Pages

Tuesday, April 30, 2013

ini saja


Alhamdulillah..rezeki untuk tengahari ni
megi goreng aje
dalam keterpaksaan saya redah jugak
dalam keadaan shy shy cat pegi jugak kantin walau saya tau orang tak heran pon dengan saya
nasib ada Encik Sarjan sudi borak2 dengan saya
tenkiu encik
tapi mata saya jadi sakit bila terserempak dengan mat kepoh IPD
tak suka...tak suka... *buat muke secomel yang boleh
babai...jemput makan semua

thank you friend - part 1

Salam tengahari
salam rehat
nak bagi tau ..saya lapar...lapar...lapar..dan lapar
nak turun kantin i is malu
kan best kalau kantin ada delivery
hehehe..dasar tak bersyukur
stok makanan ada tp macam bosan je bila asik ngadap benda yang sama
macam nak called mekdi tapi malas
ahhhh banyak sangat alasan
itu la manusia ... takpe..lepas taip entri ni saya cuba gagahkan diri untuk turun ke kantin
mintak2 tak ramai orang..fuhhhhh
saya adalah pemalu orangnya
rasa blushing2 je bila berhadapan dengan ramai orang *mata ke atas
walaupun orang2 tu tak heran dengan kehadiran saya
hihihi....


cik puan yang jelita..tudung pemberianmu telah selamat ku pakai
thanks sayang....tudungmu itu ku pakai masa main bowling dengan Mek
hihihi....
rasa jelita sokmo



ini pulak pemberian opismate merangkap kawan jimba i
Mek bagi sempena ulangtahun kiteorang masuk gomen
kebetulan tarikh tu sama - 1.3.13
kitaorang bertukar-tukar hadiah


comey tak kak ton??
selalunya Mek la peneman saya turun ke kantin
tapi sekarang beliau bizi dengan DCC PRU 13
so...redha aje

babai.... mak encik nak turun kantin tapau ape yang patut
mak encik lapar *muncung itik


note : ada part 2 untuk entri thank you friend ... #bajet blogger tersohor

Monday, April 29, 2013

kenapa LJ



kalau korang perasan la kan
saya guna lagu LJ sebagai muzik latar
hot tak lagu ni?? hot kan
saya suka tengok LJ ni sebab dia shomey sangat2
kalau ada orang kate dia gedik pedulik ape saya
gedik2 dia pon original ok
saya suka jugak layan keek dia
takde kontrol2
takde bajet gwiyomi
semuanya natural gitu


lagu LJ - cinta bersatu pon saya suka
kiranya lagu ni saya tuju kat En.Papa la
eceh...feeling romantik gitu
lagu ni jugak lagu pilihan saya kalau berkarok
kalau tempat karok tu takde lagu ni memang saya kutuk dari A-Z
pastu pusing balik Z-A
sungguh tak menepati citarasa la
ape2 pon layan la lirik lagu cinta bersatu ni
nak rasa shomey lagi gi youtube layan video klip dia yang sememangnya shomey
korang nyanyi sambil buat muke shomey tau sebab kalau saya karok mesti saya buat muke ala2 shomey
shomey ke comeh?? (cemas)
hahahaha... layan


CINTA BERSATU - LIYANA JASMAY
Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu

Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu
Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku

Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku

Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu

Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu




mmuuaahhh3x LJ

ke pontian la kita

Huh..sikit punya susah nak abeskan entri ni
macam hot2 je
penyakit candy crush dah melekat gitu la jadinya
agak2 abes nyawa layan novel pulak
gitu la hidup seharian saya
haippp...keje tetap buat tau
no ngular2....dosa : )

citer ni 2 minggu ke 3 minggu yang lalu
kalau lauk dah basi pon
kita anggap je entri ni takde expired date dia
buleh update bila suka
hihihi

kisah saya dengan family in law saya ke Pontian, Johor
nak lawat baby kecik ni... (gambar)


