Pages

Monday, January 31, 2011

komen @ status


Saya nak tanya korang la kan..apa tujuan utama korang letak status atau komen di pesbuk??

saja nak menunjuk??

saja nak sakitkan hati orang??

nak luah ketidakpuasan korang terhadap seseorang atau sesuatu??

atau

nak kongsi kegembiraan dengan kawan2??

dan mungkin jugak....

nak berseronok-seronok macam bagi teka teki,bermadah,lirik lagu atau apa saja supaya pesbuk korang kelihatan meriah??

mana2 pun sama kan...tak kisah apa jugak status atau apa juga komen terhadap kawan2 kita
kadang2 saya tersenyum sorang2 bila banyak status kawan2 dan kadang2 jugak hampir terkeluar muntah hijau bila baca status orang ; )

saya tak kata status saya di pesbuk antara yang terbaik
ada masa bila saya marah dan tak tahu nak luah kat siapa saya akan lepaskan di pesbuk
nasib la saper yang kena maki tu..dah geram kan..nafsu menguasai akal..makanya terkeluar la semua ayat2 makian tu...ada masa saya nak bagitau apa yang saya buat pada waktu itu
macam2 komen yang saya terima
saya tak kisah pun ..nak kutuk...nak LIKE... atau apa saja...saya TERIMA

tapi kan apa maksud seseorang itu jika setiap benda yang dibeli atau dapat lepas tu letak di status..sebagai contoh la :-

"hepiii...***** bagi..bla..bla..bla.."

"bestttt..baru dpt ferrari"

"i dapat gelang.."

saya tumpang gembira...rezeki kawan2 apa salahnya tumpang gembira...murah rezeki dia, kan
ada masa saya komen jugak untuk ucap tahniah
akan tetapi......saya jadi jelik..nak muntah..meluat bila komen si empunya pesbuk itu berbaur nak menunjuk-nunjuk...antara ayat tu adalah :-

"jeles la tu..."

"ko jeles eh??

"huhuhu..jeles...

apekehei orang nak jeles...yer mungkin ada yang jeles sebab dia tak seuntung si empunya badan tu so dia kata la macam ni :-

"untung ko.."

"wahhhhh..best nyer..."

tapi tak buleh ke komen molek-molek sikit
ingat..dunia ni hanya pinjaman..tak ada yang kekal
arini kita cantik..mungkin esok atau lusa kita akan buruk
arini kita kaya..esok lusa kita akan miskin
arini kita di atas..esok lusa kita akan dibawah
dan cuba la bagi komen2 yang dapat kurangkan dosa orang yang membaca
terpikir tak yang komen kita tu akan buat orang mengumpat kita??
guna akal la beb..bukan guna hati yang busuk dan hitam tu...
takkan saya nak ajar cara membalas komen kat sini kot
eceh..emo lak saya...hihihi
cuba guna ayat ni...

"alhamdulillah...ada jeki lebih..."

"terima kasih..."

"alhamdulillah..jeki anak2"

atau paling senang..LIKE kan aje atau letak tanda ni : ) tak pun : D
nak syahdu lagi tanda ni =(
menangisi nikmat yang Allah bagi


ha....ha....jangan ingat entry saya ni adalah entry menjeles yer
saya manusia biasa..ada masa mungkin status atau komen saya di pesbuk menyakitkan hati korang atau dah ala-ala nak menunjuk.....SAYA MINTA MAAF
kadang2 saya tak sedar kekhilafan saya itu
eceh..ape2 aje ayat saya arini
hehehe.....harap jangan ada yang terasa samada untuk diri sendiri atau kawan cemolot korang
mana tau ada yang cubit pipi kanan habis satu badan dia terasa...terus report kat kawan cemolot dia..padahal saya tak tuju kat sapa2 pun...tapi biasa la....orang buat salah memang cepat terasa
KAN...KATA KAU...

Tuesday, January 25, 2011

kaum wanita lebih banyak alami stres mental???

Salam semua...

saya petik dari mingguan malaysia bertarikh 23 Januari 2011
setuju dengan apa yang wartawan tu tulis..setuju 200%...
meh saya ringkaskan apa yang ada (untuk yang tak bace mingguan malaysia)

TAHUKAH ANDA...... pesakit mental yang menerima rawatan di Hospital Awam meningkat ke 15.6% sama dengan 400,000 orang...ramaikan....terkejut tak dengan angka tu??? hmmmmm fikirkan....


antara penyebab kita sebagai kaum wanita mengalami stres mental adalah :-


DWI KERJAYA....maksud nya individu tersebut mempunyai dwi kerjaya atau lebih senang citer mempunyai lebih dari satu keje..sebagai contoh..saya..hmmmm mungkin korang jugak...keje di pejabat dan keje di rumah..korang ada dua peranan...8-5 adalah masa untuk di pejabat atau kat mana sahaja korang bekerja....selebihnya di rumah....korang terpaksa membahagikan masa yang betul2 antara di rumah dan di tempat kerja....penat??? toksah cakap....stres??? lagi la...mana dengan karenah orang atasan..bawahan yang tak sedar diri...dan jugak keje2 yang perlu dateline tertentu...memang stres...tak kira apa jugak jawatan yang disandang....bebanan keje tetap ada...betol tak kawan2...???kadang2 kat rumah pun terpikir-pikir pasal keje..so stres la kita...


