Pages

Wednesday, June 30, 2010

anjing kaler purple

Kejadian Malam tadi masa balik dr Giant


En.Papa: Iman tengok tu...ape tu???
Iman : anjin (anjing) la...anyak (banyak) nyer...
Ibu : Kaler ape anjing tu, Man
Iman : kaler itam...kaler 'pepei (purple)
En.Papa : mana ada anjing kaler purple...tu dalam buku je
Ibu :.... gelak..gelak...gelak...



note : motif buat entry macam ni - entah.....

Monday, June 28, 2010

anak bapak



Time kamceng la
cuba tak kamceng atau tak gam ...pantang dekat ada je salah
Ibu gak jadi orang tengah
dorang boleh jadi geng gi jalan2 berdua tinggalkan saya dengan Ammar
kejam ohhh....nanti bila Ammar dah besar saya kena tinggal sorang2 pulak
lagi la kejam..oh tidak!!
kalau camtu lepas ni nak mengandung lagi la pastu mesti dapatkan anak perempuan
ada geng nak shopping, geng ngemas
tapi kalau dapat lelaki gak...haiiiihhh...redha je la
nak taknak terima ajo la


time dorang kamceng bolah dipanggil ANAK BAPAK
tapi time tak ngam ANAK IBU la
camne tu???




dalam kereta tempat duduk Iman bukan kat belakang
tapi kat tempat letak tangan
seluas-luas kereta situ gak jadi pilihan dia
itu pun masa kamceng la
kalau tak dok belakang sorang2

sembang2 menu berbuka

Heboh kan..baru poser sehari
heboh nak makan itu ini
hehehhee..biasa la kalau poser tekak ni ngada2 sikit
ngalahkan orang ngidam mengandung anak sulung
dalam kepala otak saya ni dah set nak masak sambal sardin
bukan taktau camne nak masak tapi saja nak ubah2 resepi tu
dalam pada dok menung takde keje tu, saya klik2 la google tu
tengok camne orang lain punyer resepi sambal sardin
kot terliur buleh la acik tiru



ni macam sedap >>>>>>
atau...



yang ni >>>>>>

hurmmm....



ni pun ok gak >>>>>>
haaaa....

yang ada bendi lagi >>>>>
pastu kena pikir lak nak padan kan dengan sayur ape pulak
huuuurrrrmmmm..aaaaa...sup sayur pun 'shedap' kan
adoi...meleleh ayaq liuq
insyaAllah nak poser sampai khamis ni pastu settle la utang poser saya
tak lama bulan Ramadhan
haiiihhh kejap je kan
ingat lagi masa tahun lepas, saya berpuasa dalam keadaan mabuk
sekarang dah 4 bulan pun bujang saya tu


waktu rehat kang nak follow kawan saya, Ain gi Jasko
nak beli sardin dalam tin dan tinjau2 ape yang patut
so, petang tak payah la susah payah singgah kedai
amik bujang2 tu terus berdesup balik umah
hehehe...

Wednesday, June 23, 2010

saya dah 4 bulan....




Hai semua.... semalam 22 Jun umur Ammar 4 bulan
arini Ibu ngan Papa bawak Ammar gi klinik
arini takde cucuk....suke...suke...suke...
berat Ammar dah 5.5kg.....Ibu kata ok tapi nurse kata tak ok
ok la sebab bulan lepas 4.95kg kiranya bulan ni naik la timbang tu
bak kata Ibu kan..."janji adik sihat..."


saya belum pandai meniarap lagi
cuma dah mengiring je
tiap2 ari Ibu suruh saya meniarap
Ibu kata macam ni..."cepat dik...ha...niarap...lagi...lagi...."
tapi tak berjaya...lepas tu saya nangis sebab dah putus asa
Ibu ada kata..."eeeee..adik ni malas la..."
Ibu ngan Papa kata saya banyak akal sebab saya tak leh baring sorang2
kesian gak tengok Ibu kelam kabut tak buleh buat keje tapi nak buat macam maner kan
Abang Long saya (Iman) suka sakat saya
kadang2 dia jerit kat telinga saya
terkejut tau..terus saya nangis
tak jadi Ibu buat keje
ada masa Abang lepuk saya,ada masa dia tumbuk saya
sabar je la..nanti la bila saya dah pandai sikit..saya balas balik
tapi Ibu kata..Abang Long tu jeles,dia boring main sorang2
ada ke patut dia suruh saya berjalan
mana buleh lagi sedangkan meniarap pun tak lulus lagi
bila tahap kesabaran Ibu dah sampai ke puncak, kena jugak Abang Long saya tu
tapi saya tau Ibu tak sampai hati, tak sampai 5 minit dia pujuk Abang
kalau ngan Papa..harap maaf la..kompom kena...tapi Ibu juga jadi pembela
patut nya Ibu jadi Peguambela la bukan kerani..hehehe


