Pages

Sunday, June 26, 2011

menikmati supper

cerita malam semalam bersamaan malam minggu...hehehe
lepas seharian dok melepak kat rumah akhirnya petang tu saya ajak En.Papa ke Jasko. Lagipun memang dah bajet2 nak beli novel. Rasanya dah lama tak memborong buku. Lepas bagi budak2 dan bapak budak makan, lepas maghrib tu zassssssss berdesup kami ke Jasko. Mula2 ke Maxis Jasko dulu sebab nak bayar bil 'beruk' ni. Kang tak bayar kang mula la line mintak kena sumpah seranah. Lepas tu ke Popular beli novel Stanza Cinta, kamus dan buku untuk motivasi. Sehingga entri ini ditaip saya masih belum belek ketiga-tiga buku tu.



Eh...tajuk atas kata menikmati supper tapi dah melalut citer pasal buku.Ok...ok...lepas pung pang pung pang kat Jasko melayan nafsu membeli dan melayan karenah Iman nak main segala mainan kami ke KFC. Kali ni ke KFC tengah2 town Seremban tu. lagipun kat situ ada permainan dan jugak waktu operasi dia 24 jam.


Dalam tengah2 malam tu jugak kami 4 beranak menikmati supper. Bukan SUPER tau!!!
Iman lagi dasyat, ingatkan dah kenyang sebab sebelum keluar dah bagi makan nasi siap2. Dia mintak nasik KFC dan saya hanya makan toasted twister. Ceh HANYA.... macam la buleh buat badan jadi kurus : P


bla...bla..bla...lepas makan terus balik rumah. Dan itu la cerita saya tentang menikmati supper...hahaha....entry ni entry orang penat tau dan olahan ayat pun ala2 penat : )


Monday, June 20, 2011

Father's day

Selamat hari bapa untuk suami ku En.Abdul Hadi jugak untuk abah saya dan bapak in law saya. Ekcelikan, saya tak biasa nak sambut father's day ni semua. Saya dibesarkan oleh Mama je : (
Dan bila dah berkeluarga ni baru nak mengecapi semua ni. Kami sefamily dah pun sambut father's day kat Desa Water Park..enjoy sangat : ) dan gambar2 kat sana tu nanti dulu yer.


Untuk En.Papa, terima kasih sebab jadi Papa untuk dua orang hero yang aktif tu. En.Papa adalah papa yang bertanggung jawab untuk kami anak beranak dan jugak papa yang garang. Garang2 dia pun, apa saja permintaan kami dia tunaikan. Semoga apa yang ada sekarang ni kekal sampai bila2.Sayang papaaaaaaaaaaaaaa......mmuuuaahhhh


Sekarang ni pun En.Papa dah perasan yang muka saya berseri-seri. Keluar dari gate IPD tu pun ngam2 pukul 5.05 sebab punch card pukul 5 tepat dan 5 minit lagi untuk saya cat walk ke kereta : p..hehehhe...Saya tau ada yang mencebik kat saya bila saya ke tempat lama tapi dah nama satu bangunan takkan la saya nak pegi ke sesuatu tempat melalui tingkap pulak, kan??? Baru sekarang saya dapat menikmati keseronokan bekerja selepas kenikmatan itu hilang setahun yang lepas. Saya berhijrah pun atas usaha saya sendiri. Dan saya berdoa agak kebahagian dan kegembiraan sekarang ni berkekalan sampai bila2.....aminnnn

Friday, June 17, 2011

baru 2 hari

Hai korang, sekarang ni nak update kena tunggu balik rumah. Tugas seharian kat opis tak macam dulu lagi dan saya tak bawak lappy ke opis. Keje banyak tapi tidak menensenkan saya. So far, untuk 2 hari saya di Bahagian Jenayah ni saya enjoy dengan tugas2 baru. Memang dari 8-5 tu ada je keje tapi saya tak pulak rasa tertekan, rasa nak nangis, rasa nak meroyan sebab mungkin sedikit sebanyak tugas2 kat Kastam dulu ada persamaan dengan tugas2 sekarang : )


