Pages

Tuesday, April 17, 2012

dosa memfitnah




"Dan janganlah kamu menurut kemahuan orang yang selalu bersumpah, lagi yang hina, yang suka mencaci, lagi yang suka menyabarkan fitnah hasutan".Diriwayatkan daripada Huzaifah Radiallahu Anha, beliau mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasalam bersabda maksudnya:"Tidak masuk syurga orang yang suka memfitnah (mengadu domba)".

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakkan dari sangkaan supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain".

Allah Subhanahu Wata'ala berfirman dalam Surah Al-Nuur ayat 19, tafsirnya:"Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebahnya tuduhan-tuduhan buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman,mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan ingatlah Allah mengetahui segala perkara sedang kamu tidak mengetahui yang demikian".

Firman Allah Subhanahu Wata'ala dalam surah Al-Baqarah Ayat 191 tafsirnya:"Dan ingatlah bahawa angkara fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan".



note : Ya Allah berikan kekuatan kepada hambamu ini T_T

Monday, April 16, 2012

mari berborak

Salam...

Entry ni takde gambar yer
saja nak borak2 kosong
kalau korang sudi bace meh la...


Petang ni saya tinggal sorang sebab kawan2 saya ada hal personal
kejap lagi ada meeting yang saya rasa takde kena mengena ngan tugas saya
wasting my time la *hentak kaki laju2
last desicion adalah....TAKMAU GI


Tadi saya apply cuti untuk Rabu ni sebab saya nak ke Ipoh
sebab apa saya ke Ipoh?? sebab saya nak lawat Abah saya yang sakit
memang Abah tak besarkan saya tapi saya pergi atas dasar tanggungjawab seorang anak
saya pun ada anak dan sekarang ni Allah balas cash je untuk kita
mana tau nasib saya macam Abah saya, apa perasaan kalau Iman dan Ammar tak datang lawat saya waktu saya memerlukan dorang...???
huuu..taknak bayangkan..sedih ...


Pagi tadi kan tiba2 ada orang babitkan saya dalam hal2 yang remeh
konon2 saya la punca si A dan si B berbalah
ish...ish...tak baik tau...saya ni bukan jenis macam tu
bukan dapat ape2 pun kalau saya lagakan orang
dapat dosa ada la
tapi nasib baik si B buat correction yang saya takde kene mengena dengan hal ni
lega.... tapi ada rasa sakit hati sikit
last2 saya pikir balik..."ahhhhh lantak la..."
suka hati la nak kata apa janji bukan dorang yang bagi saya makan minum


(tadi ada iklan sebab ada SIO hensem masuk antar IP) hihihii

ok sambung balik
arini kan saya jadi sombong sebab saya jumpa 2 orang kawan sekolah saya
bukan sekolah Teknik tapi sekolah Seri Ampangan
korang paham2 kalau datang sini nak jumpa IO atau AIO tu bukan la untuk sesi blind date
saya tak tegur sebab saya tengok muka dorang macam ada masalah lepas tu saya taknak dorang rasa malu
yer la kan, otomatik saya akan tanya...

"eh... ABCD ko buat ape kat sini..??"

hah mesti malukan
kalau dia kata...rumah kena rompak takpe buatnya dia OKT ke atau ada kes kena pukul ngan laki mesti la dia malu
dulu kat sekolah dia lah paling hebat dia lah ratu dialah yang terbest dan tiba2 budak yang tak best ni (saya la) tercongok jadi kerani encik polis
ofcoz saya tau segala dan dan menipu pun rasa bersalah
eceh macam hebat je saya ni, kan...hihihihi
tapi don't worry la saya buat dek je paling2 koman saya akan cakap gini.."tak sangka..."
hehehe


korang, saya kena stop dulu sebab tadi dapat call suruh siapkan laporan bulan Jan sampai Mac untuk tahun ni
sabar je la...IPK ni tak sudah2 nak laporan
saya rasa dorang tak simpan dalam file tu sebab asik mintak je
dia ingat saya dok nganga je dari pukul 8 sampai kul 5 kot
tu la punca2 saya stress
eh tadi tu kan yang iklan kata ada SIO hensem datang tu saya saja main2 je
takde hati pun kat dia walau dia hensem
bak kata Mek..."tak denyuk (denyut) pun"
apa yang denyut..???
hahaha..korang cari la sendiri : )


Tata..

Saturday, April 14, 2012

ibu borek anak rintik


Dua beradik ni tengah ralit tengok wonderpet
tengok la cara dorang tu...
baring sambil kaki silang macam orang kaya
*huhuhu..suatu hari nanti..aminnn..


