Pages

Thursday, May 30, 2013

cuti2 blackout

Jap..tengah sejukkan badan dulu...
fuuuhhh..hazab nak buat entri ni
boikot ke haper..
nak upload gambar sikit punya susah
siap cakap sorang2..
"aku bagi can sampai tiga kali..kalau kali keempat tak buleh gak..siap la"
eceh..macam heran je ugutan tu
ko pikir ko blogger fofuler nak ugut2
cettt..
takpe...sabar separuh dari iman..kenn..kennn....


korang mampu bercuti dalam keadaan blackout??
huhu...sadis...memang sadis
walau lokasi percutian itu hanya yang simple2 aje dan dekat2 aje tapi inilah kenangan TERINDAH
memang indah..indah sangat2
kita tengok gambar dulu yer
inipon saya masukkan suku aje sebab faktor "kelembs" maxis saya ni
tau tak makna "kelembs"??
kelembab la.... lembab nak mams
gambar untuk aktiviti malam tak dapat saya nak upload
korang baca dan bayangkan yang indah2 aje yer
ehehhh...


anak2 saya memang excited sebab bagi dorang, pegi la mana2 pon asal keluar dari umah
nak pulak ada laut, ada sepupu sepapat, jauh sikit dari Negeri Sembilan
kira ok .... bersyukur katanya


saya cuti2 blackout dengan adik beradik saya
dan Mama ofcoz ikut sekali
bilik chalet untuk dia sorang aje
boleh bergolek sakan atas katil
macam kami...share 4 beranak
hahaha..
semua sekali 4 bulik kami sewa
errr..perlu ke bagitau??


saya dan Su....
sama2 berlumba untuk jadi perempuan paling gemuk dalam family
hahaha....ofcoz i kecik sikit
SIKIT aje...
plan asal nak ke Umang-Umang chalet
tapi dah penuh
2 minggu sebelum tarikh cuti2 saya dah booked
tapi hampa sebab semuanya penuh
masa tengah cari2 chalet tu dah macam fedup sebab semuanya penuh
padahal bukan time cuti sekolah pon kami pi sini
ok la tempat ni cuma tak secantik kat Umang-Umang
korang KLIK sini untuk tengok Umang-Umang
mana tau korang pulak ke sini

last2 kat Sri Pengkalan Balak jugak ada kosong
bior la tak secantik umang-umang
asal plan menjadik
nasib baik adik beradik saya sporting
tak kisah kat mane pon
asal dapat rehat2 dan ofcoz yang lelaki dapat memancing
walau sampai ke malam sekor ikan pon tak lekat
En.Papa la...sekor pon tak dapat
hahaha..gelak kan dia

sape paling gemok??
korang nilai sendiri..
hihihi...
sewa kat sini cuma RM80 semalam
chalet betol2 tepi pantai dan jugak tepi jalan
masa kami check ini pon semua bilik dah penuh
nasib baik kami booked awal
kalau tak... entah la..


saya dan cinta hati
hihihi....
masa ni saya sangat malas nak melawa
tudung kaler lain baju kaler lain
ok ape asal berbaju
ken...ken...



kami sampai awal
dan sementara nak tunggu bilik kosong duduk la situ sambil bergosip anak beranak
budak2 toksah cakap sebab dorang memang dah tak sabar nak mandi laut
lantak la...hari tu memang hari kemerdekaan dorang
buat ape saja asal takde yang cedera
sampaikan hangus muka masing2


saya selaku penyelaras projek *eceh
telah memutuskan makan2 adalah secara pot luck
1 menu 1 family
bawak la ape saja
asal dapat makan
buleh share ramai2
walau tak ramai mane adik beradik saya
huhu
untuk lunch saya bawak siakap tiga rasa
kuah asing la sebab takut nanti kembang pulak siakap saya tu
gigih ok saya bangun subuh2 semata untuk merealisasikan menu saya tu
tak sempat petang lauk saya tu licin
alhamdulillah...tapi gambar takde
korang salahkan maxis sebab line "kelembs" la sampai gambar tak dapat upload


ini semua cucu2 Mama saya
semua hero.. *pitam
bila semua berkumpul kat umah Mama memang gamat la
dah macam 10 orang