STATUS KESIHATAN.... daripada kajian 1000 orang wanita bekerjaya, didapati 55% dari mereka mengalami lebih daru satu bentuk masalah kesihatan...antara masalah yang dikenalpasti ialah :-

* kencing manis
* sakit lutut
* migrain
* sengal2 badan ~ saya la tu
* insomnia
* pening ~ saya jugak
* sakit pinggang ~ saya
* kemurungan
* sering selsema
* demam
* rasa kebas pada bahagian tertentu
* darah tinggi


korang ada tanda2 macam tu??? mesti ada..tak banyak sikit...baik ngaku....hehehe


KONFLIK DALAMAN......secara terperinci wanita dwi kerjaya ini menghadapi konflik dalaman disebabkan oleh pelbagai permintaan dari ahli keluarga, iaitu suami,anak,ibu bapa dan tidak ketinggalan majikan tempat kerja...saya nak tambah..kawan dan orang sekeliling...Kajian menunjukkan hampir 70% mengatakan ia berlaku kerana berkejaran untuk menghabiskan kerja pejabat dan kerja rumah.


MASA TIDUR....seramai 34% terpaksa mengorbankan waktu tidur mereka untuk memastikan kerja rumah mereka dapat dibereskan.Malah ada yang bangun seawal 5 pagi dan tidur lewat 1 pagi setiap hari.Wanita tidak terdaya untuk menjadi superwomen yang perlu menggalas hampir semua tanggungjawab dirumah di samping mengejar kerjaya.


KERJA RUMAH....lebih 80% mengaku bahawa mereka terpaksa melakukan kesemua kerja rumah secara sendirian.hanya 17% sahaja suami yang sedia membantu isteri membaut kerja2 rumah...ini membuatkan kaum wanita menjadi lesu ketika berada di tempat kerja..masalah di rumah juga kemungkinan penyebab kepada stres dan bahang stres itu dapat dirasai rakan sekerja....so, untuk mengelakkan kelesuan..minum la Cocoa Colagen Power Plus...hahaha..motif????


Tunggu sambungan yer..... macam biasa la...mood citer bersambung..korang kena paham tu...


rumusan saya adalah...saya memang mengalami apa yang tertera kat atas tu..tipu kalau kata saya tak stres...kadang2 tu...jadi blur..mana nak usik dulu..belah dapor ke..belah ruang tamu ke..bilik ke....rumah saya tu nak berkemas kilat milat kena tunggu hari minggu...hari keje Isnin sampai Jumaat adalah sangat kelam kabut
kadang2 ruang tamu kemas je..dapur pulak yang bersepah..kadang tu dapur, ruang tamu kemas...bilik Iman pulak bersepah.....bertambah stres jadinya....dan bertambah stres sejak pindah Seremban ok lah..tapi bukan badan yang penat tapi hati dan perasaan yang penat....stres saya adalah peringkat sementara sebab bila tengok anak2 otomatik saya jadi happy..nak pulak dengan gurau senda dorang tu....huuuuuuuuuuuu.....tunggu sambungan

Monday, January 24, 2011

sambut besday En.Papa di Genting

Suker dengan gambar ni
suker...suker..suker...

21hb aritu adalah besday En.Papa yang ke.... (ceh poyo nak rahsia)
plan ke Genting ni macam main2 je
entah jadi entah tidak
cuma tunggu green light dari En.Papa....
yang En.Papa pulak macam main2....kejap nak pegi kejap taknak
dah macam nak merajuk pun ada (drama lebih)


makanya....subuh2 alam hari Jumaat tu lagi saya dah bangun siapkan bekalan untuk anak2
kami yang tua bangka ni tak susah nak makan
apa2 pun buleh, tapi untuk anak2 saya lebih suka masak sendiri
macam kampung dot com pulak kan.... siap bekal semua
bukan kedekut tapi untuk anak2..bukan ke air tangan kita tu lebih elok untuk anak2
kat luar tu...mesti ada tambah "pak aji"
serius cakap...saya memang pangkah "pak aji"


segala barang subuh tu jugak saya packing
saja bawak barang lebih sebab En.Papa kata gini..."kalau larat balik .... tak larat tido sana..."
bak kata orang...sediakan payung sebelum hujan....
bila dah En.Papa kata gitu..takde la saya nak booked hotel melalui online
kang buatnya tak jadi???? saper yang sentap lebih???
sayaaaaa jugakkkkkk.....


kami tido kat Theme Park Hotel
hotel murah je korang...bertaraf 3 bintang
bilik kami tu betul2 ngadap theme park...wahhh....siok...dapat tengok orang terlalak terlolong main roller coaster....saya??? saya nak main semua mainan yang buleh buat jantung tertanggal tu??? hohohoho...sori....idak ler....acik sangat penakut
setakat main yang budak2 punyer tu tak payah suruh pun saya laju je serah diri...heheheh



gambar tak banyak saya tepek kat sini
ini pun main pilih2 je
kat fesbuk ada la..pun sebahagian je
letih la pulak nak tunggu gambar tu berupload
gambar kat atas tu antara gambar2 sebelum kami balik (sabtu)


nak dijadikan cerita...ada rezeki bergolek untuk kami
masa En.Papa beratur beli tiket untuk main indoor punyer
ada seorang hamba Allah yang company dia buat family day kat situ
anak bini tak dapat datang sebab demam katanya
so, taknak membazir dan rasa ralat dia jual tiket tu kat kami dengan harga yang murah
siap dengan pakej ALL PARK dan jugak BUFFET MAKAN TENGAHARI
yahooo sukernya..
alhamdulillah.....
ohhhh lupa nak cerita....hari Jumaat petang tu kami habiskan masa dengan main outdoor je sebab anak2 dah kepenatan dan hari Sabtu tu baru kami nak main indoor tapi tu la...rezeki nak datang...sapa sangka..kiranya tu hadiah la untuk besday En.Papa...huhuhu


makanya...main la kami sepuas-puasnya dengan gumbira...
yihhhaaaaa



note:ayat2 entry ni entah apa2




dapat jugak bergambar berempat
kalau tidak..bertiga..berdua..sorang2..tu pun amik gambar sendiri
masa kat Genting saya bagi Ammar 5 bintang sebab dia tak meragam
dan Iman sangat menguji kesabaran
semua tak kena asyik nak menangis je
tak tau la dia menangis gembira atau teruja
hanya dia saja yang tau apa yang dia nak
bila tanya..jawapan dia adalah menangis
adoiiiii....


apa2 pun percutian ni memang best ...... best sangat.....
bak kata En.Papa..."Iman..Ibu tu hati dia macam digaru2 dengan bulu ayam..."
hahahha..macam tau je...apa2 la En.Papa janji percutian ni menjadi...hmmmm saya sedang merancang sesuatu ni...pun agenda bercuti...hohoho...