Dulu kat Kastam ada jugak rekod2 IP (kertas siasatan) dan sekarang pun saya kena menghadap IP untuk kes2 jenayah. Hmmm...macam2 pengalaman yang saya dapat dan jugak pengajaran. Dari pemerhatian saya, ada kerjasama antara satu sama lain dan nasib baik saya tak cepat terhasut dengan kata2 hasutan dari mereka2 yang bermulut longkang tu...ishhhh......
Atau...mungkin baru 2 hari saya kat Bahagian Jenayah ni dan terlalu awal untuk saya nilai orang2 kat sini. Tapi, kata orang kalau hari pertama lagi kita jejak kaki kat tempat baru muka pun berseri mengalahkan pengantin fofular, sah la hati kita ni dapat menerimanya....hmmmmm.....


Rasa bangga pun ada sebab banyak pengalaman yang dapat saya kutip walaupun saya tak belajar tinggi mana pun. Impian nak sambung belajar tu ada tapi doa2 la ada durian runtuh yang membolehkan saya bayar yuran saya tu...hehehe atau dengan kata lain..... En.Papa yang tolong bayarkan ; p

Wednesday, June 15, 2011

hijrah kali kedua

Esok - 16 Jun 2011, saya akan mulakan tugas baru di bahagian Jenayah. Ini adalah penghijrahan kedua saya. Mula2 tu dari Kastam tukar ke IPD dan ditempatkan ke Bahagian Pengurusan. Berdebar jugak tapi bagi saya, kat mana2 pun sama. Ada je keje. Bak kata pepatah...sampai mati pun keje takkan habis. Macam2 komen yang saya dapat. Ada yang positif dan ada yang negatif. Bagi saya, biar saya rasa keje kat situ dulu dan biar saya sendiri yang tau samada ok atau tidak tempat tu. Saya tak kan terpengaruh dengan cakap2 dorang tu.


Selama setahun saya dalam bahagian pengurusan ni, macam2 pahit dan manis yang saya dapat rasa. Taknak sebut apa yang manis apa yang pahit. Nanti ada yang sentap tarik muka 14 kat saya. Saya ni sebolehnya nak jaga hati semua orang kat keliling saya, taknak ada yang ada rasa tak puas hati kat saya. Tapi apakan daya, siapa saya nak paksa2 orang suruh sukakan saya walaupun saya rasa dah buat sehabis baik. Sedangkan retis (artis) pun ada yang suka dan ada yang kutuk inikan pulak KERANI macam saya. Kena highlight tang perkataan KERANI tu sebab ada yang ingat saya keje jadi SETIAUSAHA POLIS ; p (dasar .....)


Kat Bahagian Jenayah nanti tak tau pulak macamana penerimaan orang terhadap saya. Bahagian Jenayah yer bukan saya buat Jenayah. Sekarang ni cakap kena terang dan nyata. Nanti ada yang tak faham. Korang tunggu je la entry2 yang akan datang. Susah nak cakap sekarang ni. Dari luaran macam ok tapi tak tau yang dalaman. Manusia ni macam2 perangai. Dan dari perangai manusia tu jugak membuatkan kita jadi matang.


Terima kasih la kat kawan2 yang sudi luang masa untuk lunch dengan saya. Yang tak dapat tu, no comment la sebab mungkin masing2 ada hal sendiri. Hadiah jam tangan tu terima kasih jugak yer...macam tau jer jam tangan saya dah rosak. Jugak untuk Ain dan polis2 beliau yang sudi bagi towel kat saya. Terima kasih...terima kasih...terima kasih...Saya tak sempat nak jumpa orang2 kat cawangan tempat saya bertugas tu. Bukan ape, nak ucap terima kasih sebab selama setahun ni curah macam2 ilmu kat saya. Jugak nak terima kasih sebab jadikan saya seorang insan yang sabar. Takpe bukan jauh pun kat tingkat 1 tu je. Bila2 masa buleh jumpa. Dan jangan risau saya tak dendam dengan orang2 kat cawangan saya tu walaupun dorang TAK UCAP TERIMA KASIH kat saya : (



