Pages

Friday, April 29, 2011

untungnya dia


Heboh kat sana sini tentang perkahwinan si Kate dan Putera William. Minggu ni aje kat tv ada saja laporan pasal persiapan perkahwinan dorang ni. Naper ek masa saya kahwin takde laporan macam ni..?? hehehe..sedar diri ler Sabrina oiiiiiiii.....


macam2 tukang tilik nasib yang bagi ramalan tentang perkahwinan dorang ni. Huhuhu..buleh caya ke?? Apa yang penting diri sendiri yer tak..Untung la si Kate ni dapat kawen dengan anak raja...tak payah naik buaian sambil nyanyi kata nak kawen ngan anak raja. Semoga dia kekal bahagia yer....Mesti dorang dapat anak comel sebab mak pak pun bukan calang2 ; )

obes dan nasi lemak




Korang terliur tak bila tengok nasi lemak ni. Hehehe..yang berpuasa mintak maaf yer. Cer tengok...cer tengok ... .. ada ayam...ikan bilis goreng...sambal yang merah menyala (hahaha..kasi bako)..sedap kan..tapi kan dah jadi tak sedap bila sana sini kat surat khabar atau mana2 forum bincang pasal nasi lemak punca kanak2 obes...saya ni pencinta nasi lemak jugak tapi idak ler sampai obes. berisi tu ada la..hahaha.....


Sebenarnya korang, obes ke idak ia bergantung pada gaya hidup dan jugak gen. Jarang saya tengok anak membulat bagai johan tapi omak abah eh kurus melidi. Kalau ada pun tengok atok nenek atau mak pak sedara dorang. Lagipun, budak2 sekarang bukan macam budak2 zaman saya dulu. Dorang mana nak main permainan outdoor. Kalau ada pun setakat gi main kat playground tu je. Heleh...mana nak mencabar fizikal dik...cer main permainan macam kiteorang dulu..kompom takde yang obes melampau.Lepas makan nasi lemak gi main kat luar nun mesti tak sempat nak jadi lemak dalam badan korang. Ini tak, pas makan duk merap dalam bilik main games, layan facebook..hah memang la...lemak2 tu dok terapung dalam perut.



Hey korang...kalau sesiapa sebaya saya la, korang pernah main baling selipar tak??? best kan permainan tu. Sekarang dah susah nak jumpa sebab masing2 lebih suka lepak dalam umah layan AF habis AF layan Tom Tom Bak pulak bosan Tom Tom Bak layan Idola Kecil pulak. Pendek kata, masa habis depan tv je. Bagi la peluh tu keluar sikit. Kot geli main baling selipar korang main la galah panjang ke, bola cop ke. Isk...bila citer pasal permainan ni semua teringat masa zaman budak2 dulu. Rasa macam nak pinjam mesin masa Nabil je..hehehe..suh dia antar saya ke zaman tahun 80an dan 90an.










Nak buat entry pasal permainan masa dulu2 kena tunggu saya jadi rajin yer.Sekarang ni belum ada kerajinan lagi. Idea saya pun on of on off je. Akhir kata, nasi lemak adalah besttttttttt..kesian kat makcik jual nasi lemak tu. Takde makna dengan sebungkus nasi lemak korang buleh jadi gemuk gedempol. Hmm..bila citer pasal nasi lemak teringat saya kat mak kepada kawan saya yang jugak masih menjual nasi lemak sehingga ke hari ini. Tak gemuk pun anak2 beliau....

Monday, April 25, 2011

kalau saya....

Kalau saya orang JPA....


..... akan saya luluskan pertukaran sesiapa saja nak tukar dengan secepat mungkin .....




Kalau saya bos besar

..... saya akan sentiasa tanya apa masalah anak buah (staf) dan belanja dorang makan bukan dorang belanja saya makan...


Kalau saya Pegawai

..... saya akan prihatin dengan staf bawahan dan rujuk masalah tu ke bos besar bukan staf prihatin pada saya. Tidak akan pekakkan telinga dan butakan mata dengan masalah dorang..(insyaAllah) dan cuba bersikap adil..


