Pages

Thursday, August 26, 2010

berbuka bersama kawan2 IPD


Eceh...(sambil kembangkan lubang hidung)
semalam saya dan kawan2 saya berbuka puasa kat Raudhah
berbbuka secara buffet
walaupun IPK ngoks tu tak key in gaji, saya tetap join kawan2
dorang ni la kawan baru saya kat IPD
sekepala jugak..buleh huhahuha...
nak tau tak dorang panggil saya presiden
hehehhe..taktau kenapa...
mungkin dalam kepala otak saya ni ada jer agenda nak berjimba
yang best tu asal saya usul apa2 agenda, mesti dorang setuju
best la dorang...kawan2 saya ni semua nya setaraf ngan saya
-KERANI-


hurmmm...ngan polis pun saya kawan jugak
tapi saya lagi selesa dengan kawan2 seangkatan dengan saya
ok meh layan gambar2 semalam
nak tengok lagi tengok kat FB yer





Semalam kan, Iman dan Ammar sangat berdisiplin
suka betol saya sebab semua berjalan lancar
macam tu la anak Ibu...mmmuaaahh..mmmuahhhh


ni intro jer
banyak lagi saya makan
rugi o.. RM25 per person tu
tapi walau lahap mana pun, tak semua saya amik
tangki gred B.... ; p

ni la kawan2 saya
ada yang tak join sebab ada hal masing2
Timbalan saya yang pakai tudung pink - Berrie nama dia
saya kenal dia sebelum saya join PDRM
kami berkenalan masa amik exam PTK tahun lepas
kesimpulan nyer la kan, makanan kat Raudhah ni sedap la cuma space dia sempit
jangan taktau..berlaga bontot saya dengan sorang pakcik tu
ishhh...malu i....
mungkin 3hb ni ada lagi kot
tapi kat tempat lain pulak
tadi saya dah cadang2 dan cadangan saya tu depa setuju
bestttt...
tapi lagi best kalau ada kawan2 dari Kastam
sekian, Presiden Kerani PDRM .... hehehe

Tuesday, August 24, 2010

today is my besday...



Arini....genap umur saya 30 tahun
huhuhu..dah menginjak ke angka 30 dah pun saya ni
saya bersyukur sebab sampai arini Allah masih beri peluang saya untuk bernafas dan hidup bahagia disamping suami,anak2,keluarga dan kawan2
saya bersyukur sangat2 sebab apa yang saya hajat dan impikan atau dengan kata lain
target untuk umur 30 tahun dah tercapai
dalam usia 30 tahun saya dah ada 2 anak;
saya dapat kerja tetap;
dan segala yang saya dok berangan 10 tahun dulu dah tercapai


saya taknak hidup yang mewah sebab saya takut kalau terlalu mewah saya
akan lupa dimana saya 10 tahun dulu
cukup apa yang saya nak pun dah kira ok
cuma saya doa biar diberikan kesihatan yang baik supaya saya dapat jaga dan didik anak2 saya dengan sempurna (iskkk.. : ( tetiba sebak)

nak tau apa En.Papa gtau hadiah sempena besday saya???
rumah nan sebijik tu ... katanya..untuk anniversary pulak..ehem2...tayar 4 bijik tu
tu bukan untuk saya je tapi untuk kegunaan dan kemudahan saya dan anak2
saya tak mintak lebih2 tapi apa yang penting doa dari suami dan anak2 agar saya sentiasa sihat
tu yang penting...(iskkk...sebak lagi)


Esok...25hb anniversary kami pulak
takde idea lagi nak beli apa untuk En.Papa
doa dan harapan saya agar sentiasa bahagia, dan Allah pelihara hati kami ni
bahagia tapi tak setia tak guna kan
jangan la salah sangka pulak yer
so far saya tetap setia pada yang 1
dan En.Papa pun gitu
bukan nak over confident tapi yer la kan dah hidup as husband and wife
ofcoz la instict tu ada kalau ada yang tak kena
tak gitu cik Bedah???
hehehehe


apa2 pun hepi besday to me and hepi anniversary to my luvly hubby
luv u so much... terima kasih sebab jadi suami saya
semoga Allah pelihara rumahtangga kita dan juga hati kita
Aminnnnn...