Note : tetap kata sama2 dan maafkan dorang walaupun dorang tak kata apa2 kat saya. Yer la setahun je bukan sepuluh tahun pun apa la sangat jasa saya kat dorang : (

makan ikan bakar

Kan angin rajin saya tiba2 muncul, En.Papa belanja saya makan ikan bakar kat Bagan Lalang. Ape eh nama kedai tu?? tak silap saya mengadap pantai Bagan Lalang tapi maafkan saya sebab faktor usia telah menyebabkan saya lupa nama kedai tu ; p


ok dan sedap jugak sebab makanan kat sini tidak la sesedap kat Alai nun. Kalau kat Alai, ketam pedas adalah paling sedap yang pernah saya makan. Korang kalau nak makan kat sini, elok keluar awal untuk mengelakkan korang jadi tugu negara sebab nak tunggu meja kosong. Memang penuh manjang. Saya sendiri pun kena berdiri sampaikan ada satu insiden tu buat saya malu dan rasanya nak menyorok kat bawah meja je tau : )
Kisahnya gini, saya dengan penuh rasa bangga sambil ngendong si Ammar, terus laju je berjalan menuju ke arah meja kosong. Dalam dok tercungap-cungap tu rupanya meja tu dah ditempah. Caitttt....buat malu je.



Sekarang ni sirap laici adalah air paberet Iman. Setiap hari jugak dia rekues sirap laici : )



Terubuk bakar




Saki baki untuk saya sebab kami makan ikut giliran. Ammar la, taknak duduk dalam seater. Nak manjat je.





Muka saya yang berminyak sebab kepanasan...eheh...

Monday, June 13, 2011

saya dikatakan berlagak, sombong???


Ada gaya muka orang berlagak ke korang??? Sombong ke saya??? Hmmmmm...tu persepsi orang terhadap saya. Siapa saya nak menidakkan atau nak melenting. Tapi jenuh la dok pikiaq 2 hari 2 malam (yer ker??) tang mana saya berlagak??? Belah mana saya sombong????


Saya dapat tau pun dari Su, adik saya. Gigih makcik tu bawak saya jauh dari sedara mara supaya takde yang dengar semata nak mengabarkan cerita yang saya rasa nak gelak pun ada nak marah pun ada nak meroyan pun ada. Alasan yang mengatakan saya berlagak atau sombong itu adalah tidak releven langsung. Tak sangka sedara sendiri buleh kata gitu kat saya. Dia kata saya sombong sejak saya dah beli rumah dan tukar kereta. Alo..lo...lo..... macam kanak2 la. Buat apa saya nak sombong sebab rumah saya tu bukannya banglo 4 tingkat atau rumah yang berharga RM sejuta. Umah setingkat je wok...tu pun bukaan dia sekangkang kera je. Tukar kereta menjadikan saya berlagak?? hahahhaa....nak gelak ni..nak gelak...Kereta buatan Malaysia je....bukan Porche atau Ferrari. Itu pun untuk kegunaan jangka masa panjang.Adoiiiiii....perangai manusia ni susah nak jangka. Susahnya nak puaskan hati orang.


Seingat saya la, bila terjumpa kat Giant waima kat trafik light pun saya tetap tegur dan gelak2 tapi tang mana yang kata saya sombong, saya sendiri pun tak jumpa jawapan untuk statement dia tu. Haiiihhhhhh.....atau mungkin masa berkumpul dengan sedara mara saya lebih suka diam dan buat hal sendiri kot. Yer la, kalau si A nak up diri dan B pun nak up diri, makanya saya lebih suka jadi pendengar dan buat apa nak menang jugak dan biarkan A dan B itu terjun dengan labu2 nya. Saya lebih suka jadi diri sendiri dan layan karenah anak saya daripada dok "gebang" yang tak tentu betul atau tidak. Dan perlukah saya hantar memo nak bagitau saya nak tukar kereta atau letak iklan kat front page Harian Metro semata nak bagitau saya beli rumah?? hohoho....lain la kalau saya kawen dengan retis atau VVIP.


