Pages

Wednesday, November 25, 2009

lawatan sempena 5S

Korang pernah dengar 5S??
ala...yg sisih, susun entah apekebenda lagi tu la...
kat Jabatan saya ada buat kempen 5S ni
jadinya Bahagian saya ni pun nak try nasib jugak la..namer tau berkat sempena saya mengandung ni kan..
ewahhhhh.. perasan
dapat la sijil 5S tu...
maunya tak bangga saya selaku kakitangan kat Bahagian ni
pi cafe idung kembang...pi toilet idung kembang...pi mana-mana majlis anjuran Jabatan pun idung sentiasa kembang dan last-last tak buleh kuncup lak idung ni...
ah sudah...Papa Iman dah tak kenal lagi bini dia ni sebab idung dah berubah bentuk :p

Rehat tadi saya dan jugak wakil-wakil dari Bahagian ni pi buat lawatan sambil meniru
bukan sambil belajar yer sebab kami nak tiru sikit idea Bahagian Tribunal Rayuan Kastam (TRK) ni
depa dapat sijil pengiktirafan 5S
saya guna TRK jer la yer
lotih nak taip panjang-panjang

TRK ni kat bangunan MOF tu je
tapi pi naik kereta sebab kemalasan nak berjalan kaki
tapi serious wa cakap lu..... memang cantik kebabom la opis TRK ni
sampai kan bila kami sampai jer kat situ macam..... wahhhhhhh!!!!!
uiiiissshhhhhh!!!!!!
jakun seketika
tersusun, bersih,luas dan patut la depa dapat sijil tu
tabik toing...toing la....
staff pun peramah...i like....
yang pasti...dapat makan mee kari free lagi
huhuhu...itu agenda pertama :)





^
^
^
^
ni sudut 5S
^
^
^
^
makna 5S
selalunya saper pernah keje kilang Jepun tau la
eheh..acik kan pernah jadik minah karen kat kilang Jepun
so acik tau la sikit-sikit
^
^
^
^
VVIP tengah sign tu :D
Sila layan gambar-gambar saya dan kawan-kawan
patut ramai yang ikut rombongan ni tapi ada yang pi court la
pi meeting la
big boss takde sebab dia dah balik kampung nak sambut raya aji

^
^
^
^
saya kat dalam kandang saksi


bila la boleh pakai

Dah lama beli tapi tak boleh pakai buat masa ni
kena tunggu bulan 4 atau 5 tahun depan la
tapi nasib baik la... muat lagi
kalu tak.....huwaaaaaaa...nanges hentak kaki






tengok kasut je yer..jangan tengok kaki tu
kaki tak cantik..urat hijau sana sini :p
ada sapa-sapa nak sewa???

salam aidiladha

Dah ada yang cuti awal ke??
selalunya kat belah pantai timur meriah sikit kan sambutan Aidiladha ni
ok la... sempena Aidiladha atau Raya Haji ni....saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kat kawan-kawan
semoga korang enjoy dan gembira selalu
makan daging korban tu...ingat-ingat yer..kang mencanak naik BP korang
ada yang pi ligan lembu ker?? baik-baik nanti lembu tu ligan korang balik :)

Raya Haji ni turn Papa Iman pulak sebab Raya Poser aritu dah turn saya
persiapan takde pakai yang Raya Poser punya jer
lagipun family in law sya tengah bizi wat persiapan untuk majlis kawen Kaklang
biler??? bulan 12 ni....


moooo....mooooo....moooo
:D

Monday, November 23, 2009

gi umah pak pung

Pak Pung tu istilah iman yang bermaksud pengantin
mungkin Pak Pung tu makna bunyi kompang
ingat tak entry lepas pasal silap tarikh last-last ke zoo??
haaaa.... semalam baru betol
dan kami sekeluarga dengan jayanya dapat cari rumah pengantin tanpa sesat
semalam aktiviti makan free kami berlangsung kat Sepang
huhuhuhu....walau ujan renyai...tapi berbaloi-baloi
sebabnya lauk dia memang meriah..sedappp...tu yang penting
saya tak teragak-agak nak makan dengan jayanya tanpa pandang orang keliling
lagipun kami sampai agak lambat dan masa kami sampai tu, pengantin tengah potong kek

lepas makan nasik makan pulak pecal
sedap gilos kuah kacang tu
dok teringat-ingat sampai arini
huhuhu.........
lupa nak stori mori lak
pengantin ni akceli kan, kawan sekolah Papa Iman
so, kalau tak pergi macam tak best la, kan
biler Papa Iman dok berjumpaan ngan kawan dia, saya pun dok ber'intebiu' bini kawan-kawan Papa Iman
kenalah peramah nanti orang kata bini Adi tu lawa tapi sombong
cehhhh....puji diri..hak pui :p