 

saya dan Anas si muka jambu
baru 5 bulan dan tunggu la ujung tahun ni bila dia dapat 'kaki' mesti dia join abang2 dia tu
budak yang tak banyak ragam... sengih aje
dah la macam gegel..bibir merah bulu mata panjang
heeeee...geram tau 


untuk minum petangnya tu kami masak kat situ jek
macam2 ada ...mulut ni asyik mengunyah
diet seminggu tapi makan berminggu-minggu
nak salahkan sape??
cer jawab??
tapi memang seronok bila makan sambil menikmati keindahan laut
fuuhhhh...best gilak




anak2 saya yang gaya dah macam perenang yang merentas Selat Melaka secara berkumpulan
maklum la aritu hari kemerdekaan dorang
buat apa saja asal korang bahagia

malam tu kan kami buat barbeque
ada ayam, ada ikan, ada nasik, ada macam2 la
semuanya menggemukkan la
takde yang menguruskan
tengah sedap2 makan, sembang2 gelak2 tiba2 blackout
hoiiiii boikot ke haper
bukannya ada sesi mengira undi kot yer pon
mula2 tu ingat sekejap aje la
40 kali tanya tokey chalet tetap beliau bagi jawapan yang sama
"taktau la TNB...rasanya lambat lagi kot"

huuuu..

takkan nak menginap dalam keta
takkan nak tido bawah pokok kot
tidak..tidak..tidak sama sekali
kami bincang bagi can sampai pukul 11
kalau takde..kita ca alip but
nasib Melaka dengan Seremban tak jauh mana pon
dan memang pon sampai 11.15 pon masih dalam keadaan gelap
huuuu memang la
kemas2 terus balik Seremban
RM80 tu babai aje lah
kira halal dan memang takde rezeki kami untuk bermalam kat situ
takpe lepas ni kita repeat lagi yer adik2 ku
mungkin tempat yang lagi best dari situ
mana tau..kalau ada rezeki lebih
tapi apa2 pon saya tetap hepi sebab dapat cuti2 blackout dengan family saya
kira hadiah sempena hari Ibu untuk Mama walau tak sempurna mana hadiah kami tu
oh yer..malam tu kami pakai serba merah
kira tema malam barbeque la
dan tak sangka pulak blackout
hmmmmm


Thursday, May 23, 2013

proud to be Malaysian


Salam 1 Malaysia...

Pagi tadi kan, masa dlm perjalan nak gi keje.. kami..maksudnya saya dan En.Papa nampak sorang Bangla pakai jersi Harimau Malaya tau. Nasib baik dah lepas PRU 13. Kalau tak mesti Bangla tu kena hentam. Tak pon pemes dalam fb sebab orang syak dia pengundi hantu...hahaha..tak pasal..

Saya taknak citer pasal PRU sebab nanti tak pasal2 orang marah kat saya. benda yang lepas jangan dikenang..betol tak?? cuma saya nak share pasal betapa bangganya saya jadi rakyat Malaysia. Sedangkan warga asing pon suka duduk kat Malaysia ni. Dorang kate Malaysia ni cantik dan paling penting Malaysia ni aman..Itu kate orang luar. Tapi rakyat Malaysia sendiri?? bangga ke dorang jadi rakyat Malaysia. Aman ke Malaysia sekarang ni?? sana sini perhimpunan. Bukan je kat Malaysia tapi sampai ke oversea nun.

Sekarang ni, tak kira la ape parti yang kita sokong yang penting adalah perpaduan..tu yang penting. Nak ke tengok kita kena jajah macam masa zaman tok nenek kita dulu? Nak gi bercuti susah, nak gi keje susah, nak makan pun silap aribulan susah. Jujur cakap saya taknak. Kalau betol tak puas hati, pegi aje lah kat saluran yang betol. Buat penat je pegi perhimpunan. Kan dah susahkan banyak pihak.

Hmmm....stop la...taknak ulas lebih2. Nanti ada yang sensitif. Tapi apesal ek tetiba arini saya sangat patriotik?? hahaha....ape2 la...akhir kata..sayangi negara kita MALAYSIA...kalau mengidam sangat nak berhimpun, gi aje perhimpunan Belia kat Putrajaya ari Sabtu ni....erkkk?? Motif??


