Pages

Wednesday, September 29, 2010

korang perasan tak ??

Korang perasan tak ???
menjak2 ni gamabr2 saya clear... saya pun dah tak meroyan sebab gambar gelap
hehehe..nak announce ni
saya dah beli kamera baru
yang biasa2 je
saya beli jenama Olympus
kaler pink lagi

Makanya..tiada lah ayat2 meroyan dek sebab gambar gelap gulita dan jugak ala2 di dalam gua Niah
senyum... : D

restoran warisan


mula2 tengok gambar air
yang puasa 6 tu mintak ampun zahir batin yer
bukan sengaja tapi saja2 ; p
saya order yang suam je sebab suara saya tak berapa nak keluar
yer la kan..gi sana ais..gi sini ais..makanya..suara pun segan2 nak keluar




di manakah pemandangan ini??
di belakang umah nenek saya?
umah tok ketua kg.Dusun??
ohhh..nahe..nahe (ejaan main belasah)
ni kat restoran warisan - K.Pilah
dok ulang alik K.Pilah - Seremban
Seremban - K.Pilah je
tapi tak singgah2
nak gak cuba try test
kot2 sedap ke
tak sedap ke
mahal ke
murah ke
makanya...ceh..MAKA lagi..
saya apply cuti pada 21.9.2010 bersamaan 12 Syawal 1431 H
saja nak cuti sebab saja gatal2 ; p
tak lah..ada la...nanti saya citer
nak gi restoran ni pun puas reka ayat paling manis di muka bumi ini
mana tau tekak En.Papa tak mau pulak
kan sadis je rasa
dan..dan... tu rasa diri tak disayangi : D



ok la environment kat Warisan ni
rege dia ... so..so la


rasa makanan ok...sedap ditekak molek di dompet
eceh... berpepatah pulak...
tapi kan..toilet dia cantik tau
saya nak bergambar tapi ada cleaner masa tu
nak berlagak macam pelancong tak sesuwei la pulak
mata x biru kulit tak melepak
kan.... kata ko...
layanan waiter dan waitress dia memang bagus
tapi tak tau la kot2 masa korang pegi dorang taknak layan
hehehe..
apa tak bagusnya
masa mula2 sampai jer Ammar memang tengah tido
dek prihatin nyer tu, dorang cepat hulurkan stroller
akan tetapi......letak2 je terus membuntang bijik mata bujang tu
ish la hai... terbantut aktiviti saya nak meneroka sekitar restoran tu
makan2 sambil pantau Iman yang kejakunan nak tengok akuarium terus kami sambung perjalanan ke Pekan K.Pilah
ada la beli barang2 sikit
tak payah la citer kat sini nanti ada lak yang berbibir ala2 piring terbang
hehehe..makna nyer tu ada yang mencebik
lepas tu pegi kedai perabot sebab saya tengah mencari meja makan dan jugak katil untuk rumah baru nanti
saya beli yang simple2 je
ngam2 dengan budget saya
kenapa saya cari perabot sampai ke K.Pilah??
sebabnya..kat kedai tu murah dan tiada charge penghantaran
MIL saya yang rekemenkan
dia selalu beli perabot kat situ
nanti bila dah sampai meja makan tu saya tepek kat sini yer
tu pun kalau saya rasa perlu la
kalau tak..jemput2 la datang rumah..buleh makan masakan saya di atas meja yang baru di beli itu
wahhhh.... ayat skema dah keluar
tak sudah2 asyik menjemput jer kan...

raya di sana sini

Kali ni saya buat entry pasal saya pergi beraya dengan kawan2 di IPD yer
dulu masa kat Putrajaya rumah masing2 nun...kat Kolumpur (K.L),Selangor dan sewaktu dengannya nak pergi pun macam..ala....ish..... dalam kepala ni terpikir kot sesat kan haru
dek hanya nak makan kuih raya orang sesat sampai setengah hari
anak pun buat hal
omak eh otomatik bertukar menjadi HIJAUUUU : D
makanya...ewah..MAKA...tiada alasan kalau menolak jemputan ke rumah kawan2 di sekitar Seremban
harus kena maki kalau kat tak tau jalan
hehehe

untuk rujukan pihak kawan2...heeehhh
gambar2 kat bawah ni tak tersusun mengikut tarikh yer
sila bacer dengan tenang sambil meneliti gambar2 yang ditepek...