Biorkan la mereka...ada aku kesah??? walau ada rasa tak puas hati........

paklang


Pak Lang a.k.a Hazama menang wei. Arini saya cuti pun sebab nak meraikan kemenangan Hazama...hehehe...saya tipu je. Saja mintak cuti sebab nak rehat2. Nyampah nak tengok muka2 yang dorang tu ; p


Mula2 dia masuk AF9 ni takde lak saya dok perati dia atau minat kat dia. Saya lebih suka tengok Erul. Tapi menjak minggu lepas la saya tiba2 tertarik kat dia...huhuhu... Tahniah yer Hazama. Bak kata Hattan, jangan jadi super poyo. Lepas ni buat lagu best2 macam Faizal Tahir tau.


Kalau perati betul2 la kan korang, Hazama ni kejap manis kejap idak kejap ensem kejap manis. Hmmmm.......apa2 pun hati saya dah terpaut kat dia.....*wink... ; ) kawtimmmmmm........

Thursday, June 9, 2011

PREMA YIN ADDICTED MUSIC VIDEO



Video klip yang dikatakan kontroversi...memang merembes la si asmara ni ; p

zaman kanak2 adalah momen terindah part 3

Sambungan part ketiga yer adik2. Ini kisah budak2 yang suka berangan lawa. Saya pun macam budak2 lain jugak.


Main kawen2

Permainan ni memang femes dikalangan budak2. Main kawen2 ni selalunya dari berarak sampai la ke bersanding. Dan selalunya la korang, mak andam adalah dikalangan kawan2 yang perasan kreatif dan pengantin tu pulak yang perasan lawa. Untuk pengantin lelaki pilihan mesti la yang kiut atau ensem. Senang citer yang menjadi pojaan hatiii.... ; )
Bunga kertas (macam dalam gambar) adalah bunga pilihan yang paling pemes untuk diselit kat telinga.hahaha...dan selalunya la kan, cekak rambut tu diletak bunga dan dijadikan crown. Lipstik pulak bergantung la kalau2 mak sesiapa yang ada koleksi lipstik melebihi 1. Hah..hambek...merah menyala la bibir masing2. Dengan lipstik tu jugak kami buat eyeshadow....hebat kan budak2 dulu. 2 in 1. Saya selalu nya jadi tukang kipas atau tukang bunyik kompang. Mencikkkk....mencik.... mentang2 la saya kurang comel. Lagi best kalau ada kawan yang kuat berangan. Kiranya dia jadi penari jemputan la. Dah serupa citer musang berjanggut pun ada.hehehe....Yang heran tu korang, bersanding sikit punya lama tapi tak jugak makan2. Tak tau la versi main kawen2 korang kot siap pakej makan beradab. Kalau saya bersanding la lama2 sampai kena jerit suruh balik rumah baru la berenti bersanding....hahaha..kelakar je bila ingat balik. Selalunya saya main kat kampung dengan sepupu saya. Ada jugak dengan anak2 jiran kat Taman Paroi Jaya tu.




Main filem2

Selalunya dengan sepupu jugak. Saya adalah pelakon dan sepupu saya, Along jadi cameramen merangkap director. Kamera kami adalah side mirror terpakai dari motor kapcai Arwah Atok...hehehe..kreatif tak??? Macam2 watak saya pegang sebab masa tu kan saya bajet saya adalah actress terhebat dan ada pasang angan2 nak jadi retis...hahaha...Dan paling tak boleh lupa bila balik kampung saya suka tahan teksi atau bas. Kalau korang nak tau, umah Arwah Atok kat jalan besar. Dan keadaan bising jugak sebab dari kereta,lori,mak lori,apak lori,kontena,bas kecuali kapal terbang je tak lalu depan rumah ; p Bila dah tahan teksi atau bas tu kan korang, saya akan lari lintang pukang dan menyorok belakang pokok pagar. Masa tu nenek ada tanam pokok pagar. Kena seranah dengan driver teksi tu biasa la korang dan saya rasa siok sangat bila dapat buat gitu...hehehe..jangan la anak2 ikut perangai saya. Sampai sekarang kalau balik kampung kumpul dengan sepupu sepapat mesti kami ungkit balik kenangan tu...ohhhhh best nyer la hai....