Dan


Kalau la semua tu terjadi, takkan ada yang makan hati. Kalau semua buat kerja, takkan ada umpat keji. Kalau semua adil takkan ada yang ditindas. Kalau semua baik dan perfect, saper pulak nak masuk neraka...fikir-fikirkan.... ; p

Tuesday, April 19, 2011

cerita hari Ahad


Ahad lepas tak kemana-mana kecuali lepak seharian kat umah Mama
Kebetulan adik saya kat Damansara tu balik. Dah lama tak lepak2 ngan adik badik saya. En.papa gi mancing dia cuma dapat join untuk makan malam je. Bila dah dok kat umah Mama, manjang makan je. hohoho..Kira lengkap la..pas lunch ada pulak makanan sampingan lepas tu minum petang lepas tu makan malam.Camne tak menembam...


Malam tu tak terus balik sebab nak bawak anak2 gi Kompleks Sukan Paroi. kat situ semua kemudahan dah ada. errrr....korang..saya tengah blur ni..layan gambar anak2 saya buat stunt yer..idea lesap



berbuka puasa

Soalan pertama...korang dah ganti poser??? hah baik ganti (berlagak)...minggu ni dan minggu depan adalah minggu untuk saya mengganti poser. Sekarang dah 3 hari berganti dan makanya lagi 5 hari mau kasi habis. Tu la time orang poser eksen konon tak buleh poser sekarang..hambekkk..jenuh ; p



tet...tadaaaaaaaaaaaaaa.... siakap kukus versi main campak2. licin tinggal kuah dan tulang aje.



telor bungkus yang hangit sikit. Ammar la..masa tu orang kelam kabut masa tu jugak la dia nak dukung. yang En.Papa pulak masa tu jugak nak bawak Iman naik scrambler pusing TBS.Balik tu belum masuk pintu dah kena kena bebel..padan muka...berpeluh i tau...

bukak poser hanya minum ayor oreng tu je. settle semua yang penting terutama sekali perut anak2. nanti senang sebab nak candle light dinner ngan En.Papa. Ada geng makan baru best. Buleh rebut2 ikan..pastu kejap2..

"nak air"

kejap kang

"nak ikan.."

kejap kang

"nak nasik"

kejap kang

(tanpa kata2 terus letak depan muka)

hahaha..... tu tanda dia menikmati masakan bini dia (ayat penyedap hati)
hari ni saya poser lagi. Menu petang kang tak tau lagi. Kena google dan agak2 meleleh air liur baru decided nak menu tu..hahah buleh gitu????


note : ayat orang poser

Saturday, April 16, 2011

tak masak


Agak2 malas masak called je encik Domino's ni
terus antar depan gate..kan senang
arini tak masak sebab tengahari tadi gi kenduri umah Mira lepas tu ingat malam ni nak masak siakap steam tapi En.papa ada urusan bisnes..wahhhh..hebat sangat ke laki ko nak ada urusan bisnes..hahaha..tak la ada hal ngan kawan dia. Makanya kena pau la pakcik tu....nak masak semata saya sorang nak makan idak ler..cuma masak untuk budak2 je.last2 pizza tu tak abis makanya saya called Su suh datang abiskan..alhamdulillah..abis jugak..tinggal kotak je tu.



tu je la entry untuk arini. tak tau nak cerita aper.tapi yang pasti Erul tak keluar malam ni...hahaha..tetiba je citer AF kat sini.Saya suka Erul sebab saya tiba2 je suka kat lelaki yang ala2 roper macam orang Korea atau Jepun. Pengaruh novel KU PERSEMBAH HATI ke aper tajuk dia...bergenang wok air mata ni bila baca novel ni.last2 malu sendiri. Kisah mamat yang ala2 Korea dan fasih berbahasa Korea....aduhhhhh...nak tau beli sendiri

Friday, April 15, 2011

kisah semalam


Bergedik-gedikkan sebelum cek BMI..gila babas la..berat naik 3 kg wei..sape nak jawab..saper??? (nanges)
Semalam ada hari derma darah..bukan dara ok..dan saya tak derma walau setitis pun. Bukan kedekut darah tapi..tapi..tapi takut..buleh jawab gitu tak...???
Walau tak derma pun buleh lagi cek gula dalam darah dan BMI kita. Makanya berhegeh-hegehan la saya turun ke dewan sebab nak cek gula dalam darah ni.Mana la tau kan.Makan tak hengat tu kena cek tu. Sekali Encik M.A tu kata tak buleh sebab saya tengah mengunyah 'singgam'. Kena tunggu lepas 2 jam.hoho...tak koser nak turun balik dan sampai arini tak dapat la saya cek kandungan gula dalam darah saya ni. Yang sempat saya cek hanyalah BMI. Timbang tu rosak la saya rasa. Takkan la baru makan mee hailam pagi tu terus mendadak 3 kg??

