Pages

Tuesday, June 11, 2013

drama korea


alahai rindu dengan Ammar masa kecik2
rindu bau minyak yuyi
rindu bau bedak Johnson
hihihi...
budak yang kuat nanges masa kecik2
budak yang suka buat drama
kalah drama korea


Saya ni takdelah peminat tegar drama korea
kadang2 aje layan sebab mesti berebut nak tengok tv dengan budak2
kat umah saya hanya sebijik tu je tv
nak taknak...kongsi la 4 beranak


Nak jadi cerita...malam tadi lepas taip entri pasal kenduri tu
roh rajin terus masuk dalam badan saya
sidai kain baju
gosok baju keje
kemas2 sikit... sikit je supaya tak ketara sangat umah bersepah
cuma roh rajin untuk lipat kain tak sampai lagi
malam ni kot....
kot... tak janji
hihihi....


kebetulan Iman awal2 lagi dah pengsan dan En.Papa pulak keluar jumpa kawan dia

saya pon gosok baju sambil layan channel 393
layan drama you're still the one
hero tak kacak mana pon
layan sementara siap iron baju
tiba2 Ammar berdiri depan tv sambil kenalkan saya sorang2 pelakon dalam tu
jangan tak caya tau sebab dia siap cerita jalan citer drama tu kat saya
biar betol anak aku layan drama korea *konfius


Ammar : Ibu, nanti kan tatak (kakak) tu dia langgar abang ni
Saya : kakak mana?
Ammar : jap eh.... (sambil mata ralit tengok skrin tv) ha..ni... ni (jari tunjuk pelakon pompuan) dia..dia dahat (jahat)
Saya : (konfius sebab macam tak percaya) mana adik tau? adik tengok kat mana?
Ammar : tengok tat (kat) umah Ibu (pengasuh) la

hihihi.... rupanya Ammar bukan saja tengok kartun tapi drama Korea pon dia layan
pergghhhh bujang sorang ni dasat la
lepas tu dia sambung bercerita balik


Ammar : ha Con Yong (pelat - tak pasti nama ape) anak dia ni (jari kat skrin tv)
saya : (gelak dalam hati)
Ammar : tian abang ni bu...di tektiden (eksiden) kakak langgar


hadoiiii Ammar....
saya dok tahan gelak sambil wasap En.papa
bagitau anak dia layan drama Korea
baru 3 tahun bukan 13 tahun ok
dan demi untuk pastikan ape yang Ammar cakap tu betol, saya sanggup tunggu drama tu
saya tak tunggu sampai abes la
tapi memang ada betol nyer tu apa yang Ammar cakap
sorang pompuan (nama taktau - malas google) cuba nak langgar hero lelaki tu
malam ni nak try tengok drama tu lagi
hihihi...


Pembetulan : entri kenduri penghujung cuti sekolah tu kenduri abang Ain..bukan Ain yang kawen - sekian

Monday, June 10, 2013

kenduri penghujung cuti sekolah


Angin rajin update blog malam2
tapi malas buat keje2 umah
hihi..layankan aje
time taip entri ni tiba2 mata terpandang kain menggunung
pergghhh...sakit mata sakit jiwa
korang pernah rasa macam tu tak??
malas sampai apa pon tak buleh

santek tak pelamin tu???
kombinasi kaler turquoise dan putih
macam kaler tema masa saya kawen la
hikhikhik..terkenang pulak...
ok..sempena penghujung cuti sekolah yang lepas
saya dapat jemputan kenduri kawen kat Kajang
tak silap kat Taman Bukit Mewah

kot..... (main agak2)
buat kat dewan makanya dapat makan dengan tenang sebab tak berpanas


Mula2 nak sampai sini memang sesat
sampai salah masuk taman
tapi walaupon sesat ianya sangat berbaloi sebab lauk pauk dia memang sedap
tak pernah gi kenduri jumpa jagung rebus dengan putu mayam
taktau la kalau korang pernah jumpa
untuk saya ini kali pertama
dek sebab saya makan dengan banyak terutamanya daging masak rendang hitam
so saya idak le layan semua kudapan pencuci mulut tu
kecuali teh susu dia
nak kate teh tarik tak buleh gak sebab semua dihidang secara buffet, kan
buleh nak tarik tinggi2 sampai berbuih tapi hagak2 la, kan...kan



SIL saya Kak Teh anak beranak pon follow jugak
pengantin lelaki ni opismate Idin (biras) dan kawan En.Papa
alang2 pegi sama2...kan..kan
dey baper banyak kan daaaaaa.....


