Pages

Wednesday, March 28, 2012

iman pun pening


Saya : Along, tolong la kemas balik mainan tu. Ibu pening ni

Iman : Along pun pening. Pening sangat2. Rasa nak pengsan

Saya : Alasan.. kalau pengsan ibu panggil Atok Yoyoi la

Iman : yer Ibu...ni ha nak pengsan ni


sabor je la..ada je alasan dia
kadang2 bila hangin saya tak betol abis semua mainan saya campak
time tu la kelam kabut dia ngemas balik sambil nanges
nasib la..dapat Ibu garang


note : Atok Yoyoi (sepupu Iman) keje driver ambulans

Tuesday, March 27, 2012

aktiviti semasa kursus part 1

Ni part 1 tau
saya update pagi2 ni sebab si Ammar belum bangun tido lagi
En. Papa dah gi keje dan Iman pun dah ke sekolah
segala keje umah saya dah siapkan makanya update blog la keje saya
best jugak kan kalau jadi suri rumah ni...hehehe


Dah nama kursus ni KURSUS TEAM BUILDING PEGAWAI AWAN NKRA
makanya segala aktiviti lebih kepada secara berkumpulan
ada tujuh kumpulan semuanya dan setiap kumpulan kena letak nama untuk kumpulan masing2, buat bendera kumpulan dan lagu kumpulan
nama kumpulan saya adalah kumpulan ceria
sebab ape nama ceria..?? sebab kami semua kaki gelak
memang best la kumpulan ni selain semua ahli kumpulan yang sporting dan happy go lucky



horeyyy kami berjaya!!!!
tugasan untuk kami adalah membina piramid paper cup tanpa menggunakan tangan
hanya tali dan getah digunakan
tak buleh pegang2 tau...pandai2 la korang satu kumpulan untuk bina sampai jadi macam tu
banyak kali jugak tak jadi tapi berkat usaha dan kerjasama akhirnya kami berjaya



lepas tu ada tugas untuk kami mencari tiga tarian tradisional dalam Malaysia dan tiga seni mempertahankan diri dalam Malaysia
international tak main arrr....
kami pilih joget melayu, tarian cina guna kipas kertas dan tarian sumazau
untuk seni pertahankan diri kami pilih silat dan..... ala lupe la tapi yang pasti seni pertahankan diri orang cina la...hehehe..faktor usia buat saya lupa ; p
macam2 ragam buleh tengok masa tu
dan tugas kumpulan saya hanyalah gelakkan orang
hehehe....gelak sampai lupe hal keje


masa untuk siapkan bendera kumpulan dan cipta lagu kumpulan
dek sebab nama kumpulan pun ceria makanya bendera pun mesti menggambarkan keceriaan kami..ada gambar pulau langkawi dan laut
lagu pulak kami ciplak dari lagu Alif Satar



korang buleh buat satu paku buleh pegang sepuluh batang paku??
hehehe...masa 'fasi' bagi tugasan ni saya macam ingat2 lupa sebab masa kat INTAN dulu pernah buat dan macam biasa lah korang...penyakit lupa
memang susah sebab kena bawak paku tu ke pihak A dan A akan bawak ke pihak B kendian bawak pulak ke 'fasi' masing2
sementara nak ke sana ke mari tu, baper kali la pulak jatuh
saya memang tak berani nak pegang paku tu sebab tangan ada gigil sikit
nak kata ada parkinson, takde la pulak
mungkin darah gemuruh kot ; p


paling tak buleh lupe kami belajar kawat subuh2 alam
best dan pengalaman baru untuk saya
gambar takde la korang sebab subuh2 dalam keadaan gelap dan mengantuk takde nafsu nak bergambar
banyak lagi kenangan dan aktiviti saya kat sana
saya nak masak dulu sebab bila masak awal2 senang nak lepak2
nak tido ke nak update blog ke
nanti bila saya free saya update lagi yer
semangat nak update tengah membara ni


hmmm..saya plan nak masak gulai ikan....ikan...tak tau nama ikan ; p
tapi yang pasti gulai ikan dengan terung peluru..ala terung bulat2 kecik tu
rindu nak makan gulai cili api sebab kat sana makan kari je
tata korang... : )

ebelebel..lebel..