SAYA BANGGA JADI ANAK MALAYSIA...

Tuesday, May 21, 2013

ala tomey tomey


best tak tajuk atas??
bukan senang nak tengok En.Papa jadi comey tau
dan setelah masuk 7 tahun kami kawen baru ni dapat saya comey kan dia
hahaha

korang, macam tahun2 lepas la
sekolah Iman mesti ada hari sukan dan hari keluarga
rasanya tahun ni tak payah la saya update pasal ape sukan yang dia masuk
dan jugak gambar2 dia masa hari sukan tu
cuma tahun ni Iman masuk acara lari dalam guni
nama je acara lari dalam guni tapi budak2 semua jalan dalam guni
hehehe
comey dan ofcoz ibu2 yang over
kalau buleh nak masuk dalam guni tu tolong larikan untuk anak2
hihihi..over

kalau bergambar pon macam tahun lepas jugak
dengan BFF dia, dengan saya, dengan adik dia, dengan Papa dan dengan kawan2 kelas dia
so tak payah stori kat sini
ape yang saya nak stori ialah pasal saya dan En.Papa join acara yang pihak sekolah adakan



agak2 korang ape dia acara yang kami join ni??
siap bertopeng bagai


acara mekapkan suami
hahaha...memang tak pernah saya dan En.Papa buat
dari mula bercinta sampai la ni
tapi ok ape sebab dah lama saya ngidam nak mekapkan En.Papa
akhirnya termakbul jugak impian saya
siap je mekap bukak topeng terus je saya ketawakan dia
berdekah2 saya gelak
sungguh "durhaka" saya aritu
tapi rileks la..asben kita sporting
dia pon gelak jugak
dats y la i cayang dia sangat sangat sangat
hahahaha


En.Papa selepas di mekap
siyes comey....
tak sangka pulak nampak perfect mekap tu walau mata tertutup
hebak hebak (versi Kelate)... puji diri sendiri


En.Papa dan pesaing dia
nampak tak saya dok gelakkan dia
tapi pakcik sangat rileks dan sporting
dia sengih je
lebiu (love you) la ...betol2 bagi kerjasama
yang pakai baju kuning cair tu dapat no 5
dia lagi kesian sebab eyeshadow kat bawah mata
hik hik hik
yang baju itam tu no 3
dah macam tepung gomak bedak dia
yang no 4 takde dalam gambar
tu pon kesian sebab isteri dia mekapkan sebelah je
bayangkan la sebelah mata dengan eyeshadow ijau
dah macam joker
hahahaha ... hadoiii la
dan no 2 tu ofcoz cik abang baju petak2 biru tu
mekap dia ok cuma lipstick tersasar dari bibir
hahaha


walau hadiah tak mewah tapi ini betol2 kenangan terindah kami
haii..sampai arini saya dok senyum je
ramai yang tengok acara tu kata En.Papa comey
teacher Iman masa Iman 4 tahun pon cakap....

"comel macam anak dia la"

huuu bukan comel macam Ibu meh???
Iman pon asik cakap "Papa cantik..Papa cantik"
kalau si Ammar..blur tak tau ape2
hihihi


gelap sikit gambar ni
tu tak jelas mekap tu
eyeshadow kaler pepel... lipstick pink..blusher pink
hihihi..comey sampai rasa nak cium2 En.Papa
oppssss.... over

terima kasih kat En.Papa sebab sporting nak join acara ni
walau saya gelakkan dia sampai sakit perut, tapi dia tetap senyum
dia memang suami yang memahami walau kadang2 mulut agak laser
tu lantak la janji dia sayang kat saya, bertanggungjawab,penyayang
dan sabar layan karenah saya yang kadang2 berhangin puting beliung
sebab dia tau saya jadi diri saya
saya adalah saya
saya tak pernah jadi orang lain
love u d...eceh..sekian dari isterimu
tahniah sebab jadi lelaki comel untuk aritu
saya cakap kat En.Papa yang saya nak jual dia kat Taman AST
dia senyum je
orang Seremban tau la ape itu Taman AST
hehehe...gurau laki bini
jangan ada yang amik serious...

