Pages

Friday, August 31, 2012

cerita malam menjelang raya

Salam Merdeka semua..

Bestkan arini cuti..dapat rehat2...mesti ada yang gi sambut tengok bunga api.Saya tak sambut kat mana2 pun sebab saya ada buat open house untuk kawan2 rapat dan jiran tetangga. Pasal open house tu nanti dulu la saya cerita. Ni nak cerita pasal aktiviti saya dengan family belah En. Papa malam menjelang raya.


Sebelum puasa lagi kami dah bincang2 nak buat bbq. 2 tahun sebelum ni kami buat kat kampung tapi disebabkan kami beraya kat Pancor dulu makanya semua aktiviti kat sini. Kami buat antara  adik beradik je. Takde jemput saper2 cuma kami bagi asap je kat jiran2 MIL..hehehe...


Sementara nak siap2 kan segala keperluan untuk bbq budak2 main bunga api dulu.Nampak macam budak2 yang main tapi bapak budak pun over jugak.


semua dah ready...... yeayyy..
ada ayam...


daging burger, sosej dan bebola....



Yang lelaki tugas dorang adalah membakar
yang perempuan makan, buat air dan kemas


Udang auumm..auumm.. *udang harimau



Air kiwi...ni kontrak Pija



Cucu2 MIL saya kecuali Ayip sebab dia dah tido
ape lah Ayip malam raya tido awal
cer tengok abang2 dan kakak2 awak ni...selagi tak suruh tido dorang cergas semacam



Daging bek..bek...*kambing pun ada
Kalau korang nak tau, ni 1st time saya perap daging kambing
Pija, Angah dan En.Papa yang bagi resepi perap
dah hasilnya memuaskan walaupun tak lama kami perap
mungkin akan lebih sedap kalau diperap lagi lama
takpe lain kali buleh try...
malam tu tekak saya tak buleh terima daging kambing
tak tau kenapa... mungkin saya kekenyangan kot
atau memang tekak ni belum buleh terima daging kambing lagi kecuali kat Restoran Raudhah
hehehe...dasar...
kami tak bakar ikan atau seafood lain kecuali udang harimau tu
takut tak habis sebab masa bukak puasa dah macam2 kami sumbat


hmmm.. sekali sekala ber bbq ni memang best
nak pulak kalau ramai
rasa macam nak buat lagi je


korang perasan tak ayat saya tunggang langgang...??
tu tandanya idea saya ke laut..selamat membaca...tata

Tuesday, August 28, 2012

cerita raya saya


Salam... Dah masuk 2 minggu raya baru arini saya dapat update
dasar pemalas la saya ni..lagi satu camera saya tertinggal tu sebab saya tak dapat nak update cerita2 raya ni
gambar ni pun saya amik dari Fb biras saya, Ain..hihihi..sori Ain

Raya tahun ni saya beraya dengan family belah En.Papa dari raya pertama sampai la ni
Mama saya beraya kat Bagan Serai dan sampai la ni dia tak balik lagi
maklum la orang dah pencen tak payah susah2 nak pikir kena gi keje pas raya
mungkin esok atau lusa kot dia balik
bila saya called dia, kemain eksen dapat beraya kat kampung
hehehe..apa2 la..janji Mama happy

Tahun ni saya dapat sembahyang raya tau
suka sangat ...... : )
Iman follow Papa dia gi sembahyang
Ammar pulak dok kat umah dengan Mak Ngah, Mak Lang dan Cik Ain dia
kalau diingat balik, 4 tahun saya tak dapat sembahyang raya
kiranya sejak Iman lahir, la

Lepas sembahyang raya, bermaaf-maafan...bergambar-gambaran dan bermakan-makanan..hehehe
kami semua gi beraya ke rumah sedara mara En.Papa
dan petang yang sama kami bertolak balik Kuala Pilah
jalan ok aje tak jammed pun cuma banyak kenderaan baik nak ke Seremban atau ke Kuala Pilah
kami tido kat kampung semalam je dan Raya kedua tu kami berkonvoi sampai ke Lui Selatan
dah raya biasa la..makan aje sampai kain baju kurung pun dah ketat


