wad tu. Ish...kesian tengok budak2 yang cucuk sana sini. Tersentuh naluri keibuan saya ni. Mana yang saya dengan kes jatuh buai la, eksiden la tapikan ada satu tu, kes mak pak gaduh pastu baling ke lempar anak tu *Pija, sori kalau statement salah...
ish...seriau saya dengar. Anak tu bergantung dengan mesin tau. huuuuu..naik bulu roma...

Petang tu terus balik Seremban. Dan paling tak sangka kan, kali ni cuaca kat Melaka panas dan sesuai untuk berjalan. Cuba sebelom ni, asal datang Melaka ujan, asal ujan datang Melaka...hmmmmmm....

Wednesday, March 23, 2011

Tahniah

(entry tanpa gambar)
Update blog sambil teman suami tercinta isi borang tender.


Tadi, masa tengah iron baju depan tv....tengok wajah2 riang adik2 yang baru dapat result SPM kat buletin utama. Naik bulu roma ni sebab berderet A+ kat slip masing2. Mesti mak ayah dorang bangga sebab dapat anak sebijak dorang. Mintak2 la anak2 saya pun macam tu. Sanggup saya mintak cuti sebab nak teman anak pi amik result SPM. Maunya kembang kempis lubang hidung saya ni sambil pegang slip tu depan kamera TV3. Silap haribulan, omak eh yang over kembang dari anak yang dapat result SPM tu. hehehe....Aminnn


Best kan bila tengok slip peksa tu berderet je A. Mesti rasa bangga sebab usaha selama ni berbaloi. Tapi apa agaknya perasaan dorang2 yang keputusan tak memberangsangkan tu, kan. Sedih, kecewa dan malu. Macamana la nak hadap mak ayah, sedara mara, jiran tetangga, dan paling tak sanggup nak hadap adalah cikgu kita sendiri. Memang dah jadi lumrah manusia bila dapat tau dalam keluarga atau komuniti kita yang akan amik keputusan peksa. Tak kira la UPSR ke, PMR ke atau SPM maupun STPM. Laju je nak kepochi. Nasib baik takde yang tunggu depan simpang kampung atau taman perumahan. Kalau ada...huuuu....tak tau la. Itu sebab saya cuba taknak kepochi pasal keputusan peksa orang sebab saya sendiri pernah mengalami nya. Tapi kadang2 tu ada gak terbabas dengan sikap kepochi saya tu..hehehe..mengaku jangan tak mengaku ; p


Apa2 pun..tahniah untuk yang berjaya...dan yang kurang berjaya tu..tak semestinya gagal sekali akan gagal seumur hidup. Errr.... ada ke sedara mara saya yang amik SPM...??? opsss terkepochi pulak ; p

Tuesday, March 22, 2011

"Ammar, tolong jangan macam-macam"

Wahai Ammar tolong jangan macam2 yer nak
Ibu dan Papamu belum bersedia ke arah penambahan ahli keluarga kita
bukan nak menolak rezeki atau takdir tapi ..... bak kata wonderpet...."apa yang penting..??"
KUALITI BUKAN KUANTITI .... tu kata saya dan En.Papa la...eheh ; p



ceh..baik punya wayang...buat2 pegang kaki...





dengan penuh kusyuk dan tawadduk dia menghisap ibu jari kaki dia
sedap sangat ke..??? so lepas ni tak payah la ibu bersilat masak sup atau apa saja untuk Ammar yer.... hadap la ibu jari kaki tu yer...
apa, Ammar ingat dah dapat jalan 40 langkah keliling rumah Ammar dah cukup besar??
dah pandai angkat tangan bila tanya..
"sape nama Ammar Hazif angkat tangan.."
buleh mintak adik..??
dah buleh main sorang2 dah cukup berdikari..??
buleh berjoget sambil headbanging bajet dewasa la....


ohhhh tidak...!!!!! belum lagi nak....bermanja la puas2 dengan ibu dan Papa
kang omak ko mabuk ko jugak yang susah
terbiar, kena marah....lepas tu mula la tacing dengan Ibu
mula la kata Ibu tak sayang la..apa la....
jangan hisap ibu jari kaki lagi, yer...
hisap puting adalah lebih afdal......



