Pages

Monday, February 28, 2011

tarikh akhir



Ini la yang sedang berlaku di IPD sekarang ni
sori tak dapat nak amik gambar full
kang tak pasal2 dapat "eye shadow" baru..
tu pun masa saya dok meninjau-ninjau tadi ada brother tu pandang macam tak puas hati je..hek eleh rileks la brother.ehehe





parking penuh sampai city park
gila babas..gile kentang...gila2 remaja..uikksss...hehehe
macam Jom Heboh pun ada
masa saya sampai pagi tadi nak punch card pun susah sebab 'q' panjang benor
ada dapat called dari kawan lama..memang lama .... lama tak jumpa
tiba2 called masa saya baru nak on pc..rindu kot
tapi bukan rindu la...nak mintak tolong settlekan saman
wohoooo...bukan taknak tolong tapi saya bukan di bahagian trafik yer sayang
lagipun ko ingat senang ke nak goda2 pakcik2 trafik tu mintak potong 'q'??
ada kawan yang jaga kaunter saman tapi sejak dua menjak ni..senyuman dia dah kurang manis la..kang..tak pasal mak kena sergah..sapa yang sentap..?? makkkkk jugak
tak pasal putus kawan...dari kawan huhahuha..terus jadi kawan hohhhhhaiiiii


kena pikir jugak..cuba kita kat tempat dorang2 yang kena beratur panjang..??
mesti kita kata.."hek eleh...guna kabel.."
tak pun.."beratur la woi.."
macam yang selalu terjadi kat mana2 kaunter termasuk hospital
sedar2 ada yang mengadu dalam Tamil Nesan atau Sin Chew Jit Poh
nanti ada pulak kata polis tolong orang2 dia je
so..i'm sori kawan...lain kali bayar awal yer..time orang tak berpusu-pusu..
InsyaAllah..mak buleh tolong..hehehe..sori sangat..ingat ko called nak belanja aku makan..ruper nya nak suh bayar saman..kenot bebeh...


p/s : arini tarikh akhir yer anak2...so sendiri mau ingat...pesanan khidmat masyarakat

Sunday, February 27, 2011

bebel2 di tengah malam

Tanpa foto..cuma bebelan
nak tido tapi tak ngantuk
siang tadi tido sampai tak hengat
kalau bukan dek salam jiran selang 2 bijik umah memang tak bangun la...hehehe
tu sebab badan membelon..macam belon kat pasar malam tu....tak kira la belon bentuk Dora The Explorer ke..Upin Ipin ke...gajah tersenyum manis ke...janji belon


En.Papa..?? hmmm..Pakcik tu kalau boring dia gi melepak dengan Guard kat simpang lorong belakang...saja2 katanya..betol2 prihatin la laki aku ni...Supervisor kampeni Security tu pun tak seprihatin En.Papa..hahahha...akan datang buleh la En.Papa isi borang untuk jawatan Pengerusi KRT..so, wahai penduduk seantero Taman Bandar Senawang, sila vote suami ku..tengok...korang sedap2 tido berdengkur-dengkur..dia pi borak2 dengan pak guard sambil menjaga keselamatan taman...sebagai isteri...i bangga u..bangga sangat.... ; p


tadi pi night market kat Seremban 2..dah lama tak pegi tu yang gedik2 ajak En.Papa pegi...pasar malam paling panjang yang saya pernah pegi..tempat korang tak tau la...lagi panjang kot...separuh jalan je pegi..beli satay..sebab teringin tu beli...beli bawang putih..beli keropok lekor...air purple untuk Iman .....dan balik....lenguh kaki ni wei...nak pulak dukung Ammar...dah separuh jalan Ammar nak Papa dia dukung..alhamdulillah..bagus..anak yang memahami...ooo...tujuan saya bukan nak cerita kaki lenguh atau bawang putih tapi nak cerita pasal pasar malam ni pun dah macam Mekdi..ada drive thru..tempat korang takde kan..?? drive thru atau pandu lalu yang mak maksudkan adalah...ada segelintir manusia yang berkereta besar..hmmm tak semua yang besar...kancil pun ada...masuk pasar malam dengan kereta..rasa nak beli air tebu dia berhenti kat gerai air tebu...rasa nak beli cucur udang..shhhreeetttt..brek emergency dan turun kat gerai cucur udang..agak2 terlajak main undur je...nak je saya seligi dahi dorang tu..tak nampak ke orang yang bawak anak2 kecik...tak nampak ke pakcik..makcik yang dah longgar lutut tu..??memang jual ikan la korang..(selfish)...saya tak abis pun tawaf pasar malam tu..tak daya dah acik ni..mane dengan Ammar huk hek huk hek...dengan panas lagi...maklum la i tak biasa semua tu..hikhikhik...entah kenapa la budak tecit ni meragam je arini...naik letih..sampai kan kain pun tak berlipat...errrr..kat atas tadi kata tido sampai tak hengat kan..??? ha tu sebab letih melayan Ammar la tu... * alasan


Saya ada kata yang tido petang saya terganggu sebab jiran selang 3 bijik umah bagi salam kan..?
owhhh..dia ada buat kenduri..taktau kenduri apa sebab dia borak dengan bakal pengerusi KRT..hukhuk..En.Papa la...nampak gaya ada 1 khemah..ada sekelop-sekelop...kenduri doa selamat kot...haiii...bila la umah saya nak buat kenduri macam tu..??Insyaallah...korang buat la derma kilat..nanti buleh la saya pasang khemah ada sekelop-sekelop macam jiran saya tu..eheh...nampak gaya jiran saya tu tak jemput Nubhan kot sebab dari tengahari tadi umah Nubhan bersolex..sebijik kereta pun takde...wah...betol2 kepochi la...kata bini bakal Pengerusi KRT....kena jaga kebajikan jiran terutama nyer artis..sok2 bile Nubhan menang ABP buleh la dia kata..."terima kasih kpd reporter....media cetak media elektronik..peminat..dan tak lupa..jiran saya...kerana anda..saya menang..terima kasih..." hah...tak bangga....??? tapi apa kena mengena ABP dengan kekepochian saya tu?? hehehe....perasan...ala...tak dapat nak snap gambar Nubhan dan bagi Maya jeles..nanti mesti dia jeles sambil lompat2 dan gigit file..hahaha (gelak setan) dia kan karatz Nubhan...