Bila diingat balik cara dorang baring ni saling tak tumpah cara baring saya
kalau kawan2 sedorm masa kat sekolah Teknik dulu ingat macamana cara saya baring memang sah korang la kawan sejati saya...ecewahhh
hmmm... ini la dikatakan ibu borek anak rintik
sekarang saya dah tak baring macam ni lagi sebab peha saya dah 2 kali ganda dari zaman anak dara ..... heheheh

resepi hari ini

Tajuk resepi takde yer... saya cuba resepi ni sebab kawan saya, Kak Nani bawak bekal gi opis
rasa sedap sampai saya tak sabar2 nak cuba kat rumah
kalau Kak Nani letak sotong tapi saya letak udang
letak ayam pun best..hhmmm tak sabar nak makan ni



Bahan2 untuk resepi mainbelasahtaktaunama ; p

~ udang (dibuang kulit dan kepala - makan kepala udang nanti bodoh)
~ kacang panjang (dipotong serong)
~ cili merah (hiris)
~ daun limau purut (hiris)
~ garam
~ minyak masak
~ kuali (hehehe ; p)

Bahan2 kisar

~ cili api (ikut suka kalau nak pedas letak lebih sikit)
~ bawang merah (agak2 dalam 3-4 ulas)
~ bawang putih (seulas sebab nanti badan berbau)
~ halia (pun agak2)
~ kunyit hidup
~ serai 2 batang


Cara2 masak

Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Masukkan udang dan bila udang dah tukar kaler masukkan pulak kacang panjang. Jangan lupa letak garam nanti lauk tak sedap. Akhir sekali bila semua tu dah masak sebelum angkat letak daun limau purut dan cili merah....Sedia dimakan dengan nasi panas....


sekian resepi hari ini...selamat mencuba dan selamat menjamu selera...jemput makan..



note : kalau cara masak saya tak sama dengan korang, mahap la yer...lain orang lain cara...

Tuesday, April 10, 2012

nama saya bibik susanti


malam sebelum tamat kursus ada majlis Malam Seribu Bintang
setiap kumpulan kena buat persembahan
tak kira la ko nak nyanyi ke, berdikir ke, berlakon ke atau ape saja janji melibatkan kumpulan
kumpulan saya pilih untuk buat persembahan dalam bentuk pentomin
tak payah susah2 nak hafal skrip atau lirik lagu
buat gaya yang ko rasa ko buleh
kalau dapat buat orang gelak memang hebat la
tajuk drama kami ialah Haji Malang Edisi madu 3 tak jadi
hehehe
saya pulak pegang watak orang gaji Haji malang yang bernama Susanti
dressing pun ala2 Susanti dan harus gedik
niat hati nak pikat Tuan Haji la


Saya sendiri malu bila tengok video saya menggedik sambil pegang penyapu
hihihihi...*gelak sorang2
tak sangka ada bakat terendam
kalau David Teo tengok mesti menyesal sebab tak offer berlakon filem kat saya
sampaikan kawan saya dari kumpulan lain pun kata rasa nak tampar2 bila tengok saya menggedik...huhuhu...berkesan gak lakonan saya


last2 citer Tuan Haji tu meninggal sebab sakit jantung bila tengok bini pertama, kedua dan bini ketiga to be (saya) bergaduh rebutkan Tuan Haji
makanya makin malang la nasib si Tuan Haji tu
lagi malang nasib saya la sebab tak dapat jadi bini Tuan Haji
hehehe.....



kumpulan saya - kumpulan Ceria dapat no.4
ok la tu sebab tak prepare ape2 sebab semuanya last minit
siang tu kan outing...makanya apa yang terlintas dan kami sepakat
itu jugak la yang kami tonjolkan
apa yang kami nak adalah keseronokan dan kenangan
Susanti adalah kenangan manis untuk saya .... : )

barang igauan saya


Gigih menggoogle demi nak bagitau kat korang
inilah benda yang saya dok idam2 kan tapi apakan daya beg dah terlebih sudah
*nanges
lebih kurang macam ni la
tapi rasanya besar sikit kot
kalau tak...masa raya nanti mesti buleh poyo2 kan tetamu, kan
hehehe dasar perempuan....