Yang sorang ni pun nak jugak. Jeles lebih, apa adik buat dia nak buat jugak. hehehe lepas tu memang kena sergah lah..dah tentu kaki tu kotor, mengada-ngada mintak kena marah.


belum masa lagi untuk tambah anak yer.... ekonomi baru nak stabil, rumah ni pun belum setahun lagi kami duduk...ada rezeki InsyaAllah....kalau buleh nak perempuan sebab buleh sama2 layan Barbie...ahak ; p

Monday, March 21, 2011

sejam di jasko

Sejam kat Jasko macam2 dapat tengok
tu baru sejam, bayangkan kalau 4 jam kat situ
mau berbakul-bakul dosa saya...giler ah...


mula2 ke Popular sebab Ain (opismate) nak beli sticker haper kebenda ntah
dia dok sibuk cari sticker saya pulak sibuk dok riki2 dvd Barbie...(penulis dah ketagih dengan Barbie..gilo). sekarang ni ntah kenapa saya jadi minat dengan watak2 Barbie...nampak sangat masa kecik2 tak merasa semua tu...huhuhu..nanti ada entry khas untuk Barbie yo...sabaq..sabaq..novel pun pi jengah gak..tengok gitu2 je sebab matlamat utama nak tengok dvd Barbie....ceh Barbie lagik....


penat membelek dvd turun ke tingkat bawah.....rancang nak telan Mekdi je arini....nak makan mewah2 tak buleh sebab dalam purse tinggal RM15++ ...... (duit abis sebab kes membeli henbeg) ceh dasar perempuan..... arini saya juga telah mengalami ketulahan dengan Encik Mekdi...dalam dok beratuq tu sempat lagi nak gelakkan keseksian bibir Encik Mekdi tu..hahaha..lawak la ko bro...kot yer pun bersungguh-sungguh dalam menjalani tugas sehari, agak2 la nak juihkan bibir seksi tu...kehkehkeh...puas saya tahan gelak...nak share gelak dengan Ain tapi bila panggil nama Ain abis semua yang ada kat situ pun pandang saya....haloooo..nama ko Ain ke...??? dalam dok tertahan-tahan nak tergelak sempat lagi Cik Mekdi sound saya...

"kak, beratur kat sini yer..."

cit hampeh....ni bibir Encik Mekdi punya pasal la ni...malu den...dan kerana malu punya pasal..terus order double mek ciken...hambek...makanya...tinggal la RM5+++.....ngam2 untuk sarapan esok je, tengahari tak payah makan.....adoiii...ni kena goda laki lebih2 ni sebab nak dapat belanja sementara nak tunggu hari gaji.....hehehe (tanduk setan dah timbul)



gambar ihsan curik dari google - Nissan Fairlady


Masa nak bayar parking kat Cik Mesin parking tu ternampak pulak keta sebijik macam kat atas ni...woooaaaahhhhh...kereta siapakah??? tapi tau la keta ko lawa, jangan la parking betol2 depan pintu masuk Jasko tu wok....poyo lebih la....nak tunggu siapakah tuan punya kereta masa pulak tak mengijinkan...kalau hensem buleh la buat aksi2 menggoda siap tinggalkan nombor telefon...tulis nombor telefon guna sos mekdi..wah!!! baru la pengaruh iklan, kan.hikhikhik.....sekali tuan punya keta tu kepala botak, gigi tak cukup, perut gendut...hahaha...terus pura2 cari duit syiling...(wayang lebih)....



posing maut dengan harapan tuan punya keta tadi baca blog ni...huhuhu..selipar pink adalah kegunaan dalam pejabat je....tapi kan ada orang kata arini saya dress up macam Manager Kepci....cit....dengki la tu....ahhh!! ada aku kesah...????