Rancangan kat tv betol2 membosankan...tekan semua channel semua tak menepati..Astro Ria cerita trauma..tak suka la movie yang terkejut2 ni...buat sakit jantung je..Astro Prima pun sama...semua ada unsur mistik..tengok Ceria macam tak best..takde Tom Tom Bak...eh helo..i pun minat Tom Tom Bak tau...kalau semua tak best..nak tido la...kang baru nak mimpi best2 Ammar pulak jaga nak susu...kadang2 tu nak sambung balik apa yang dimimpi sebelum menyusukan Ammar..tapi tu la...TIADA SIARAN ULANGAN..HARAP MAAF..ceh...ooowwhhh produser tak cukup bajet nak buat sambungan..ok..ok..paham..

lepas off lappy ni nak cuci muka, dah cuci segala....mama saya cakap sebelum tido kena cuci kaki..nanti mengigau...lepas tu nak tepek nivea night cream..dengan harapan bila mimpi muka nampak cerah dan muda remaja....hahaha..tak la...konon2 nak bagi putih..nampak comel sokmo...mana tau trek selebriti datang umah Nubhan buleh la saya menumpang walaupun tumpang lalu..hehe...ok la..nak tido...selamat malam..mimpi saya yer..kalau korang baca waktu siang.....selamat pagi/tengahari/petang...kalau waktu keje..keje la baik2....keje bior ikhlas wok...


Dah panjang lebar saya membebel..haus pulak...eheh

Friday, February 25, 2011

bila duta cocoa colagen bertemu

Anak2 sekelian...arini entry 2in1 yer tapi maksudnya tetap sama dengan tajuk
layan...




Saya suka biler kawan2 atau sedara mara datang rumah
biler dapat sms kata nak datang umah, laju je saya jawab.. "ok"
lepas tu mula la migrain sebab fikir nak masak apa..menu apa yang best
taktau la kenapa xcited sampai camtu sekali
subuh2 lagi bangun, kemas rumah, masak, siapkan anak2
xcited ngalah kan Duta Zimbabwe nak datang rumah
hahaha.... : )


Cerita ni dah 2 minggu berlalu
tapi baru hari ni nak tepek kat sini
belom bersawang lagi..belom...
As sefamily datang...mak suker...mak suker nyah...
dah tau nak bagi As makan apa
hehehe...dapat agak yang As rindu nak makan gulai daging salai saya
so hari Jumaat tu lepas keje berdesup ke pasar malam Ampangan
punya la banyak saya beli daging salai tu
macam nak jamu satu blok E kuarters presint 18 dah kekdahnya
kata xcited...biar berlebih jangan tak cukup
ada lebih buleh tapaukan untuk As....kan dia rindu masakan akak dia ni
huhuhu..perasan
"As...jangan sepak kaki akak yer.." hehehe


siok wei..dapat masak sama2 dengan As
nasib la kena buli ngan saya
dah dia datang pagi so alang2 belum masak, kena la tolong tuan rumah, kan
eh..eh..tak la..saja je..sambil masak buleh la As laporkan gosip terkini lagi terhangit..
Iman memang suka bila dapat jumpa Nica
saya biarkan depa main kaler2 dalam bilik
takpe..biar bilik bersepah janji aktiviti gosip para Ibu takde gangguan iklan
bapak2 pulak dok layan video motorcross
poyo ah En.Papa.....layannnn


hari tu memang hari rezeki
lepas As balik adik laki saya datang
alang2 lauk ada lebih saya jamu la dorang
katanya lapar...kesian..bini ngandung..tak buleh masak..huk ; p
tak lama tu Pija pulak datang
hmmm..suker betol saya
bulehla kembang2 lubang hidung kat jiran2 sambil kata ..."ko ada ke orang datang umah.."
hahaha...masalahnya..jiran saya tak dengar pun saya cakap
saja reka ayat kat sini
akhirnya habis jugak gulai daging salai saya tu
acik happy sangat...happy sebab dapat jumpa As...ramai orang datang umah
korang nak datang pun buleh
tapi bagitau yer...InsyaAllah..takkan cekelat angin punya
(pinjam ayat makcik saya kat Sg.Petani)
maksudnya...balik dengan perut kosong...huhuhu





ok..ni cerita minggu lepas..eleh..baru seminggu
masih segar dalam ingatan
ingat tak entry ni pasal ................
hah..memang saya ke Putrajaya
saya ke JPA untuk hantar surat pertukaran tapi hampa sebab rejek
saya tak ikut prosedur tu yang rejek
keciwa beb..memang keciwa
tapi jangan risau..saya beranikan diri buat surat dan hantar ke Ketua Bahagian
sekarang ni, surat tu dalam proses
Alhamdulillah....


Cik Puan telah mengkidnap saya dan As
kami ke Alamanda...minum2 dan makan2
best giler..enjoy sangat...lagi best bila Cik Puan belanja...hihihi
dapat gelak2 tanpa dikawal oleh sesiapa
sebabnya kami tidak hipokrit dan kami adalah kami
buat apa nak kaver2 seolah-olah kita adalah suci, baik dan lemah lembut
hak pui.......itu bukan saya...
rasa nak gelak kami gelak..nak bercerita dengan gaya dan tangan yang dapat ngalahkan Karam Singh Walia pun kami buat...tapi kami sedar status seorang isteri so, keadaan masih terkawal
"hei geng..bila lagi nak dating macam tu..??"
hilang kekecewaan tentang surat pertukaran di rejek, lupa masalah di tempat kerja
best wok....memang best..




nak memilih air adalah satu kesukaran sebab air kat situ best2 belaka
tengok gambar dah terliur...ikut nafsu nak je order semua
ooo..mak luper...kami ke Black Canyon...ala...dekat Rasa la