acik2 semua nak tau tak... Ibu kan seboleh-boleh dia nak jadi adil dan saksama
tapi bukan parti keadilan tau..hahaaha..lawak pertama Ammar..gelak..gelak..gelak...
kalau dia beli baju untuk saya mesti dia beli untuk Abang Long saya tu
kalau sorang dapat 2 helai 2-2 mesti dapat 2 helai
pssttt..sebenarnya saya buleh je dok sorang2 sambil layan tv tapi saja dengki kat Ibu tu
biar dia terkejar-kejar dan bila dia kelam kabut, Ibu buleh kurus
cantik apa biler Ibu kurus,comel je...buleh dia melaram kebaya ngan kurung moden ; p
saya tau Ibu yang taipkan tu sebab ayat yang di'boldkan' tu ayat angkat bakul Ibu
gelak...gelak....gelak..

hurmmm..nak cerita apa lagi eh pasal diri saya
bukan senang saya nak tonjol diri kat sini
Ibu asyik cerita pasal dia je
tapi sejak tukar keje kat Seremban ni kurang sikit la cerita dia
kalau tak..asyik cerita dia gi shopping la..gi makan la
lega saya bila Ibu tukar keje Seremban
tak payah lagi kena bangun subuh,balik pun dah malam
ada masa saya bangun subuh, saja nak tengok Ibu bersiap
kadang2 heran gak tengok Ibu lama2 depan cermin sebab saya bersiap tak payah pun pakai cermin sambil baring je...
tengok Ibu calit sana calit sini...kadang2 2-3 kali Papa masuk bilik Ibu tak siap lagi
macamana pun Ibu tetap lawa (again.angkat bakul)


sekarang ni maksu masih jaga Ammar lagi
dengan maksu Ammar baik je
tapi dengan Ibu tak tau la...mesti nak buat perangai
yer la..5 hari Ibu gi keje
waktu malam je dapat manja2 dengan Ibu
kadang2 Ammar tido awal,kadang2 Ibu sibuk ngan keje umah
mana nak layan Abang Long la,layan Papa la
ada masa tu..sambil buaikan saya Ibu makan nasik
kesian Ibu..kami bertiga dah kenyang...dok berdengkur..Ibu masih lagi buat keje umah
itu la pengorbanan seorang Ibu kan
Ibu ada kata..dia nak kami (Abang dan Ammar) jadi orang
InsyaAllah Ibu, Ammar cuba


note:entry panjang ini ditaip oleh Ibu itu sebab ada ayat puji diri sendiri..harap maklum ;D

sarjan misai



"mere nam sargeant (sarjan) Ammar"
"apa2 pun balai crita"




"apa pandang2? encem x i???"
"macam papa tak????"



Monday, June 21, 2010

pau goreng tersedap



Kadang2 balik dari keje kalau lapar kami singgah kat gerai yang ada jual pau goreng yang mabeles sedap
bukan pau je tau tapi karipap pun ada
sedap wei
menu lain macam soto,laksa pun ada tapi saya belum sempat nak rasa lagi sebab gegas nak ambik budak2
nanti2 la dulu.... dan kalau sempat saya pi makan laksa atau soto dia... saya tepek kat sini eh
hihihi..saya ni kadang2 berjanji je tapi makan masa nak tunaikan konon2 nak tepek kat blog ni
jangan marah haaa....nak apdat pun kena ambik mood apa



gebu ohhh pau goreng dia
gebu macam pipi saya ni
"As, pau ni lagi sedap dari pau goreng kat pasar tani P2 tau..."
(jangan marah As....)
gerai ni kat Kg.Sentosa @ Kg.Mah Fah
otw ke Taman Tasik Jaya
kalau nak ke Tasik Jaya memang jumpa punya la gerai ni

sandal tanda sahabat



Tatik tak sandal kami??
kami beli kat Alamanda
kaler purple tau..