Muhammad Raziq bin Mohd Hanif
nama diberi
bertambah lagi cucu MIL saya
hero lagi....dan total semua setakat 29 April 2013 adalah 8 orang
akan datang taktau lagi
tunggu dan lihat
saya bagi can kat adik2 ipar saya bersalin dulu
kot datang seru tambah ahli keluarga ada lah
kalau takde...setakat 2 aje lah

kami berkonvoi dari Seremban lebih kurang pukul 9 pagi
semuanya ada 3 bijik keta
tak semua pegi sebab masing2 ada komitmen dengan keje masing2
so kena tunggu si Raziq balik Seremban la yer
perjalanan sangat la lancar nya
mungkin jugak bukan musim cuti sekolah
sampai Pontian ngam2 tengahari
Si kecik ni sepanjang kami kat sana tidak la dengar dia menanges ke ape
asik tido je
kena gomol pon dia tido jugak
takpe2 nanti bila balik Seremban Maklong gomol lagi
nak tengok dia tido ke atau nanges
kalau nanges Maklong lari la
hehehe....
sedap bau baby
haiii...rindu pulak nak ada baby
bila yer??
ehehehe....
kalau ikutkan sekarang ni rasanya Ain (SIL) dah abes pantang kot
huhu..merdeka la yer


kami sewa homestay kat area Pontian jugak
kalau nak tau homestay yang sama masa Anip dan Ain nikah dulu
lagipun keadaan umah dia memang selesa, luas dan paling penting harga dia berbaloi-baloi
sebelah petang tu kami gi jalan2 kat pantai je
kami memang tak plan untuk cuti2 Malaysia sebab tujuan utama adalah untuk melawat si kecik
itu aje..cuma time balik tu singgah Tangkak
takde yang menarik pon kat Tangkak tu
setakat jalan2 penatkan badan
banding harga kain2 kat situ baik gi Jln TAR atau Nagoya je
takpe... pengalaman tu penting
at least bila orang dok citer2 pasal Tangkak buleh la kita mencelah..kannnn..
kurang2 pon buleh cakap macam ni...

"ha'ah..ha'ah...."

tu contoh


5 sepupu...


Ayie yang comel...

Kak Lang, uwan, saya dukung Eisya (anak Kak Lang) dan MIL


gambar kami sekeluarga
3 hero berbaju hitam dan seorang heroin yang tomey berbaju putih
hahahakkk tuiiii..
sungguh gemuk saya ketika itu
eh korang..saya dah kurus la
buleh tak tumpang entri ni semata nak poyo bagitau diri dah kurus??
buleh la??
arinikan saya pakai baju yang sekian lama saya tak dapat pakai kerana lemak2 di perut dan pinggang saya
rasa nak lompat bintang je tau
ramai jugak yang tego saya dah nampak kurus
ooohhh sukanya....*mata kelip2
menjadi jugak..hehehe
saya berdiet secara sihat tau
no ubat2 *jari telunjuk kekiri kekanan
harap2 kekurusan saya ni ni kekal la yer
sekarang dah 60kg
saya target setakat 57kg je
kurus sangat nanti macam bini popeye
lalalalala....

Monday, April 15, 2013

u tanya lagi i saman u

Ayat saper la yer...??
hihihi..pinjam sat ayat seseorang
jangan risau saya takkan saman korang cuma saya babab aje

saya cukup2 menyampah bila orang tanya...

"nampak gemuk sikit la...mengandung ke?"

"e eh..perut macam orang mengandung"

"sihat semacam je...ada isi ke?"

sungguh tak jaga perasaan langsung
ini sebahagian aje tau
banyak lagi soalan bengong yang saya terima
saya takkan jawab cuma jawapan saya tu bergantung pada mood saya masa tu

selalunya saya akan bagi jawapan :

"a'ah ngandung naper?"
itu kalau mood main2 datang la

"........." (diam) malas nak jawab maknanya tu tapi air muka dah berubah

"tak la..sejak kebelakangan ni kuat makan tu gemuk..nampak buncit eh?"
jawapan dalam keadaan mood yang sangat2 ok

"biar la gemuk..dah kuar 2 memang la..ko hado?"
itu jawapan paling kong ajo dari mulut saya

atau...