Last2 ini jugak pilihanku..sedap wei
sampai harini terasa...omputih dalam menu tu kata....iced tea (milk)
orang melayu kata teh ais
huwaaaa....kenapa kat Seremban takde Black Canyon???
nak teh ais tu lagi.....




saya makan sandwich je sebab dah kenyang makan kat pantry PUJ
makan pulut kuning yang Kak Pah bawak cicah pulak denan rendang daging
perrghhhh...slllrppppp....shedap
ooohhh luper...Kak Pah dapat tukar ke Seremban
sunyilah PUJ sebab otai2 dah keluar
ceh otai....
As makan 'benda berbunjut' tu (nama lupa)
pun sedap..saya kata sedap sebab As bagi saya rasa
bukan 1 tapi 2..korang dapat..?? tak kan...hahahaha (gelak setan)
Cik Puan macam saya jugak..sandwich..sampai tertukar sandwich kami
dah ngap sebijik baru perasan
hehehe...antara kami takde kira mengira..belasah



model bunjut.....kena pegi sekali lagi baru tau nama bunjut ni
yer la kan...first time..mana nak ingat semua tu



Cik Puan menikmati airapekebendantah
dia kata sedap tapi sedap lagi teh ais saya tu
hohoho.... "puan, jangan sentap.."
makin lawa kawan saya sorang ni (ayat bodek sebab dia belanja)
tapi Cik Puan memang lawa apa
dari sekolah lagi dia memang lawa - lagi ayat puji dengan harapan kena belanja lagi
tu saya ngendeng2 nak kawan dengan dia
nak tumpang glemer dia - hohoho..statement ni statement berani mati
dia jugak sleeping partner saya masa sekolah
agak2 nak tido dalam kelas kami belasah je..tiada istilah hipokrit sampai tahan mengantuk
saper nak ngorat, silakan..taknak buleh blah...wah..sabrina mentang2 En.Papa dah jadi laki ko
ish..banyak kenangan saya dengan Cik Puan
kang cerita banyak2 kang....panjang pulak entry ni





akhir kata...tatap la wajah ku ini
somel kan...kan...hahahaha (gelak setan lagi)

sekian..statement duta Cocoa Colagen

berfikir sambil membebel


saya berfikir sambil membebel dalam hati
tapi korang berfikir sambil membaca apa yang saya bebelkan
hmmm..mari..meh...


Situasi pertama...

Tempat : Kedai Tom Yam di area Seremban
Waktu : malam tadi bersamaan hari gaji untuk orang gomen...(hahaha)

....baru je nak menjamah Iman mengadu nak 'uk..uk'..En.Papa yang settlekan dia...ha..i bukan queen control ok..ini namanya pembahagian tugas. Saya suapkan Ammar makan walaupun dia dah makan di rumah pengasuh. Settle segala urusan antara Iman dan 'bank' itu tiba2 dia bersuara...

"Ibu..totor la tandas acik tu.."
"syyyy..." (risau menyinggung perasaan tokey kedai)
"Iman deyi.."

makanya...wahai pengusaha restoran atau premis makanan..sila la amik berat sikit dengan kebersihan tandas anda. Kebersihan melambangkan peribadi. Tak guna ikan siakap 3 rasa tu sedap sampai tinggal ekor tapi kebersihan tandas korang tak jaga...errrr...apa kene mengena dengan siakap 3 rasa...???hahaha aku dah melalut..budak yang baru berumur 3 tahun lebih ni pun tau komplen yang tandas itu kotor. Belum lagi Ibu dia yang masuk. Kompon segala urusan tergendala..biar sampai sembelit..namun nak ku harung tandas kotor itu idak le...fikirkan yer...


Situasi kedua

Tempat : (rahsia)
Waktu : waktu pejabat iaitu masa bekerja 8-5, Isnin - Jumaat (koser nak datang wiken)

.... Hamba Allah yang terlalu ego..seorang perempuan..umur lingkungan 30-an..eh jap..nak dengar lagu ST12 - Jangan Pernah Berubah....... Suria Fm...hahaha..sempat lagi

sambung.....sedap lagu tu..hihihi...tak perlu la saya nyatakan siapa dan dimana ia terjadi...blog ni dah tak rahsia lagi...ramai yang jadi silent reader..eceh..silent la sangat...macam glems je blog ni..saya pun hairan bin ajaib la kenapa Cik Tipah suka tipu (bukan nama sebenar) ni terlalu ego..sombong...bila berjalan dia sanggup langgar orang tanpa kata maaf atau senyuman.....kalau berjalan tu nampak lubang hidung je..tu tanda dia jalan penuh gaya lagak dan sombong dengan erti kata lagi...hidung tinggi..tinggi ke hidung ko tu Cik Tipah suka tipu oiiii.....dia kena ingat yang tak selalu dia di atas dan sentiasa disanjung...mana tau..esok lusa..orang yang ko langgar tu la ko akan melutut mintak tolong tau...silap2 ko yang mengaku dia best friend walaupun orang tu tak ngaku....tapi Allah maha Adil...apa yang kita buat..kita akan dapat balik..tak caya..tunggu dan lihat....so...fikirkan....