itu saja entry tentang sejam di jasko....macam sengal je ayat2 kat atas..camne tak sengal..kejap kang orang ni masuk....kejap ni orang tu jengah..tau la arini saya macam Manager Kepci, ingat bilik ni ada ayam goreng hot n spicy ke???kan dah tunggang langgang entry saya...sapa yang muak..??? korang jugak...layan....

berdatingan


Ini Aien...bukan Ain opismate saya tapi kawan kepada adik ipar saya
beliau duduk di Johor dan hari ini beliau telah mengajak saya lunch bersama-sama di Jasko
hahaha...skema siot ayat tu...macam sengal..kehkehkeh...


Sekali sekali tukar pasangan dating tak salah kan
kami sama2 tawaf Jasko dan lepas tu saya telah mengepau Aien untuk belanja saya di Pizza Hut
hahaha..statement kejam ~ mengepau
tak lah....apa ingat makcik sorang ni kaki pau ke..??? dah dia nak belanja, saya redhakan aje
sapa tak suka kalau ada orang nak belanja...rezeki .... kata orang tua2 rezeki jangan di tolak
thanks Aien....


harap2 Aien tak serik keluar dating dengan akak yer
lepas makan sambung tawaf lagi pastu nampak henbeg terus sambar, bayar pada cashier dan terus blah....jenis entry apakah ini..???
untuk pengetahuan korang, entry ni di taip selepas dating dengan Aien tapi dek sebab2 yang tak dapat dielakkan makanya arini baru dapat sambung taip dan idea dah melayang ke merata tempat. so, setakat ini sahaja entry dating saya untuk tatapan kalian...hahaha...skema siot


Friday, March 18, 2011

filem kita wajah kita



Ini adalah lakonan orang takde keje tapi buat2 ada keje
kalau orang lalu mesti ingat saya tengah bizi giler
drama mesti hebat beb..skrip mesti bagus...mimik muka harus real....dan yang penting tau apa peranan kita..heheh...



itu cara saya berlakon bile takde keje, tapi tahukah korang lakonan orang yang tak tahu berlakon tapi pura2 hebat dalam lakonan..??? tapi bile lakonan dia tak menjadi, 'odien' menyampah dengan lakonan itu, maka meroyanlah si pelakon. Kenapa meroyan..??? hahaha..ofcoz sebab lakonan kurang menyengat...nak genggam trofi pun tak dapat....nak kata genggam, cuit sikit pun tak merasa...maka...tercipta satu lagi lakonan yang lari dari skrip asal...


apa kes saya ni asyik citer pasal lakonan??? hmmmm...agaknya terlebih berangan kot..atau.... bercita-cita nak jadi pelakon yang hebat macam Fauziah Nawi?? atau Fauziah Ahmad Daud?? hmmm mungkin Fauziah Ghaous..??? tidak...saya bukan nak jadi pelakon tapi saya jadi kelakar dengan filem2 disekeliling saya ni...filem aper korang nak??? semua ada...ni antara filem yang sedang hangat dimainkan di sini :-


~ Kekasih gelapku walaupun dia seorang yang cerah

~ aku tak pandai buat keje tapi berlagak pandai

~ Hantu Kak Limah gi kursus (box office untuk minggu ini)

~ tikam menikam

~ lalang

~ Abang Manja vs Adik Manja


hahaha...bestkan tajuk2 tu..tapi paling saya suka tengok filem HANTU KAK LIMAH GI KURSUS... i like... mak suker nyah...mak suker..... tu sebab dalam minggu ni status kat FB tak meroyan..make-up pun maintain sampai petang..huhuhu...tu nak bagitau betapa suker nyer saya menonton filem sebegitu..harap2 lepas ni ada sekuel untuk filem tu...dengan tajuk....HANTU KAK LIMAH DAH PENCEN....mau nyer saya gantung pisang kat pintu masuk panggung...hahaha..lain2 filem tu saya malas nak tengok sebab buang masa dan filem dia menjela-jela nak pulak pelakon bukanlah pelakon yang lahir dari PILIH KASIH atau ANAK WAYANG mahupun Raja Lawak. Membosankan.....buleh terkoyak mulut sebab asyik menguap je tengok filem2 macam ni.