"laki bagi cukup makan janji cantik dimata laki aku/saya (bergantung dengan siapa saya bercakap)"

hah rasakan... peramah sangat tegur bentuk badan orang, kan
sibuk aje
macam la perut dorang tu leper macam highway
kalau yer saya mengandung saya takkan gedempol macam belon dipam
tak caya tengok gambar2 saya ni
paling berat pon 58-60kg je
cuma setahun dua ni berat naik sampai 62-63kg
itupun selepas saya berenti susukan Ammar


masa kat Putrajaya...rindu dengan As
masa ni baru 5 bulan mengandung
cengkung gila masa ni
dah mabuk teruk kan..camne nak membulat bagai johan
 

5 bulan jugak tak silap saya
semua kat atas dah tukar kecuali As
rindu dengan semua : (
siyes cakap la......untuk trimester pertama, saya memang tak berminat nak bergambar
muke cengkung..memang tak sheshuwei
 



masuk 8 bulan
masa wedding Kak Lang (SIL)
saya dengan BFF saya...Zulie
gila ramping beliau masa ni...hahahaha 


masa ikut family day Bahagian Perundangan kat Rompin
masa ni dah tukar ke IPD
Ammar masih nyusu lagi tu sebab saya ramping
baju ni pon saya dah let go sebab dah tak muat
sob...sob..sob T_T


sungguh pon saya gemuk ke, perut macam orang mengandung ke
janji saya pernah catwalk
top 10 lagi
ko hado??
hado??? *angkat kening


cuba nasib dalam pencarian model muslimah
kalah ke menang ke belakang kira
janji kita mencuba
yer tak???


dinner tahun lepas
group kami dapat no.2
sungguh pon perut tak rata macam highway tapi merasa la catwalk
jubah pon size S
ko hado??


eh apesal eh saya emo???
hmmm...sebab.....
saya LAPAR
hahaha
inilah padahnya nak buktikan bahawa perut saya ni pon layak menjadi highway
tunggu la..pasni saya kurus
sekarang ni pon saya dah start skipping ngan sit up
malam pon takat ratah lauk je
tunggu la
u tanya lagi i saman u
ngerti???

Friday, April 12, 2013

karoot komedia x

Salam...

pheww..baru dapat update : D
nak stori pasal lawatan ke Astro sempena rakama karoot komedia X musim ke 2
macam budak2 sekolah je buat lawatan
kata ape aje janji kami hepi aritu
tak join makanya tak tau macamana dorang buat rakaman
saya join geng2 PERKEP IPD Seremban
dengar je ada lawatan laju2 bagi nama
nak release tensen katanya
ekekeke...
  

berkumpul depan IPD sebelum naik bas
bas gerak dari IPD lebih kurang pukul 11 lebih
jadinya sebelum gerak kena berkumpul dulu, cek nama dengar taklimat sikit
kadang2 ni orang dewasa lain teruk perangai dari budak2 tadika
tu pasal ke taklimat sikit, pesanan supaya jaga tatasusila
jaga nama baik persatuan...gitu..

ini semua poyo.....hahaha
kami sebaya tau...
motif???

sampai2 kat Astro kami makan dulu
makan nasik ayam yang diorder dari mak kembung
korang kenal mak kembung??
hahaha..tak,kan??
abaikan..beliau tu hanya makcik kantin aje

makan...solat...pastu baru la kami dibawak masuk studio
studio ape saya dah lupa
tapi yang pasti studio tu memang untuk rakaman karoot komedia


kami hanya dibenarkan bergambar kat tangga pentas aje
dilarang naik ke pentas
kroang nampak tak gelanggang tinju kat belakang kami tu
ari kami datang tu dorang buat rakaman tentang tinju
ada Nabil,Yus Jambu,Jep Sepah,Eby Yus dan ofcoz tukang karut dia Sabri Yunus
nama Sabri Yunus sama dengan nama abah saya
dulu kat sekolah kawan2 suka ejek nama bapak saya
dorang panggil saya Sabri Yunus
jahat, kan... *muncung itik
ok abaikan aduan rakyat saya tu ; )
sambung balik....
masa tu bukan dari IPD je rupanya dari JPJ Putrajaya dan budak2 Sekolah Tunas Bakti
ada jugak blogger2 yang datang
saya tak kenal pon dorang sebab saya ni bukanlah blogger yang pemes
blog pon sendu aje