Lagipun korang, saya pun harus bertolak ansur kalau Papa Iman nak jumpa kawan-kawan dia
sebabnya.... bila saya jumpa kawan-kawan sambil bergelak ketawa tak ingat dunia pun dia tak kisah
harus ada give and take gitu.....
sampai petang pun i tak kisah :)




ni la kawan Papa Iman... Sham
nama betol acik tak tau
bini si Sham ni tengah tacap muka dia untuk sesi tukar-tukar baju







mood Iman kurang baik sebab baru bangun tido
pandang kamera pun dia tak ingin
aptah lagi nak makan dan nasib baik jugak la kat rumah saya dah siap-siap bagi makan
kalau tak...mau nya buat hal sebab lapar : O



umpan gula-gula baru nak bergambar
ada seri sikit la muka tu....



Iman yang kaku bergambaran dengan pengantin
sweet je muka pengantin perempuan ni
ada iras-iras sepupu saya kat Bahau tu
oh yer... nama pengantin perempuan ni Juliana


sesi bergambar beramai-ramai
soriiii...agak gelap sikit.... kamera dah mintak beli baru katanya :D
mengapakah diriku kelihatan selekeh???
kamera la ni...ceh dan dan tu tuduh kamera......
meh saya list kan nama sorang -sorang
kiri; kipok (tak tau nama betol dia) dan anak, bini kipok (pun lupa...biasala..arini jumpa arini ingat..sok tak jumpa terus lupa. Faktor usia katanya)
duduk; Jaja dan Amirul, Amir (suami Jaja dan jugak kawan Papa Iman dan jugak jiran kami) dan Amsyar
*cait...baper banyak dan la....
yang baju ktoak-kotak dan bini dia berperut buncit tu tak payah la yer.. korang dah sedia kenal kan

Monday, November 16, 2009

tak pegi kenduri tp pegi zoo

Sekian la terperap
bukan sengaja nak perap wat pekasam tapi gambar tak buleh nak upload
yo yo o jer tajuk kat atas
tapi itu la kesahnya ahad lepas
dengan semangat wajanya ibu Iman iron baju kurung sebab nak pi makan free
katanya ada jemputan kenduri nun kat Sepang
biler dah siap segala...... nak bacer map ke rumah kenduri tetiba tarikh kenduri tu 22hb
keh..keh...keh..... camner la buleh silap tarikh
dan semangat nak makan free terus down

Last-last Papa Iman tanya nak kemana
dalam kepala otak ni..... banyak tempat nak pegi
tapi tu la...musin hujan ni bukan nyer siok nak berjalan sana sini
ting..ting...ha..idea pun mari...
terus usulkan (ceh usulkan) nak pi zoo Melaka
dan Papa Iman pun setuju....yihaaaaaaa...yessssss
rasa nak lompat jer tapi kenang perut memboyot
batalkan ajer :p
kami keluar umah pun dah pukul 11 lebih dan nasib baik la cuaca cerah









sampai-sampai zoo jer terus cari makan sebab masing-masing kelaparan
dah la tak bekpes yer la..sebab daht arget nak makan free kat umah kenduri konon nyer :)
A&W pun A&W la..belasah janji kenyang
kalau Iman dia langsung tak teringin nak makan ke hapa
yang dia tau nak teruskan pi tengok binatang-binatang kat zoo
oooo...no..no...no...kang Ibu bertukar kang saper susah???
baik pi makan dulu walau ayam goreng A&W tak sesedap kehepci (KFC)



harimau yang pemalas




masa kat zoo tu kan, langit dah gelap tanda ujan nak turun
dalam hati ni..."janganla ujan..bior abis satu zoo ni...nak turun pun turun la" :p
tapi doa ibu mengandung *ceh alasan
dimakbulkan...yer kawan-kawan...ngam-ngam masuk kereta terus ujan lebat
walau tak dapat naik kereta lembu ke atau lain-lain tempat tapi atlis puas gak hati ni
dari dok terperuk kat umah ada gak aktiviti kami sekeluarga
Iman pun kemain hepi lagi dia

Monday, November 9, 2009

kenduri @ Melaka

Sabtu adalah hari jalan2 dengan keluarga in law saya
tapiii...isk..isk.... : ( patutnya saya pi Ampang umah kawan saya yang dah ter'lost' contact dekat 12 tahun
nak buat macamana... family 1st maaaa....
takde jalan sakan, cuma jalan2 makan free kat umah orang kawen katanya
kali ni kenduri kat nunnnnn (muncung panjang)..... Merlimau
tak silap umah sedara belah MIL saya
saya kenal2 depa gitu2 jer
arini salam..kenal2 nama...petang karang terus hilang ingatan
nanti jumpa balik salam2..... lupa balik
hehehhe...tu la Ibu Iman
nampak sangat dah dimamah usia...ewah...korang buleh bacer jer..jangan meng'iya'kan