Monday, May 20, 2013

baru ku perasan


hahaha..ape kena dengan saya arini
dah pukul 2 petang baru perasan yang saya pakai tudung lain baju lain
apakah...???

Friday, May 17, 2013

lagi lagi saya

Tadaaaa..... haaaa...seperti yang saya janjikan semalam
tepuk untuk diri sendiri sebab berjaya kotakan janji
selalu janji tinggal janji
tak kira la walau follower saya tak ramai tapi saya suka sangat2 
sebab dapat kotakan janji
meh la tengok gambar2 saya 
bukan senang tau
eksklusif tau...rugi sape tak follow saya
hikhikhik...


saya dalam lingkungan 9-10 bulan kot
badan membulat dan yang pasti kaki tak cikeding sangat
sekali tengok macam Ammar pon ada
kenapa Mama tengok saya macam tu??
agaknya time tu saya over sangat senyum


Saya dan Abah
masa ni umur setahun
dengan confident nya saya kata setahun sebab saya tengok tulisan kat belakang gambar
Abah tulis kot
hebat tak Abah dengan gaya afro dan seluar bell bottom dia??
masa ni tahun 80 an
zaman Yusoff Haslam muda2 tak pun zaman Alleycat
hihihi..


saya si kaki cikeding bersama anak patung
awat muka saya itam berkilat??
takpe2 biar time kecik itam berkilat janji dah besar comey
kannnn.....



tak ingat besday yang keberapa
sebab Abah tak tulis kat belakang gambar
gegege....
over sungguh saya masa tu
mamat kat sebelah tu mesti jeles dengan saya  sebab saya dapat tiup lilin
hahaha



yang ni sekali pandang macam Iman
hehehe
saya baru 6 tahun masa ni
saya ingat sebab tak lama tu family saya berantakan
ecehhh....ayat novel
hahaha
dengan sepupu saya kat depan umah Atok di Temerloh
Atok belah Abah
umah ni pun dah takde..tinggal rangka je kot
lepas arwah Atok meninggal takde sape yang dok kat umah ni


motif pakai baju kurung gi Komtar???
time kecik2 mane nak heran ada orang ngorat ke idak
janji lawa kat mata sendiri
masa ni umur 9 tahun
cubaan untuk bergaya macam patung tu
sama tapi tak serupa


saya dengan sepupu saya...Lin
rambut depan tu dah serupa rambut Temenggung Jugah Anak Barieng
time tu redha je camne gaya pon
asal comel
masa ni kat depan umah Atok kat Perak


perasan tak semua gambar dengan sepupu mesti ada keta dan mesti depan halaman umah Atok
dasat tak time tu??
yer la kamera dulu pakai kodak
kena jimat2 pakai
sorang sekali dah la
hahaha..apa2 pon saya tetap macam dulu gak
dulu, kini dan selamanya
saya la...SABRINA

Thursday, May 16, 2013

ini saya


Comey tak saya masa zaman budak2 dulu??
hehehe
tak silap masa ni darjah 3 atau 4 kot
sebenarnya hajat hati nak tido time rehat2 ni
tapi mata lak taknak lelap
selongkar purse jumpa pulak gambar pada zaman dahulu
hihihi
saya dengan adik beradik saya
cuma tiga beradik aje
tengah tu Su, ujung dan satu2 nya adik lelaki saya yang satu emak dan satu bapak...Shahril a.k.a Yea
taktau mana dapat nama gelaran tu
sebenarnya adik beradik saya ada 8 orang
iaitu lain mak sama bapak
buat masa sekarang ni saya tak simpan gambar2 dorang
nanti la suatu hari nanti yer

bila tengok gambar kat atas ni macam kelakar pon ada
entah ape yang saya geli hati sangat masa tu
tapi jangan jeles ok sebab rambut saya lurus tanpa rebonding dan halus - guna jari pon buleh
hahaha
so anak2 saya pon ngikut rambut saya la
masa ni saya memang hitam berkilat sebab saya macam budak2 lain jugak
suka main kat luar
main dalam longkang
panjat pokok
tapi itu la yang paling best
baru la ada kenangan