Wednesday, January 19, 2011

wajah kesayangan hamba

sayu hati ni bila tengok muka anak2 yang sedang tido
muka tanpa dosa
muka jujur

satu kucupan untuk si abang....satu lagi untuk si adik....
meraka la harta saya yang paling bernilai

Iman....Ammar....Ibu sayang kamu berdua


selamat malam sayang......
selamat malam semua......



note:sayu tapi senyum sorang2 bila Iman mengigau.... : )

Iman ke sekolah

Entry tanpa gambar..harap maklum


Hari ni..saya masuk ofis lambat sebab nak hantar Iman ke sekolah
dengan harapan biar dia ada semangat dan saya nak jumpa guru kelas dia
saya bagi can dia bangun lambat dari biasa sebab biasanya dia bangun pukul 6.30 pagi


berjaya....

senang dikejutkan, tapi susah untuk mandi...fuuhhhhhhhhhh...
seperti biasa macam2 janji saya taburkan kat dia


pagi ni Iman nak bersarapan dengan nasik putih
nasib baik la saya dah siap masak awal2 lagi sebab nak bawak bekal
muak pulak nak makan kat kantin IPD tu


masa hantar dia saya ikut masuk ke kelas dia
saya sempat borak2 dengan cikgu kelas dia
cikgu tu cakap, Iman dalam kelas ok je..ada respon bila di ajar
takde pulak dia bergaduh dengan kawan2
tapi mungkin jugak, dia pergi sekolah ikut mood dia
mood elok pergi la...mood tak elok.....sori naik lori
cikgu kelas yang namadiasayatakingat tu bagitau yang hari ni ada water play - kata omputih
makanya.....bergegas pulak 3 beranak (saya,En.Papa dan Ammar) balik ke rumah
nasib baik dekat..kalau tak...dengan uniform tu la Iman terjun ke kolam


lepas hantar swimming suit dia tu, saya intai Iman dari pintu kelas
ok pulak...senyum aje...dok depan lagi
masa tu tak silap saya kelas komputer kot....siap lambai2 saya lagi
kawan2 kelas dia pun lambai2 kat saya

dan....


dari situ tau la saya Iman ni kalau dia rasa mengantuk dia takde mood ke sekolah
so, lepas ni kurangkan tido petang untuk dia sebab bila tak tido petang, dia akan tido awal pada malam tu ... akan tetapi......(sambil hentak2 kaki)
Iman kan duduk ngan uwan dia....macamana saya nak pantau
MIL saya kata....kadang2 tengah tengok tv pun dia terlelap....
abis tu camno???


dipaksa masuk bilik pukul 9 tapi kat dalam bilik dihentam main ketuk2 la, guling2 la
bila saya sergah...cepat2 pura2 tido..camno tuuuuuu...adoiyaiiii

dalam dilema


Saya dalam dilema..nak antar atau tidak surat pertukaran saya tu ke IPK dan JPA
ada kata....JPA takkan layan kalau reason tak kukuh
surat dah draf lama dah....tempat kosong dah ada kalau lambat takut ada yang isi pulak tempat tu...saya bukan mintak tukar ke Putrajaya..saya tau..kalau mintak ke sana...mesti kena sepak laju2 dengan JPA..aritu gatai benor.....


lagipun, saya mana tau semua ni berlaku kat saya
kata orang...orang yang kata..bukan saya..hehehe....mana2 pun sama cuma sanggup atau tidak nak hadapi....hmmmmmmmmmmm itu la punca saya dalam dilema.....


Ya Allah....berilah petunjuk.....


sekarang ni pergi keje macam terpaksa rela
dah tak happy macam selalu
banyak diam.....dan lately ni air mata adalah sangat murah
senang je nak keluar....sampai kena ejek..."dah mak orang..tapi nak nanges.." WTF


tak rasa apa yang saya rasa boleh la cakap .....
saya bukanlah jenis yang cepat mengamuk baling itu ini untuk lepaskan geram
saya jugak bukan jenis yang marah orang lain tapi orang lain kena tempias
SAYA ADALAH SAYA...........


BENCI DENGAN SITUASI SEKARANG..........

Tuesday, January 18, 2011

mari berfacial secara berjemaah


cantik kan kami..hahaha.....jaga2 jangan ada yang muntah ijau
nanti ada yang jadi badang
hik...hik...hik..lawak tak menjadi sebab tengah tunggu En.Papa jemput
saya masih di opis yer bos2 sekelian..pegawai2 sekelian...
tapi dok di opis bukan bermakna saya buat keje
tetapi menghapdat blog yer bos2 ku semua






kan dah janji nak buat entry kat Bangi
kami taktau mana hala tuju kami tu yang kami berfacial
kat sini..... www.seriaida.com
mula2 tu saya ingat nak massage tapi tak buleh sebab amik masa yang lama
kan kawan2 saya nak masuk keje balik
pastu masa belek2 katalog seri aida ni ternampak pulak urutan untuk pecahkan lemak di bahagian perut
waaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh..nak..nak... : (
tak dapat jugak..amik masa dekat sejam
haihhhhh nak kurus ada je halangan ; p