Iman & Ammar : ibu..ibu tv dah ebelebel lebel la..kena tutup

saya : hihihhihii...(gelak)


ape2 je la Iman...Ammar..janji dia tau dan faham : )

Monday, March 26, 2012

corat coret di Langkawi

Gambar tunggang langgang
biasalah penyakit M dah mari
huuuuu lega bila segalanya dah selamat
selamat sampai Langkawi dan selamat balik rumah
duit pun selamat walau ada certain barang tak dapat beli *sedih
saya nak story sikit pasal hal2 kat Langkawi dari mula driver start enjin van sampai la saya balik rumah
tapi mustahil kot saya dapat buat entry macam tu
kalau banyak sangat gangguan haruslah berepisod
kalau tak.....baca sampai muntah yer

gini kisahnya...20hb Mac 2012

subuh2 'sapie' lagi saya dah bertolak dari Seremban
seawal 4.30 pagi saya dah bangun
mengantuk toksah cakap sebab malam tu susah nak tido
macam2 pikir lagipun malam tu saya tido umah MIL
senang nak tinggalkan budak2 yang nyenyak tido
hmmm..dah lama kan, tak bangun awal macam tu
dalam liat2 tu terpaksa la jugak : (


Sampai Putrajaya dalam pukul 6 pagi
tak payah nak rushing2 sangat sebab van akan gerak dari Putrajaya pukul 7 pagi
bagi saya biar saya menunggu jangan orang tunggu saya
maklum la saya ni jenis kelam kabut sikit
mula lah semua tak kena


Keluar dari Putrajaya je dah pukul 8..dalam hati ni risau gak kalau lambat sampai
tapi diam aje sebab bukan saya yang drive
kalau lambat pun bukan saya sorang je
ada 6 orang dalam 1 van
3 dari Putrajaya dan 2 dari Bukit Aman
perjalanan berjalan lancar dan sempat jugak saya lelapkan mata ni
tak silap saya kami sampai kat jeti Kuala Kedah dalam pukul 2 lebih kot sebab kami naik feri pukul 3

ini adalah 1st time saya naik feri ke Langkawi
sebelum ni pernah gak gi Langkawi tapi bukan dengan feri
ada jugak la mabuk laut tapi takde la serius
saya buat2 la pejam mata sambil dalam hati berdoa moga2 semua selamat
seriau der.... mane nye tak...


yang ni kawan baru saya dari IPD Putrajaya - Riffa (baju coklat) dan Hanim
2 orang dari Bukit Aman tu saya dah delete gambar dorang
hah yang tu citer kendian yer anak2


saya dengan Kak Na...



sebelum naik feri kena bergambaran dulu
baru la ada bukti



muke orang tak cukup tido
tu pasal sampai hari ni - Isnin saya mabuk tido
tengah duduk tengok tv pun mata nak lelap


Bila sampai kat Jeti Kuah dah ada urusetia yang tunggu kami
dari Jeti ke Pulapol amik masa dalam 20 minit
dan kalau korang nak tau, Pulapol sebelah je dengan airport
buleh tengok kapal terbang turun naik
hehehe belakang dewan tempat kitaorang berkursus lak buleh nampak laut
kiranya saujana mata memandang la


makan minum memuaskan
dan tak heran la berat badan saya bertambah
adoiiii.....
kat pulapol ni jangan nak berangan dapat bilik yang selesa macam kat INTAN
tapi ok la dari dorm kat IPK tu
mungkin sebab Pulapol Langkawi ni baru lagi makanya semua perabot adalah baru
saya dan kawan2 IPD Putrajaya dok dalam dorm yang sama


saya selesa berkawan dengan dorang2 ni - Hanim,Riffa dan Kak Na
kira sekepala la
buleh bergurau secara kasar atau halus
kiranya saya jadi diri saya sendiri
kalau tak...maunya seminggu saya jadi Ustazah Pilihan..hehehe


kalau korang nak tau kalau pegi kursus ni, macam2 perangai kita buleh tengok
kadang2 kelakar pun ada
ada yang ala2 ustazah pilihan pun ada
ada yang lagak macam diva..berbulu mata pelesu time kursus..adoi..lawak2
yang sombong bajet cun pun ada
tak kurang ada jugak yang suka tarik perhatian maksud saya nak glemer
hmmmm...ape2 je la tapi yang paling menyakitkan hati bila ada yang tak kenang budi
tu la....makhluk tuhan dari Bukit Aman tu
dah la menumpang orang lepas tu buleh pulan berlagak dan sombong bila dalam kursus
dasar lupa daratan punya orang
ceh... saya pulak yang emosi lebih padahal saya pun menumpang jugak
hehehe...


nampak gayanya korang, ada sambungan la pulak
mata saya dah separuh dah ni
maklum la tengah mabuk tido
seminggu tu tak cukup tido
mane yang ada aktiviti la....belum lagi mata tak buleh nak lelap sebab takut momok
heeeeeeeeee....takutttt...