cikeding sungguh kaki saya time tu
yer la waktu makan entah ke mana
asik ingat main aje
tapi walaupon asik main je tapi dalam pelajaran saya dalam kategori buleh tahan
cuma lepas Mama dengan Abah saya bercerai je pelajaran saya merosot
saya ingat lagi saya dapat no. 34 dalam kelas
pandai tak??
hahaha
kesan masalah keluarga katanya
lepas kes no 34 tu saya cuba bangkit semula
dan sejak tu saya selalu antara 15 orang yang terbaik
eceh..terbaik konon
paling teruk pon setakat no 15
SPM jangan tanya sebab saya banyak main2
kalau tak main2 kompom sekarang ni ada kat Mahkamah
jadi Lawyer... tak pon Pegawai Besar, keje sign  aje

Kalau nak tau gaun tu gaun kesayangan
saya rasa comey sentiasa bila pakai gaun tu
time betis cikeding buleh la
cer sekarang?? malu...
hehehe
nanti kalau ada masa atau mata tak buleh lelap saya share gambar saya masa kecik2 eh
korang tunggu je
eden torai ....


p/s : selamat hari guru untuk semua yang bergelar guru..terima kasih cikgu

Wednesday, May 15, 2013

pasal roti lagi





Kuala Lumpur: Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd, anak syarikat makanan yang disenarai di Singapura, QAF Ltd, semalam menjelaskan harga produknya tidak dinaikkan.

“Sudah lebih setahun Gardenia menjadi sasaran siri penipuan yang disebarkan beberapa orang. Fitnah terbaru ialah harga roti kami naik.

“Ini fitnah semata-mata. Produk Gardenia di Semenanjung tidak dinaikkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Yap Kim Shin dalam satu kenyataan. Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd beroperasi di Semenanjung Malaysia.

Minggu lalu, pihak tidak bertanggungjawab menyebarkan khabar angin mengenai kenaikan harga roti Gardenia.
Sebar sabotaj di internet

Khabar angin ini bermula di internet dan sejak itu tersebar luas dalam beberapa media perdana.

Kim Shin berkata, harga produk Gardenia di Semenanjung Malaysia stabil sejak beberapa tahun dan syarikat menyerap kenaikan kos pengeluaran.

“Syarikat yakin kenaikan harga hanya sebagai tindakan akhir jika semua aspek lain dalam meningkatkan kecekapan dan produktiviti, tidak dapat ditangani.

“Penipuan dan fitnah ini bertujuan mensabotaj Gardenia. Kami memberi jaminan kepada pengguna khabar angin ini tidak benar dan meminta pengguna mengesahkan kandungan yang dibaca di internet,” katanya.


BERNAMA



p/s : BERNAMA cakap bukan saya cakap

orang kuat PDRM


Tahniah Dato' Seri Bakri Zinin dilantik jadi Timbalan Ketua Polis Negara
I like..saya suke tengok muke Dato' Seri ni
ada ciri2 kepimpinan pastu sweet aje
wink..wink..
saya harap Dato' Seri Bakri dapat mentadbir PDRM dengan jayanya
kalau buleh mintak kontijen2 tu jangan mintak reten atau laporan yang mengarut
ape yang saya hantar tu simpan dalam fail bukan asik mintak aje
alasan taktau mane letak
tolong eh Dato' Seri...
saya harap dia baca blog saya ni
dia dengar rintihan saya ni...
hihihi

Ni pulak mantan Ketua Polis Negara
saya pon suke tengok kekarismaan beliau


Apa2 pon berkojo lah kito sebagai orang bawahan
; p



p/s : entri takde motip

Tuesday, May 14, 2013

Dia Iman


Hasil tulisan tangan Iman Hadif bin Abdul Hadi
ini betol punya tau bukan saya paksa dia suh tulis Ibu lawa
masa ari Jumaat lepas la dengan penuh surprise dia bagi hadiah hari Ibu sekali dengan nota dia
comel sangat2 nota ni
tapi apa motif pelan kat bawah nota dia tu??
sekarang ni memang dah jadi habit Iman lukis pelan
kalau kemas rumah memang jumpa kertas yang ada pelan jalan
bersepah-sepah bawah sofa, bawah meja makan, dalam bilik dan setiap ruang umah
taktau jalan ke mana
bila tanya katanya "dari umah kita ke umah uwan dan nenek"
syabas anakku
ada tokoh jadi Arkitek
aminnnn....