Situasi ketiga

Tempat : Di mana2 seluruh dunia
Masa : tak kira masa

....sebelum panjang lebar melalut saya mintak2 sangat supaya saya tak jadi seperti orang2 di situasi ketiga ni. Mintak dijauhkan...Amin...kisah orang yang suka berhutang..buat personal loan dengan bank atau koperasi..orang gomen memang pemes dengan aktiviti ni. Saya bukan nak kata saya dalam golongan mewah atau tak pernah ada masalah duit tapi kalau ada pun saya diamkan dan pakai apa ada. Masalah nya....dah tau tak mampu, tapi sanggup buat loan untuk pakai benda berjenama semata nak menunjuk. Jenis apakah orang ini...?? yer..yer..bukan dia pinjam duit saya dan buat apa saya sibuk hal dia. Masalahnya korang...kalau tak nangis atau tak ngadu itu ini takpe...tak mengganggu kerja takpe...ini semua orang terlibat dengan masalah yang dicipta sendiri. Bukan seorang dua tapi ada la...gigih nak pakai henbeg jenama, henset canggih, bercuti-cuti Malaysia..nasib baik Malaysia..kalau cuti2 London???hahaha...tak tau nak cakap...mewah memang mewah..tapi sekejap je...bulan depan terjelir la lidah ko sebab gaji dah tinggal sikit. Silap aribulan, nak beli susu pampers anak pun tak lepas. Kesian kat anak2....tak pasal susu kena catu, nak makan mewah2 pun kena catu. Sampai pencen la utang tak abis. Kadang2 tu biler dengar masalah orang macam tu, saya jadi takut. Terus motivasi diri..pakai apa yang ada....simpan untuk kecemasan....biar tak bergaya asal takde hutang..pegang prinsip tu, InsyaAllah....dan bagi saya biarla berhutang dengan benda yang nampak dan ada kegunaan. Contoh - rumah,kereta atau ASB...ada aset dan simpanan...sori cakap..saya memang tak buleh berkawan dengan orang macam tu. Dah banyak kali saya terkena. Apa2 dulukan duit saya. Nak mintak saya bukan jenis meminta..kita jugak yang segan tapi dia buat selamba badak. Macam takde apa2. Berubah la..ko menunjuk kat aku dengan kereta baru, purse baru, gelang baru, tudung baru semua tu ada aku heran..??? Biler cukup bulan.... nganga..mula la tunjuk kemurungan..ish..korang fikirkan dan bertindak la yer...bukan jaga tepi kain orang tapi peringatan untuk kita semua.


Rasanya cukup la tiga situasi je kot
kang banyak2 sangat orang ingat saya suka kepochi hal orang
terpulang la kan....sebenarnya niat saya adalah untuk diri sendiri supaya kita gunakan otak biler nak buat sesuatu..

Thursday, February 24, 2011

saat2 indah bersama mereka


masa bercuti..tak kira ke mana saja
asal bercuti..walau ke kampung sendiri



kenduri kawen..ofcoz la..makan free beb




water play..anak2 memang suka
kalau muat...ibu kepada anak2 pun nak join sekali..hahahaha



main layang2 atau beriadah
best sangat....i luv my family.....sayang sangat2..

last cerita pasal Melaka


Jap..nak gelak jap...godek2 folder sekali ni je gambar yang ada
yo yo o je
hahahaha....
kat MP la destinasi terakhir kami sebelum masing2 berpisah untuk pulang ke rumah masing2
nak cari parking dalam MP ni sikit punya payah
naik fed up pun ada
akan tetapi ianya terubat bila saya dapat menikmati nasi goreng seafood di food court
uiiiissshhh mabeles ko
lama jugak la kami lepak kat sini
konon2 ujan buleh berenti la
nak naik duck tour pun tak sempat sebab dah lewat

takpe2 lain kali buleh datang lagi
selagi dalam Malaysia bila2 pun buleh datang
sedangkan Shah Rukh Khan buleh kata Melaka umah no.2 dia inikan pulak saya, kan.....

itu aje..penutup cerita percutian yang ringkas
sekian..lepas ni takde dah...

Wednesday, February 23, 2011

ini muka budak dah setahun


Dah besar budak sorang ni
ni saya draf masa 22hb aritu
akan tetapi dek sebab kesihatan tidak meng'ijin'kan makanya berdraf la entry ni
patutnya 22hb lagi saya dah publish tapi kepala berat...hingus meleleh..tambah pulak batuk
uuuuuuiiiisshhhh..jammed terus kepala ni
semalam 1 family demam..saya ofcoz la mc kan
hairan kan..budak tecit ni yang alih bulan habis dia babitkan seisi rumah
isk..isk...


Hepi besday sayang...dah setahun pun....
doa Ibu semoga Ammar jadi anak yang soleh - ofocoz la kan semua ibubapa nak anak macam ni
jadi orang yang berguna, tak menyusahkan orang dan yang penting..jangan tipu orang
itu yang penting....sihat selalu..tu pun penting...Papa, Ibu dan Abang Iman sayang Ammar
mmmmmuuuuuuuuuuuuuuuuahhhhhhhh



ini pulak gambar mula2 Ammar lihat dunia
baru lepas keluar dari labour room
kiranya segar dari ladang la..hahaha
ingat lagi setahun yang lepas..... (gambar goyang2 macam dalam filem untuk imbas kenangan)


19.2.2010 saya gi check up dengan pakar O&G
saya selalu kena check up sebab saya ada masalah dengan kandungan saya
sangat menguji saya...dah puas menangis mana dengan cerita karut orang keliling dan juga
ketakutan yang melampau..huhuhuhu.......(ada lagu selingan)
ok..ok...arini bior la saya bukak rahsia saya tu
dulu masa ngandung budak tecit ni...saya ada fibroid...yer FIBROID
memang menakutkan..ada kata baby tak buleh selamat la..baby cacat la
nanti bersalin kena operate la...siyes wei kalau buleh nak normal
biar la kena teran 10 kali pun janji normal
dah la saya ni lembik nak pulak kena hadap kesan perut kena belah tu
huiiiii.....(taknak bayang)


sepanjang mengandung tu...saya usaha jugak dengan cara tradisional
moden pun takat gi ulang alik klinik dan hospital
dan alhamdulillah lepas ammar berumur 5 bulan kot fibroid tu dah mengecut dan tak perlu follow up dengan pakar....lega sangat..terima kasih dekat makcik yang tolong ubatkan saya tu
beliau bace ke blog saya ni..ahhhh tak kisah..janji niat tu ada
sapa2 yang ada fibroid..atau sedara mara ada fibroid taktau nak pi ubat meh saya tunjukkan
wah...duta tak dilantik...hahahaha
selain fibroid..sebarang ketubuhan kat sekian2 tempat pun..InsyaAllah dia buleh buat
yang penting usaha....lain2 tu berserah saja
tanpa usaha tak jalan jugakkan