Eh halo..bukan ke malam tu makam telor goreng cili api?? tambah nasik berpinggan-pinggan??? eheh...lupa daratan la...yer jugak la..lately ni, makan memang tak hengat. Belasah je apa yang ada depan mata.errr maksud saya..yang halal dan yang buleh dimakan la.takkan kucing lalu nak makan kot....simpangggg...kata usop wilcha




pagi tu gi bekpes kat Pit Shop kat kg.kayu ara,mambau. Sedap wei..selain ada mee hailam, ada jugak nasik lemak, mee goreng, kuey tiow goreng paling mabeles, mee kari, mee/bihun sup dan kuih muih. Malas nak sebut satu2 menu dia.Kang promot lebih2 tokey kedai bukan nak bagi komisen pun. Korang gi sendiri la. Ala..ikut Mambau masuk simpang jalan keretapi tu. Senang citer jalan nak ke umah Nabil. Dari Seremban 2 lagi dekat. Pas Petronas tu terus je pastu jumpa simpang amik kiri. Ke kanan korang gi Sendayan.Pagi je tau sebab bila saya lalu time petang idak ler bukak kedai ni.




Minah ni sangat berani derma darah. Mulia hati kau Bery.Nak harap saya....nanti la...tunggu keberanian tu datang yer. Tengok darah sepeket tu pun nak muntah camno nak derma?? Tell me..tell me....wah..

kerana lauk itu


Nak cerita pasal lauk pauk a.k.a makanan lagi. Alang2 dah naik kg, teruskan makan..hahaha..ayat pujuk diri
Malam tadi kan, ini la lauk kami - ikan jaket bakar, sambal kicap dan kangkung goreng
shedapppppppppp...dan kerana lauk itu la..saya dapat ni.......


Saya : nak tambah lagi??
En.Papa : tak..dah padat perut ni
Saya : jangan nyesal
En.Papa : yer taknak.Sedap la..tima kasih.Meh sayang sikit


cup..cup..mmmuuuuuuahhhhhh (sound efek ciuman) haipppp!!! budak bawah umur tak leh baca..hakhakhak..poyo

yer...saya dapat ciuman tanda penghargaan dari En.Papa..berbunga-bunga hati ni sampai la sekarang ni... : )



note : bior la badan menembam asal ada orang sayang...

Wednesday, April 13, 2011

lauk yang simple untuk yg tersayang

Wihuuu...eceh wihuuu..hehehe..perut tengah sendat ni beb..tu yang ber wihuuu... wihuu tu.
Malam ni menu adalah simple sebab jenuh perah otak nak masak ape..nak masak ape..tanya En.Papa ofcoz dia jungkit bahu je. Last2 Mak in law bagi cadangan menu ni.....(oit tengok bawah la)



Tadaaaa....... telur mata kerbau goreng cili api je. Shedap wei..nak pulak ada ni.... (tengok bawah lagi)



Ikan masin..wahhhhh nak pulak ada nasik panas. 4 kali pakcik tu tambah. Sebagai bini saya sangat bangga...hnnnnssssssssssss (sound efek idung kembang) Saya tak tau ni ikan masin ape sebab adik ipar (Kaktih) yang bagi. Dapat sebelah je makanya idak ler kenal ikan jenis ape. lantak la badan nak menembam. Dah lauk menepati citarasa..belasah je la...Ubuh pulak kicap kipas udang...perggghhhhh .... sori kepada sesiapa yang berpuasa. Saper suruh baca pada waktu siang. kan dah terliur..hohoho..puasa belum ganti la...eheh


hmmm Ammar dah bagi hint nak tido..maka nya..cauuuuu dulu

Tuesday, April 12, 2011

haziq..haziq..haziq

Suatu ketika di dalam kereta (motif ayat???)