^
^
^
open house di rumah Bariah a.k.a Berrie
beliau adalah kawan yang satu bahagian dengan saya
saya mengenali beliau semasa kami sama2 amik PTK kat SUK tahun lepas
saya kan peramah lagi cute..so senang la dapat kawan ... (uwek..muntah ijau)
kat rumah Berrie ada nasik ayam,yong tau foo,koktail dan jugak menu biasa - kuih raya
sebelum ke rumah Berrie saya dan jugak Ain serta Lia (sila rujuk gambar di atas) -pergi kenduri merangkap majlis pertunangan anak opismate kami - Kak Ani (gambar di bawah)
kami berkonvoi 2 bijik kereta
sebenarnya sebelum ke rumah Berrie kami singgah umah Hana sebab nak kasi can Berrie siap2 segala dengan kata lain kami taknak tolong dia prepare untuk open house tu
hehehe..kami tau nak makan saja (ini adalah ayat ikhlas dari hati yang suci)
gambar kat umah Hana non ado yo sebab rancak berborak sampai lupa nak bergambaran



ok yang ni lak masa kat rumah Zurina
yang terliuk lentok tu Indah... yang pangku budak comel tu Hana dan tudung hijau tu Berrie
semua ni satu bahagian
Berrie adalah timbalan saya..... dan saya ofcoz la Pengerusi yang berwawasan (muntah ijau lagi)
hari open house kat umah Zurina ni adalah hari yang sama saya buat open house
bezanya Zurina buat tengahari saya pulak belah malam
sempat tu gi beraya padahal kat umah dah macam tongkang pecah
lupa lak nak cerita eh..open house saya tu bukan saya sorang je yang tungkus lumus
saya import Mama untuk tolong saya
hehehe....

yang ni pulak rumah Kak Emy
kami pi waktu rehat tengahari
masa tu akak Emy cuti..(jeles i)
ada bakso tau ...tu pun bibik beliau yang masakkan
nak dijadinya cerita yang macam dirancang, hari tu adalah hari bihun sedunia untuk saya
sebelum gi umah Kak Emy saya sarapan bihun pastu gi umah Kak Emy saya makan bihun bakso
malam tu pulak gi beraya pun tuan umah (tak ingat saper) jamu bihun goreng
makanya.... muka pun toya ala2 bihun


saya sangat selekeh ketika itu
tu tandanya saya boring dan malas nak pegi keje
isk..isk..saya cuti 2 hari je untuk raya tahun ni
dah tu je yang diluluskan
kalau kat Putrajaya sesuka je saya nak cuti...(nak tukar...)
ayat saya macam ayat surat menyurat pulak kan
ofcoz la masa taip blog ni saya baru lepas siapkan satu semboyan
apa itu semboyan?? ala..lebih kurang memo la tapi format polis ni lain sikit
dulu masa mula2 masuk saya macam tercengang-cengang sebab ni 1st time dengar ayat macam ni
tu je kot cerita pasal saya beraya di sana sini

Tuesday, September 28, 2010

comel nye Ammar bila bertudung



Ibu sedang mengalami kesengalan
makanya...sila lihat gambar tanpa sebarang cerita lanjut

open house saya

Hari Malaysia lepas, saya buat open house khas untuk opismate saya
untuk kawan2 yang lain jangan kecik hati eh...bukan taknak jemput tapi faham2 la rumah saya tu 'comel' dan saya pulak beranak kecik
kalau kecil-kecilan tu rasa nyer ok la
lagipun bila dah jamu untuk opismate tu saya rasa lega sebab biler masuk opis takde la dengar ayat macam ni....

"Na..bila nak buat open house??"
"wei..aku nak datang umah ko..."


makanya....saya jemput kawan2 IPD saya untuk ke rumah walaupun pada 17hb - esok tu
saya kena kerja
letih????wehhhh..toksah cakap sampai kan masa on da way ke opis saya mintak En.Papa singgah ke Petronas sebab saya nak pekena pearl kacip fatimah
siyes wei..bukan citer tipu ni...nak tambah tenaga yang dah hilang
satu lagi kan..mana la tau kot2 acik menang motor : D




Menu malam tu adalah laksa (kuahnya Maksu Iman buat),sate (order kat Hj.Samuri),rendang ayam (buat sendiri - kenapa tak percaya??),mee goreng (mama sedekah),nasik impit (rebus sendiri) dan jugak air (hehehe...takde air tercekik la tetamu saya)
majlis abis kul 1..di ulangi kul SATU....camne tak letih....