mula2 tu kan saya duduk dengan kawan2 saya
kiranya takde la belakang sangat takde la depan sangat
tengah...tengah...
buleh la nampak Nabil walau kabur2 sebab saya tak pakai spek
lepas tu dah dekat2 nak mula rakaman Floor Coordinator tu suruh saya, Berry, Ain dan ada la dalam 10 yang lain kedepan
bukan depan sikit tapi depan banyak
faham tak??
hmmm..depan pentas derrrr...betul ngadap muke abang cameramen
katanya nak bagi balance...biar dalam tv nanti nampak cantik je susunan nyer
katanya....

kalau korang nak tau..part tepuk pon dorang buat rakaman
jenuh jugak la nak tepuk supaya nampak havoc
bila tak sekata tepukan tu dia suruh tepuk lagi
bila jeritan tak kuat disuruh jerit kuat lagi
kalau la 100 kali buat tepukan
mau nipis tapak tangan
hehehe...itu tipu

sebelum kena tukar tempat kita bergambar dulu


saya sempat menyelit
nak bergambar one by one dengan Nabil memang susah yang amat
baru nak ready dah ada yang panggil dia ajak bergambar
huhhh....tau la Nabil tu hot
pelawak2 lain takde sebab lepas abis je rakaman tu dorang terus ke belakang pentas
hot sangat letewwww...hew hew hew
dalam episod kali ni kan kisah tentang peninju wanita
Nabil jadi Rokiah..Eby Yus pulak jadi jurulatih dia
yang si Yus Jambu jadi Aliyah dan Jep jadi jurulatih
So shomel je bila Nabil pakai rambut palsu lepas tu diikat dua
pastu dia buat lentok2 ala2 manja gitew
memang kelakar
nanti korang tengok eh karoot komedia x ni
kat channel 132 tau
untuk episod tinju ni saya taktau bila tayangan dia
bila tanya orang Astro dorang pon taktau bila
ala...korang tunggu je
kalau terlepas pon takpe sebab Astro kan suka ulang2
heheheh


sebelum balik kami dibawak melawat keliling bangunan Astro
tau la kat mana studio MELETOPP..sebut betul2..MELETOPPP
sebut macam Neelofa tau ; p
pastu dapat la makan mee goreng buatan Astro
dah lapar..sedap atau tak ku bedal jugak
janji dapat isi perut sementara nak sampai umah


hmmm..korang layan la gambar gedik kiteorang dalam bas



 





akhir kata...... comey tak Kak Ton???


p/s : jangan lupa...Karoot Komedia X..bukan senang saya nak masuk tv walaupon nampak sipi2 aje

Wednesday, April 10, 2013

lepas pilihanraya


walaupun saya tengah marah...muker saya tetap comel macam Minnie
hehehe...

lepas pilihanraya ni saya memang tekad, nekad nak antar surat tukar
tak kira
makin melampau tau dorang ni
baru je PM umum dorang naik pangkat..naik gaji
malas tahap cipan
gaji nak keje cincai
saya memang tak buleh la keje dengan orang malas2 ni
saya takde la rajin sangat tapi saya tau tanggungjawab saya sebagai kuli terhormat
mana yang penting mana yang perlu didahulukan


sabar aje la...
#istighfar

Tuesday, April 9, 2013

katanya...


Ini semua POYO....
beli perfume pon kena bagitau kat blog ke??
yer tau..agak poyo disitu tapi itu tak penting
yang penting saya nak bagitau yang tukang jual perfume ni datang dari pavi
means..Pavillion..ko hado??
hikhikhik...katanya la
dia kate lagi kedai dia ada kat pavi
katanya...
entah yer ntah idak
tapi perfume2 beliau memang laku
ramai yang beli sampai berbotol-botol
beser la korang, kat pejabat gomen ni jual ape saje mesti laku
kadang2 tu tak sampai ati beli jugak la
paling bagus time gaji
berduyun la datang menjual
ape yang tak dijual??
mak bapak je takde
roti, tiket water world, telekung, sejadah,Al-Quran digital,kain ela tudung toksah cakap la
dari cash sampai la 3 kali bayar
hehehe..
tu belum lagi jual rumpai laut
yang mentah ataupun yang dah siap masak
kalau korang nak tau ada sorang aunty Avon, rajin dia menjelajah IPD ni
siap bawak beg 'akademi fantasia' dia lagi
semua pejabat dia masuk kecuali bilik ocpd dengan lokap
kadang2 bila rasa duit terlebih dalam purse saya layan jugak aunty Avon ni
beli la eyeliner ke, benda2 dalam ke..hehehe