"ibu, Iman ada 3 Ajiq"
"saper??"
"(sambil tunjuk jari) satu Ajiq adik Nica, dua Ajiq kawan Iman yang sama2 mandi kat Melaka, tiga Ajiq kat sekolah. Banyak, kan."


saya hanya senyum dan bangga sebab dia ingat nama kawan2 dia. Paling tak buleh blah tu.."kawan Iman yang sama2 mandi kat Melaka." hehehe....mesti itu adalah memori terindah dia. Sampai hari ni dia ingat yang Haziq anak Cik Puan tu kawan dia masa kami gi bercuti kat Melaka. Entah bila dapat gi macam tu lagi. Hmmmm kena tengok jadual En.Papa dan En.Abah Cik Puan sebab tak buleh nak main belasah je. Kesian budak2 tu sebab rindu antara satu sama lain.Dok bising kat telinga saya ni ajak gi mandi kat Melaka lagi. Lagi kesian kat mak budak sebab dah lama tak bergosipan.hahahaha.......



Ni Ajiq anak Cik Puan



Ni pulak Ajiq anak As..Ajiq yang ni akal panjang..cerdik...geram tengok dia



lubang hidung saper paling besar diameter dia??? hehehe

hasil kerja tangan Iman


Korang..ni la hasil kerja tangan Iman kat sekolah. En.Papa tampal kat papan apekebendantah.nak bagi semangat bior dia rajin gi sekolah, semangat nak buat segala tugasan yang teacher dia bagi.

Comel je...saya paling suka tengok semut hitam tu (paling atas).tu guna cop jari dia je. Harap2 dapat simpan sampai dia besar.. ; )

Monday, April 11, 2011

kenduri mak buyung dan aqiqah

Sabtu bersamaan 9hb aritu family in law ada buat kenduri doa selamat untuk Mak Yong sorang tu....Kak Lang...dah 7 bulan pun..kejap je kan..Insyaallah awal Julai kot dia punyer due..huhuhu..xcited nih..xcited..macam la saya yang ngandung...eheh
En.Papa sajes nak tumpang 2 kaki (kaki Ammar) untuk buat aqiqah si kecik tu.Iman dah lepas so sekarang turn Ammar pulak. Baru aqiqah sekor kambing je, lagi sekor nanti la bila ada jeki lebih. Mana tau terus buat kat rumah sendiri ke.Amin..amin...



Sarat dah Mak Yong ni.Cer korang teka agak2 la baby boy ke gul?? cer teka..cer teka...nanti saya bagi hadiah.hehehe...ada lllllllllllaaaaaaaaaaaaaaaaa...(muka berlagak)



Orang dapur tengah bertungkus lumus siapkan lauk untuk malam tu. Saya pun buat keje la.Ingat saya menantu hantu ke...??? ada la kejap2 curik tulang.eheh...tak la perfect manjang. Penat wok mana nak jaga anak, wat keje lagi,makan lagi,errrr..makan pun keje jugak kan..??dah macam luahan perasaan pulak.Takla..i buat keje dengan ikhlas tauuuuuuuu...


cer zoom sikit...hah kari kambing ala2 mamak.Saya memang tak makan daging kambing.Makanya....sebelah mata pun saya tak pandang kari tu walaupun kelihatan menarik tertarik kambing memang da bom...




Asam pedas ikan tenggiri..my paberet...(buat tangan macam usop wilcha). Asam pedas ni korang, lagi dipanaskan lagi sedap tau.Nak pulak ada cekodok ikan bilis atau lempeng kosong.Wahh..terbayang nih..terbayang..slllrrrppppppp...adoi la..saya memang kalah dengan asam pedas.Kadang2 tu dah makan kat umah atau kat opis bila balik umah mama atau MIL mesti laju je amik pinggan. Hilang rasa malu tu. So...bila saya ke rumah korang, jamu la asam pedas yer.hehehe.Tapi dengan syarat..tak mau ikan pari sebab saya tak makan ikan pari.Banyak songeh pompuan sorang nih.



Ni kalau kawan2 kat opis lama tengok ni mesti terliur. Meleleh la air liur As.Dulu kalau ada buat pot luck mesti lauk ni la saya masak - gulai daging salai. Kali ni campur dengan mangga.Memang sedap. Arrrggghhhhhhhhh rindu nya dengan kawan2 kat sana.Dah dekat setahun saya tukar tapi masih meroyan dok teringat kawan2 kat sana : (


Gambar sayur campur non hado yer adik2.En.Papa lupo nak snap. Hmmm..sebelum kenduri tu berlangsung, petang tu ada buat majlis potong kek besday Una. Dia kongsi bulan yang sama dengan FIL saya - April.