Raya tahun ni adalah pengalaman yang tak buleh saya lupa kan
sebab malam raya pertama tu saya kena athma
ni semua gara2 makan tak ingat dunia
sampai kena gi spital Tunku Ampuan Najihah
macam biasa la..dah kena athma kena la amik nebulizer
sejak tu saya makan beringat-ingat
kalau beraya elak amik air sejuk
kalau teringin rasa sikit2 aje lah
sekarang pun ada gak sikit2 cuma tak macam malam aritu


nak cerita lebih2 kalau takde gambar tak best la
tunggu saya bawak camera la baru dapat update panjang2
ape2 pun selamat hari raya....makan tu berignat
jangan jadi macam saya..bai

Friday, August 17, 2012

Salam aidifitri


Salam....

Mungkin lusa (Ahad) kite semua akan menyambut lebaran
Saya sekeluarga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDLFITRI
mohon maaf andai ada salah dan silap
berhati-hati di jalan raya...jangan memandu ikut perasaan..bawak bersabar
kalau penat berhenti dulu kat mana-mana RNR
makan tu berpada-pada..nanti dapat penyakit korang jugak yang susah
sesiapa yang kene keje tu jangan sedih2 sebab korang berkhidmat untuk negara
jasa korang sentiasa dikenang tapi kena keje dengan ikhlas la yer


Blog akan di update mengikut keadaan saya
kalau bizi i'm sori kalau tak...ada la entri dari saya
ucapan ikhlas dari - Adi, Ina, Iman dan Ammar


tata...peace

Wednesday, August 15, 2012

khasiat kunyit hidup


Salam.. saya nak share beberapa khasiat kunyit hidup. Kalau saya masak singgang ikan mesti saya hiris kunyit hidup pastu sedap bila maklan dengan nasik. Masa dalam pantang pun kalau hiris2 kunyit hidup ni masak dengan ikan tenggiri pun sedap. Nak pulak makan dengan nasik panas...fuuhhhh.....berselera....

Antara khasiat nya...


1. membantu proses penghadaman

2. mengurangkan ‘gas’ atau angin dalam perut

3. membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah

4. melancarkan peredaran darah

5. menghilangkan kesan lebam

6. menguatkan pundi hempedu

7. menyekat pembekuan darah yang bahaya

8. mengurangkan toksin hati

9. membantu memetabolismakan lemak

10. membantu menghalang kolesterol menyempitkan arteri

11. mengurangkan paras kolesterol darah

12. membunuh sel kanser, terutamanya kanser esofagus

13. meransang sel dalam sistem imuniti

14. antiseptik sedia untuk luka, luka terbakar dan luka lebam

15. merawat arthritis (sakit sendi)

16. merawat asma (lelah),

17. merawat jaundis (sakit kuning)

18. mengecutkan rahim dan mencuci darah

19. pes untuk mengubati penyakit kulit dan gatal-gatal contoh macam jerawat. Memang berkesan


Ni resepi lauk untuk orang dalam pantang (gambar takde sebab saya bukan dalam pantang.) hihihihi


Bahan2 :

Ikan tenggiri
lada hitam (jangan banyak sangat sebab kalau korang BF nanti anak korang berak2) - ditumbuk
bawang kecik merah (disyorkan bawang ros) - hiris
bawang putih - hiris
halia - hiris
kunyit hidup - hiris


Cara-cara :

1. Goreng ikan tenggiri sehingga garing
2. Angkat ikan yang digoreng tadi
3. Tumis bahan hiris dan lada hitam sampai naik bau
4. Jangan lupe letak garam
5. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rata

* sesuai dimakan dengan nasik panas....