ada jugak la sorang dua kawan saya yang bukan opismate saya ... Pn.VP pun saya ada jemput beliau adalah penggemar laksa tu sebab saya jemput dia
tapi dia tak dapat datang sebab masa tu dia ada kat ... kat...kat maner eh?? luper la






ni je gambar yang dapat saya tepek
langsir tu tak runtuh tau tapi saya buat gitu biar senang tetamu nak keluar masuk
apa motip saya bgtau pasal langsir??? hurmmmm konpius...
nak tau tak..hajat hati nak buat open house lagi tapi biler fikir punya fikir tak jadi la
rumah tengah bersepah tu
lagipun saya tengah sibuk nak pindah rumah baru
so semangat kat mengemas tu dah melayang
makanya...bila pindah rumah baru...jemput2 la datang bila saya buat kenduri yer
bila?? ntahhh...
kata ko...

ke garisan...


Ke garisannnn..... sedia.....
mulaaaaa...




Adam : yes..aku depan..aku menang
Ammar : maner aci ...... Abang Adam dah tau merangkak..Ammar lum pandai lagi
Adam : dulik..ada aku kesah??
Ammar : kata ko....


(note: gambar di atas diambil semasa raya pertama..semasa blog ini ditaip, Ammar dah pandai merangkak - Ibu Ammar yang sedang mengantuk)

beraya ke Ayer Hitam

yang ni cerita raya ke-2
kebetulan pulak tahun ni turn Cik Puan
so, saya amik kesempatan untuk mengutip duit raya ke rumah Cik Puan : D
lagipun kampung En.Papa dengan kampung Cik Puan idak ler jauh maner
kiranya tak sempat la anak2 saya nak buat perangai dalam kereta..hehehe
planning asal nak pergi raya pertama tapi Cik Puan dan keluarga beliau ke Johor pulak



saya angkut sekali biras dan jugak adik ipar saya ke rumah Cik Puan
buleh la buat sesi suai kenal ; p
akan tetapiii....masa mula2 sampai je tengok ada 2 bijik kereta kat laman
rasa segan mula timbul maklum la....saya kan segan2 miow
belum sempat segala urat segan saya timbul saya dah nampak kelibat Cik Puan kat laman
otomatik..ting..ting... tenggelam balik urat timbul


kosan eh..ada sedara2 Cik Puan
takpe la... lagipun sedara dia dok lepak kat luar
jadinya... ruang tamu Cik Puan adalah kawasan taklukan saya
hehehehe...

kesian tengok Cik Puan yang tungkus lumus sediakan kan nasik ayam penyet
kelam kabut dia
kejap2.. "sob..jap eh.."
kejap2.. "sob..makan la kuih dulu"...
hehehe...thanks la Puan sebab susah payah
sodap wei nasik ayam penyet dia
sok2 Cik Puan buleh masakkan untuk saya lagi ; p



lepas makan saya dah macam pacat
mintak diri nak balik
lagipun Ammar dah bagi hint
kejap2 gosok muka
kejap2 gosok mata
kejap2 hek..hek....
Ibu nya haruslah faham dan jangan sesekali buat2 tak faham sebab lepas tu Ammar akan buat konsert live kat Ayer Hitam
salam..salam..bergambar sebagai bahan bukti terus caucincau
dalam kereta Ammar dan Ibu beliau pengsan sebab kekenyangan
heeee

Friday, September 24, 2010

gambar kami di pagi syawal


Oren nya kami di pagi syawal yang hening
ewaahhhh... ; D
punya la lama menunggu nak bergambaran 4 beranak
apa tak nya...lepas je mandi kena pekena susu, terus Ammar tido
lama lak tu...lagi pun Ammar kureng sihat tu yang asyik tido je
sian dia..... : (
dek sebab nak mengabadikan gambar oren ni, saya dah warning En.Papa supaya jangan tukar baju melayu tu ... kena tunggu Ammar bangun dari tido


nanti2 la saya nak pi cuci pastu nak frame kan
tapi tu kena tunggu kat rumah baru la
gantung kat tengah2 ruang tamu..mesti tatik,kan???
ekceli kan semangat nak update tengah berkobar,tapi biler dok ngadap lappy jer terus idea ilang
tu yang ayat jadi tunggang langgang
mesti korang macam boring je bacer blog saya ni kan....
semua cerita dah basi
basi2 pon sodap aper....banyak vitamin
elok untuk kesihatan kulit...
tak caya?? cuba try test
hurrrmmmm sebelum melalut baik saya stop dulu