Perisa blueberry...my paberet (lagi buat tangan usop wilcha).hehehe....Saya la yang pilih kek ni dan duit nya adalah duit Kak Teh ; p. Beli kat King's. Tak sampai sekilo pun kek ni. Cukup la untuk meraikan besday gul dengan besday boy.



Susah sangat nak kumpul kesemua budak2 tecit ni. Korang tengok la sendiri gelagat dorang tu. Perasan tak budak baju merah tu. Tu adik Una - Iya.Saya geram betol tengok dia tu.Comel sangat (pinjam ayat Haziq) Paling comel kan masa dia kata gini....

"No..no..no.." (sambil tunjuk jari telunjuk)

heeeeeee..rasa nak cepuk2 je tau.ehehe..




Masa ni semua hadirin..(ceh ayat)..tengah baca Yassin. Saya lepak kat luar sebab Ammar tak buleh di kontrol waktu tu.Dia nak merayau satu rumah dan ofcoz ganggu orang tengah baca Yassin. Dah jadi keje pulak saya nak enterprem kat tengah2 hadirin tu...Takde pasang khemah pun sebab ruang garaj dengan tepi rumah tu dah cukup untuk para hadirin menjamu selera.ooooooo...ayat apakah yang sedang saya gunakan sekarang ni? sangat skema...Mama datang dengan Su sebab laki beliau keje shif malam. Adik saya yang lelaki tu pulak esoknya baru balik sebab bini beliau pun keje. Ohhh luper lak, ujung tahun ni Insyaallah saya dapat anak buah lagi.Pengantin tu dah bunting pun.Rasanya baru nak masuk 4 bulan kot.



Ini uwan kepada suami saya...sepak diri sendiri sebab guna ayat ntah ape2. Uwan tu nenek atau opah atau granny.Orang Negeri Sembilan gelarkan nenek dorang dengan gelaran Uwan. Belah saya pulak panggil nenek.Walaupun nenek saya orang Perak, tak pulak disuruh panggil Opah.Bior le..apa2 pun buleh janji hormat dan rasa kasih tu ada.Bila tengok Uwan teringat saya dengan warga emas kat Rumah Seri Kenangan tu. Kesian dorang...(sebak nih). Sori la sampai arini tak dapat nak publish entry pasal lawatan saya tu. Idea takde la lagipun saya takut waris2 dorang saman saya. Acik mana ada duit nak turun naik court. Benda ni kan sensitip.


Senyum je Uwan ni...yer la kan, dia bahagia sebab anak cucu ada kat keliling dia.Sama jugak dengan nenek saya.kalau semua orang balik kampung macam nak runtuh dah rumah tu. Time umur2 gini la dorang nak perhatian.Kalau korang dengar cerita warga2 emas kat situ kan, mesti korang kesian. Tapi saper kita nak nilai dorang sebab kita dengar dari sebelah pihak je. Kita hanya buleh dengar dan simpati je tapi kita kena ingat seburuk-buruk pun..mereka adalah Ibu atau Ayah kita...itu pesanan bos besar rumah seri kenangan.


Errr....dah melalut ni. Tajuk panjang nak citer pasal kenduri tiba2 terselit pasal rumah seri kenangan..biasa la korang..i kan suka melalut...Layan.....

makan kat luar

Semalam....tak tau nak ke mana..tak tau nak buat ape
En. Papa sajes gi PD...hahaha..dia ajak makan luar tu wok
makan luar tu maksud dia, bawak makanan dari rumah pastu makan anak beranak dalam kereta..kenapa??korang tak caya eh kiteorang makan dalam kereta tapi kat luar umah..hehehe
bukan waktu siang tau, tapi lepas maghrib kami ke PD..amacam..??? best tak idea kami..?? (angkat kening)....cuba korang buat..mesti best...Ini adalah kali kedua kami makan dalam kereta kat tepi pantai...hahaha...



gambar hero saya dulu...dia la paling xcited...dan dia la paling banyak kena kata2 peringatan dari Ibu dia. Korang bayangkan la..dia sengaja guling2 atas pasir.Dah macam kuch kuch ho ta hei la pulak. Buat2 la terguling la, terjatuh la, tak sengaja la...ada je...