Kadang2 kalau saya demam ni la lauk saya. Lepas makan baru la badan rasa segar. Kalau tak makan ikan tenggiri korang buleh gantikan dengan ikan selar yang kecik2 tu...selamat mencuba


nota : kecur air liur bila terbayang lauk ni

Iman masa sahur


Ala..blur pulak..tapi time ni memang dia makans ambil pejam mata..hahaha..kelakar time tu


hah yang ni baru clear...Iman kalau sahur dia makan nasik putih dengan telur mata kerbau. Itu je permintaan dia. Kalau tak telur mata kerbau dia mintak telur hancur2. Kadang tu bila dah muak nak goreng telur saya pujuk dia tukar menu. Ikan goreng ke, ayam goreng ke. tapi kalau ayam mesti bahagian peha atau kepak. Punya la demand.Takpe biar demand janji dia nak puasa. Setakat ni Iman puasa penuh kecuali 3 hari pertama. Dah tak nangis2 mintak nak buka puasa. Bagus Iman...bangga Ibu..

Monday, August 13, 2012

ape pon tak buleh


*Ini bukan wajah sebenar saya..harap maklum...

ape pon tak buleh..semua yang saya buat tak menjadi. Mood melayang-layang entah ke mana IP masuk tak henti2 rasa nak bakor aje..huhuhu mampu ke??? agaknya radio kat opis ni dok siar lagu raya manjang tu sebab mood keje dah takde. Nak raya la katakan..tapi bukan itu yang saya nak.Saya cuma nak cuti panjang aje..lari dari keje2 kat opis ni.


Meh kita buat checklist persiapan raya meh...

* Baju anak2 - dah beli

* Baju saya - dah...yang penting baju ikut tema - pepel

* Baju En.Papa - non hado..beliau taknak kecuali baju melayu

* Kuih raya - dah ...ada yang beli ada yang subsidi dari Mama

* Langsir raya - dah siap gantung lagi

* Kemas umah - sudah

* tukar duit raya - belum...

* apply cuti - dah..tapi kat HRMIS belum lagi *line selow

Itu je la..nampak macam raya sakan sebab semua persiapan dah ada. Tapi kami buat secara sederhana aje...

***********************************************

wahai mood datang la dikau....



Meja saya bersepah dah macam IPD dilanggar todak dah kekdahnya. Mungkin saya kepenatan kot. Tu la time berbuka minum ais tak beringat..padan muker saya..


Tapi semua2 tu hilang bila bos saya bagi duit raya..hehehe..tq boss...
walaupun duit raya tu bos dah bagi mood saya dah hilang balik..ape pon tak buleh...

ni Ibu..ni...Papa


Gambar once upon a time..hehehe.. Malam tadi masa dok rehat2 tengok tv anak beranak saya keluarkan album kawen. Saja nak mengimbas kenangan kata ko..Maklum la 25.8 ni enebesari saya dan sehari sebelum tu besday saya *promot nak hadiah..
Saya pun tunjuk la gambar2 saya kat Iman dan Ammar..

Saya : Amat, ni saper?? (sambil tunjuk gambar saya)
Ammar : Ibu..
Saya : ni..? (gambar En.Papa)
Ammar : Pa yah (Anip yang dipanggil Pak Lah oleh anak2 buah beliau)

Hahaha...marah Cik Ain ko ...bila masa la Ibu kawen ngan Pak Lah....Yer la kan, muke dorang adik beradik sepesen aje.Lepas tu saya terang kan la ni Ibu, ni Papa bukan Pak Lah. Dia pun o..o..o..entah ape yang o saya pun tak tau. Lepas tu dalam situasi yang sama Iman pulak buat lawak entah ape...

Saya : Along tengok ape??
Iman : Along cari gambar Una (sepupu)
Saya : hahaha..mane ada Una.. Masa tu Pakteh ngan Makteh lom kawen lagi.
Iman : kenapa dorang tak kawen lagi?
Saya : Dalam adik beradik Ibu, adik beradik Papa, kami la yang kawen dulu sebab kami anak sulung..bla..bla..bla (penerangan panjang lebar)
Iman : ooo...Ibu kawen ngan Papa pastu Ibu ngandungkan Iman ngan Amat kan??
Saya : ???? (pandang En.Papa)

Budak2 sekarang....banyak yang dipikir lagi banyak la soalan dia...