nanti saya update lain yer. Tengah update tetiba ada orang datang semata nak up kan diri...huuuuuuuuhhh *TDDMKA

Wednesday, June 8, 2011

perangai macam mr. bean


Kejadian masa saya berdating dengan En.Papa.... ;)
sebijik perangai Mr.Bean..kurang ajar ...
dah tau jalan jammed parking la elok2...haishhhhh

Monday, June 6, 2011

jumpa retis





Hadoiiii...naik ketaq lutut, kelu lidah bila dapat jumpa in person si idaman hati....hahahha..Itu sebab la saya tak mau lama2 kat kenduri. Nanti terlepas nak tengok pujaan hati. En.Papa??? hehehe..kesabaran la pakcik tu melayan saya tengah syok sendiri. Dia pun tau bini dia memang dari dulu agak over sikit bila jumpa retis ni ni. Nak pulak pujaan hati, harus la terhegeh-hegeh.


Dari 2 minggu lepas lagi saya dah set nak pi tengok Remy Ishak ni. "Menggelintin" saya bila bace kat bunting yang pihak Giant Senawang dok gantung tu. Siap cakap "walau apa terjadi, orang nak jugak gi tengok Remy Ishak"...huhuhu


Saya siap2 janji dengan Ain nak pi tengok sama2 : ) Dan dengan penuh kesabaran la dia melayan keoveran saya ni. Anak2 pun tak buat perangai seolah-olah memahami yang Ibu dia tengah over. Kalau saper2 pi Giant semalam kalau nampak ada sorang perempuan tolak troli laju2 tu sila maafkan dia.



Mereka yang memahami : )





Masa ni majlis penyampai hadiah berupa set barangan Dashing dan jugak tiket wayang filem Nur Kasih. Hahaha...Jangan tak percaya yang acik sorang ni menang tiket wayang tau. Tak percaya??? nak kena lepuk baru percaya????hahahaha......gini soklan tu yang buat saya tanpa segan silu angkat tangan....

Remy : bla..bla..bla... siapa pelakon yang pegang watak Ibu saya dalam filem Nur Kasih atau Nur Kasih da series???

saya : *angkat tangan dengan harapan Remy berpaling pandang ke arah saya sambil cakap dalam hati - pilih la saya wahai Remy...*wink

Remy : ha yer akak....

Isk...isk..muda cenggini ko panggil akak, Remy.....oooo nevermind...mak taksentappon

Saya : Liza Othman (sambil buat muka paling ayu)

Remy : betulll....

Tiket bertukar tangan dan saya tersengih-sengih tanda puas......hahaha



Sesi otograf dan bergambar dengan Remy. Saya malas nak beratur panjang sebab dah dapat tiket dan dapat tengok muka dia pun saya dah cukup puas hati. Lagipun Ammar dah bagi hint yang dia nak tido. Hehehe..balik tu terus urat rajin timbul dan menjadi tanda tanya En.Papa sebab selalunya mesti nak tido atau layan tv. Ini tak, terus tukar baju kemas rumah dan basuh bilik air. Ini semua penangan Adam A.K.A Remy Ishak...lalalala....lebiu...hikhikhik.



note : tengah berkira-kira nak ajak En.Papa dating tengok Nurk Kasih The Movie untuk kali kedua nya.... ;) Rasa macam nak ponteng je ; p

hitam dan gold


cantik kan pelamin dia. Gabungan kaler hitam dan gold.