nak tau ke sinopsis filem2 kat atas tu..??? betol ke nak tau...?? saya citer sikit je yer..nanti pengarah marah sebab korang dah tau jalan cerita dia. Nanti tak dapat nak pusing modal sebab kurang dapat sambutan. sapa yang kena...??? makkkkk jugakkkkkkk, kannnnn....ok..ok..sebelum Melodi terjah buat preview filem ni biar saya jaja sinopsis kat sini. ..hohoho...


Kekasih Gelapku Walaupun Dia Cerah ~ mengisahkan percintaan antara Abang Sayang dan Adik Sayang yang bercinta secara senyap2 sebab si Abang dah mempunyai isteri dan ofcoz si Adik adalah orang ketiga dalam hubungan suami isteri si Abang....filem ni dalam genre romantik plastik. Langsung tak kelakar, dan saya pasti dari mula filem ditayangkan hingga ke akhir penonton akan mencebik manjang. Apa2 pun mari kita ramai2 menonton filem romatik plastik sehingga habis...happy ending ka..... sad ending ka......tergantung ka...sama2 la kita tunggu. Pelakon pun tak berapa nak femes sebab hero bukan muda mana pun....cuma beliau bajet Ricard Gere..hahaha....



Filem Aku tak pandai buat keje tapi berlagak pandai ~ tajuk memang panjang.... tapi tak best pun..membosankan...mesti kat tengah2 filem tu korang tido. kisah macam ni la..bak kata orang tua2...BERUK MENGAJAR ANAK ITIK BERENANG...ha gitu la lebih kurang...pelakon semua adalah jenis plastik. Genre filem adalah komedi bodoh alang....hehehe


Hantu Kak Limah Pegi Kursus ~ tak perlu sinopsis sebab dah box office. pat juta kali saya tonton filem ni. kalau korang tak sempat nak tengok, tunggu je DVD keluar takpun gi download kat internet hehe...kategori filem adalah seram campor saspen. Dijamin best sebab korang akan geram dengan watak Kak Limah tu. Rasa nak seligi je...huuuuuu


Lain2 filem macam Lalang, tikam menikam dan Abang Manja vs Adik Manja tu biasa2 je. Tak tengok pun takpe sebab filem mengarut di abad ini..hehehe...tapi saya harap filem Abang Manja vs Adik Manja tu bukanlah the making kekasih gelapku walaupun dia seorang yang cerah. Jangan cari pasal dik...kang makan diri..


ok tu je la kot ..... satu je pesan saya, nak jadi pelakon bukan la satu keje senang, sebab lakonan yang kita lakonkan tu belum tentu menjadi dan kalau betol2 nak berlakon pastikan skrip korang hebat...hahaha...ntah apa2 la saya mengarut. Sebenarnya.... saya tengah meluat dengan keadaan sekeliling saya ni, tak sudah2 dengan drama sana sini. Penat la wok..penat sebab tengok lakonan yang dibuat-buat tu...huhhhhh....