Monday, August 16, 2010

seharian yang bizi

Arini 16hb saya ada exam PTK
susah?? senang??
hmmmmm...taktau nak kelaskan kat kategori maner
nak kata tak bacer buku tak jugak
ada la selak2....hahahha..selak2 ....
dan keputusan pun harus selak2
saya jadi blur walaupun soalan tu senang jugak
senang tu maksud saya bab2 yang selalu saya tekankan
wah tekankan!!!! : )
macam bab cuti,elaun
tapi harap maklum tang arahan keselamatan memang acik failed teramat sangat
tak tau la naper jadi gitu...
atau mungkin sebab saya tak cukup tido
malam semalam Iman bantai menangis selang sejam
mula2 ngadu sakit mulut..ok la memang ada ulser kat mulut dia
pastu ngadu perut kembung
dah senyap adik pulak nak susu
baru nak letak kepala Iman mintak nasik
yer nasik....dalam pukul 4 pagi gitu
dia sahur dulu dari saya...huhu dugaan
mana tau dengan kesabaran dapat la saya aras 4 untuk 2-2 paper
aminnnn....


ok tu bukan tujuan utama untuk entry ni
saya nak cerita pasal xtvt saya seharian ni
dek sebab arini exam so awal2 dah apply cuti tanpa rekod
lepas exam plan utama nak gi check keadaan rumah baru kami tu
dah janji dengan Mr.Lam iaitu site supervisor Park Properties
alih2 dia tengah enak menjamu selera ...ewahhh...tak poser eh mamat tu
hehehe..ofocoz la dia cina
so,tukar kepada plan B
kami ke Pasar Besar
naper tak percaya saya ke Pasar Besar???
see the finger la.....

arini selera anaconda saya menjelma
macam2 saya nak makan
arini kan menu saya;
lala masak pedas,rendang kacang dengan hati dan pedal dan jugak kuey tiaw goreng (salah eja harap maaf)
jadinya harus ke Pasar Besar...semua ada
tak jugak...kena gak gi Econsave untuk cari lala
maklum la ke pasar pun dah tengahari


pung pang gi balik gi balik last2 jumpa jugak kami dengan Mr.Lam tu
muker kenyang jer mamat tu
kami jugak yang muker ala2 tauhu sumbat tak menjadi
saya tak amik pot pun apa yang En.Papa dok discuss dengan Mr.Lam tu
yang saya tahu saya dok berangan mane nak susun perabot, dok intai umah sebelah
yang kontraktor gigih pasang grill
sambil2 tu buleh la curik sikit idea dia tu..eheh : D



ni dari dalam bilik utama



ni pulak bilik air utama


yang ni....pandangan dari bilik air kedua yang bersambung dengan ruang membasuh
lain2 sudut tak payah tunjuk
nak tengok tunggu saya pindah dulu yer
nanti biler buat kenduri saya jemput korang
InsyaAllah..kalau ada rezeki lebih


Lepas En.Papa settle tulis apa yang dia nak komplen kat pemaju kami terus submit borang tu ke pusat servis pemaju tu - Park Properties
biar depa perbetul apa yang tak elok di mata En.Papa
kat mata saya ok je
excited la katakan...hehehe




tiba2 ada gambar budak ni kan
dia la teman saya masak
tapi kan saya masak dengan penuh kelam kabut sebab takut dia menangis
memang tau.....settle satu lauk saya dukung dia
main2 kejap sambung lagi
pastu dukung lagi sampai la waktu berbuka
adoiiiii..time berbuka sebelah tangan berdukung sebelah lagi suap nasik
nasib baik abang dia elok buat hal sendiri
kalau tak...nanges.... :=(
Ibu yang nanges la...


Balik pun tak sempat nak duduk2 terus bersilat kat dapur
silat apa yang korang nak...???
semua saya bukak
silat gayung,silat kuali,silat senduk semua ada...heheheh
ni baru dapat rileks sikit..tu dapat apdat blog
kalau tak..basi la
korang perasan tak entry ni macam kelam kabut???
hmmmm...sambil taip mata saya dok tengok drama kau laksana bulan
tu pasal entry ni kejap ke bulan kejap ke bumi
hihihih