Saturday, August 11, 2012

buffet ramadan

Salam Sabtu...
Korang berbuka ape tadi?? mesti sedap2 ek..? yer la, arini kan cuti so mesti dapat masak sedap2. Saya tak kemana pun duduk umah kemas umah. Itupun kemas mana yang mampu aje. Bila penat saya stop dan tido..hehehe..

Ni cerita semalam. Dari entri ni jadi basi baik saya update blog. En.Papa dok layan budak2 main mercun pop pop so saya dalam umah ni update la mane yang patut. Hmmm..semalam kami berbuka kat Restoran Al-Raudhah. Ekceli tiap2 tahun kami ke sini sebab makanan kat sini sedap2. Kira berbaloi la kalau nak bawak family. Kalau bukan bulan Ramadan pun saya suka makan kat sini. Lauk2 kampung dia memang sedap. Kat Raudhah ni dia macam tempat2 lain jugak.. pakej Bufet Ramadan...Saya tak ingat satu kepala untuk dewasa berapa dia charge tapi total semua termasuk Iman Rm69.00. Ammar free lagi. Saya booked pun pagi semalam. Dan kebetulan ngam2 ada kosong untuk kami. Kalau saya terlambat sikit mesti melepas, kan...huhu...


Setakat ni Iman puasa penuh. Dah makin kurus bujang saya sorang ni. Masa 3 hari pertama aritu je dia tak penuh puasa. Saya tak janji ape ganjaran untuk dia sebab taknak biasakan dia dengan ganjaran. Cuma kalau exam bagus baru saya bagi ganjaran. Kalau buleh biar dia belajar puasa kerana Allah..bukan duit..Insyaallah...


Ammar tak puasa lagi tapi dia ni kalau pegi kedai makan kalau tak tumpah kan air bukan Ammar Hazif la. Kesabaran aje lah saya.


Puasa dengan tak puasa berat badan saya tetap macam tu aje. Nak kata saya makan aje tak jugak. Ntah la..redha aje lah : (


Ni baru permulaan aje. Amik untuk alas perut dulu. Saya malas nak Q panjang2 semata nak rebut2 amik makanan. Bila dah lengang baru saya gi top up makanan. Semua saya rasa kecuali Yong Tau foo sebab tu bukan makan favourite utama saya. Rasa ke tak rasa ke saya tak kisah janji nasi kena ada. Dah tekak melayu, kan nak buat macamana...



Semalam jugak adalah sejarah sebab saya belajar makan daging kambing. Saya ada baca yang daging kambing buleh naikkan BP. Kan BP saya rendah. Tapi saya takat rasa sikit2 aje sebab ni percubaan. Sedap jugak makan dengan sos lada hitam..yum..yum...


Saya suka gambar ni....dua beranak ni share ice cream.Lepas makan kami terus menyetelkan misi mencari keperluan raya. Dan sekarang ni tinggal nak raya aje...hmmm tak sabar nak raya la..hihihi..macam budak2 pulak.

Friday, August 10, 2012

manja-manjakan kepala


Fuuhhhhhhhhhhh..manyak siok lor.....rasa nak tido je bila amoi tu dok urut2 kepala saya. Hilang sakit kepala saya, hilang gatal2 kat kepala ni.Biasala kalau pakai tudung kelemumur tu dah jadi BFF. Taktau nak pakai syampu ape dah...hmmmm...


Rehat tadi saya follow Maria gi Tesco. Kami pergi berempat. Saya biorkan dorang pi soping dulu dan saya pulak gi manja-manjakan kepala saya ni.


Mula2 tu plan nak cuci rambut aje tapi bila amoi tu kata kena reshape rambut ni baru cantik la...wat treatment la....wat itu la ini la....dan saya hampir2 terpengaruh dengan kata2 manis amoi tu.Bila pikir2 balik aaahhhhhhhh biar tak bertreatment pun takpe.Dah la tumpang orang buatnya amik masa sampai abis waktu rehat tak ke menyusahkan orang aje. Last2 saya bagi kata putus kat amoi tu gunting yang ujung2 pastu cuci. tapi amoi tu tak putus asa tetap nak pujuk saya guna syampu treatment. Kata dia syampu tu elok untuk kulit kepala saya. Kiranya ganti ngan treatment apekebendantah.