last2 facial aje..kami pilih facial diamond peel
wahhhh...macam gah je kan
hehehe..
Rm50 je kawan2
pegi la...murah pastu kan dia urut belakang korang
fuuuuuhhhhhhhhhhh best tau...rasa macam mak datin pulak..... *ain jeles
sampai tertido saya...ehhh As pun tido gak..hehehe
kat sini takde cungkil2 punya..dijamin muka korang tak membengkak
dorang pakai jenama sendiri...SERI AIDA
tempat dijamin puas hati..best..serba hijau.....dijamin takkan bertukar jadi HULK : )


korang tau.... pastukan dia bagi kad
bila dah 3 kali buat facial kat situ..korang dapat free facial tapi normal facial aje
sapa nak bagi...???? tapiiii... untuk 2 bulan dari sekarang la....tahun depan lain kira
bukan kat Bangi aje.... ada kat Tmn Seri Serdang jugak


makan jambu adalah nikmat.....nak pulak ada orang bayarkan ; p


tu je la...ada sesiapa nak ajak saya berjemaah di saloon atau spa??
saya sudi meneman anda
jangan risau..saya bayar sendiri la
nak bayarkan i terima aje

anak oooo anak


Iman..ooooo...Iman....apekeheinyer.....
arini tak mau sekolah
khamis lepas pun tak ke sekolah
naper..naper nak....? tell me..tell me y...??
ayo yo.....yuran bulanan tu bukan dibayar dengan daun nak oiiii....
ke Ibu terlalu memaksa...Iman betul2 buat Ibu serba salah
serba salah sebab sekolahkan Iman terlalu awal
tapi Iman kan dah 4 tahun..Iman sendiri yang nak sekolah
bila tanya kenapa??teacher marah ke?? kawan2 pukul Iman ke??
tapi Iman diam je......haipppp!!! terlebih manja, kan....
come on bebeh..Iman kan Abang....Iman kena tunjuk contoh kat adik
apa Iman nak Ibu tunaikan.....


Yang En.Papa pun satu...ikut je kehendak Iman
cuba berkeras sikit....ni tak...tengok kusyuk2 Ibu buat keje sambil berfesbuk ; p
tiba2 dapat call

"iiiiiii....bbbbb...uuuuuu...IIIII...MMMAAAANNN taknak cekolah.." (dalam esak)
"apesal..(hangin)
"taknak.."

saya tau phone itu di 'loud speaker', so saya cakap dengan En.Papa

"Iman sekolah la sayang.....(sambil tahan geram) .... bangggg.... bawak dia masuk sekolah.."

ceh..cehh..... dah macam polis pencen bagi arahan dah kekdahnya...hikhikhik


ok..ok..bagi sejam dua dulu takmo call En.Papa sebab bagi can dia pujuk Iman
walau hati ni macam digaru2 suruh call
akan tetapi selepas sejam......


"ha bang..camne??"
"hmmmm..ada kat umah mak....dia tetap taknak gi sekolah.."

hek eleh..tu je jawapan dia...nak je tiba2 bertukarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...menjadi hulllkkkkk
kan..kata ko....

kalau dah macam tu la gayanya...esok saya kena hantar Iman ke sekolah
mintak dengan CC besar masuk lambat
nak tengok Ibu dia bertukar menjadi hulk atau otomen kosmos..buat la.....


En.Papa dah jumpa dengan principal dia - Mdm Vasugi
suruh pantau Iman dan perhatikan Iman
mana tau kot2 dia dibuli atau membuli
Iman ni dia tak buat orang tapi kalau orang buat dia..siap la...tiba2 jadi hulk junior
hahahaha....
ikut sapa la tu....ishh..ishhh..ishhh..


tunggu laporan saya esok yer kawan2....

hak cipta terpelihara

Salam....

ni bagitau kat "ORANG-ORANG" yang celik IT..saya ngaku bahawasanya saya ni tak baper nak celik IT... sikit2 tu tau la...
tolong jangan buat ape2 kat blog saya ni
blog ni adalah hak cipta terpelihara saya..blog kesayangan saya..blog peribadi saya..TOLONGGGGG...... plllzzzz.....ke mau kiss sikit......hahahaha... *berani mati aku ni...
kalau dah tau pasal blog ni pun diam2 je, jangan heboh kat sesiapa.....nanti saya belanja kehepci.... *tipu


adoiyai..menyampah nyer nak pujuk2 ni...kang pujuk secara live timbul pulak skandal...wawawa...


note: ini blog kenangan untuk generasi saya akan datang...

Monday, January 17, 2011

jumpa dia...

Jumaat 14hb adalah hari cuti untuk N9...
bestt..besttt....best bukan sebab dapat bangun lambat
tapi dapat jumpa wajah kesayangan hamba ni.....




yer..dapat jumpa As....rindu wei..korang tau ke betapa rindu saya kat dia
akhir nya setelah berapa kali menkanselkan temujanji kami...menjadik jugak kali ni
macam2 halangan...Ammar demam la..Ammar demam selsema la...tapi memang wei asal jadi je nak gi jumpa As, masa tu la budak kecik tu nak demam...hehehe...kebetulan..marah Ammar kalau dia tau saya merungut...