Monday, March 19, 2012

dugaan sungguh

2nd time saya berkursus bawah PDRM
yang pertama tahun 2010 dulu tak terasa sangat sebab kat IPK je
tapi kali ni..nuunn kat Langkawi..oversea u..ko ada...??
bunyik macam best je kan


tapi dugaan nak melangkah ke Langkawi sangat lah hebat dan saya takde la excited sangat
mane dengan si Ammar kena demam campak lagi, dan Iman yang demam tak kebah2
time siang memang sihat bila malam menjadi pulak demam dia
tu baru hal anak....tapi takpe la sebab saya percaya En.Papa buleh handle semua tu sebab dia memang buleh harap...tapi tu la..tak siok la kan....selalunya kalau anak2 demam saya memang risau sangat2..biar tak lena tido janji anak saya sihat dan dapat perhatian yang secukupnya
nasib baik dapat suami macam En.Papa...*bodek lagi sebab dia bagi duit belanja
hihihi


satu lagi dugaan adalah...transport..huh..*lap peluh
dah la saya sorang je peserta dari N9
mintak waran kapal terbang di tolak mentah2
katanya hanya tambang feri je buleh claim
walawei.....mentang2 aku kerani cabuk
ok fine..sedar diri
nak mintak keta dan naik secara couple dengan driver dari Seremban ke Kedah tidaklah saya berani....biasalah korang..retis macam i ni tak suke kalau berdua-duaan dengan orang yang tidak begitu fofular...hahahah...bajet
makanya....kena lah jadi mesra alam sikit untuk riki2 mane yang sudi tumpangkan hamba yang hina ini..kira darab tambah tolak semua..saya pilih IPD Putrajaya
banyak2 nama saya berkenan untuk berhubung dengan Riffa Zamrud
unik, kan nama dia...?? dan dia sangat lah baik hati untuk tolong tumpangkan saya
selang sehari saya akan sms dan called dia
yer la kan..nak tumpang orang kena la bermanis mulut
akan tetapi..ada sorang Kopral yang eksen nak mampus bila saya called dia secara peribadi
kononnya kena la mintak izin dengan si incas, kan
kang terkejut lak tiba2 ada umat dari mane entah datang nak tumpang
ayat sikit punya berlagak padahal seminggu sebelum kursus saya dah booked dan si Riffa dah confirmkan dengan saya yang transport dari Putrajaya ada kosong
dalam hati.."sabar ... sabar..."
macam la van polis tu pakai duit gaji dia
ikut bahasa kasar nak je saya cakap "macam la mak pak ko beli"
tapi...mak pak tak bersalah dalam hal ni
tak baik babitkan dorang


Saya bagitau En.Papa nanti bila salam2 dengan driver tolong la huluq2 sikit duit kopi dorang tu
atlis ada budi bahasa..nak pakai duit saya tidak la sebab makcik ko ni belum gaji lagi
takpe la En.Kopral....arini awak berkira dengan saya....sok2 tak tau lagi sebab kita kena pikir apa nasib pewaris kita akan datang...tak pasal2 bil celcom saya melambung dek sebab awak pok pek pok pek berkira nak tumpangkan saya..anyway..terima kasih sudi selitkan saya dan saya berjanji tak akan merungut kalau2 keadaan tak selesa

good nite...

kawen bawah pedang...ko ada..??

Ko ada...ko ada...??
jawapan saya ...takde...
6 tahun dulu saya kawen bawah pintu gerbang je sebab suami saya bukan inspektor

ini adalah pengalaman pertama saya tengok orang kawen bawah pedang
dan saya sangatlah teruja bila tengok kawan saya, Ina dapat kawen bawah pedang
untung ko Na... : )
Majlis ni berlangsung 17hb baru2 ni
dan dibuat di Dewan Sekolah SHAMS - Sekolah Sheikh Hj. Mohammad Said (kalau tak silap)


Sebelum tu anak2 saya dah siap2 bagi kenyang sebab saya taknak lepaskan peluang nak tengok majlis ni berlangsung
dan syukur sangat2 sebab anak2 saya sangatlah baik tingkah laku dorang tu
dari mula sampai kat dewan hinggalah pengantin berarak
huhuhu...bagus..bagus..macam ni la anak ibu... ; p




jangan tak tau, saya pilih meja depan
hehehe..itu pun kebetulan sebab itu je yang kosong



oooo..gini rupanya kalau kawen ngan pegawai polis...
ada satu dialog antara saya ngan En.Papa yang buat saya ketawa macam mak lampir

saya : nape la abang tak jadi inspektor, kan buleh kawen bawah pedang
En.Papa : la naper dulu tak cakap. Tak dapat inspektor tapi kontraktor pun buleh je. Tapi bawah sekup (scoop) la..
saya : (mengilai macam mak lampir)

tapi kejadian ni masa dalam keta la bukan dalam dewan


sama cantik : )
Ina keje sama IPD dengan saya cuma lain bahagian je
saya kat Jenayah dan dia kat Narkotik
cik Abe dia kat Bukit Aman nun
dorang kenal sebelum masing2 masuk PDRM lagi