ni la gelang comey tu
kaler merah dan arini baru saya pakai sebab arini saya berbaju kurung merah
kira sedondon la
kat pelan tu yang bertanda pangkah adalah umah kami
yang bulat tu bulatan Taman Bandar Senawang
korang mampu?? hahaha
imaginasi Iman
kalau anak Zulie pandai lukis helikopter anak saya suka lukis pelan
pernah dia paksa saya lukis peta Malaysia
hehehe...tunggang terbalik la peta tu
dah macam bentuk kuda laut pun ada
yang pandai lukis En.Papa
ape yang Iman suruh lukis dia buleh lukiskan
kalau harap saya??? TIDAK la jawapan dia
dah tentu lukisan FAILED
Ammar belum lagi nampak bakat dia
yer la baru 3 tahun kan
cuma bakat menyepah je menyerlah
hihihi

Sunday, May 12, 2013

sempena hari ibu


Selamat hari Ibu untuk semua bergelar Ibu
untuk Mama dan MIL saya jugak
arini sempena hari Ibu saya jadi rajin
cuba buat puding roti karamel
hihihi...
jadi tapi karamel (gula hangus) saya jadi cair
mungkin saya tak guna non stick pan kot
takpe tadi dah bodek2 En.Papa mintak dia belikan
maklum la baru bina umah tangga
banyak kekurangan
buat puding ni pun 1st time
hehehe
walaupun 1st time anak2 dan En.Papa kata sedap
banyak kali tanya puji betol atau sekadar amik ati
tapi memang dorang kata sedap
terharu ok


ni hasil tulisan Iman
tahun ni Iman bagi gelang
dia buat dengan kawan2 kat sekolah
ada nota kecik tapi ntah mana saya simpan
nanti dah jumpa saya jaja kat sini eh



kalau korang nak tau saya refer resepi chef Hanieliza
dari buku beliau la saya buat puding roti ni
kalau orang dah pandai mesti kata senang
tapi orang macam saya ni memang ikut step sebijik-sebijik dari dia
patut dalam resepi tu ada letak buah pic
cuma saya tak letak sebab tak jumpa buah pic dalam tin
lain kali la...


gaul semua bahan dalam mangkuk
walau orang dok heboh harga roti dah naik saya tetap beli jugak roti ni
lagipun anak2 saya memang suka makan roti
takkan naik seposen dua saya nak tegah anak2 saya

hmmm...saya nak gi antar puding saya ni kat Mama ngan MIL saya
tanda hadiah sempena hari Ibu
: )

Friday, May 10, 2013

soalan wajib


bucuk Ibu....
selalunya tiap kali balik keje Ammar atau Iman mesti dapat soalan wajib atau bahasa moleknya
soalan lazim dari Ibu
yer la, sebagai Ibu saya nak tau ape aktiviti atau apa anak2 saya makan sepanjang saya keje
Ibu makan sedap2 tapi anak kelaparan
jatuh reputasi i tau
vouge mana seorang Ibu itu anak2 dan suami harus didahulukan
baru seimbang

untuk Ammar dia selalu dapat soalan macam ni :-

"adik makan ape tadi"
"hmm nacik,ayam/ikan/sotong/udang/toyo (telor)/mee/cup (sup)/cayur (sayur)"
 (dia makan antara yang kat atas bukan semua yer)

"tambah tak?"
"tak/tambah"

"tido tak"?
"tido"
selalunya memang dia tido cuma dengan Ibu je dia taknak tido

"gosok gigi tak"
"gocok"

"tadi main ape?? ngan saper??"
"ngan Adam. Main tejar-tejar, main tomen" (ultraman tau)

hihihi so sweet jawapan dia
tapi sekarang tak sempat tanya dia bagitau awal2
gelihati dengar
macam dah tau soalan tu aka keluar dari mulut saya
masuk je keta..