bukan nak jumpa As je...yang lain pun nak jumpa jugak..tapi lebih kat As...puas hati dapat main sepak2 kaki..
"oit As...bengkak ke kaki ko???....."
heheheh
tapi tu la...tak puas tau...ni semua salah En.Papa..dan dan nak salahkan dia..huhuhu...
kejap nak antar..kejap taknak antar..last2 dia antar sampai stesen KTM je....
mencik sentap tau..majuk kejap..bila dia called takmo jawab...
konon tunjuk perasaan la
macamana tak hangin...nak beli tiket bapak panjang kena beratur tu
try guna mesin..sekali ada la 7-8 kali mesin tu tendang duit saya..nasib baik orang ramai..kalau tak...memang kena tendang la mesin tu.... kaki dah standby je nak menendang..hahahaha..
patut la Iman ngikut...oppppssss ; p
majuk pun kejap je sebab En.Papa bagi duit belanja....hohoho..suka...dari KTM Serdang terus amik cab..senang...kata baru dapat duit belanja..harus la macam orang kaya..naik cab...


dalam cab toksah cakap la betapa terujanya saya nak jumpa dorang...
dah macam orang yang baru balik study dari oversea dah.....
saya tak terus ke Kastam tu..saya benti kat Maybank depan Mahkamah
nak menuai sikit..mana tau..kawan2 bawak gi soping..takkan pandang je



lepas tu Abang Mz bawak saya makan kat Village View, Bangi
tempat baisa la korang..tempat kitaorang makan masa saya masih di Putrajaya
lagi best bila Abang Mz belanja...wahhhhh..sukanya saya...
dah la makanan kat situ sedap2....nak pulak makna dengan kawan2 tercinta...

*tau kah korang bahawasanya ketika entry ini ditaip saya senyum manjang dan begitu teruja



tom yam yang meriah dengan isi2 nya dan jugak super mabeles tedaaaaaaaaaaaaappppppppppp





bergambaran sebelum balik... lepas tu gi jalan2 kat bangi sementara Abang Mz dan Zirin sembahyang Jumaat * ada entry di Bangi..tungguuuuu




saya terharu sebab dorang masih simpan gambar2 ni
gambar ni kat meja Mar atau tempat lama saya...huuuuuuuuuu....
balik tu naik bas Kak Saba..rindu gila nak berulang naik bas
sampai tertido saya dalam bas..sedar2 dah sampai Seremban....alangkahhhhhhhhhhhhhh..


dek hepi sangat..sepanjang balik tu pot pet pot pet kat En.Papa bercerita tentang keterujaan saya masa jumpa kawan2....ehhhhh..bukan tadi kata merajuk ke?? hahaha..lupa pulak saya......hehehe

Saturday, January 15, 2011

muka yang cantik datang dari hati yang bersih

Ceh..ceh... tajuk panjang..buleh buat lagu untuk AJL next year
gini kesah nya....
harini saya sekeluarga telah memfollow MIL saya balik ke Pilah
depa dah balik semalam
saya, En.Papa, dan Ammar pagi ni baru balik
tak tido kat kampung.... so dalam perjalanan balik dari kampung tadi kami laki bini sembang2 la

Macam2 topik kami sembangkan
antara yang buat saya ingat sampai malam ni adalah pandangan serta komen En.Papa terhadap orang sekeliling saya
sorang2 umat saya tanya kat En.Papa...lawakah beliau..cantikkah beliau..maniskah beliau...
taknak bagitau siapa orang tu cuma tadi saya tengok gambar orang tu kat FB....hmmmm ada betul jugak apa yang En.Papa katakan..dan realitinya..sifat2 yang dia katakan itu ada pada si empunya diri..siapa yang kena...???? opppssss


ni komen En.Papa.... Dia ni cantik...memang cantik...kulit cantik..tapi tu la...kata orang cantik pun kalau hati x bersih...takleh gak...

saya menyampuk..."maksud abang..dia ni macam ada sifat dengki...cemburu..??"

"hmmm .... camtu la.."

saya terdiam dan berfikir..betul jugak....apa guna muka cantik..tapi dalam kita tak bersih..otomatik muka kita pun nampak tak cantik..

saya tak tanya pulak samada saya ni cantik ke tidak dimata dia..tak sanggup nak tanya sebab takut seluar jeans saya merekah..cukup2 la seluar yang ada tu pun tak muat..hahahahha..ofcoz la i cantik..kalau tak... takkan jadi bini dia...hahahahha...entry edisi membangga diri...


moralnya...???? pikir2 kan.....tepuk dada tanya selera.....

Monday, January 10, 2011

bila Iman berkata-kata part 2

Hari ni jangan tak tau..Iman bangun awal dari saya
seawal jam 5.15 pagi..sedap2 tidor tiba2 dengar budak menangis
ingatkan dalam mimpi rupanya realiti...hahaha

dalam keadaan pisat..

"Iman kenapa..?"
"nnnn..aaaakkkk..susu.."

ceh ingatkan mimpi ngeri ke jatuh katil ke..rupanya tekak kering
sabar je la..pung pang pung pang buat susu..baru nak letak kepala dah bunyik jam
ceh..ceh...dah rugi waktu tido...hehehe
rugi sebab lepas dapat susu Iman ajak berborak...adoiiii
apa yang diborakkan tu saya tak ingat yang pasti saya asyik cakap ni...

"bla..bla...bla.." (Iman bercakap la)
"Imannnn..tido la...." (mata pejam)
"ibu....bla..bla..bla..."
"Iman tido dulu...." (pun mata pejam)

Hari ni jugak Iman mandi dengan ayaq dingin..selalunya ayaq hangat..wahhh..semangat betol
bila tanya kenapa taknak mandi ayaq sejuk...?? selamba dia jawab

"Iman dah besar.."


ada lagi..


masa saya tengah sibuk2 masukkan ayaq hangat dalam flusk tiba2 dengar Ammar nangis
Iman dengan bangga diri datang kat saya bagitau...