Antara kawan2 saya yang datang memeriahkan majlis


Selamat pengantin baru Fadzlina dan Azizi
semoga korang bahagia hingga ke syurga *cilok ayat Ina dari FB
cepat2 dapat baby yer.... leh join akak ko ni citer pasal anak time lepak2 kat kantin
hadiah akak menyusul lepas akak balik dari Langkawi
hehehe.....T-shirt gambar Langkawi sorang selai sudah
hihihi..

Thursday, March 15, 2012

lagu peberet saya masa berkarok - p1



psst korang..ni salah satu lagu kegemaran saya masa saya berkarok
punca saya suke lagu ni masa saya tengok arwah CC Yati nyanyi dan terus saya jatuh cinta dengan lagu ni
suara sedap atau tak..belakang kira..ada aku kesah!!!!

Al-Fatihah untuk adik Dirang


Hati saya tersentuh mengenangkan kisah adik Dirang
budak yang baru berumur 5 tahun di bunuh dan dibakar dengan begitu kejam
apa la salah budak ni
takkan sebab dendam dia diperlakukan macam tu sekali


Untuk semua jadikan kisah arwah adik Dirang sebagai pengajaran untuk kita semua
sentiasa perhatikan ke mana anak kita pergi
jangan leka .. itu yang penting
Saya pun takkan biarkan anak2 saya main2 kat luar rumah kalau En.Papa takde kat umah
siyes cakap memang tak 'terkontrol'
makanya dari apa2 yang tak elok terjadi, baik saya kurung dorang dalam rumah sambil layan channel 612,613,614,615


Al-fatihah untuk arwah adik Dirang dan takziah untuk keluarga arwah adik Dirang

Monday, March 12, 2012

saya budak kuat nanges

Haloo ... hai...
saya la budak yang kuat nanges tu *drama lebey









cantek sangat la muker tu...












sampai satu tahap bila Ibu geram dia cakap macam ni...


"ngada2..bagi adik baru tau.."


opppsss...hahaha...ada bran ke..???

baru 2 orang dah nak pitam

Friday, March 9, 2012

Buang ibu di hotel bajet

ihsan - mymetro

KESEORANGAN...Faridah yang ditinggalkan anaknya.






KUALA LUMPUR: Menitis air mata seorang ibu yang lumpuh apabila menyedari dirinya ditinggal terbiar oleh anak tunggalnya di sebuah hotel bajet di Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, di sini, sejak empat hari lalu.
Dia kini dijaga kakitangan hotel berkenaan yang membantunya menguruskan diri termasuk mandi dan mengganti lampin pakai buang selepas anaknya gagal dikesan.
Warga emas itu mulanya tinggal bersendirian di kampungnya di Johor, tetapi sejak sebulan lalu anaknya yang masih bujang membawanya ke ibu kota.Faridah Maulud, 66, yang keseorangan ditemui pekerja hotel dalam keadaan meniarap di lantai ketika memeriksa bilik disewa anaknya selepas lelaki berusia 27 tahun itu gagal menjelaskan bayaran empat hari hingga menimbul tanda tanya kepada pengurusan hotel.
Ketika ditemui Harian Metro semalam, warga emas itu kelihatan lemah dan tidak bermaya serta berkali-kali memaklumkan dia ingin ke rumah kebajikan kerana tidak mahu menyusahkan staf hotel yang membantunya






~ sampai hati anak dia...kita pun tak tau macamana nasib kita nanti .... moga2 takde la jadi macam ni...~

nak laksa..nak laksa..


Sampai licin laksa ni saya kejekan
hmmmm...teringat-ingat sampai la ni
sedapnya laksa Batu Feringgi (nama kedai lupe)



nak pulak ada teh ais...fuyoooooo terangkat der...
bila la dapat gi Penang lagi..???
buleh pekena laksa semangkuk dua
ishhh.....

Thursday, March 8, 2012

selamat hari wanita


Selamat Hari Wanita korang....
hormati dan sayangi wanita

ucapan ikhlas dari seorang wanita
aku lah wanita...heeeeeeeeeeee

Thursday, March 1, 2012

langkawi...tunggu saya


Saya kena kursus dari 20 - 24hb
langkawi..tunggu saya tau....