hohoho..melalut la..kata nak cerita pasal budak sorang ni..
tiba2 dah ke arah promot mempromot
apekehei...hahaha..biasa la..saya ni ada darah promoter sikit..hikhik


saya ni jenis nak bukak pintu rahim memang amik masa yang lama
dari 1cm ke 2cm adalah makan masa 2 hari
lepas lepak2 dalam wad doktor halau saya balik
hik..halau ko..tak kesian ayat tu
dah puas saya ikut cakap doktor suruh jalan2 bagi pintu rahim terbukak
tapi..tu la..kalau dah belum waktunya tu memang la..jalan la sampai ke Perlis pastu ulang ke Seremban balik..memang takkan terbukak punyer
awal2 lagi saya bagi tau doktor kat klinik tu..saya takmau check in wad tapi paksa jugak
heeeee...geram i tau....


malam 21hb tu saya sempat ke Giant Ampangan
sakit memang kuat..rasanya dah 2cm..rasa je
dalam masa menyoping tu kejap2 berhenti..tarik nafas....dah ok jalan balik
bukan shopping ape pun cuma beli barang2 untuk bersalin..dan dalam pantang nanti
sempat jugak makan nasik goreng ayam..tapi tu la..kata orang tua2, tanda nak bersalin adalah kurang selera makan dan berat badan menurun..
rasa sesuap dua terus taknak dah...masuk bilik
masa tu kami lepak2 umah MIL sebab kot apa2 tengah malam senang la nak tinggal Iman dengan uwan dia...
dah sakit selang 10 minit...nak lelap mata pun tak buleh
tanda darah dah keluar..last2 pukul 1 pagi tu terus saya kejut En.Papa suruh dia antar saya gi spital... ikut rasa hati ni pagi tu jugak saya akan bersalin sebab sakit dah kerap
rasa je..hahaha..

sampai hospital terus ke tingkat 1..sekali tu doktor ensem cek la
alo..lo..lo..malu nyer...dah la doktor tu bujang....hikhik
masa doktor tu cek saya hanya mampu tutup muka je
malu la wei..dah la ensem..akan tetapi...apabila beliau bersuara...hilang sudah kehenseman beliau
saya dan En.Papa saling pandang satu sama lain....huwaaaaaa....donat ko..donat...
donat pun donat la..janji kerja bagus...ha..jangan ingat saya ejek kedonatan doktor itu yer
sebabnya saya pun ada anak lelaki.....

lepak wad sekejap sementara tunggu doktor besar cek
mak duduk kelas 2 je...tak koser nak ke sana kemari semata nak duduk kelas 1... ; p
sementara nak tunggu siang...bapak sakitnyer..adoiyai...macam la tak pernah bersalin sebelum ni ... kejap ngiring kiri kejap kanan..kejap bangun..kejap duduk...
doktor besar cek dah bukak 4..so doktor besar suruh bekpes dulu
makan nasik lemak tu wok...mana nak lalu...sakit selang 3-4 minit
pastu misi masukkan ubat berak
mencicit ke toilet...biler dah ready..terus ke labour room
tapi...sedih...En.Papa tak dibenarkan teman saya
time tu H1N1 tengah menular
huu.....sedih tau...


oit...entry ni panjang la..terasa lenguh menaip
korang baca sampai abis yer
idea banyak ni...


dalam labour room tu rasanya saya la umat paling gediks plus ngada lebih2
nasib la budak praktikal nurse tu tengah praktikal
kalau dah sah jawatan amu nyer dia maki saya
hahaha...dah ko pilih bidang ni harus la layan pesakit macam akak ni
kejap2 ... "dik...sakit pinggang.."
"akak nak saya urut..?"
"ha urut.." (senyum dalam hati)
"dik...akak rasa nak kencing la.."
"jap kak..nanti akak kencing kat sini.." (sambil hulur bekas kencing..)
agaknyer dalam hati dia...very the la akak sorang ni

kejap kang.."dik...air yang masuk ni untuk apa..."
"untuk cepatkan bersalin.."
"oooo..dik akak nak ngiring kanan la.."
"tak buleh..nanti jantung baby terhimpit.."
''sakit la.."

bla..bla..bla..sampai la pukul 11 pagi tiba la masa saya nak meneran
teran..
teran..teran..dan teran...
keluar la budak ni
pukul 11.24 pagi
dekat setengah jam meneran
3.2 kg berat budak ni...
bile kawan saya Kak Mah - attendan tu tanya..
"anak sulung ape?"
"laki.."
"tengok sendiri la.." (senyum)
suspen je Kak Mah ni..nak perempuan..tapi rezeki dapat lelaki jugak
terima dan bersyukur sebab anak itu sempurna dan sihat
saya tak mengalami pendarahan..Syukur sangat
sebabnya kalau ada fibroid ni kebarangkalian pendarahan masa bersalin mungkin ada
tapi tu la..sapa sangka bila segalanya selamat...comel pun comel...
hehehe..puji anak sendiri


dah setahun pun AMMAR HAZIF ni
sepanjang dalam pantang dia memang baik..lena je tido En.Papa
hehehe..saya saja mentioned En.Papa sebab saya tak lena mana pun
sebabnya Ammar kalau nak menyusu dia tak terkuwek..kuwek..dia cuma hek..hek..
cuba time Iman dulu..hahaha..dah macam dia yang dalam pantang


nampak gaya minggu depan la bawak Ammar gi injection
semalam dia demam..mana buleh injection
buat penat tunggu nombor je last2..."arini tak perlu cucuk sebab baby demam.."
hmmm...tunggu minggu depan yer sayang...hahaha..
tau tak..nak dapat nama tu makan masa 5 hari tau
puas pikir sebab saya lebih cari nama perempuan lepas tu nak letak nama Aidil sebab saya minat Aidil Zafuan..hehehe..En.Papa tak kasi....eleh jeles..huhuhu


note : dialog antara saya dengan nurse itu adalah lebih kurang yer..tiada kena mengena dengan mana2 nurse selain nurse itu..hahahaha

Saturday, February 19, 2011

lagi kisah budak tecit ni

Budak tecit ni dah tido....so senang sikit nak update blog
kain baju ada kat depan lappy tunggu dilipat tapi kemalasan melebihi kerajinan
nasib la...ke korang nak tolong lipatkan??...ehem..jangan segan..saya suke orang rajin
hohoho..