Malas nak layan last2 saya setuju aje. Cuci sana cuci sini gosok sana gosok sini pastu urut2 sikit habis pukul 1.30 gitu. Saya dapat diskaun sebab saya tunjuk kad Tesco saya. Dapat la 20%...hehehe..tak abis 50 hinggit pun. Sekarang ni sakit kepala takde..gatal2 pun takde rasa ringan je kepala ni.


Thursday, August 9, 2012

kecian dia...


Kecian nya bucuk2 mak long ni. Masuk arini dah 5 ari Adam warded. Adam demam pastu paru2 dia dijangkiti kuman...sian nyer la hai dak debab sorang ni. Dok merengek je.Cepat sembuh yer dak bucuk..kesian Ibu awak....

Wednesday, August 8, 2012

taman larangan

Hebak tak tajuk tu..?? hebak tak? hehehe...Nak habaq mai ni kat umah saya bunga2 sedang kembang mekar di taman larangan. Kot saper2 nak sunting bunga di taman buleh tapi nak sunting anak bujang saya tak buleh...Sekarang ni kami tengah semangat dengan pokok2 bunga walaupun halaman kami sekangkang kucing...huhuhu...


Yang jadi tukang tanam En.Papa la. Dia la yang baja dan cantas2 ape yang perlu. Saya ni kadang2 aje tolong siram. Minat tu ada tapi tangan ni panas tak buleh nak tanam ape2. Oh yer..saya ni jadi tukang beli jugak.


Meh tengok gambar2 pokok kami tu....check it out : )


ni pokok spesis palma..saya beli kat Giant Senawang
satu pokok RM28... bodek punya bodek dapat la RM25
pasu pun beli kat tempat yang sama..


Pokok bonzai yang kami beli 2 tahun lepas
tak silap saya masa beli pokok ni sya peknenkan Ammar
kami beli kat ekpo pertanian



pokok bunga ros, bunga kertas dan serai..hehehe..serai tu senang nak menggulai dan merendang
geram je tengok bunga ros tu
En.Papa kerat batang ros tu masa kat umah sewa pertama kami dulu
ada 3 pasu tapi pasu yang ni paling lebat berbunga



aik..budak tecit pun ada..sibuk je



pokok paling kanan tak tau nama, pokok mak datin dan pokok lidah mak mertua kot
saya main belasah je..hihihi...yang pasu kecik2 tu kaktus...
kaktus tu ibarat hidup segan mati tak mau



pokok cili api...2 pasu dan kami dah merasa hasil dia
buleh tahan jugak pedas. Kat tanah tu kangkung dan kami dah merasa kangkung goreng hasil tanam sendiri. untuk kali ni kami tak ambik sebab kata En.Papa kangkung ni tak sedap dah sekian kalinya.



Yang ni ada pokok bunga kertas, ros putih.Yang nampak sipi2 tu serai jugak. Gemuk kemain lagi serai ni sampaikan jiran saya pun naik geram tengok pokok serai tu. Ada jugak pokok bunga ros jepun. Hihihi..saya tau pun lepas saya google nama pokok tu. Ada 2 pasu dan 1 pasu lagi saya gantung.



Pokok kekwa yang baru je kami beli kat Tesco. Dan yang dalam tong cat tu pokok nenas..Hmmm nyum..nyum sedapnya makan nenas dengan kicap. Uiks...makruh ler..sori..hehehe



Bonzai jugak...Jiran sebelah yang bagi. Terima kasih yer sebab bagi bonzai tu..suka sangat2 sebab koleksi bunga-bungaan kami dah bertambah. ok itu aje koleksi pokok2 kat taman larangan saya. Nanti kalau ada yang baru saya update yer. Kan best kalau halaman umah saya luas macam padang bola. Mesti lagi meriah dengan pokok2 bunga, siap kolam pastu ada air pancut...pastu ada gazebo. Leh duduk2 sambil ambik angin petang..hahaha...*berangan

Tuesday, August 7, 2012

haiwan

Macam skema je guna perkataan HAIWAN. Saya buat tajuk camni sebab ada satu hari tu la..Iman buat permintaan kat kami..