Saturday, August 14, 2010

anak2 zaman sekarang


Budak2 sekarang demand tak buleh blah
tiap2 hari dok bisik kat telinga mintak laptop
sebab apa??? sebab omak apak eh dok ngadap laptop
tu la kan
saya ni pun dah tua bangka baru tau laptop
tak tua maner pun..eheh
ni budak baru 2 tahun lebih dah mintak
dapat memang dapat tapi budak2 punyer la
yang ada suara ala2 tak sedap tu
"press the button"
"A .. for APPLE"



Tiap hari dok genggam duit RM6
katanya nak beli laptop
beli bateri pun tak lepas dengan duit sebanyak tu
tapi bagus tuk didik Iman kalau nak sesuatu kena simpan duit
kalau korang belek kat entry lama, memang ada saya belikan laptop untuk dia
tak silap hadiah untuk besday dia tau'bila tanya alasan dia tu untuk adik Ammar
tapi bila dua-dua dah ada, semua dia conquer
adik tak buleh usik
kedekut ooooo
saya tak macam tu tau
saya seorang yang pemurah
eceh.....





Yang si kecik ni pulak ingat dah umpan laptop buleh la dok main sorang2
paling lama 10 minit kot
pastu nanges mintak dukung
heeeee....sabar je

sudah terlambat untuk kuucapkan...

Firstly kena gelak dulu sebab tajuk macam sengal
gara2 terlebih bacer novel
hehehe...takla..mak bukan kecewa putus cinta pun
tapi nak ucap SELAMAT BERPUASA UNTUK KORANG la..
hehehe...tajuk sikit macam novelis tapi..ok la kan...macam saspen gitu
korang buat2 la terkejut...buat2 la mata terbuntang..buat2 la mulut ternganga
baru la berjaya saya "menyaspenkan" korang
gelak....gelak...gelak....


baru 4 hari terlewat nak ucap
belum masuk 1 Syawal lagi
kalau dah 1 Syawal terhegeh-hegeh nak ucap..harus kena sepak sampai melambung
sori la korang..saya kecapikan la
sejak saya bertukar keje kat Seremban ni, urat rajin saya timbul tau
sari 1 Ramadhan sampai arini (blog ini ditaip) saya masak tanpa jemu
ewah..tanpa jemu katanya
tiap2 hari dah set nak masak apa
tapi untuk pengetahuan korang gambar tak dapat la mak nak tepek kat sini sebab malas
haaaa...bab upload gambar memang malas
masak-memasak rajin sangat
lagipun kalau tepek takut korang terliur...tak pasal terus bukak poser
eeee... taknak la saya tanggung dosa sebab korang "terbukak" poser dek sebab terliur tengok masakan saya tu
ngehhhh..
meh tengok senarai masakan saya dari 1 Ramadhan sampai arini
oh yer..arini bukak poser kat umah MIL saya


1 Ramadhan

~ ikan tenggiri campur ngan daun asam gelugur
~ goreng pucuk paku
~ goreng ikan masin
~ dan lauk2 tambahn hasil rompakan terbesar En.Papa...hahahaha


2 Ramadhan

~ ketam goreng pedas atau setengah orang panggil goreng bercili
(shedap gilos ....wahhhh puji diri sendiri)
~ ikan senangin goreng
~ bayam tumis air
~ hasil rompakan jugak

3 Ramadhan

~ sambal sotong
~ kacang buncis goreng dengan fish cake
~ telur asin

4 Ramadhan

walau bukak poser kat umah MIL saya tetap bawak juadah sendiri
saja nak tunjuk saya rajin
hahaha..tak lah..tekak ni teringin
haippp..... bukan ngidam

~ paprik
~ popiah
hahaha..ceh gelak lagi...
ada cerita di sebalik popiah ni
ini adalah first time saya buat popiah goreng
abis semua orang termasuk cik puan Zulie saya call tuk tanya resepi ni
dannnnnnnnnnnnn.....suksessss...
mak sukerrrr... sambil lompat sampai cucur atap


nanti bila saya rajin saya upload yer
bior poser korang terbatal tengok menu saya
hahaha....nyorok

Saturday, August 7, 2010

Bila En.Papa turun ke dapur


Bukan rekaan tapi kisah benar
masa ni saya penat giler sebab siang tu keje terrrrrrrrrrrlampau banyak
tapi biasa la korang dia tau masak je tapi bab ngemas saya jugak kena buat
takpe la asal dia paham bini dia penat
tenkiu laling
pasni kalau malas masak nak call MC D la....
hahahahha


opppssss!!!!!
menu aritu kacang botol goreng cili api campur ngan ikan masin sepat
esok tuuu.....berkejaran ke bilik air
hahahhaha..lawak betol la
resepi dia cipta sendiri...ok la..sok2 buleh masak lagi