Ni pulak perantin perempuan dia. Ekceli saya tak kenal pun dengan tuan rumah sebab perantin lelaki tu kawan En.Papa. Kami tak lama kat sini sebab ada benda yang lebih penting dari dok tunggu perantin bersanding....hehehe



Friday, June 3, 2011

ammar..jangan naughty ok





Sekarang Ammar dah pandai nak buli Abang Long dia dan jugak kawan2 kat umah Baby Sitter. Kalau dengan Abang Long sendiri ok la. Tapi dengan kawan2 tu yang Ibu nak marah ni. Tiap2 hari dengar aduan dari Ibu Saba dia yang dia rajin buli A (bukan nama sebenar). Ok, Ibu faham sebab Ammar budak2. Bila Ibu Saba kata I (juga bukan nama sebenar) suka bergusti dengan Ammar Ibu tak kisah sebab biasa la kan budak2 nak main. Samada main secara kasar atau lembut. Dah kata anak lelaki. Tapi yang buat Ibu membebel pagi tadi dari umah Ibu Saba sampai ke gate IPD ni, bila mak si A tunjuk muka kat Ibu. Mula2 Ibu try berfirikiran positif kata mungkin dia ni jenis lambat mesra. Dan bila Ibu Saba citer pasal aktiviti Ammar semalam baru la Ibu faham.


Ibu tak marah Ammar atau Ibu Saba sebab tu benda kecik. Tapi mak si A ni like good2 je. Macam hebat benor keje dia tu. Eh helooooo...kalau taknak anak ko kena sakat atau buli sila antar surat resign dan jaga sendiri anak tu. Ammar pun dengar kan masa Ibu tego mak si A ni.


"ehhhh baby tido lagi..." (A ada adik kecik yang baru berumur 3 bulan)

buat muka dek sambil terus masuk pagar umah Ibu Saba.

Kali kedua....

"laaa baby tak tido (sambil senyum)

pun buat muka.


Dalam hati bercakap la jugak. Awat la sombong sangat mak si A ni. Kalau mak si I mesti tegur, salam, dan pegang Ammar. Dan sebelum Ibu tinggalkan Ammar Ibu pesan macam ni.....


"adik jangan nakal yer, jangan buat orang."


Dan Ibu Saba pun kata...

"semalam akak baring2 ngan Ammar dan si A ni. Tak perasan bila masa Ammar gigit A. Sedar2 A nanges je".


Kami sama2 ketawa sebab biasa la perangai budak2 dan Ammar pulak buat muka inesen. Ibu rasa la mesti Ammar geram ngan A yang ala2 lemau tak pandai nak main walaupun A lagi tua dari Ammar, kan. Dengan I pulak Ammar buleh je main sama2. Main gusti2 la, main kejar2 la. Tapi si A ni tau senyum je.



note : tak pasal2 pagi2 dah emo sebab perangai orang. Takpe, petang kang kalau jumpa saya nak mintak maaf bagi pihak anak saya sebab suka buat anak dia. Nantikan entry terbaru.

Thursday, June 2, 2011

pipi oh pipi



Huwaaa..wa....waaaaaaa....gara2 nak keluarkan white head dengan tisu terus kulit jadi melecur. Dah serupa Azean Irdawati dah. Gi mana2 orang tanya.




Kasi zoom untuk tatapan umum....yer tau kulit tak licin. Cuma nak kasi tau je....Mera nam....Azean Sabrina..hohoho

Wednesday, June 1, 2011

sehari 1 resepi


Psstttt korang...dengan vangga nyer saya mempersembahkan menu kami laki bini untuk malam ini...... Ayam masak halia. Sedap dan betol2 holiau...hohoho...(edisi membangga diri)
Akceli ni percubaan pertama dan saya masak sambil tengok buku rujukan (buku resepi). Itu namanya study smart la der... Bukan tak kompiden tapi saya nak pastikan ianya mengikut piawaian.hohoho.... Ada la 2-3 barang yang tak sama dengan yang dalam buku tu. Takkan la nak paksa2 laki beli daun bawang malam2 buta semata nak ikut buku. Kita buat dia maaaaa.....
Makanya saya tukar la ke kacang panjang dan carrot. Kira nya lauk 2 in 1 la. Tak payah masak sayur lagi. Semua dah ada. Semangat punya pasal terus bukak lemari cari pinggan bunga2. Mau kasik menarik sikit. hehehe : )