panjang lebar saya membebel
dipendekkan cerita
tak dapat pegi Pavillion pon takpe janji perfume dari Pavillion
mak encik tak mampu nak nyoping situ
takat window2 buleh la
eheh...
hmmmmm...wanginya kita

air panas...ayaq hangat


Ehhh...kaki sape ni??
eceh...buat2 tanya pulak
ok..nak stori pasal minggu lepas kami pi mandi air panas
bukan air panas kat Pedas tu tapi ni depan sikit je dari Pedas
kat Chengkau, Rembau - Rembau most wanted..yawww
hihihi - cubaan buat lawak bodoh


Air memang panas semulajadi
mula2 tu korang akan rasa panas sampai tak sanggup nak masuk kaki
tapi lama2 rasa panas tu akan hilang
bukan tak panas langsung tapi akan rasa suam2 gitu
FYI... air panas Chengkau ni tak sefemes air panas kat tempat2 lain
rasanya pemiliknya memang tak komersialkan tempat ni
hanya penduduk tempatan je tau tempat ni


kalau nak ke sini, korang akan jumpa Sekolah kebangsaan Chengkau
dan bila sampai je sekolah tu sila perlahan kenderaan korang sebab simpang nak ke air panas ni tak jauh dari sekolah
kalau dari Seremban simpang dia belah kiri dan kalau dari Tampin simpang dia belah kanan
maknanya sebelum sekolah
jarak dari Seremban lebih kurang 35km kot
tak jauh mana pon
harap korang paham dengan penerangan saya ni



Iman memang berani sebab dia siap berenang dan menyelam lagi
kalau buleh tiap2 minggu dia nak mandi kat sini
korang tengok la...siap bukak baju lagi
saya yang tua bangka ni pun tak tahan panas
mandi sikit2 sudah
janji basah
hehehe.....

masa kiteorang pegi tu, ramai jugak yang datang
ada yang datang dari Seremban
kebanyakkan yang datang semua ada masalah sakit2 badan, sakit2 sendi
nanti kat bawah saya share kebaikan mandi air panas semulajadi ni eh
korang kena baca sampai bawah
tak baca korang rugi
heeeeee : D



Ammar penakut
tapi Iman yang suka sakat adik selamba je dia siram



jangan risau sebab tempat tukar baju pon disediakan
cuma idak ler secantik mana pon
ala2 kampung gitu
berbumbungkan langit yang membiru
kalau ada burung terbang time tu jadi rezeki burung tu la
hahahaha...



untuk sesiapa yang berminat..sila guna nama jalan ni
kalau tak jumpa jugak...tanya la orang kampung
malu bertanya sesat jalan


ok...ni antara kebaikan mandi air panas semulajadi :

hasil google katanya....

** ia dapat mengubati penyakit kulit

** menghilangkan lenguh2 badan - maklumla 24/7 kita dengan aircond aje

** melancarkan pengaliran darah

** mengeringkan kesan luka akibat kemalangan

** untuk kesegaran badan

** untuk pesakit gout

** menghilangkan sakit2 lutut dan sakit tumit

selain google pakcik yang menjaga kolam air panas tu pun ada bagitau kebaikan dia

** elok untuk budak yang selalu demam dan selsema

** tidur pon lena - ini memang saya akui sebab balik tu kami 4 beranak membungkang sampai lewat petang

kepada yang berminat..selamat mencuba
pegi la mana2 kolam air panas semulajadi
janji SEMULAJADI
terima kasih sebab baca sampai abes

Tuesday, April 2, 2013

membaca amalan mulia


Bangsa Membaca.... Bangsa berjaya
: )

jom gi check


Halooo....
perempuan bermuka bulat bersiaran
kekeke....