Friday, August 6, 2010

karaoke



Ini satu2 nya benda yang saya suka kat IPD ni
berkarok..huuuuu suka...buleh release tensen
tempat ni kat bawah opis saya je
nama tempat ni apekebendantah...tak silap mass com kot
buleh digunakan tapi dengan syarat kena mintak izin kepadea mereka2 yang incharge
nasib baik la kawan saya kat Cawangan yang incharge tempat ni
free pun yer jugak..tu mak suka tu ;D


kejadian karok ini ..... wah kejadian katanya semasa rehat jumaat kelmarin
taktau nak pegi mana
asik2 jasko..paling jauh terminal 1
heeeeee...muak mak
so pilih untuk berkarok
best weiii..sambil tu dok berpoco-poco ngan CC Yati
very the la CC ni...sporting abis





tak menahan tu mak nyanyi lagu indon ntahapekebendantah
puas refresh kepala otak ni tapi gagal untuk berfungsi la
sori ek korang
lepas berkarok kami order MC D
ada cerita disebalik MC D ni ; )
*Zulie,sila call aku untuk cerita lebih lanjut sebab aku perlukan ko untuk share cerita ni


wahhhh!!! pesanan penaja tu
syyyyyyyyyy..rahsia
wink

Monday, August 2, 2010

pegi rumah kawan baik saya


huhuhu...hilang rindu kat kawan saya ni
itu planning untuk hari Sabtu
alasan ke sana untuk hantar sample kuih raya dan jugak amik cocoa colagen
untuk hari Ahad adalah hari kelepasan untuk En.Papa
takpe...mak x kesah...janji dapat lepas rindu dendam kat kawan yang sorang ni

Macam bagus je kami konon2 nak bertolak dari Seremban awal pagi
kesudahan dekat pukul 1 baru sampai Putrajaya
macam dah set jer nak lunch kat umah As
eheh..malu mak!!!
dengan As dah takde istilah malu2 dah tapi berpada-pada la takde sampai over acting lak,kan


Shedappppp oooooooooooooo lauk-pauk As aritu
ada gulai siput sedut (super shedap),sambal tumis udang (perggghhhh),ulam timun (wallaaa),ikan dan ayam goreng,sayur campor fishball dan jugak sambal gesek(kalau orang utara saya taktau dipanggil apa)
2 kali wei saya tambah
nak lebih2 tak buleh sebab Ammar ngada2
dia dah bagi isyarat supaya saya tak buleh makan banyak
hehehe



budak ni kalau senyum cukup lawa
keluar segala lesung pipit dia
tapiiii..kalau nanges LAGIIII lawa




ini anak2 kami
Imsn excited dapat pegi umah As
selagi tak sampai selagi tu asyik menanya je
korang perasan tak muker Iman sembab??
kalau bacer entry lepas ada kisah Iman kena 'galigater'
kesian tiap malam merengek gatal,miang
dah bawak gi klinik masih tak berubah, gi berubat tradisional pun masih macam tu
last2 gi kat sorang pakcik tu terus elok malam tu jugak
pakcik tu ada la 'tawar'2 air kelapa dan air untuk bancuh susu Iman
kira serasi la Iman berubat dengan pakcik ni
menurut kata pakcik ni,Iman alergik seafood,pastu ada la 'benda' halus dah dekat dengan Iman
wallahualam la...tapi buleh gak percaya sebab lepas mandi air kelapa terus bintat kat badan Iman susut
dapat la saya tidur dengan lena :)


sambung balik pasal kat rumah As
kami dok borak2 tentang benda2 biasa kami borak masa saya kat Putrajaya dulu la
jangan nak tuduh kami ngumpat ehhh
AWAS!!!..tapi ada la sikit2...cehhhhh
macam biasa pasal tupperware,pinggan mangkuk,periuk belanga,anak2 dan macam2 topik termasuk cerita ngumpat yang tertunggak
dalam pukul 3 gitu kami gerak balik
lama2 umah orang tak siok pulak
lain kali la kan
raya pun tak lama lagi
balik tu ikut highway LEKAS
betol2 LEKAS la...