Iman : Ibu...naper umah kita takde haiwan??
saya : (sambil tahan gelak) nak haiwan macamana?? cicak,semut,lipas kan dah ada kat umah.

*saya saje sebut cicak tu semua sebab nak uji dia

Iman : tu serangga la..bela la haiwan macam kucing ke, rabbit ke
saya : tanya Papa

Dek sebab kat mulut tu asyik sebut nak haiwan je satu hari tu lepas keje En.Papa bawak kami ke pet shop.
Kemain riang si Iman. Ammar yang taktau ape2 follow aje sebab bagi dia asal naik keta waima nak isi minyak pun dah kira gi berjalan...hehehe


Iman dan Ammar posing kat kedai HAIWAN...hehehehe



En.Papa tengah berkira-kiran ngan tokey pet shop tu. Dapat jugak diskaun walau tak banyak mane pun diskaun nyer tu...


Sangkar, rabbit 2 ekor,makanan dia dan botol air semua2 Rm200++. Saya dah lupa total sebenar tapi yang pasti RM200++. Kami beli sepasang jantan betina. Hok jate (jantan) Ammar punya nama Ciki dan yang tino (betina) nama Ciko.


Hitam (Ciki - jantan) dan hitam putih (Ciko - betina). Yang htiam tu kecik sikit dan aktif. Bila lepas kat laman kemain lagi. Segala urusan bersihkan sangkar dan bagi makan adalah tugas En.Papa. Tak koser saya nak buat semua tu.


Tapi semua ni dah jadi kenangan... Ciko dan Ciki bukan lagi milik kami..sob..sob..
Kami dah jual semua atas nasihat doktor. Kan minggu lepas Ammar demam sampai sesak2 nafas. Doktor kata elakkan kat umah ada kucing atau binatang yang berbulu.Nak pulak sejak ada haiwan ni saya jadi batuk. Kan saya ada athma dan Ammar mewarisi gen saya..huhuhu...
nasib Iman memahami sebab dia pernah tengok saya gi sedut gas kat klinik. Kami janji kat dia yang Ciki dan Ciko akan diganti dengan ikan.

Korang tau baper tokey pet shop amik Ciko,Ciki dan barang2 seangkatannya tu??? huh...RM26 aje...yer RM26...tak berbaloi tapi bak kata En.Papa bior rugi asal kami semua sihat. Dia tak mau pikir pasal untung rugi ni.

So..inilah entri pasal haiwan...selamat membaca... hehehe...

pekena teh tarik

Malam tadikan tengah lipat kain baju yang menggunung tu tiba2 tekak ni teringin nak pekena teh tarik dengan roti canai. dah macam orang mengidam je pulak : )
Saya tapau aje sebab time tu dah pukul 10. Iman kalau tido lewat kompom sahur tu liat nak bangun.


Teh tarik kurang manis satuuuu....
hehehe...sori la korang


Kari dia masin sikit tapi seronok pulak bila dapat berebut dengan anak2... : )
ni bukan mamak punya tau ; p

Monday, August 6, 2012

punch card tukar kaler

gambar ihsan google


Salam Isnin...

Punch card saya dah bertukar kaler
baru tanam azam nak cantikkan kaler tapi arini spoil pulak
ni semua gara2 beliau ni la
sebab mimpikan beliau lepas subuh terus saya terlajak tido tau
u memang tau Beto....
hahahah..tetiba salahkan beto
dah tido tak sedarkan diri salahkan orang pulak
: )


note : malam ni kul 8.30 kat TV9 ada Beto

Saturday, August 4, 2012

cekodok pertama setelah 6 tahun


Maaf kalau ada yang terliur dan maaf jugak kalau cekodok ni tak comel macam korang buat
setelah 6 tahun kami kawen..ini cekodok pertama saya..hahahaha...dasat tak...???
En.Papa siap perli2 saya...