Ammar dan Ayie menikmati jagung rebus
ni memang kegemaran budak2
kalau tak dek sebab perut saya dah penuh mesti saya sapu jugak jagung tu
takpe la..bagi  kat orang kendian *ayat penyedap


saya dan SIL - Kak Teh
dia berbadan dua sekarang ni
eceh ayat ko..rasa nak lempang je
bakal dapat anak no 3
saya MACAM je berbadan dua
tapi sebenarnya berbadan satu
macam sebelum ni saya pernah kata....
diet seminggu..makan berminggu-minggu
kat tangan saya tu teh susu yang sedap dap dap
rasa nak tapau je
hihihi


sebelum balik kita buat la sikit ucapan kat pengantin
comey tak tulisan i...??


kami tak sempat tengok pengantin berarak bawah pedang sebab lepas tu nak ke Jelebu pulak
ni la encik...eh silap...Tuan pengantin ngan isterinya
comey Hidayah (pengantin perempuan) ada iras Najwa Latif
selamat pengantin baru Inspektor Halim dan Hidayah
semoga dapat baby cepat2
macam la dia baca blog ni
hmmmmm



dari Kajang kita ke Jelebu pulak
hebatkan... 2 negeri sekali gus kami terima undangan
demi taknak menghampakan peminat
katanya peminat...macam hebat *tddmka
kak Teh tak ikut sebab dia tak kenal Ain
hihihi....
ofcoz la Ain opismate i merangkap kawan paling rapat
intan payung, pelanggan setia, pendengar setia...
apa lagi..semua yang baik2 la (bodek)
demi dia saya sanggup redah bukit tangga tu
*saya harap dia terharu sambil nanges sedu sedan bila baca blog ni*
hahaha...tak lawak
kat umah Ain saya makan dengan banyak nyer
sebab dah meredah bukit tangga perut jadi lapar
semua yang saya makan sebelum dah tenggelam entah kemana
hahaha...dasar kuat makan
tu untung nya jadi tetamu yang hujung2
takde rasa segan silu nak tambah


oh yer..kami sampai pon dah lewat
pukul 3 lebih jugak la
tapi takpe asal dapat buat Ain terharu
hihihi
itu la kisahnya kenduri di hujung2 cuti sekolah
ada beberapa kenduri saya tak dapat nak hadir sebab tak cukup masa nak ke sana ke sini
maaf banyak2..apa2 pon untuk yang baru bergelar pengantin
selamat pengantin baru selamat menempuh alam rumah tangga


ok..saya nak jadi rajin jap
nak sidai baju
nak iron baju keje
nak lipat kain (tak mungkin)
doakan saya rajin



Friday, June 7, 2013

cuti tersepit itu

Tak terlambat lagi nak ucap selamat menyambut Israk Mikraj untuk semua umat islam
semalam jugak Negeri Sembilan, Kedah dan Perlis cuti
kira cuti tersepit la sebab sehari keje pastu cuti Sabtu Ahad
yang amik cuti arini untung le
saya tak amik cuti sebab saya nak simpan cuti
sebab simpan cuti...?? adalah...
eceh...rahsia la sangat


Semalam saya bawak anak2 gi mandi manda kat Desa Waterpark
tempat 'paberet' kami
taktau kenapa suka Desa Waterpark
padahal banyak lagi Waterpark kat Malaysia ni
situ jugak kami pilih


Mek join sekali
kebetulan dia nak join
saya ok aje, saper2 kawan2 yang nak join di alu-alukan
nak ke sini pon kami tak rancang
sembang2 pasal cuti tersepit terus dia nak ikut
gambar amik dari FB Mek
gambar yang lain kat kamera En.Papa
malas nak tunggu nanti jadi entri basi pulak


Alang2 dah hitamkan muka arini kami gi polish muka pulak
eheh....


kali kedua saya try kat Ragam ni
sebelum ni saya facial siap sekali dengan body scrub
tapi kat branch Senawang la
arini facial kat branch Seremban 2
sebelah dengan Jasko atau Aeon
servis dia memang best...dan saya suka suasana kat sini
walaupon owner dia Indian
kita kan 1 Malaysia : )


Sekarang ni mood saya dah ok sikit banding sebelum rehat tadi
saya betol2 merajuk
dah tolong tanyakan alih2 saya dibebel
dah macam anti dengan kerani2 cabuk macam saya ni
ingat anak tu study kat IPT keluar2 buleh jadi bos besar ke??
nak komplen cara keje orang lain tapi keje sendiri macam perfect sangat
at least saya keje dengan gaji yang berkat tanpa meminta atau pau sesiapa
rezeki halal dari usaha saya sendiri biarpon umah saya setingkat, kereta saya buatan Malaysia
saya mintak sangat2 jangan samakan saya dengan orang lain yang pemalas lipas tu
nak marah ke tak puas hati ke biar ke saluran yang betol
huhhhhh.....