Sunday, April 8, 2012

citer outing pulak

Tak abis lagi stori pasal kursus
nampak sangat ketandusan idea...hehehe
redha..tu je buleh cakap

Sori la minggu lepas saya demam
nak menghapdat memang ler idak


saya nak stori pasal outing pulak dan saat2 macam ni ditunggu2 oleh kami
saja2 nak ke Langkawi tanpa perancangan dan poket yang tebal adalah mustahil
bila disuruh kursus makan tido ditanggung memang tak akan ditolak punya
SMS En.Papa awal2 bagitau urusetia bagi outing
bukan mintak izin tapi mintak belanja..hehehe : )
kami diberi pelepasan dari pukul 12 sampai pukul 4.30 dan diminta ada kat PULAPOL dalam pukul 5 gitu...sangat la terkejar-kejar nak bersoping
cuba la bagi sehari suntuk untuk berjalan-jalan, kan siok
tapi tetap bersyukur sebab bukan senang nak dapat pelepasan macam tu
banyak komplen pulak.....


Pihak PULAPOL bagi sebijik bas,van dan kereta untuk outing
tapi dek sebab kawan saya, Rifa ada kenalan kat Langkawi ni makanya kami pinjam Myvi Encik Kawan tu (nama tak ingat)
setakat nak drive kat Langkawi ni bukannya susah sangat pun
kalau sesat tetap jumpa laut
so, kami redah aje ikut signboard


Korang kalau ke Langkawi dinasihatkan jangan pegi hari Jumaat
banyak kedai yang tutup dan kalau nak bersoping pun lepas solat Jumaat
itu berlaku kat kami
dengan semangat nak perabih duit tiba2 sales assistant HIG cakap :

"kak, kami tutup sat lepaih Jumaat baru bukak"
*ayat lebih kurang gitu la
huwaaa..dah la masa diberikan amat la singkat
nampak gaya kena tunggu lepas 2.30 la baru dapat soping










Sementara tunggu HIG bukak kami pi pekena laksa pulau dulu
gerai ni kat belakang HIG je
tapi laksa dia tak menyengat ditekak saya


Lepaih makan kami mulakan operasi jelajah HIG
mula2 tu beli coklat atas kiriman kawan2
untuk diri sendiri beli yang mane buleh masuk kat tekak je
kinder bueno dan ferraro
lain2 tak minat
saper2 yang kirim sudu vantage la, sudu kaler pink la mintak maaf yer sebab saya datang ke Langkawi untuk berkursus bukan berhoney moon
nak sentap ko punyer pasal
takat coklat lepaih tu ada uluq saya buleh pertimbangkan
macam Cik Puan punyer kiriman tu tak kisah sebab benda yang dia kirim tu takde la besar gedabak sampai kena beli beg baru


itu pun saya terpaksa beli beg baru jugak sebab barang2 yang saya beli tu tak muat dengan beg yang sedia ada
ada satu barang vantage yang tak dapat saya beli dan sampai hari ni dok tekenang je benda tu
korang bayangkan la dekat setengah jam saya dok menung kat depan barang tu
sampaikan dua tiga kali saya tanya sale assistant HIG tu besar ke idak kotak dia
agaknya muak jugak la budak tu nak describekan macamana saiz kotak tu
kejap tanya kawan saya tak puas hati called En.Papa
dan tak pasal2 kena perli dengan En.Papa

"nak bawak balik satu Langkawi pun muat lagi beg tu..."
cis tak menyokong langsung

dan akhirnya barang itu tidak menjadi milik saya
doa dan harapan saya semoga barang itu akan jadi milik saya suatu hari nanti
wahhh..semangat tu..hihihi









sebelum balik kami singgah beli minyak gamat
dan sampai kat PULAPOL ngam2 pukul 5
hehehe...punctual tak kami.....???



note : HIG - HAJI ISMAIL GROUP

Sunday, April 1, 2012

cubaan melukis potret sendiri


Ada rupe saya tak..?? *angkat2 kening
takde..???
hihihii


Masa kat Langkawi, kami diminta lukis potret sendiri
wajah terkini dan ikut kreativiti masing2
hehehe...rasa bangga pun ada sebab tak pernah2 saya lukis wajah saya sendiri
saya pulak bukanlah dari kalangan yang kreatif
tapi ok la, kannnnnnnnn


kami diminta hanya letak nama glemer dan umur sahaja
jangan taktau..semua hasil lukisan di tampal didewan kononnya ala2 kat galeri la..gituk
ada jugak lukisan yang jadi bahan ketawa ..huhu..tak bahek ok..dosa tau gelak2 kan orang
tapi tak buleh la..mesti nak gelak jugak
hahahahah..opppssss