Lagi kisah budak tecit ni
korang nampak tak gigi usop sontorian dia??
belah atas tu la..hehehhe....kelakar plus comel kan



ni gambar petang tadi
saja buli dia...
bila saya pakai menda alah ni lepas tu saya saja bunyik macam ni.."miow..miow.."
hehehe otomatik Ammar "cit..cit.." (macam nak panggil kucing)
ha..connected tu..connected..hiiiiiiiii



ini la gambar bukti langkah pertama Ammar


bila dah penat bertatih..dia merangkak semula
biasa la budak2 cepat penat
tapi sekarang ni makin rajin dia praktis..mungkin dia gian nak berjalan
dan sejak nak masuk umur setahun ni Ammar dah kurang tido dalam buaian
tido malam maupun tido siang saya ajar dia tido kat bawah
boleh tahan lama jugak..bayangkan dari pukul 1 sampai pukul 3 atau 4 petang
dapat la saya berehat-rehatan atau berfesbuk-fesbuk'an'..(ayat apa la aku mengarut ni)
cabaran meamang ada...kena tepuk2 montot dia..pastu dia akan berguling keliling tilam
takpun nyanyi ikut irama dia la...lepas tu diam dan itu bermakna dia sudah tido
atau pun Ammar masih berguling-guling tapi ibu yang senyap
hahahha..itu bermakna ibu hanyut dulu
sedar2 Ammar merangkak keluar bilik atau dia punggah baju dalam almari
memang bertukar la saya lepas tu...bertukar jadi apa lagi..jadi HULK la...
takkan la tukar jadi snow white pulakkan..huhuhu


apa lagi eh...??? alah idea terbang la pulak
ni drama sudu & garfu punyer pasal la ni
sampai hilang idea saya
ok la saya stop..noktah.titik.fullstop.
nite korang

Friday, February 18, 2011

cuba teka...??

Oit korang....cuba teka saya kat mana ni???
hohoho..kat opis lama la wok
kenapa??buat ape???
ada laaaaaaaa (buat muka berlagak)
demi masa depan katanya...
syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Thursday, February 17, 2011

Ammar menjelang umur setahun




Entry Melaka ditangguhkan..harap maklum



Dah besar anak ibu....minggu depan - 22hb genap umur dia setahun
gambar atas adalah gambar Ammar sedang bersandiwara untuk minta didukung
mula2 nak upload gambar dia berdiri dan bertatih..akan tetapi..hancur sudah harapanku
card reader dan kamera ku tertinggal wok.....huwaaaaaaaaa..nanges


Semalam 16hb bukan saja besday As..tapi tarikh keramat yang mana budak tecit ni dah pandai berjalan...mak suker nyah.....mak suker.....
itu bermakna..sudah besar anak2 ku..hmm..macam nak peknen lagi je rasa
hohoho...nahe..nahe...tunggu 3 tahun lagi
selagi keje ngan pak polisi....nggak bisa ku peknen lagi...(hohoho..ayat apakah..??)


sikit punya poyo la budak tecit ni...pegang mainan nak berjalan...minum air nak berjalam
pendek kata semua nak benda yang dia buat mesti sambil berjalan
poyo eh Ammar...nak kena cubit???
sejak nak setahun ni..... mulut Ammar pun bising
bila menangis mesti bebel2
kalah ibu dia...ikut gen En.Papa la tu..huuuuu
camni bunyik dia nangis..

"uwaaa.....aaaa...ata..ta..ta...uwaaaa....je..je..ajeeee..jeeee"
bebel
nangis
bebel
nangis

so comel la....kadang2 lagi saya sakat dia...hihihi....pastu peluk dia kuat2 sampai dia nangis lagi
pagi tadi adalah momen terindah bila dia bangun seawal jam 6.00 pagi....dan Ammar tolong kejut Abang Iman dia..ala...la....comel sangat masa tu
Iman pulak dengan mata masih terpejam dia peluk adik dia
lepas tu dia baring sama2 dengan Abang dia...tak sempat nak snap gambar


nak tau tak...Ammar dah ada 5 batang gigi
tapi gigi atas adalah seperti Usop Sontorian..besar2..kelakar je...
waktu bagi Ammar makan adalah saat paling best
suap..nganga..ngap...
dia tunggu kita..dan bila lambat dia akan tepuk2 pinggan tu sampai tertumpah nasik
hangin memang hangin sebab sementara nak kutip nasik2 yang tumpah tu dia dulu amik yang kat lantai dan..ngappppp...masuk mulut
ishhhh.....kena jugak jentik jari2 comel tu..lepas tu mula la berdrama...
bila dukung..terus senyap..lepas tu ketawa tunjuk gigi Usop Sontorian dia
sekarang dah buleh ditinggal main sorang2 atau main dengan Abang dia
senang saya nak masak atau buat keje umah
oh..luper nak citer ngan korang..sekarang ni Ammar dah ada pengasuh baru
Maksu dah tak jaga Ammar lagi sebab Maksu nak keje
nak kumpul duit EPF katanya...
Alhamdulillah Ammar serasi dengan pengasuh baru ni..Ammar panggil Ibu jugak
tapi saya panggil kak saba...pengasuh baru ni umah dia dekant ngan opis lagipun asben Kak Saba ni keje kat IPD jugak..tu yang yakin nak hantar Ammar kat dia....
saya memang puas hati dengan akak ni...pembersih..tu yang penting
mula2 Ammar dengan pengasuh baru ni..tiap2 hari Maksu telefon tanya pasal Ammar
hehehe..rindu la tu....apa taknya...dari dalam pantang sampai la budak tu dah tumbuh gigi si Su jaga..so masing2 kerinduan la...
hmmmm..minggu depan budak tecit tu nak kena cucuk...hohoho..rasain ko Ammar
nanti saya update lagi cerita pasal Ammar yer....
biasa la..i kan suker buat cerita berepisod...