sori korang..baki rajuk saya masih ada lagi
sakit hati saya sampai bergenang-genang air mata ni
zahir tak menanges cuma batin je menanges sebab saya dah tanamkan azam taknak menanges ditempat keje
doa2 kan saya jadi kuat dan surat pertukaran saya diluluskan

Wednesday, June 5, 2013

hari kolesterol sedunia


Burrrppp alhamdulillah....
kenyang sudah...
macam Mek kate.. "arini ari kolesterol sedunia"
semua makanan yang kami makan pagi tadi kaya dengan kolesterol
kalu gi cek ni memang mencanak-canak la graf kolesterol tu
tu saya pernah cakap
berdiet seminggu makan berminggu-minggu
camne nak kurus
semangat hanya hangat2 taik ayam
hmmmmmm



sebelum makan kita bergambar dulu


kami bertiga buat potluck
saya bawak rendang dan nasik goreng
gigih tau malam tadi buat rendang ayam
dah macam nak raya pulak
hihihi..
mek bawak nasik impit segera
kak ala bawak roti, kuih dan teh tarik
dap dap teh tarik kak ala


Gemsnya saya...


dalam opis saya ni hanya ada 5 orang je
3 poms dan 2 boboi
hihihi....
itu la dia ksiah hari kolesterol sedunia kami

Tuesday, June 4, 2013

saat cemas


Budak sorang ni suka buat orang cemas tau..al-kisahnyer semalam la. Saya tengah sibuk masak untuk juadah berbuka...puasa sunat Rejab, korang. Tiba2 Iman bagitau...

"ibu..Amat masukkan tisu dalam idung dia"

mula2 tu ingat Iman main2..tak lama tu dengar Ammar menangis. Saya tengok la betol ke idak..sekali tengok lubang idung belah kiri tu memang dah putih.Maksudnya tisu ada kat dalam tu. Saya try korek guna jaring comel saya ni : ) tapi tak buleh. Taktau nak buat ape... blur..cemas semua ada...kejap2 lari tengok ikan masin dalam kuali pastu jerit2 panggil En.Papa.


En.Papa sambil bebel2 kat Ammar keluarkan tisu tu. Tak sampai 10 saat pon dia keluarkan tisu tu dengan penyepit ape entah. Kata dia benda senang tak payah nak cemas2. Orang pompuan biasa la...time cemas mana buleh nak pikir dengan rasional. fuhhh nasib baik ada En.Papa masa tu. Kalau takde dail 999 la kot..hihi...berbuka kat spital la gamaknya.

korang pernah cemas macam tu tak?? sampai tak buleh nak mikir padahal benda tu senang aje.pompuan kan....cemas mengatasi segalanya


Ammar..Ammar..suka macam tu. Suka bikin ribut. pagi tadi sembang2 dalam keta sambil flashback hal semalam. Saya tanya Iman camne dia tau Ammar masukkan tisu dalam lubang idung...

Saya : camne Along tau adik masuk tisu dalam idung?
Iman : Amat kate nak tengok taik idung dia tak? sekali Along tengok dia masukkan tisu tu. sebab tu Along panggil Ibu
saya : (ketawa)
En.Papa : budak sorang tu memang suka buat hal dia sendiri. Entah ape keje. Kalau senyap tu memang la..bebel..bebel..bebel... (paham2 sendiri la)
saya : dia kan akal panjang. Cik Zi (bidan) pon pernah kate ... 'bosar eh uri anak ko. Panjang akal budak ni' (ajuk cakap Cik Zi) so betol la Cik Zi cakap tu.

Dan En.Papa hanya senyap aje ...hihihi...perbuatan seseorang kena mengena ke dengan keadaan uri dia?? coincidence bak kata omputih ....  didikan dari mak pak sebenarnya. Tapi kami tak pernah ajar pon masuk tisu dalam lubang idung.... alahai Ammar ^_^

Monday, June 3, 2013

merah merah delima


comey tak kak Ina??
hewwww...bosah giler arini
otak macam tak berfungsi dah
hajat hati nak siapkan laporan tapi otak tak buleh proses ape yang saya buat
meja bersepah giler
ape2 pon nak show off barang baru
sampai pagi tadi
saya beli kat cik Sepet

tadaaaaaa... obuse liptint
saya beli 3 kotak sekaligus
takde impian nak jual online pon
cuma jual kat opis je
buat duit tambahan dalam purse tu
rasa comey je..eceh..feeling Korean Girl gitu