yang penting kita happy walaupun kita adalah PELAKON TAMBAHAN..kan...eheh ; p
jujur dalam perbuatan adalah kunci kejayaan dalam hidup dan saya sentiasa guna prinsip ni


~~~ ADA MATA PANDANG, ADA TELINGA DENGAR, ADA MULUT DIAM ~~~


note : tak caya pada sesiapa di sini kecuali diri sendiri......adios

Wednesday, March 16, 2011

dah dapat botol susu tu

Retetan entry ini _________

Lepas balik keje gigih pi Manjaku cari botol susu yang takde tanda nombor 7 ke haper tu
kena cari kat Manjaku jugak sebab kalau semata nak cari botol susu sampai ke Jasko alamatnya..Iman dok memekak kat telinga ajak main bowling. Tau la Ibu dia dah pro...tak payah la asik suruh main bowling je..eceh ceh...nak ke Tesco pun tak buleh sebab dia suruh melencong ke tempat games begitu jugak dengan Carrefour atau Seremban Centre Point. Kalau ke Giant heboh ngadap ikan 'pemalas' dalam akuarium yang besar dia sekangkang ikan tu jugak. huuuu....sekarang ni nak ke soping kompleks kena pikir dulu. Kalau takat 1-2 barang takpayah la semakkan kepala. Manjaku paling selamat dan senang.


huhuhu..jangan taktau..saya jadi bahan rujukan para ibu kat Manjaku tau..hehehe..(buat muka berlagak) lama jugak dalam Manjaku tu sebab kena teliti betol2 tengok tanda FREE BPA atau nombor lain selain nombor 7...huh...marah Aidil Zafuan sebab tu nombor jersi dia...oit..betol ke?? betol kan..kan..kan...??? gini la dialog antara saya dengan sorang dua ibu2 yang prihatin pasal isu botol susu ni....

saya : (belek satu demi satu botol susu)
ibu bertudung merah : kak, yang mane eh dalam berita tu cakap botol yang tak buleh guna?
saya : ni yang ada tanda nombor 7 pastu ada tulis perkataan POLIKARBONAT
ibu bertudung merah : oooo...maner akak tau
saya : (eleh..dah tanya pastu persoal maner aku tau pulak) akak surf kat internet tadi...kat website kementerian kesihatan...bla..bla...bla
ibu bertudung merah : yang ni leh kan..??? bla..bla..bla
saya : tak...kan ada tulisan POLIKARBONAT tu..kat meter 'oz' tu...bla..bla...bla
ibu bertudung merah : oooooooooooooooooooooooo

panjang benor oooooooooooo dia. Tak kisah la...O pendek ke O panjang ke janji saya dah share apa yang saya tau.kalau dia tak caya gi la cari sendiri kesahihan nya tu. ha korang kalau nak cari botol susu yang takde tanda2 nombor 7 tu buleh la cari botol susu jenama Baby Kiko, Anakku (ada jugak nombor 7), Avent dan lain2 jenama saya belom nampak lagi. Kalau tak silap saya Tupperware pun ada botol susu jugak. Agak2 duit melambak buleh la guna jenama Tupperware. Dan sila beli dengan As...hahaha sempat lagi promot...*As akak nak komisyen ; p


tu je la pesanan duta terlatih Manjaku...uhuk ; p

Tuesday, March 15, 2011

cerita tandas lagi


Sekali lagi makcik sorang ni nak bebel pasal kebersihan tandas
tak kira la tandas kat umah ke, fast food restaurant ke, umah tok ketua ke
janji ada tandas......

Semalam......(flashback)
di suatu petang yang hening, burung berkicauan.......
ketika itu...eceh....macam Usop HKLBR pulak...hihihi
pendekkan bebelan la...saya dengan rasa malas tanpa rasa bersalah telah mengajak En.Papa untuk dinner di luar
urat malas dah timbul wok tu ajak laki makan luar
lagipun lepas demam ni selera makan dah kurang, otomatik otak tak buleh berfungsi nak set masak apa untuk dinner...hehehe (alasan)


Kami ke sebuah kedai TomYam...buleh tahan glemer jugak nama kedai tu
kali ni kat area Senawang.....(nama kedai takmo sebut)
kang kena saman...makcik ni takde duit nak bayor saman