Mula2 macam tak jadi sebab cair. Dalam kepala otak ni dok pikiaq mana la nak ada tepung jagung (seperti dalam buku). Akan tetapi lemari tu seakan-akan menggamit saya. Dok kelebek sana sini jumpa tepung gandum la pulak dan bila bukak bekas kaler kuning tu baru la saya perasan dalam tu ada tepung jagung. Mak suker nyah...suker sangat sampai berjoget-joget kat dapur. Huuuuuuuuuuuuuuu


Dan ofcoz ler berat badan saya bertambah. Ahhhhhhhhhh...lantak la...dah masakan saya sedap, nak buat cemane??? Janji seluar jeans masih buleh disarung lagi. Kot tersangkut kat peha baru la saya berdiet.



Ni la buku rujukan saya tu. Mula2 tengok Ain beli terus saya macam.."eh nak jugak la walaupun dah tau masak" (edisi membangga diri lagi) Gigih goda laki mintak duit nak pi beli buku ni. Chef Hanieliza ni pun ada blog jugak. Ni blog dia kalau korang rasa nak belajar masak ..... http://hanieliza.blogspot.com atau korang scroll je kat bawah tengok saya ada link blog dia.


Tak payah la saya bagi resepi ayam halia ni. Rasanya korang tau kot. Senang je la korang. Oh yer...buku ni kat popular je kot. Kat book shop lain tak tau la. Cer korang survey.

jangan....




JANGAN sesuka hati menabur fitnah pada orang yang kita tak kenal hati budi

JANGAN pula kita percaya dengan fitnah atau cerita yang disampaikan sebelum kita tahu hujung pangkal cerita tu

JANGAN mempergunakan kebaikan seseorang





Pagi ni je saya dapat cerita free berunsur fitnah tentang seseorang yang bagi saya takde masalah dan bukan seperti yang dikatakan tu. Saya sendiri baik dengan Hamba Allah tu. Baik maksud saya bukan tahap 'cemolot'. Bagi saya takde manusia yang sempurna di muka bumi Allah ni termasuklah diri saya sendiri. Tapi, kenapa la orang2 itu sanggup meracun saya supaya jangan berbaik dan berkawan dengan Hamba Allah mangsa fitnah ni??? Apa guna sembahyang 5 waktu tak termasuk yang sunat, tapi senang2 nak fitnah orang tanpa kita kenal hati budi orang tu. Tak guna jugak dengan peluang untuk menjadi tetamu Allah di Tanah Suci tapi hati tak bersih. Apa motif mereka2 ni??? Saya sendiri pun tak faham. Setahu saya, si mangsa tak pernah cerita keburukan kepada mereka2 yang lagak alim bercerita tentang agama mengalahkan Ustazah tapi ringan mulut je meracun fikiran saya. Alhamdulillah,saya bukan seorang yang cepat terpengaruh dengan cerita2 begini. Cuma senang terpengaruh dengan SALE atau jualan hebat di supermarket je....hehehe.





Kesian si mangsa. Kalau dia tau mesti dia sedih. Dan dari kejadian ini, tau la saya yang tak semua orang suka kita dan tak semua perbuatan kita disenangi ramai. Tapi yang menjadi persoalan, apakah dosa si mangsa terhadap si pembuat cerita atau pemfitnah tu??? Adakah sebab si mangsa vogeh da vass??? atau si mangsa menjadi perhatian lelaki dan mungkin juga dia lantang bersuara jika ada perkara yang tidak betul dengan pengurusan atasan??? Hmmmm.....




Kepada si pembuat cerita atau si batu api, tak guna berceloteh hal2 agama, hal2 halal haram, hal2 akhirat tapi senang2 nak cerita keburukan orang yang dia sendiri tak tau kebaikan dan keburukan orang itu. Dan JANGANlah senang2 nak meracuni fikiran orang sebab anda silap. Saya bukan spesis macam tu. Sori naik lori la wok. Satu jari ko tunding kat orang 4 jari lagi kat diri sendiri...sedar2 la.


note : saya akui saya bukan la baik sangat dan saya tak suka nak berlagak baik. Yang penting saya tau apa yang saya buat.