"Ibu.. Iman cucuk adik.."
"apesal..??"
"Iman kan nak jadi doktor..biarla Iman cucuk adik.."


adoiiii....jawapan dia buat saya diam seribu bahasa..nak bidas balik takde idea


subuh2 lagi umah kami dah riuh dengan suara Iman menyanyi...
dipaksanya kami (saya dan En.Papa) menyanyi lagu JAHAT (STACY) dan lagu twinkle..twinkle little star...uiiissshhh.... nasib baik pagi ni cuaca elok..kalau ujan...naya...hahaha


"Ibu..nanyi lagu jahat.."
"Ibu sibuk la..."
"nyanyi la..."
"aku..sering gagal dalam bercinta...jahat budak jahat.." (hehehe..itu je yg saya lancar)


"ha..Papa puyak.."
"jahat..jahat...jahat.."
"Papa niii... tak tau puyak (pulak)
"Papa nyanyi twinkei (twinkle - dia kan pelat huruf L)"
"twinkle..twinkle.."
"bukan..macam ni..one...two...teyee (three)..twinkei..twinkei..istes star..ha camtu la teacher ajar.."
"ha ye la..one two three...bla..bla..bla.."


hehehe...sambil menaip saya tengah tergelak ni...jangan ada yang perasan sudah...nanti ingat saya dah mental sejak masuk polis ni... ; p


oh yer..arini dia takmau gosok gigi..puas saya pujuk.... buat cerita macam2 haram taknak gosok gigi...


"Iman gosok la gigi..nanti doktor datang sekolah dia cek..tengok gigi Iman buruk.."
"taknak.."
"gosok la..kata nak jadi doktor..nanti teacher kata mulut Iman busuk..gigi Iman buruk.."
"biarlah gigi Iman buruk..ni gigi Iman.."


gulllpppp..telan ayaq liuq lagi...bertuah punya anak....

Sunday, January 9, 2011

menu hari ini


Ini adalah jari comel ku...hehehe
hari ni mood masak tiba2 menjelma..wahhhh....macam la selama ni malas...
tak la...saya adalah seorang yang rajin..statement tak mau kalah dari saya
arini saya sangat berdikari sebabnya selama ni En.Papa yang pegi kedai beli barang2 dapur
kalau saya ikut pun sekadar menyibuk
En.Papa takde kat rumah..dia gi camping kat hutan Kenaboi...yer KENABOI...kat Jelebu tu..camping sambil main scrambler...entah apa yang best saya pun taktau....
meh tengok menu saya arini meh....nak bagi resepi tak dapat la..tu resepi tersendiri
main campak2 main lambung2..main humban2...



Pajeri nenas yer adik2....nenas tu masam sikit....tapi yang pasti sedap...edisi membangga diri



tiba2 teringin makan taugeh...puncanya tengok ada sorang kakak tu dok pilih taugeh..terus terjatuh cinta nak makan taugeh..meleleh ayaq liuq ni...huuuuu



pajeri nenas sesuai sekali digandingkan dengan ikan masin
ada yang suka ikan goreng tapi saya suka ikan masin
jangan taktau...ikan masin ni adalah pilihan Iman..



berenang-renang ikan kembong ni dalam kuah singgang saya
tak terpikir nak campur bendi ke haper...tapi ni lauk untuk anak2
walaupun untuk anak2 tapi omak eh pun tumpang sekaki
sesuap untuk anak...2 suap untuk omak..hahaha..camner tak gumuks



ini adalah nasik...ada sesiapa tak kenal nasik??
pinggan adalah sedondon sebab ni set pinggan hadiah masa kawen 4 tahun lepas...tak ingat la saper yang bagi...
saya makan sorang2 sebab En.Papa belum balik
boring sebab takde kawan nak makan sama2...harap2 berselera la dia makan bila balik dari Kenaboi nanti..awas kalau dia cuba buat2 tak selera...saya akan lancarkan mogok
pajeri ni pun paberet dia jugak...kalau tak makan...tau la nanti.

Saturday, January 8, 2011

bila Iman berkata-kata

Bila agaknya pelat Iman ni nak hilang
kelakar pun ada...tapi kadang2 tak faham apa yang dia katakan
mula la Iman naik angin..heiiii..ikut saper la cepat naik angin??? ; p

saya : Iman, sapa nak teacher Iman?
Iman : ntah..tapi teacher teyin (kap lam ya nga)
saya : tak baik cakap camtu..india la....nama dia Jaya
Iman : ooo..Jaya..org yinia (india)


Iman : Iman nak main tetuter (skuter)
saya : bukan tetuter..SKU
Iman : SKU
saya : TERRRR
Iman : TER
saya : haaaa.. SKUTERRRR
Iman : tetuterrrr...

petang semalam masa amik Iman saya borak2 dengan MIL
dia cerita pasal Iman ;

Atok : kalau Iman nak kencing kat sekolah, Iman kencing kat maner??
Iman : kat toyet la (toilet)
Atok : toyet tu apa?
Iman : jamban la tok...

hehehe....

ada lagi..dia jual nama adik dia bila dia nak sesuatu...

Iman : Papa.... adik nak gi pumper (fun fair)
Papa : adik ke Iman yang nak gi??
Iman : adik..sian adik..dia tak pernah gi pumper (fun fair)

ada lagi... MIL saya cerita kat saya....

bla..bla..bla.... (perbualan Iman dengan Uwan dia)

Uwan : Iman jangan buat adik..Iman tak sayang adik ke??
Iman : tak... tak sayang...letak je adik kat surat khabar lama tu

senyum sorang2 saya bila kenang balik keletah anak bertuah ni
tapiiii... arini dia buat perangai yang betol2 menguji kesabaran saya
hah..kan dah kena cubit kat lutut...rasain
selama ni dia pandai cakap bila nak ke tandas
tapi arini...sesuka hati dia je nak kencing kat mana dia rasa sesuai
kebetulan masa tu saya tengah mop rumah..sedar2...