miss u As...nanti kita beli lagi eh
beli yang sama kaler gak

Friday, June 18, 2010

farewell party


Mula2 tepek gambar makanan
bagi korang terliur pagi2 ni
yang poser Rejab tu sori la ek,sengaja...hiks
menu aritu nasi arab
1st time saya makan nasi arab
shedap wei, tapi tak abis...
tak abis maksud saya tu ada tinggal 2-3 butir
hahahha..lawak bodoh lagi
saya ni mana pernah makan tak abis
semua nyer sedap,semua nyer licin
sok2 maner tau ada jeki saya ke Tanah Suci takde la jakun biler dihidangkan nasi arab
ada sup tulang jugak
seperiuk besar ko..huuuuuuuuiiishhhhhhhhhhh shedap jugak




sebelum jamuan dorang bizi prepare itu ini
saya bizi gak
bizi ke hulu hilir tanpa tujuan
kata orang yang diraikan,haruslah lepas tangan hiks...
saya ngan As pi Alamanda sat
ada barang yang harus dibeli untuk jamuan ni
pssttt...sempat gak kami menyoping sandal (nanti eh saya tepek)






saya disuruh bagi ucapan
gila ahhh..acik ni mana biasa ucapan2 semua ni
saya bagi ucapan sesimple yang mungkin

"assalamualaikum.... terima kasih sebab adakan majlis untuk saya....terima kasih...terima kasih..terima kasih... (sengih macam kerang busuk)

tu je....hihihik...gasak la..saya tak sangka pulak kena bagi ucapan bagai
kalau tak mesti saya siapkan teks ucapan yang ala-ala Pak Menteri
pastu kena baling pinggan sebab semua orang kelaparan sebab bagi ucapan panjang lebar
tetapi....sambil saya bagi ucapan tu dorang dok sakat saya

"ina,amik tisu.."
cisss....



lepas tu Dato' pulak yang bagi ucapan
dan saat yang paling saya tunggu ialah
*
*
*
*
*
*




hadiah besarrrrr punyerr..tapi lum sempat tengok sebab saya tinggalkan kat opis (Kastam)
petang tu En.Papa tak dapat jemput saya sebab dia ada keje
jadinya saya naik bas yang selalku saya naik dulu tu
bas Kak Saba....


rindu kat korang........


dengan Dato' tengok FB

En.Papa tukar keje

Saspen jer tajuk
sajer je pagi2 ni buat lawak tak kelakar
hehehe....
taklah sebenarnya En.Papa belikan belon untuk Iman siap dengan pam sekali




pam2 pastu dia pintal itu ini terus jadi gini ^
entah la..saya pun tak pasti bentuk apa yang En.Papa buat
nak kata anjing macam anjing OKU
nak kata kucing takde lak rupe kucing
tapi yang pasti Iman suka



semangat ohhh dia mengepam belon tu

saya : Iman,Papa tukar keje jadi clown la
Iman : Papa jadi "aun" (clown) bu

gelak..gelak..gelak... (saya saja tulis ayat "gelak sebab asyik ayat.."hehhee..hahahha...hihihi)
Ammar : ..... (blur) entah hape2 dorang ni...aku jugak yang tak paham apa2 (dalam hati)




abaikan keadaan bersepah kat atas meja tu
mana tau ada yang terlampau kepochi siap zoom gambar ni
betol tak cik puan Zulie???

Wednesday, June 16, 2010

saya ke putrajaya



Ceria kan muka saya
masa ni saya on da way ke Putrajaya untuk hadiri farewell party
untuk saper?? ofcoz la untuk saya
En.Papa bermurah hati nak hantar saya ke Putrajaya
suke...suke...suke.... lap u la En.Papa... : )
saya ceria sebab saya dapat lepaskan rindu dendam kat kawan2
masa dalam perjalanan tu kan, hati saya dup dap dup dap...
macam nak pi jumpa bakal mentua pulak
hehehe...macam ada pengalaman jer ; p
best nyer la hai biler dah sampai..terus salam2 En.Papa
berdesup turun kereta sambil senyum terukir kat bibir
naik lif laju2 dan cuba scan dengan pas saya tu
YESSSSZAAAA... masih buleh digunakan bermakna saya masih buleh diterima keje kat sini
buleh ker??? mau kena sepak ngan JPA....ngada2... dulu terhegeh-hegeh nak tukar
hehehe....