"ibu tadi tan Amat makan ayam doyeng (contoh) tedap, Amat tambah banak (banyak), Amat tido pastu Amat main came Ein, came Tiya, came Adam. Ibu butak (bukak) Boboi. kakak mandi tan..Amat gocok gigi."

panjang lebar penerangan dia
saya pon ooo..ooo..yer ke..pandainya..tengok gigi..meh cium sket
kemain bangga dia

kalau Iman pulak soalan lain
biasalah budak dah sekolah
ofcoz la pasal sekolah

"tadi baca ape?"
"Peter and Jane/Anakku"

"dapat ape?"
"good/very good/repeat/baik/bagus/ulang"

bergantung dengan bacaan dia aritu

"ada homework"
"takde bu/ada bu"

"tadi ngaji alih tak"
"alih/tak"

"makan ape kat umah Uwan?"
"makan laksa nenek/lauk ikan/telor hancur/tak makan"

nasib la anak2 dapat soalan yang sama je
sampaikan sekarang ni Ammar pulak ganti saya
dia yang tanya Iman

"Along ada omok (homework) tak? tadi bace dapat ape?"
"sibuk la Amat"


hahaha tak pasal kena marah kan
ape lah Along ni garang je
Sayang anak2 Ibu


ber part-part...jangan tiru



Salam Jumaat
kejap je Jumaat
arini saya tak kemana-mana sebab takde yang ngajak keluar
biasalah la kalau pegi balik keje berhantar berjemput
ape2 kena tunggu orang ajak
namun saya nak hegeh2 arah orang bawak saya tidak la
ku serik sebab pernah ada orang mengungkit sebab bawak saya ke hulu dan kehilir
biar duduk bertapa dalam pejabat dari hegeh2
ada yang kata saya sangat manja sebab suami jemput
tak kurang ada jugak yang kata ngengada
biarlah...itu suami saya bukan suami orang lain
bak kata En.Papa "selagi abang mampu abang bawak"


Ok..melalut
panjang lebar mukadimah
ketor jari nak naip sebab dah seminggu rasanya blog ni sunyi
arini nak stori pasal part 2 pulak
pemberian kawan kepada saya
sangat2 saya hargai
orang berbudi kita berbahasa
orang memberi kita merasa


akan tetapi..jangan tiru keadaan meja saya
bersepah kalah CEO
macam bizi je kan
dan jangan tiru cara keje saya
bersambil-sambilan tengok internet
takpe asal keje jalan
tak menyusahkan orang
kadang2 sambil keje gelak
sebab baca status kat FB
ada yang meroyan
percayalah sesungguhnya apa yang saya letak kat status tu sekadar nak sembang2
bukan nak cipta glemer atau provokasi
kadang tu siap cakap kat kawan2 rapat..

"aku letak status bla bla bla eh..tengok baper ramai meroyan"

dan si kawan pun kate...

"letak la..nanti aku like..aku komen.kita tengok panas x..."


lepas tu sama2 gelak
memang kadang2 saje nak perli orang dan saya tau itu salah
nanti kerana status badan binasa
hilang kawan
so lepas ni..start arini saya cuba..C.U..B.A yer
taknak letak status menyakat lagi
bak kata orang "baik aku main game"
lagi rileks
ini azam saya sempena bulan Rejab
doakan saya tunaikan janji tu


tadi nampak tak ada novel kat meja bersepah saya tu???
ni dia novel pemberian Indah
dia dapat baucer buku 1Malaysia
dia kan student
dan saya doakan dia berjaya dapat pointer terbaik sebab ini tahun terakhir dia
tak silap ujung tahun ni dia "grad"
terima kasih kawan
tak sia2 saya pilih novel ni sebab isi dia memang tak membosan kan
memang best sampaikan tak sabar nak abeskan
ikut tarikh yang saya catat kat buku ni 16hb April Indah belikan
dia kata pilih mana ko nak
yabedabedu..jadi tak tentu arah nak pilih
dah banyak tangan jugak pinjam novel ni
memang best dorang kata
korang try beli dan baca


p/s : jangan lupa bagi nyawa kalau saya mintak yer terutama candy crush dan pet resque..kihkihkih

nota peringatan : KAWAN tu bermaksud KAWAN pejabat atau KAWAN cemolot

Wednesday, May 1, 2013

satu Mei

 Salam semua...