saya ni, sejak lepas demam selera makan terus hilang
makan pun tak habis dan ini bermakna..............ada potensi untuk kurus...
yihaaaaaaaaaa...hahahha...
dalam tak selera tu, tiba2 Iman mintak permission untuk 'uk uk'
ces!!!! time ni la Iman nak lepaskan hajat
puas saya pujuk sabar, tunggu balik rumah
tapi yer la kan...dah nama budak, mana nak sabar
sedangkan orang tua pun buleh lari mencicit
nak taknak hantar je la dia lepaskan hajat
sekali......................... hampeh....%*$&)(#(E$$ semua keluar
kotor gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.......memang bikin saya giler
ikut hati nak je jerit sekuat hati sebab geli
tak pasal2 'berdangdut' saya sementara tunggu Iman selesai
paham2 sudah makna 'berdangdut' tu

"cepat sikit Iman.."
"jap la bu.."
"cepattttt....."
"lommm"
"heeee...kotor,bangang (sori la terpaksa terus terang), busuk,,,dah ke belom Iman..."
"dah bu.."


senyum.... tapi masih teruskan aktiviti membebel
kejam kan Ibu dia, paksa2 anak suruh cepat
hilang feeling, kawan tu baru nak melepaskan dengan sempurna dah kena sergah hahahaha.....
jap..jap..korang tengah makan ke..??? kalau tak bagus la
nak cerita sikit pasal keadaan tandas tu
bayangkann..................

mangkuk jamban dia bertukar menjadi cekelat, baldi pecah berwarna biru campor hitam (kulat ke haper nama dia), bau yang menusuk, pam yang tunggu masa nak runtuh hempap kepala tokey kedai, air dari saluran bertakung dek sebab tersumbat....bayangkannnnn............

nak kata takde untung toksah kencing la beb
sah2 sehari tiga pat rat dah dalam tangan
cuba upgrade sikit tandas tu
bukan susah pun, beli Mr.Muscle ke takpun clorox tu siram aje keliling tandas tu
beli pewangi, pastu panggil kontraktor Ah Leong suruh betolkan apa yang rosak
hai takkan la itu pun nak di ajar......pangkah besar2 untuk kedai macam tu
takkan ku masuk kedai camtu rupa....huh....
apa kata kita bako je ...saper setuju angkat tangan macam aku (dialog HKLBR)
tak la...takde sampai gitu sekali saya nak bako kedai tu
saja selitkan dialog HKLBR...hehehe



haiiiiiiiiiii...alangkah bestnya tandas bersih macam ni
takde la sumpah seranah keluar dari mulut ni
terus promot dalam blog, tokey kedai jugak yang untung....kan
fikir2 kan..selamat beramal

cerita tentang botol susu

info dari sini > > > > kementerian kesihatan


Saya nak share pasal cerita botol susu yang tengah hangat diperkatakan
bukan filem Raja Azmi .......... dalam botol yer
hehehe...ni kisah botol susu polikarbonat


Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat

Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:

  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PC Pla_7PC.jpg
  3. Nombor 7 dan ‘other’Pla_7ot.jpg

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.

b) Pengendalian Botol Susu Bayi Polikarbonat

  1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada. Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.


  2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.


  3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.


  4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

Namun, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.



p/s : dah check botol susu budak2 ni...semua mengandungi menda alah tu..so petang ni kena gi cari botol susu jugak...huuuuuuuuuu

Monday, March 14, 2011

jatuh bilik air dan demam

Hmmmm....dah lama tak update blog
bukan sebab malas atau kering idea tapi kesihatan tidak meng'ijin'kan