Monday, February 14, 2011

wonderland dalam hujan

Lagi entry Melaka
hahaha..nasib la..selagi ada dalam draf..korang layan ajer
ni bukan yg terakhir yer walaupun percutian ni ala2 spoil gitu
ada satu lagi entry..pastu takde dah
janji..betol.... (angkat tangan)



di pintu masuk wonderland dengan Cik Puan
masa ni renyai2..



semangat nak mandi
kalau korang perasan..pelampung dorang sama
dah kata kawan baik, kan...mestilah





nak jugak mandi walau ari ujan
sampai menggigil...trrrr....trrrrr.....trrrrr......lepas tu sambung balik




tak banyak gambar yang dapat saya snap
dan tak banyak cerita sebab saya tak sempat nak jelajah wonderland tu
itu pasal la entry ni macam seng...seng....sengalllll
Pija pulak dah sampai tapi tak masuk...ujan turun dengan maha lebatnya....
nak buat macamana kan..redha

Monday, February 7, 2011

alai terbaekkk wokkk

Gila babas la sejak dua menjak ni
blog ni dah tak up to date...
adoi la..bosan je kan bacer blog saya ni
takpe..takpe...saya cuba yang terbaik
yer..terbaik dari ladang...
saya try settlekan entry percutian kat Melaka
pastu baru to date yer..jangan marah heh
gile ketinggalan la...dari Melaka banjir sampai la dah surut banjir tu...
masih lagi cerita percutian....
ish..ish..ish...

note :gambar malas nak susun..korang layan




Mereka harus ada sebab mereka adalah orang Melaka
saya pulak adalah family buta jalan
nak pulak waktu malam..harusla buta sebuta butanya
nak harap GPS buleh tapi sampai tutup la kedai kat Alai tu baru sampai
hehehe ....
padahal sebelum ni dah pernah pegi....hmmmmmm




Sampai tertido si Iman
mula2 tu dia la yang paling cergas
nak menyusu pun malu dengan Haziq...last2 terus tertido





Licin wei..memang sedap
dan Alai adalah yang terbaik setakat ni
maksud saya setakat tempat yang pernah saya pegi la
tempat lain belum tau lagi
bunyik ayat tu macam nak pegi sekali lagi je
huhuhu..memang pun nak pegi lagi
Cik Puan..... (angkat kening)


note : citer basi so ayat dan gambar adalah tunggang langgang..saya sendiri menyampah dengan entry tunggang langgang..nasib

2 hari 1 malam

Belom basi lagi kan entry pasal percutian terkejut..mengejut...buat2 terkejut tu kan
biar la....janji ada benda yang nak dikongsi kat sini
nak up to date susah la ..... paham2 sudah...

dah kata percutian ni ala2 mengejut so takde la kami booked maner2 hotel, resort waima rumah tumpangan murah : )
main redah..main belasah....yang penting ada tempat tido
kalau betol semua hotel penuh...hehehe... (sambil senyum pandang kat Pija)
rumah Pija la jadi mangsa....


kami pilih tempat tido kat area Ayer Keroh
sebab perancangan mau jalan2 di sekitar Ayer Keroh saja



D'village adalah tempat kami tido pilihan saya
bersebelah dengan padang ntahapekebendanamadia yang jugak bersebelahan dengan zoo
Cik Puan bagi lesen besar kat saya untuk pilih tempat penginapan
apa2 janji selesa dan ada geng...hehehe itu prinsip kami
satu malam rate nya adalah RM160..D'Village ni bertaraf resort gitu
cantik jugak persekitaran nya...saya tak dapat nak snap sana sini sebab hujan
tapi tak tau la kot En.Abah Cik Puan ada snap
untuk budak2 ada la swimming pool
kalau si Iman dengan haziq..kemain teruja tengok swimming pool tu
bertambah tertekan bila coffee house mengadap swimming pool

Budak berdua ni adalah insan paling happy
berlari ke sana sini..bergurau...yer la kan dapat jumpa kawan sebaya dia
macam Ibu2 mereka jugak...happy sebab dapat jumpa
tapi takde la kami berlari ke sana sini
buang tabiat la pulak..hehehe


siap dengan sarapan sekali
ni yang paling saya suka
sedap tau mee goreng tu dan roti canai nyer pun sedap
ingatkan takde la jumpa sesiapa kat sini, rupanya jumpa jugak kawan saya Erma dan jugak sedara En.Papa
si Erma opis dia ada buat family day
dulu dia kat Kastam sama dengan saya lepas tu tukar ke MOF
yang sedara En.Papa tu pulak ada kursus...hmmmm kecik betol la dunia ni
sambil makan bergosip dengan Cik Puan
dan jugak berdoa moga2 hujan berhenti
kalau tak.....hampa la kami
rancang2 nak gi Zoo la...naik keta lembu la
tapi plan utama harus ke wonderland la
itu memang ada dalam agenda percutian
dah kata dapat tiket banyak kan
tu yang sedekah kat adik-beradik dan kawan2 tercinta...
citer wonderland????
hahaha...macam biasa la korang....next episod yer...
jangan marah ha....

ibu seorang model

Eheh..(sengih dulu)
tajuk tu saja2 je sebab taktau nak letak tajuk ape
korang klik sini
anak saya, Iman tiba2 dia caras populariti Ibu dia
cis..Iman..hik hik hik..
tak la...cik adik Pyah ni snap gambar Iman masa kami lepak2 kat food court Seremban Parade
ala...masa kami nak pi main bowling tu
sementara saya makan...Iman main2 la kat playground tu


hmmm...not bad....kreatif jugak cik adik ni
bila la saya dapat pakai kamera besar gedabak macam tu kan - DSLR
takpe la..Cik Puan dah ada..cik adik ni pun dah ada...
apa kata..korang berdua amikkan gambar glemer i ni..hikhikhik

korang jangan luper tengok blog cik adik ni yer....
saya tengah kembang idung ni sebab berjaya lahirkan anak yang comel
*sambil lambai ala2 Miss World....... : )
haip..jangan muntah hijau