Best kan arini cuti..
dapat bangun lambat sambil golek2 atas katil
nak pulak pagi tadi hujan
fuhyooo manyak siok
tapi tu la..sehari je..hmmm sehari pun sehari la janji cuti
selamat hari pekerja untuk semua yang bekerja
tak kira yang makan gaji ke, keje sendiri ke..janji ada keje
arini saya tak gi mane2 pon
duduk umah diam2
belah pagi tunggu hujan teduh sikit baru keluar cari sarapan
mandi dulu la baru keluar
takkan nak gitau mandi,gosok gigi semua kan
paham2 sudah
lepas sarapan pegi cari lauk untuk tengahari pulak
macam biasa la tempat soping saya kat kedai uda
ikan2 kat situ pon segar, murah
balik umah baru buat operasi basuh baju
terbalik cara keje saya tapi takpe asal saya bahagia
selalunya orang basuh baju dulu pastu sarapan, kemas umah dan baru masak tengahari
tapi cara keje saya memang terbalik
hehehe....
mula2 gi sarapan dulu, itu penting sebab perut didahulukan pencapaian diutamakan
sementara tunggu mesin basuh menjalankan tugas saya lepak jap baca surat khabar
pukul 11 gitu baru start bersilat kat dapur




dah tengahari baru dapat keluarkan ampaian sebab sebelah pagi tu kan hujan
penuh kat ampaian kita gunakan pintu pagar pulak
agak2 tak muat try pinjam ampaian jiran
hehehe..takdelah sampai camtu pon
selalunya saya selang2 basuh kain baju
contohnya arini basuh esok tak basuh lusa baru basuh
faham tak??..... *angkat kening


menu arini biasa2 aje
masak atas permintaan En.Papa
beliau mengidam nak makan rendang kacang panjang dengan kerang
menjadi untuk percubaan kali ni
cuma kerang sikit sebab masa beli tengok macam banyak
rupanya lepas kopek kulit dia dapat sepiring aje isi kerang tu
takpe asal sedap...muahahaha
tiga kali En.Papa tambah nasik tau
rasanya buleh la kot tahun depan try nasib masuk masterchef
hihihi.....
tom yam kaki ayam dan saya campur sikit dengan isi ayam
sebab saya tak makan kaki ayam
saya geli....
anak2 dan En.Papa suka makan kaki ayam
lepas tu saya goreng ikan kering ntahapeapentah (taktau nama)
sedara MIL saya yang dok kat Sabah bagi
bila goreng dia macam keropok
sedap jugak...


lepas makan baru la saya sapu lantai dan mop lantai
walau terbalik tapi ia bagus untuk kesihatan badan
lepas melantak 2-3 pinggan kita dapat bersenam
hehehe
jangan guna vacuum sebab tu macam mengelat
cer guna penyapu kompom lencun ketiak korang
bagus tak..bagus tak cara saya bersenam???
hihihi...
bila dah settle semua keje umah
mata pon dah berpasir aje
biarkan anak2 dengan En.Papa kat hall layan tv
diam2 saya masuk bilik
konon2 nak baring tapi terlelap pulak
hehehe...TER katanya...bukan sengaja pon


ok lah...saya nak iron baju keje pulak
esok keje...ishhh malasnya
apa2 pon itu la laporan aktiviti seharian saya dengan keluarga
lupa nak bagitau petang tadi saya keluar kejap gi umah MIL ngan umah Mama
kiranya terisi jugak aktiviti kami
selamat hari pekerja untuk semua
jadi pekerja yang terbaik,terhebat tau
bukan terbaik dikalangan kaki ponteng dan terhebat dikalangan kaki bodek orang atasan
ingat.... keberkatan duit gaji yang kita dapat tu yang penting
duit tu untuk bagi makan anak bini
jadi darah daging
untuk yang sambut besday arini ... Su adik saya dan Pija biras saya...
hepi besday panjang umor murah rezeki
nite semua mimpikan saya ek : )