Saya saje letak gambar ni kat fb
sekali ramai pulak yang menanya saya mengandung ke tidak
hehehe
ape la korang...
tak semestinya gi klinik tu semata untuk cek ngandung
kat LPPKN ni kita buleh buat saringan kesihatan jugak
selain tu buleh buat pap smear, mamogram,suntikan HPV dan jugak untuk merancang keluarga
harga sangat berbaloi
untuk keesihata tak salah kalau kita berbelanja lebih sikit
dan utnuk pengetahuan korang, kat LPPKN ni takde la kena tunggu berjam-jam macam kat klinik kesihatan
tadi pon tak sampai setengah jam dah settle semua
terus dapat result


kad saya dan En.Papa
kami sama2 buat pemeriksaan kesihatan
badan nak pakai lama so marila sama2 kita buat pemeriksaan kesihatan
ni keputusan kesihatan kami  :

SAYA ;

Berat : turun 2kg...huhuhu...suke suke : )
BMI : 23.8 (ideal)
tekanan darah : 110/84 (dah stabil tekanan saya sebab selama ni tekanan darah saya rendah)
Glukos dalam darah : 11.2 mmol/L (tinggi)
Kolesterol : 5.31 mmol/L (turun jugak)

EN.PAPA ;

Berat : turun jugak
BMI : 24 (ideal)
Tekanan darah : 114/76
Glukos dalam darah : 13.3 mmol/L (tinggi)
Kolesterol : bacaan LOW


kami laki bini dinasihatkan kurangkan makanan manis sebab tahap glukos dalam darah kami sangat tinggi
selalunya kalau berpuasa, bacaan normal adalah 4.12 hinggan 6.12 mmol/L
atau kalau tidak berpuasa, bacaan adalah 4.12 hingga 11.00 mmol/L
kami pon tertanjat sebab ni 1st time bacaan kami tinggi
mungkin minggu depan kami try amik MGTT - amik air gula macam orang peknen
lepas 3 bulan kami kena repeat lagi pemeriksaan macam ni


just nak share dengan korang je
selain susu omega untuk turunkan kadar kolesterol, Lemon jugak buleh turunkan kolesterol
cara dia, korang perah atau potong nipis lemon tu
jangan campur dengan gula
ape lagi ek...???
hhmmmm...
oh yer...lemon tu selamat untuk orang yang ada gastrik
korang takkan sakit perut
saya tau ni pun masa dengar ceramah minggu lepas
penceramah tu ada bagi tips kalau tiba2 kita atau ahli keluarga kena strok secara tiba2
caranya korang sapu kan minyak tanah kat tempat yang kena strok tu
sebab dia akan bertindak balas selama 6 minit
nak tunggu ambulans pon makan masa 15 minit kan
lepas tu cucuh api....hahaha takde lah just joking
hah ok..tau tak lawak....
so, kita kena simpan sekurang-kurangnya sebotol minyak tanah
sebab strok ni kadang2 dia serang secara senyap
lain2 tu macam biasa la..makan dalam kadar yang sedikit dan kalau buleh jangan tambah
camno tak tambah kalau lauk sedap??
hihihi

so, kawan2 marilah kita buat pemeriksaan kesihatan
mencegah adalah lebih baik dari mengubati
peace....

Monday, April 1, 2013

bola kampung



Si baju merah dan si bibir merah
hihihihi

Ini 1st experience anak2 saya nonton wayang
dorang sangat excited begitu jugak saya
tapi kalau nak bawak dorang harus la citer2 kartun sebab filem2 omputih adalah tidak sesuai
paham2 la kalau citer2 omputih tu
adegan 18sx dah jadi kewajipan
takde adegan cium yang separa bogel pun buleh
tak sheshuwei.... tak sheshuwei...


kita tengok bola kampung yer anak2
dan saya bagi 5 star untuk filem ni
memang seronok dan saya jadi teruja dengan hasil idea kreatif anak2 tempatan
setaraf dengan filem2 animasi keluaran hollywood
thumbs up untuk Iman dan Ammar sebab dorang sangat baik sepanjang dalam wayang
lain kali Ibu bawak lagi yer