"ibuuuuu..Iman kencing..ibu mop la..."
"kat manaaaa??" (suara dah ala2 tarzan malaya)
"tu kat biyik (bilik)"
"eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...." (korang bayangkan wajah suci ini tetiba bertukarrrrrrrrr....menjadi hulk...... walaupun hulk tapi maintain..hahaha...nak jugak)

sambil mop sambil pot pet pot pet...halus je pandang Iman
time tu jugak perintah untuk tidur berkuatkuasa.....sebarang surat menyurat adalah tidak dilayan...hehehe.....uiiiikkkkssss.. dah 3 lebih..mau siap la...arini adik saya (Su) buat besday anak dia - Miyoi...hohoho..hadiah pun belum beli....cauuuu

camping


hahahaha...mula2 gelak dulu
gelak sebab kami sekeluarga camping dalam rumah
ada tak orang bercamping dalam rumah macam kita orang??
ada kot..kalau ada meh bagi 5 sikit ngan saya...hehehe...aktiviti sengal di kala bosan



Iman yang rasa bangga dapat camping dalam rumah sendiri
nanti2 bila teacher jaya dia tanya tentang aktiviti masa hujung minggu buleh la Iman bercerita dengan penuh rasa bangga lagi kembang2 lubang hidung kat kawan2 tadika dia
mesti teacher Jaya dia pelik...dah takde tempat lagi ke family Iman ni nak camping???



budak tecit ni pun rasa pelik
keluar masuk keluar masuk .. tak tentu arah
agaknya dalam hati Ammar tertanya-tanya... "dalam rumah ada rumah (khemah)..betol ke tak dorang ni..???"
hehehe..yer Ammar tidak bermimpi, nak..ini adalah realiti...



gambar ada gegarrrrrrrrr sikit...maklum la pakai enpon
nak pakai kamera tengah cas pulak pulak tu....so capai je apa yang ada



diakhiri dengan gambar wanita berkaftan...kalau korang nak tau..inilah satu2 nya kaftan yang saya ada.... best apa bila pakai kaftan ni...sejukkkk je...erkkk..macam pelik pulak bila saya menyatakan..KAFTAN....baju kelawar sudahhhh...
nak join kami bercamping tak?? meh email kat saya tanda persetujuan korang...hehehe..layannn

Friday, January 7, 2011

hari pertama Iman di sekolah

Gambar2 masa hari pertama Iman di sekolah




Excited..tu je buleh saya katakan




sekgu2 (cikgu) tengah amik mood budak2 ni
bawak main2 dulu then baru masuk kelas



ni la Farisha..anak neighbour saya...
Farisha menangis..mungkin dah lama cuti...mood belum mari lagi






Iman dok ralit perhatikan kawan2 dia menangis
dari mula masuk kelas sampai abis...dok kat situ tak gerak2
hahaha..Iman..Iman....



Sebelum balik cikgu bagi jajan..nak amik hati
pun masih di tempat yang sama..apa la Iman...tapi yang pasti dia tak nangis




selesai sudah hari pertama
Iman... Ibu bangga dengan Iman..sayang anak Ibu...

pagi yang riuh

Saya skip dulu cerita hari pertama Iman kat sekolah dulu yer
saya nak cerita pasal sejak dua menjak ni.... subuh2 alam rumah saya adalah riuh..dah macam pasar borong dah
lantak la jiran2 dengar suara sumbang saya menyanyi
dengar suara Iman menangis sebab taknak mandi
dengar suara Ammar menangis mintak dukung
riuh..memang riuh...
riuh2 bahagia....hehehe


selalunya saya nyanyi lagu "bangun pagi gosok gigi.."
nak bagi semangat kat Iman...tapi tak pernah berjaya
agaknya tak cukup merdu kot suara Ibu dia ni


kalau menangis pulak selang seli dengan perkataan... "tak payah mandi...Iman taknak mandi.."
"huuuuuu..taknakkkkkk....tak payahhhhhh..."

kesabaran saya ketika itu
masa tu la saya jadi seorang yang betol2 penyabar
tak buleh nak marah sebab bila dimarah lagi la dia memberontak
saya terpaksa physco dia (eh betol ke ejaan PHYSCO???) tak betol korang betolkan yer

"ok..Iman taknak mandi kita basuh muka je..gosok gigi..Kalau mandi dengan air sejuk..basuh muka dengan air panas"

angguk...

hahahaha..Iman taktau yang dia kena pusing
padahal sama je...basah jugak satu badan...bersabun jugak..tapi tu la cara nak senyapkan dia
sambil mandi sambil sumbangkan suara yang sememangnya dah sumbang
lepas tu kena balut dengan towel..dukung...baringkan.... adoiiii....kesabaran...
saya kena amik hati dia..biar dia tak menangis..biar dia ada semangat nak ke sekolah

dalam pada tu rasa bersalah pun ada
kejam ke saya sebab paksa dia sekolah??
patut ke saya buat gitu kat dia???
tapi keadaan ni memang dia kena lalui jugak
nak taknak kena harungi...alhamdulillah setakat arini dia tak nanges bila ke sekolah
bila En.Papa hantar pun setakat dekat gate je...bila amik dia masih macam pagi tadi masa mula2 masuk gate..bangga saya..bangga dengan dia sebab pandai bawa diri.....bila balik dia cerita tentang aktiviti dia dengan "teacher" dan kawan2
saya tersenyum bila dengar dia bercerita walaupun pelat


bila saya kata "cikgu" ajar apa?
dia akan sekolahkan saya balik.. "bukan cikgu la Ibu..teacher...Ibu ni tak tau pulak.."
gulllppppp..telan ayaq liuq saya....


apa2 pon biarlah riuh sekurang-kurangnya saya dapat kejutkan jiran2 tetangga saya
hahaha..padan muka korang sebab tak dapat bangun lambat...baru adil
hehehe...ohhhh..esok rumah saya sunyi sebab sabtu...kan cuti..yahoooo..suka...