mula2 jatuh bilik air...huhuhuhu..korang rasa jatuh bilik air ni kelakar atau bahaya??
ofcoz bahayakan..ada kata buleh patah riuk ada kata buleh bawak maut
bergantung pada berapa baik nasib seseorang itu atau berapa panjang umur seseorang itu
alhamdulillah..saya bernasib baik sebab tak patah riuk dan umur masih panjang untuk membesarkan kedua-dua hero saya tu...hehehe...syukur...


akan tetapi kisah saya jatuh bilik air itu telah menjadi bahan ketawa dan lawak BODOH bagi sesetengah manusia yang memang dilahirkan untuk jadi BODOH..sori sebab emo
saya jadi emo sebab kata2 beliau tu adalah doa...biar saya gelarkan beliau ini adalah HANTU KAK LIMAH (saper yang baca status saya dalam FB minggu lepas mesti tau) saya rasa Kak Limah tu lagi molek perangai daripada beliau ni..sehari tak sakitkan hati saya memang tak sah...oppsss...!!! saya terpengaruh dengan filem Mamat Khalid tu sebab jalan cerita dia memang best...hahahaha...ketawa terbahak saya dengan cerita ni...hilang stress dan ketensenan di opis


saya bukan nak promot filem tapi saya nak cerita kesah saya jatuh bilik air
entah....saya pun taktau macamana saya buleh terjatuh..yang saya ingat saya nak masuk baju kotor ke washing machine .... dalam masa yang sama, saya nak cebukkan Iman..
dan tiba2 pada malam yang hening itu...(tangan macam Usop HKLBR) kedebummmm.....

"abanggggggg...."
"Ya Allah Na...."

Terharu dan nak ketawa pun ada
kali kedua pakcik tu cemas sebab sebelum ni dia cemas bila tengok saya bersalinkan Iman
dia cuba angkat bininya yang nak kata ringan tak jugak...nak kata berat tak jugak
yang sedang2 aje katanya...bini nya pun bila nampak laki cemas..terus meng"uhu" menanges
ceh....!!!! dasar pelakon air mata...Mamat Khalid tengok pun tak hingin amik jadi pelakon walaupun sekadar lalu lalang jadi orang kampung..hahaha


sakit wei..sakit...terlentang tu bukan terduduk...
dalam kepala dah set..esok buleh EL atau MC..yihaaaa...
hehehe...baru jatuh terus dalam kepala dah set nak monteng
nasib tak patah kalau tak.....(takmau bayang)
rasanya masa lepas jatuh tu ok la takde aper
akan tetapi...besoknya tu...nak bangun pun payah..nak lurus lutut pun susah
OMG...ape dah jadi dengan aku???
ceh..ceh...buat2 taktau pulak..padahal semalam dah set nak EL
memang la tapi tak mintak sakit lutut ke haper kan
lepas hantar Iman kat Tadika terus pegi rumah makcik2 yang pandai mengurut
pegi kat Taman Tasik tapi beliau dah keluar, pegi kat Panchor belah dalam pun dah keluar
ceh..ceh...boikot ke haper makcik2 ni..huwaaaaaa
singgah umah MIL jap dengan niat mengadu domba..yesss..ada umah Yati Leman
kawan sekolah saya masa tingkatan 1-3 dulu
nasib baik makcik tu ada
sedap giler bile makcik yang nama beliau saya taktau tu urut
best wokkkk...best sangat
satu badan tu..siap sengkak peranakan
hahaha....pasni buleh la mengandung..oh nehi!!!!


silapnya tu lepas urut patut minum air suam tapi saya gllpppp..gllppp ngan air sejuk
hambek malam tu jugak kena demam urat
padan muka......serba tak kena dibuatnya
nak baring manjang..makan tak lalu..muntah bila sumbat dengan makanan
hohohoho..apa semua ni...??
takkan baru sengkak peranakan dah bunting..??
eh tak lah.....orang kata demam urat dan selang sehari lepas tu terus demam yang panas nya tersangat la tinggi..huuhuhuhu...En.Papa menjeling je bila saya merengek sebab sakit badan
hahaha..mengada yang lebih...lain tu takde