cuppies tuk kawan2 jugak
saya order dengan Kak Emy yang seofis dengan saya kat IPD
korang klik la kat blog dia ni http://foreverchocs.blogspot.com
pandai2 la kalau nak order yer
nak makan pun sayang tau
selain tu saya bawak gulai daging salai untuk dorang
lauk untuk kenang-kenangan....dulu kalau ada potluck lauk tu la yang selalu saya bawak
sedap tau ...cewahhh puji diri sendiri lak
akan menyusul gambar2 masa farewell ni
see, betapa teruja nya saya arini terus apdat blog
heeeeeeeeee :D

Saturday, June 12, 2010

rasa nak hantuk kepala kat dinding

Huwaaaaaaaaaaaa..........tolonggggg...
saya baru jer bercita-cita nak apdat blog secara marathon
entah kenapa saya terdelete semua gambar dalam pendrive tu
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
camno nak story kalau bukti takde
nak story kat sini yang saya gi kenduri kat umah MB aritu
nak tepek gambar kat FB
iskkk...lahaiiiii............... rasa macam nak hantuk je kepala kat dinding
mencik ah..abis gambar2 Ammar....baru bercita-cita nak cuci....
adoiyai...penyesalan... mau nyer malam ni tido tak lena
saper2 yang terror bab ni leh tolong saya tak macam mana nak cari balik??
pleaseeeeeeeeeeeeeee...nak saya belanja nasik ayam penyet eh...
masalah nya kan saya bukan delete gitu ajer tapi siap re-format kan
tolong la....banyak gambar kenangan tu.....

Wednesday, June 9, 2010

kenangan ku kenanganmu jua

Entry tertunggak...
cuba curi waktu.....
saya rindu sangattttttttt dengan kawan2 kat Putrajaya.....
dorang tak mengamal "politik" pejabat yang sememang saya benci dan cuba saya elak


tempat saya dan As bergosip, share idea tentang decor dan macam2 lagi
rindu la



makan....makan...makan..tu je keje saya
itu pasal la badan menemban
paling best masa buat potluck
i likeeee bebeh
jamuan adalah satu kemestian
jamuan raya ataupun jamuan perpisahan
makanan sangatlah mewah sampai boleh tapau bawak balik
kalau buat potluck lak, takde pilih bulu atau kau-kau,aku-aku
semua leh join.....



acara makan kat luar adalah acara wajib kami
kadang2 ada orang belanja la,dan kadang2 saya belanja jugak
paling best kalau big boss belanja
big boss saya baik sangat walau berpangkat Dato'
dia humble dan jugak sangat pemurah
tak macam setengah orang yang baru "bergred" sikit berlagak dia ngalahkan JUSA C
yang suka suki menggunakan pangkat untuk menggertak orang dan menakut-nakutkan orang bawahan macam saya ni
16hb ni ada jamuan untuk meraikan saya
hurmmmm...sedih nyer...selama ni saya join meraikan orang last2 saya yang dirai
rasa nak balik keje kat Perundangan tu
tapi tak buleh...takpelah pengalaman mendewasakan saya
tak tukar mana nak kenal orang, nak ada pengalaman
yer tak?? (ayat penyedap hati)
nasib baik gambar2 ni kat pendrive yang lagi satu kalau tidak harus meroyan acik sorang ni
rindu nak update banyak2
nnt saya nak snap gambar jamuan pada 16hb ni banyak2 dan nak tepek kat sini
tanda balas dendam sebab terdelete semua gambar
note: lepas ni akan menyusul episod 2 untuk entry ni


mencari ruang, mencuri masa

saya tengah cuba mencari ruang dan mencuri masa untuk meng'apdat' blog ni
taknak biarkan sampai bersawang
nak bukak FB pun takde masa
saya terlalu bizi, maklum la tempat baru
semua nak cepat
sampai tak keluar bilik semata nak siapkan keje
balik rumah pun dah letih
tak pernah letih macam ni walau berulang alik Seremban-Putrajaya, bangun subuh2
letih otak pun yer...semua main nombor
nak kata senang keje ni senang la tapi kena betol2 tumpukan perhatian
tersilap satu nombor..alamatnya..sendiri mau ingat


nanti ada yang nanges sambil lari kat city park depan tu
hehehehe....nanti bila saya dah dapat mencari ruang dan mencuri masa saya akan apdat yer
saya tengah cuba mengejas mana yang urgent dan mana yang tak baper urgent
sabar eh....



note: cuba curi masa...mata tengah berpinar tengok nombor (patut la tak jadi akauntan..hihihi)