Tuesday, January 4, 2011

balut buku


Esok 5 Januari 2011 adalah hari orientasi untuk Iman di Tadika Vista Ceria
hohoho..saya excited nih....gigih pergi Tesco sebab nak beli plastik untuk balut buku Iman
uiksss..di Tesco diaper dan susu adalah mahal yer kawan2 dan family store jugak yang murah
beza lapan hengget tu..kalau kat family store baru RM31.99 dan kat Tesco pulak RM40.**
gila babas betul la...hohoho..lapan hengget tu buleh buat belanja saya tau...dapat jugak makan nasik goreng dngan sirap limau.... ; )
..hehehe..tiba2 citer Tesco kat sini
sambung balik citer balut buku Iman
membalut buku adalah perkara yang saya kurang suka
dan malam tadi hanya tiga buah buku saja yang berjaya saya balut..hehehe..malas pun yer jugak
last2 suruh En.Papa sambung...akan tetapi...pakcik sorang ni lagi la teruk..sebuah je dia balut lepas tu terus nak masuk tidor
ceh....nampaknya malam ni kena la saya sambung balik keje membalut ni
esok Iman dah start bersekolah
sambil membalut tu saya bagi macam2 pesanan kat Iman
waktu tu dia angguk aje..paham memanjang
esok2 taktau la...ke laut la gamaknya pesanan saya tu
"Iman...jangan curik pensel orang tau...kalau takde mintak dengan teacher. kalau curik barang orang, nanti kena potong tangan"
angguk...
"Iman jangan pukul kawan tau...tak baik..kalau kawan amik pensel, bagitau teacher.."
dialog Iman lebih kurang macam ni...
"teacher....kawan amik pencei (pensel) Iman.."
"bagus..pandai anak Ibu" (kena jek lebih)
saya pun ada bagitau dia..kat sekolah tak buleh nak susu je..malu nanti kawan ejek
bukan apa, kat umah kan asal menangis je nak susu
asal rasa ketagih je nak susu
dah ajar minum pakai cawan pun tak tetap nak menyusu dengan botol
esok dah sekolah baru dia tau....hehehe....tunggu dan lihat

cerita besday party Iman



Yer kawan2 ini la ruper nya kek besday Iman yang saya tempah di sini
http://foreverchocs.blogspot.com/ opismate saya jugak
harga adalah RM40..murah dan puas hati .... budak2 pun suka makan kek ni

ok..ok..bukan nak cerita pasal kek tapi nak cerita pasal besday party Iman
dah lama rancang akhirrrrnyyyaaaa....lihat la dunia..menjadik jugak plan ku ini..hohoho
saya buat laksa penang ....bukan..laksa kedah..pon bukan..laksa bandar senawang..yeahhhh
baru betol..laksa bandar senawang..sedap sampai ke titisan terakhir.... wahhhh..nak up jugak
lain2 menu macam roti jala saya tempah saja
sebabnya saya memang taktau menjala..... nak pulak beranak kecik
kang habis satu rumah saya jala...hahaha
kuih muih adalah disponsor oleh Maktih dan Mama

Majlis start pukul 5 dan rasa bersalah sebab janji dengan tetamu pukul 4
saya kena tunggu FIL saya selesai solat asar dulu sebab FIL saya bacakan doa
biar majlis diberkati katanya. kami gembira bila berempat....dan saya lagi bahagia bila tengok Iman gembira dengan majlis dia ni walaupun hari tu dia buat perangai yang menguji kesabaran saya...dan kalau korang nak tau..sampai ke malam dia tunggu Nisa - anak As

"Iman temash (kemas) ni..nanti Nica nak datang umah Iman.."
"Nica tak datang la .."
"aya (ala) Nica tak datang.."

Kesian.... tapi petang tu bukan main lagi dia dengan Haziq main lari2 depan rumah sampai berpeluh-peluh...


ni antara tetamu yang datang ;-)


SIL saya .... kak teh dan kak lang..Pija tak datang sebab dia kat Melaka
ingat nak celebrate sekali dengan Adam sebab Adam lahir on 10th December
tapi takpe.... lain tahun pun buleh sama2 potong kek


my luvly opismate
dorang saja yang datang. lain2 tak dapat datang sebab ada hal masing2
Iman tak kesah punnnn....
korang abaikan ampaian tu
En.Papa la..kalau tak disuruh alih memang macam tu jugak la
haiiihhhhhh...buat cacat pemandangan je
nasib baik tak ramai jemputan..kalau ramai buat malu je




Cik Puan yang dah lama saya tak jumpa
hilang rindu...makin cantik kawan saya sorang ni
kawan dia tu jugak yang menembam... selekeh...muka berminyak-minyak..goreng pun sodap
dapat jugak kami bergosipan...itu pun sebabnya segala persiapan saya dah buat awal2 lagi
taknak kelam kabut .... dan dapat saya berborak dengan Cik Puan
syabas jugak kat Cik Puan sebab hadir tanpa sesat
hebat la dia.... bagus..lain kali datang lagi yer

sori kat sapa2 yang saya tak jemput tu
jangan marah ye...ini majlis kecil-kecilan
lain tahun la kalau umur panjang...murah rezeki...

Saturday, January 1, 2011

2011..selamat datang

SELAMAT TAHUN BARU 2011
makin tua dah saya ni
so far, azam 2010 dapat saya capai
alhamdulillah..syukur....
moga tahun 2011 menjanjikan yang terbaik untuk kami sekeluarga dan jugak korang
aminnnn...