Wednesday, September 22, 2010

macam fedup pulak

saya bukan taknak apdat blog
macam2 saya nak share kat blog ni
tapi..tu la tu...nak upload gambar macam hampeh
nak kata maxis lembab..saya dah try celcom pun gitu jugak
line opis lagi hampeh

dah naik fedup dah..kejap2 cannot displayed
kejap2 'hang'
adoiyai...sabar2 la..saya bagi sampai mggu depan...
kot blogspot ni wat hal lagi..terus je saya katup blog ni pastu diam2 bacer blog orang je
habis citer

haiiiihhhhhhhhhhh

Monday, September 20, 2010

idea berbarbeque datang last minute

Saper paling comel??
saya?Pija? atau udang tu??
hehehe
idea nak berbarbeque ni datang masa tengah borak dengan Kaklang
tetiba masing2 setuju
memandangkan tahun ni turn En.Papa, makanya berduyun-duyun la kami adik beradik balik Kg.Parit a.k.a kampung uwan En.Papa....

sebelum balik harus la singgah ke Econsave untuk beli segala keperluan barbeque tu
kami tak panggang ayam atau daging sebabnya kedua-dua tu dah dimasak untuk rendang
maunyer loya sebab asyik menghadap ayam daging je


Thursday, September 9, 2010

selamat hari raya aidilfitri


Dengan ini .... saya bagi .....hehehe
Saya Sabrina The Teenage witch,En.Adi John Rico,Iman dip dip dan Ammar king of nanges ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada kaum keluarga terutama yang berada di Perak dan Kedah.."tahun ni kami tak balik Perak..makan ketupat palas ingat oghang Seremban naa.."(sob..sob..)
kepada sahabat2 tersayang,kawan2,member2,jiran tetangga,tokey kedai uda (tetiba) dan tak luper jugak kepada musuh2 kami (tipu)
sepulu jari termasuk jari kaki jadinya 20 jari kami memohon ampun dan maaf andai kata anda2 sekelian terasa hati dengan kami atau terjeles dengan kami ; p
bukan niat nak sakitkan hati atau jeleskan tetapi kami sebagai hamba Allah di muka bumi yang tak lari tapi berjalan untuk membuat salah
*apa aku mengarut ni???
Raya ni jemputla ke rumah yer..
insyaallah kami terima dengan pintu gate yang terbuka luas
tapi kalau nak mai..sila habaq awai2
kalau nak mai jugak jangan mai kul 10.30 malam ke atas..*boleh gitu??
kuih raya banyak tu rugi kalau tak mai ghumah kami
akhir kata.....salam lebaran dan majulah sukan untuk negara..

Thursday, September 2, 2010

sebelum raya


Apa la yang dua beradik ni tengok eh??


oooooo....... tengok bangla mesin rumput
kan dah nak raya....
kena la 'tatikkan' umah
nanti umah dah macam taman botani
ada sekali tu kan Mama saya datang umah nak berbuka sama2 kat umah saya
kebetulan saya bukak pintu belakang
ayat paling baeeekkkk punya dari Mama saya...

"long,gemuk nya serai ko"
"mana ada orang tanam serai,tu lalang la"
"la ...."

eheh.... betapa 'rajin'nya kami berkebun ; p
sekarang takde serai dah..semua dah licin
tapi tunggu la sebulan lagi..mesti 'serai' tu tumbuh semula
korang nak?? seikat Rm1 je
elok untuk kesihatan ; p

setengah hari di putrajaya




Ceria tak muka saya????...
semalam saya cuti sebab nak hantar sepupu saya interview kat SPA
memang pucuk dicita ulam mendatang la
saya amik kesempatan untuk lawat kawasan
eheh.....
nak lawat opis lama yang dah 4 bulan saya tinggalkan
memang sampai sekarang saya masih rindukan opis lama
bukan saya tak buleh terima hakikat.....cuma .... (haiiihhhh...no comment)


saya bawak Iman sekali
Ammar saya tinggalkan dengan Maksu dia
makanya.....semalam dalam setengah hari kami 3 beranak dok berkampung di Kastam
terima kasih pada kawan2 dan jugak big boss yang bagi green light untuk saya anak beranak lepak sampai sepupu saya abis interview



tempat saya dan kawan2 dok meeting dulu .... : (
balik dari Putrajaya kami singgah Nilai 3
saja survey barang dan ada jugak barnag untuk sambut raya ni
nanti2 la saya update yer pasal barang2 yang saya beli tu

persiapan raya

haluuu....(ewah)


ekceli saya tengah blur ni
keje melambak sebab sok nak submit
tapi apa2 pun jiwa kena layan gak..asyik layan keje gilo jadi eh