kami bertolak dari Seremban pagi2 selepas subuh sebelum zuhur : p
agak2 pukul baper eh??
heee... kalau tak hilang ingatan saya ni, lebih kurang pukul 9++ kot
sebelum ke Merlimau kami singgah umah Pak Ngah Iman dulu sebab dia kan orang Melaka
dan harus dia la yang tau jalan2 kat Melaka ni



tengok jer lah gambar2 kat bawah ni
makas nak taip panjang2


masa kami bergambaran ni, pengantin baru nak sarung baju
kat sini depa bersanding lambat
so, kami tak sempat la nak tengok pengantin bersanding




balik dari kenduri lepak kat rumah Angah ajer
dari nak tidokan Iman terus omak eh tertido
dah petang baru la kami jalan2
entry pasal jalan2 tu nanti dulu la
acik nak gi rayau ke blog lain pulak

tahniah untuk yang menang

Sabtu lepas korang pi Stadium ke??
gigih eh korang...... saper yang sokong pasukan yang menang tu... tak sia-sia la
yang kalah tu...adatlah kan....
banyak citer pi main tendang bola kat tengah padang tu



Tahnaiah la kat pasukan N9...




best la korang (ceh macam la dorang bacer blog ni)
penantian 61 tahun akhirnya terbayar jugak
tapi tu la.... naper la penyokong2 dari pasukan .....

*
*
*
*
*




macam orang tak sekolah jer
adatlah kan menang ka..kalah ka.....
saya kata macam ni bukan sebab saya sokong N9 ke sokong Kedah ke
tapi pandangan peri'bodi' ikhlas dari saya
camner eh buleh lepas bawak masuk mercun
yang tak tahan tu...kebetulan kamera fokus kat tempat duduk penyokong Kelantan, tak pasal2 la anggota FRU kena baling ngan botol
dah la depa pi bakar seat tu
nanti saper susah???
haiya... talak otak punya olang oooo...
meroyan ker haper???
ish..ish...ish....
tak buleh bagi komen panjang2 nanti blog ni kena bakar pulak :p
tak pasal kena create yang baru ...isk

Friday, November 6, 2009

nak cerita..tapi gambar takde

Camner tu.... ada cerita tapi gambar tak buleh transfer dari enpon
ala...cerita pasal saya pi tengok kereta berhias sempena hari Pertabalan Yang Dipertuan Besar N9
malam tu saya amik gambar pakai enpon jer
nak bawak kamera macam..... alaaaaa... kompom gelap gulita dan buat sakit hati je
bila sakit hati... ia tidak elok untuk kesihatan...ceh
atau ada saper-saper nak hadiahkan kamera untuk saya???
tapi bior yang canggih punyer yer..... yang buleh bawak pi menyelam sekali
wahhhh..demand!!!!!

kenapa eh... gambar tak buleh transfer dari enpon saya tu??
ohhh... enpon tak berapa nak canggih
yer...s edar diri kejap...
soooo... biler gambar tak buleh transfer, no story mori la kawan-kawan
cuma nak cerita sikit malam tu saya tak sempat nak tengok bunga api sebab hujan : (
janji dapat tengok kereta berhias tu pun dah cukup : )

tu jer la eh... takde idea la nak taip panjang-panjang
kang melalut kang macam ala-ala jer pulak
chow la....

Monday, November 2, 2009

mee sizling a.k.a mee hailam

Terpaksa skip dari cerita Jumaat malam ke hari Sabtu punyer cerita
bukan apa kebanyakan cerita Jumaat gambar-gambar nyer kat enpon saya
nak buat segala mak nenek transfer gambar tu macam malas yo

sekali urat rajin timbul selepas yang INI
mungkin jugak semangat makan yang membuak-buak tu sebab rajin lain macam
kali ni saya masak mee sizling ..... yer..memang saya tak guna kuali leper macam kat food court
tapi ada rupa, ada rasa tu kira sama la




mee kuning ajer.. yang saiz besar sikit tu tak jumpa
makan hanya untuk sendiri-sendiri tu beli sepeket je



bahan-bahan hiasan yer puan-puan
kata untuk makan sendiri, so tak payah la nak grand menghias



harus lah kuah nyer
bahan-bahan dia simple jer
main lebur atau campak
resepi main agak-agak
terus jadi kuah ni
ni pun percubaan pertama saya tau
clap....clap..clap... untuk diri sendiri
hnnnnnsssss kembang lobang idup kejap :p


ooo..... budak ni sekadar model untuk mee sizling saya
dia hanya makan mee dan sayur saja
kuah dia tak mau..


note: Ajiq..Ajiq.. biler nak datang umah acik... Iman asyik sebut jer