Anak dengan bapak...



hehehe..bukan bermaksud nak mempoyo cuma nak bagitau yang Exora juga buleh dijadikan tempat berkelah.hehehe





Selera sungguh kami anak beranak makan malam tu. Dah makan nasik, makan sate pulak. Alah korang, sate Hj. Samuri je. Kat PD pun ada cawangan dia. Air satu tong besar tu untuk kegunaan basuh membasuh. Sesiapa yang lalu kat situ mesti pandang kami sekeluarga. Mungkin heran kot. Nak kata pantai Batu 4 tu kecik tak jugak tapi dalam kereta jugak kami pilih untuk berkelah.hehehe....kami kat situ pun bukannya lama mana pun. Sekadar nak menikmati makan malam dalam kereta dan ditemani angin laut selat melaka tu. Memang best. Lepas ni kalau agak2 boring ke PD la destinasi kami. Kalau ke soping mall mesti duit habis, so kalau buat aktiviti macam ni, duit pun tak banyak keluar. lagipun dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan...Akhir kata...SAYANGI LA KELUARGA ANDA... : )

Friday, April 8, 2011

kisah matahari


Di suatu pagi yang hening..burung pun berkicauan..eceh...macam Usop Wilcha pulak...Di dalam sebuah kereta...di mana seorang Ibu muda ...muda ke??? memangku seorang anak kecil yang kusyuk menghisap puting. Manakala si anak yang sulung merengek-rengek nak air isotonik Reviv. oh yer si bapak nyer pulak sedang membukak gate. kata ibu adalah datin wannabe makanya harus la duduk saja dalam kereta dan tunggu kereta bergerak menuju ke destinasi.hehehe


Anak : Ibu, nak air ni.
Ibu : tak buleh..pagi2 mana buleh minum air gas.nanti sakit perut.
Anak : bila buleh minum???
Ibu : tunggu la siang sikit..matahari dah ada. nanti kalau sakit perut kat sekolah teacher antar gi spital nak?
Anak : taknak.....pegang je eh


Makanya...tak jadi la si anak minum ayor yang dalam iklan kata buleh tambah tenaga tu. Berjaya jugak si ibu pujuk si anak.hehehe..yesssssssssssssssssss....hahaha...dari satu topik ke satu topik dari satu trafik light ke satu trafik light dan sampai la ke umah pengasuh si anak kedua tu. servis bertukar tangan dan anak diserahkan ke pengasuh sehingga ke pukul 5 nanti. beberapa meter dari simpang nak ke opis si ibu, si anak sulung bersuara.....


Anak : ibu, tu..(jari comel menunding ke arah langit yang berwarna keorenan)
Ibu : kenapa??
Anak : .... (nama dirahsiakan) nak minum air ni, tu matahari dah ada
Ibu : (diam seribu bahasa sambil pandang si bapak)


huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....aku terkena....Iman...ko layak masuk raja lawak nak. sampai hati Iman kenakan Ibu.....ke Ibu salah cakap???



note : saya dan En.papa hanya tersenyum dan pandang luar

idea melayang

HARAP MAKLUM .. entry tentang rumah sri kenangan belum dapat di publish sebab idea melayang..taip..delete..taip..delete..taip..delete...gelak...gelak...cebik...cebik...hikhikhik..camne nak ada idea...mata ke tv tengok maharaja lawak punya pasal...I'm sori....

Wednesday, April 6, 2011

wajah2 ceria

Anak2..korang la penghibur hati Ibu...bila tengok muka anak2 mesti rasa bahagia dan hepi je
tapi.......................... bila tengok muka2 orang2 kat sini rasa macam..s**l


kat Tesco

dengan Abang Iman


nampak gigi usop sontorian



ada lesung pipit



belum ada gigi


terserlah gigi usop dia


budak eskimo


sayang anak Ibu..mmmuuuaaahhh

drama king





antara koleksi gambar Ammar menangis...heeeee....rasa nak gigit je..
jap lagi saya letak gambar dia ketawa dan senyum