(STOP) *tengah dengar lagu raya ; p

hah dah abis lagu raya so saya nak sambung merepek
korang dah buat persiapan raya??
mewah ke?? sederhana ke?? sakan ke??
eheh..mana la tau kan..mcm org gomen dapat RM500 (syukur)
kot ada yg dapat kutu ke....personal loan lulus ke...mana la tau kan...kan...
saya???
sederhana tapi vogeh (vogue)
wahhhh..tak buleh blah..nak vogeh gak
tapi camner nak vogeh kalau anak nanges je
tu takpe..buleh di 'ejas'
usaha tangga kejayaan...

tahun ni tema saya adalah OREN...
baru kelmarin pi amik baju kat tailor
tak sabar nak pakai di pagi raya nan mulia ni (sambil lari ala2 skipping)
hehe..baju untuk anak2 pun dah settle
sama banyak..bior adil..tapi sesungguhnya saya tak buat boria sebab cukup2 la masa saya kecik dulu mama dok boriakan saya dengan Su
tensi sungguh...cuba bayangkan kalau saya punyer baju kotak2 su pun kotak2
kalau Su punyer bunga2 saya pun gitu gak
makanya....saya taknak men'tensi' kan anak2 saya
bior masing2 dengan kehenseman nyer
kuih raya pun dah cukup2 untuk 6 balang tu
macam tahun sebelum ni, ada subsidi ada beli sendiri jugak
hati ni teringin nak buat kuih sendiri tapi tu la...
pertama..ovennyer tarak....dua...Ammar jenis takleh letak
ketiga...MALAS....huhuhu....tu sebenarnya alasan no.1 tapi saja letak no.3


tahun ni no langsir baru ha...makanya.... kalau datang bertandang ke rumah saya sila buat2 taktau dengan langsir lama tu
kalau nak tengok langsir baru tunggu rumah baru..huuu
alas meja,alas kaki semua dah beli semalam kat Giant
murah je..RM17.99..sila la beli (duta terlatih Giant)
paling penting..duit raya dah tukar....
sapa nak duit raya meh datang umah saya meh...


yang pasti raya ni bertambah meriah sebab ahli keluarga dah bertambah
tu yang semangat tu
semangat masa beli baju anak2..best sangat...
sampai cakap sorang2

"muat ke??"
"muat kot" (sendiri tanya sendiri jawab)
"rasanya dah ada kaler ni"...
"eeee.. yang ni lawa la..amik yang ni la kan..." (sendiri jugak angguk)

nasib baik takde orang perasan
tapi kalau orang perasan pun saya kata la saya tengah nyanyi lagu raya..hihihi
eleh..korang pun sama kan..jangan tak ngaku
siku karang...


uiitttt... dah dekat pukul 5 la..nak balik..
arini nak masak mee goreng
tahun ni tiada gambar makanan utnuk tatapan umum sebab lepas berbuka saya dah sibuk urus keje umah..lepas tu pengsan sebab kecapikan
ni pun kebetulan saya free dan ada bawak broadben
nak harap line kat opis ni...harus meroyan dulu
caucincau...

king of nanges




Ammar budak kuat nanges..yeh..yeh...
adoiyai....tensi dibuatnyer
tapi tensi2 pun kena sabar
masa ni saya tengah tungkus lumus nak masak untuk berbuka
nanges2 pun sempat saya snap gambar dia
biler dia besar saya nak tunjuk kat dia betapa "cantiknya" perangai dia masa kecik2
tu la pasal kadang2 Abang Iman dia cepuk dia sebab tak tahan dengar dia nanges
time dia elok tu kan, sangatla comelnyer
time nanges....semua hilang
tak tau la raya ni camner keadaan dia
jangan time gi beraya umah orang dia buat perangai udah
kadang2 tu lagi dia nanges,lagi sakan saya sakat dia
hehehe....saya bagi dia nanges kuat2
biar jiran2 kat lorong 3/1 tu dengar
lepas ni orang Bandar Senawang pulak dengar tangisan dia
dan jugak suara tarzan terhebat di abad ini
ooooooooooo.....testing suara jap
hiks ; p