En.Papa : ingat jiran belakang umah yang bagi...
Saya : tolong sikit eh...ni hasil air tangan orang..dibuat dengan penuh kasih sayang tau....

hahaha..sampai arini saya macam tak percaya yang cekodok pisang saya begitu lazat *matakeatas

licin wok....ni kalau masuk masterchef mesti juri terharu....



note : thanks kat Bery sebab sudi bagi pisang kat saya

Friday, August 3, 2012

MTV 'Kelip-Kelip' - Remy Ishak



OST filem 29 Februari
Abe Remy nyanyi la
not bad sore dia...
kalau jumpa tolong kirim salam kat dia yer...

tu aje..bye nak tido

saya dan kerjaya saya

Salam Jumaat..Rehat panjang ni korang gi maner?? soping eh?? saya dok kat bilik sorang2 layan blog..time poser ni tak koser acik nak abiskan tenaga gi jalan2.Sebenarnya kan, entri ni semalam lagi saya nak publish kat korang tapi bila jari ni melekap kat key board je idea melayang-layang so baru arini la saya dapat update sepenuhnya.....


Kita citer pasal kerjaya nak??? nak la...saya nak tepek gambar2 menu berbuka takde pulak sebab lately saya penat sangat2. Masak pun berkejar, mana ngan Ammar demam lagi...haiii...tak cukup tangan la. Tu untung nya keje opis hour ni. Sharp kul 8 dah ada kat opis dan kadang2 aje punch card saya bertukar warna merah.2-3 minit nak pukul 5 dah standby siap2 nak punch out...hehehe..biasalah kalau time balik mesti laju aje ; p
Tapi sampai rumah tetap lambat..biasalah..banyak tempat nak singgah..Seremban 2 dengan Senawang buleh tahan jugak...


Cuba bayangkan kalau saya keje shift. Adoiii...mesti tak menentu waktu saya, kan...kesian anak2... kat En.Papa kesian jugak ; p




Bayangkan saya keje polis...huuuu...mampu ke saya??? memang TAK la jawapan saya sebab dari dulu lagi saya memang tak minat kerjaya ni. Saya kan ala-ala ayu gitu mana sesuai nak keje macam ni...hahahha..rasa nak lempang saya tak?? siyes cakap saya memang tak minat. Nak pulak sekarang ni keje dikelilingi polis...lagi la...kalau buleh taknak galakkan anak saya jadi polis. Bukan tak mulia keje polis ni tapi bila tengok keadaan dorang tu ...... hmmmm entah la...tapi paling kesian yang jadi pegawai penyiasat (io)...time makan pun entah kemana....satu lagi saya ni jenis cepat kesian..hoohh..tak aman la Malaysia ni kalau saya jadi pegawai polis.




Hmmm..nurse....kalau per seratus la..minat saya kat kerjaya ni ada la dalam 35 per seratus. Antara sebabnya ialah saya ni penakut....bukan sikit tapi banyak punya penakut.Lagi satu saya ni geli dengan darah. Keje nurse mane buleh geli2...hati patient ke jaga tau..uniform dia buat saya terminat sikit kat kerjaya ni. Pastu comel je tengok nurse2 tu dengan uniform putih.Kalau saya pakai lagi la comel...hik... *matakeatas



 

Soldier..askar...??? atau orang tua2 panggil..sojar..eh betul ke ejaan dia?? hmm..belasah...lagi la tak minat. Mungkin saya akan jadi macam gambar kat atas...hehehe..jahanam Malaysia..




Cita2 saya masa sekolah...bukan saya aje tapi  cik puan pun..sama2 pasang angan2 nak jadi pramugari. Saya nak jadi pramugari sebab saya buleh berjalan ke negara orang. Nak harap pegi pakai duit sendiri memang susah la tapi bila jadi pramugari seluruh pelosok benua kita dapat pegi. hmm..bestnya...nak pulak dapat pegi Jepun ke...Paris ke...ahhhhh..tinggal kenangan je cita2 tu : (


haaaa...memang dah tertulis saya jadi kerani tersohor. Ayat tersohor tu saya gunakan time bergurau2 dengan io-io kat sini..tak semua io saya berani nak bergurau sebab kalau ada yang muker ketat tu harap maaf la nak bergurau senda.Takut acik... sekarang jadi kerani IP..keje yang tak pernah surut dan ada masa rasa nak gigit je IP2 tu...nak buat macamana..redha aje lah... Nak keje hebat2 sekolah tak tinggi mana. makanya bersyukur dengan ape yang ada...ada peluang cuba untuk taraf yang atas sikit..Insyaallah...aminnn..