sampai la sekarang ni...selera makan dah kurang dan bila selera makan dah kurang jarum timbang pun menurun. Ia menandakan berat badan saya dah turun...hoooreeeeeeeeeyyyyyyy
Hari ni setelah sekian lama MC dan untuk hari pertama bekerja saya pakai kemeja dan kain duyung...bajet badan dah kurus...hahahaha.....ada hikmah rupanya demam tu..dan moral of the story....BERHATI-HATI DI BILIK AIR....tu je ....

Monday, March 7, 2011

homework

Biler cuti je teacher mesti bagi homework
dari jumaat lagi Iman dah dok bising2 bagitau yang teacher suruh siapkan homework
katanya takut kena denda...
petang Ahad baru dapat siapkan homework sebab Sabtu tu kami balik umah uwan
nak kemas sikit umah uwan tu



homework minggu ni ada dua subjek
English dengan Mandarin
takat English tu tau la saya D for DOLL
A for APPLE
B for BALL
tang Mandarin tu...terus senyap
kejap kecikkan mata....kejap belek muka surat belakang
tapi yang saya tau itu untuk BERLARI la...hahahaha
dalam Mandarin wa taktau ma....



saya just pantau dia tulis ikut garis2 tu dan warna gambar budak berlari tu je
bile tanya tu macamana nak sebut..ntah ape ntah Iman sebut saya sendiri tak paham
yer la, mamat sorang ni kan pelat
ntah bila la pelat dia nak hilang


hmmmmmmmmm....minggu depan dah cuti sekolah
mesti banyak homework yang teacher bagi
hahaha....mesti menggelupur suruh saya ajarkan
time mengajar mesti ada tragedi air mata
tak sah kalau Iman tak menangis
Ibu dia garang tapi ayu
hahahaha....... nanti kalau tak garang dia main2 lepas tu suruh saya buatkan
ewah banyak cantik......bile nak pandai kan
bile dapat siapkan terus rekues suruh bawak dia jalan2
semalam ajak pegi Wonderland Melaka
katanya mesti bawak anak Cik Puan, Haziq
lepas nak ke umah Makngah....saya iyer kan aje...
kang tak iyerkan dok berzikir kat telinga ni baik siang atau malam...




peace tanda homework dah selesai

Thursday, March 3, 2011

tima tacih uwan


Cerita Jumaat lepas..
MIL saya belikan kek comel untuk Ammar sempena besday Ammar pad 22hb aritu
hik..hik...hik..Ibu pun tak beli kek untuk Ammar
rasa bersalah tau sebab masa Iman dulu punya la kelam kabut cari kek
"sori sayang..ibu tak celebrate besday adik..nanti yer.."
bukan pilih kasih tapi banyak sangat dugaan dan halangan



besday Iman pun Iman punya..besdasy adik pun Iman punyer jugak
ish....tiap2 hari besday dia
terima kasih mak......


p/s : entry cincai........

Bekal

Mood rajin sedang menjelma
jangan terkejut sebab mood itu buleh datang dan pegi bila2 masa
lagipun saya muak la nak makan kat kantin
benda yang sama je..harga pulak tak tentu..kadang mahal kadang2 murah
nak keluar makan kat luar susah pulak sebab takde transport
lemak la kalau nak numpang orang..tu pun kalau Ain pelawa ajak makan luar
kalau tak..ke kantin atau ke pantry je
tapi selalunya hari Jumaat je keluar berjimba



Arini saya bawak sandwich tuna untuk sarapan
cukup untuk alas perut sampai tengahari
ada juga tukar2 menu dengan kawan2
ko rasa aku punya bekal...aku rasa ko punya bekal, macam tu la...
gigih mak bangun pukul 5.30 tau



untuk lunch simple sangat sebab saya mengantuk
sawi tumis air dengan fishball dan jugak telur mata kerbau
ada setengah orang malu bila bawak lauk2 simple macam tu
bagi saya ..... "pedulik ape aku.." sebab ini bekal saya bukan bekal sesiapa...kan
nanti buleh la tukar2 dengan kawan2 jugak
cuma tak pedas la..tu je..macam lauk kanak2 tadika pun ada jugak...hehehehe
takpe janji kenyang...membuak jugak badan ni..huhuhu..spesis tangki