Saturday, February 5, 2011

percutian terkejut...mengejut...buat2 terkejut


Gambar anak2 sebagai hiasan
selebar-lebar kereta....kat situ jugak pilihan dorang..


percutian minggu lepas antara saya dan Cik Puan.....
adalah sesuatu yang dibuat secara mengejut
tanpa perancangan...dengan erti kata lain..belasah je la..itu sebab saya pakai tajuk kat atas tu
terkejut sebab percutian kami dikejutkan dengan hujan selama 2 hari berturut-turut...tak kasi can langsung....huuuuu...(nanges)


luper pulak..kami pegi Melaka la..dekat je...dah kata tanpa dirancang so cuba yang dekat2 dulu
kiranya ni Pra-percutian la
bukan sekolah aje yang ada Pra yer kawan2


next entry pulak...main harung tak beshhhh le
mesti ada episod walau cerita ni dah nak basi.....

Friday, February 4, 2011

dah beranak dua baru dapat main bowling



Jangan pandang ku sebelah mata
hanya kerana ku beranak dua...
ewahhh..lalalala
(tiba2 ada lagu Anita Sarawak kat sini)
hahaha


dari bercinta..sampai ke bertunang...sampai ke berkahwin ....
akhirnya....sampai la ke beranak dua...baru la En.Papa nak together-gether main bowling dengan saya...selama ni pi tengok orang lain main takpun En.Papa main
saya..???hehehe...malu la wei....bukansaja tau main...satu lagi tak konfiden..takut diketawakan sebab bola masuk longkang la....takut jatuh ke...banyak negatif dari positif
bila kawan2 ajak...seboleh-boleh saya menolak...hehehe...takut rahsia pecah yang saya taktau main bowling...haaa!!!!...alamakkk..terpecah sudah rahsia saya...eheh (sengih)




mereka ini la yang berjaya membuat hati saya terbuka untuk main bowling
hilang rasa takut dan tak konfiden itu
hehehe..sebenarnya Lia (kiri saya) tu pun 2x5 dengan saya
tu yang berani...eheh


mula2 plan nak main kat Seremban Parade
alih2 terpaksa tukar plan ke Jasko pulak
tak sangka kat Seremban Parade ramai orang
masa nak cari parking kat Jasko hati mula la dup..dap..dup...dap...bukan sebab takut nak main bowling tapi takut penuh jugak ...yer la...nak masuk parking pun dah hazab....tapi rupanya....ramai yang nak shopping untuk laye cine...maaaaa......fuuuhhhhh suka nyaa.....
dari escalator lagi dah terintai-intai..sekali...wahhhhh...tak ramai la...hoyeh..hoyehhh



gaya seorang juara...buwekkk...hahaha..gaya je lebih...
bak kata Barry....."ko ikut anak panah..baru la bola tak masuk longkang"
eceh Barry.....last2 saya jugak yang strike..ko ada???hahahaha
korang tau..bila strike je saya dah macam tak tentu arah
yer la...tangan bangku ni tiba2 dapat strike
maunye tak happy.....
errrr...ada yang nak ajak saya main bowling ke??? (buat muka berlagak)



masa ni bola masuk longkang
biasa la...korang pun oernah kannn.....?????
oh yer En.Papa tak masuk group saya sebab orang terer di larang bermain dengan group saya
wahhh..siap ada peraturan lagi...hahaha


sambil main sambil gelakkan orang...itu la saat yang paling best
bila turn saya pun dorang gelakkan saya jugak
kena sporting kan....masa ni la nak release tensen...
hilang masalah kat pejabat...
hmmmm..lepas ni kami dah plan nak main lagi
tapi kena tunggu lepas gaji..tu perjanjian kami...
heeeee... taks abar nak tunggu gaji

Wednesday, February 2, 2011

mood yang hilang

Salam semua...

Saya sebenarnya nak update tentang percutian saya dengan Cik Puan
banyak yang nak saya cerita kan di blog ni
selain daripada kesibukan untuk menyiapkan kerja2 mood saya pun hilang...
hilang entah kemana
saya cuba jadi dewasa..matang...matang maksud saya matang dalam perbuatan..berfikir dan apa saja untuk kehidupan saya dan orang keliling
saya tau saya tak perfect...ada masa saya buat silap
tapi tu la...pagi2 tadi lepas sarapan, tiba2 saya disergah
saya disergah yang sememangnya bukan kesilapan saya
lepas disergah, saya dibebel..kepantangan saya kalau dibebel waktu pagi
semua orang tau kan waktu pagi la rezeki nak masuk
lepas kena bebel terus mood saya hilang
saya banyak diam..mengeluh..menung...
nak menangis takut kena ejek
saya cuba tarik nafas dalam2..cuba kontrol perasaan tu
last2 pesbuk jugak jadi tempat lepas geram


masa....cepat lah berlalu...tak sabar nak balik rumah
tengok muka suami dan anak2 lagi baik
tenang jiwa ni
nasib baik esok cuti..yahooooo..yihhaaaaaa


kenapa la nak sergah saya tanpa bertanya dulu
kenapa taknak mengaku itu memang salah sendiri
letihnya bekerja dengan manusia macam ni
letih sangat...stress tau tak???.....
tapi saya puas hati jugak sebab saya jawab balik apa yang dituduh
yang "si Paku" pun satu
sokong je apa yang "si calit" kata....geng cemolot ape korang ni???
huhhhh...takpe..korang ada anak...what u give u'll get back...


kawan2..sori sebab arini saya tak seperti biasa....
senyap dan tiada lawak untuk korang ketawa....
GONG XI FA CAI....*tetiba