hohoho...saya rindukan work station yang macam ni..sekarang ni ok gak cuma beza sekarang dok dalam bilik yang dikongsi 3 orang. ehh..gambar masa saya preggy la...hahaha....time ni tak silap saya baru 5 bulan kot...best kan time rasa baby menendang...tapi sekarang ni cacing aje yang menendang...hahahaha

Ape2 pun I LOVE MY JOB....syukur kepada Allah dengan apa yang saya nikmati sekarang ni...
: )


ok la saya nak lelap barang seminit dua..rugi oh kalau rehat panjang2 ni tak manfaatkan...good evening..eheh ; p

Wednesday, August 1, 2012

saya bosan

Dari pagi saya dok sorang2 kat opis
Mek cuti tanpa rekod sebab ada exam
kan dia amik PJJ kat UM
Kak Ala pulak gi eskot kes rogol
ntah ape2 la budak2 sekarang nih..time bulan Ramadan buat menda2 macam tu
bukan dirogol tapi "i rela u"... *huh
ada sorang Kopral laki ni saya tak bertegur sape ngan dia
ntah angin lintang dari mane ntah dia marah kat saya
puncanya dia marah sebab saya tak angkat phone
gile ke haper pagi2 buta tengah sibuk urus anak dia called
sebab called nak tanya buku despatch ke IPK
huk aloh...mental kot
bukan saya cari pasal dengan dia eh...dia yang mula2 buat muker kat saya
bila saya cakap dia kalih pandang tempat lain
dah tua nak emo2 dengan saya
lelaki lak tu..koser nak layan
IP ni ntah bila la nak surut
siap je ada je yang baru ...hadoiiii

**************

Luper kan kisah Kopral itu
bulan puasa ni tak elok marah2...yer tak...?? huhuhu
dari pagi tadi, kan saya dok layan www.zalora.com.my
puncanya saya tengok kat tv la
ada target 1-2 items yang nak dirembat
tapi kena wat kira-kira dulu
ingat nak pakai dana yang En.Papa bagi untuk beli baju raya saya dan anak2
hmmmm..... lepas settle beli baju anak2 la, kan...hehehehe
jimat sikit duit bonus setengah bulan saya tu


*ihsan : google


Ni contoh je la tau...takde kena mengena dengan benda yang saya dok usha tu
tapi "benda" tu memang kena mengena kat kaki
hahaha...dah terang lagi nak pasang sportlight
bukan nak pakai raya tapi nak pakai time keje
tapi kira raya punya la...eh..yer ke..??
hahahha....pakai time IPD buat open house la


haiii... la bosannya saya arini
nak update blog tapi last2 save kat draft je
idea takde
tapi petang2 ni datang pulak idea pasal nak beli heels kat Zalora tu
kat Zalora ni, yang best tu free shipping
ada gak kawan2 tanya kat saya buleh percaya ke beli online ni
saya kata..so far tak pernah lagi kena tipu
lagi satu kena telek2 betul2 benda yang ktia nak beli tu
sambil tu survey dulu sebelum beli
kot kat luar murah beli kat luar la
lagi satu tengok la material dia
kalau beli baju kurung dari jenis lycra pastu lemak berketul-ketul baik jangan beli
nanti salahkan penjual tu
senang kata "UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI"
ada paham...???

hah ok...kebosanan saya dah sampai ke penghujungnya sebab lagi 10 minit nak balik
yabedabeduuuuu.....
but..until now saya belum ada idea untuk menu berbuka hari ni
oh my english...kebosanan menyebabkan saya guna broken english
buleh gitu...??
; p