Pages

Friday, October 30, 2009

sudah ada boradband


Sekarang saya sudah ada broadband
senang nak tgk FB ka,FS ka
sebelum ni kan dah kena blok
lagipun sekarang ni tengah ada promotion untuk kakitangan gomen
semalam As antar saya pi Alamanda tuk register broadband maxis ni
muahhh...muahhhh kat As..thankssss...
"as..nanti akak belanja pi Langkawi yer..." (entah biler la)
Promotion ni sampai hari Ahad ni jer
kalau saper2 yang teringin nak ber'broadband' sila kan la.... :)
saya amik pakej 3 bulan pertama bayar RM45
lepas 3 bulan saya kena bayar RM78/month
memula tu korang standby kan la RM100 dengan ic dan pas yang membuktikan korang ni orang gomen
selain gomen saya tak tau la baper kena bayar....sori eh... tak tanya pulak
korang kan kalau nak register better gi kat kedai maxis sebelah ngan Lemongrass tu
kalau yang kat bawah tu buleh tapi kalau apa-apa hal susah korang nak tanya ker atau cari depa ni
mana tau kot2 depa tipu korang ker
ni cina kat kedai maxis tu yang cakap
huhuhuhu.... atau... strategi dia nak suruh orang pi kedai dia??
entah....

tapi kan... tu la...laptop kat umah dah terbakar
nak beronline kat umah tak dapat la
nanti ada rezeki lebih baru beli
sekarang ni guna kat opis je
ha..... broadband ni kontrak dia selama setahun
kalau belum cukup setahun tu korang nak teminate ke...nanti korang kena bayar la
pakej ni selagi korang berkhidmat dalam gomen
pendek kata.... sampai pencen
heeeeeeeeee....
sekian... laporan dari duta maxis cawangan Putrajaya : )

Thursday, October 29, 2009

village view... sedappp

Semalam rejeki sangat la murahnya sebab Zirin belanja lunch
bukan saya ngan dia je tapi macam biasa... dengan kawan-kawan sekali
kami pi makan kat sini

*
*
*
*
*
*



makanan kat sini memang sedap
super sedap...
ni kali kedua saya ke sini
sebelum ni dah gi jugak - KLIK


ada tom yam yang superrrrrrrrr sedap
betol-betol ho liau..ho...ho...ho



siakap 3 rasa
pun sedap sampai tinggal kepala
gambor kailan ikan masin xdo la
tu pun licin gak
alaaa... licin pun sebab masing-masing kelaparan nak pulak time tu hujan
tu yang apa ada kat depan mata main telan je
Kakpah,As dan Yati makan lain






itu je la..
penutup entry yang simple sebab dok asyik berborak sampai idea kering
huhuhu
mei la korang gi makan kat Village View ni
murah pun murah sedap pun sedap
suasana kat situ pun ok la

Tuesday, October 27, 2009

urat rajin ku timbul

Sekarang ni, apa yang teragak dek tekak mesti nak makan time tu jugak
tapi selalu nya saya masak sendiri
sebabnya...puas hati
nak makan kat kedai, bila pikir balik macam..... "sedap ker?"
"ala...tak buleh tambah..."
"adoiyai... bahan dia sikit na.."

so, saya hanya pesan Papa Iman pi beli bahan-bahan kat kedai
Sabtu lepas tekak ni tiba-tiba teringin makan bihun sup
wahhh... sampai arini terasa kesedapan hasil air tangan sendiri
cewah.. puji diri sendiri nampak
takpe.. puji pasal masakan takpe jangan puji diri cun memanjang la
perasan untuk sendiri-sendiri katanya
jangan over perasan konon diri tu cantik udah...

gigih la saya siapkan bihun sup tu
sambil di'kacau' oleh Iman
bihun sup yang ala-ala tu pun amik masa sampai berjam-jam sebab sambil kopek bawang
sambil gaduh-gaduh ngan Iman
tapi siap jugak ; )




kuah sup - saya letak ayam dengan carrot jer
simple jer




bahan hiasan pun simple jugak
3 orang makan jer




siap untuk di makan....
sllllrrrrpppppp sedapppp : D



saya umpan Iman dengan pen dan kertas
bila dah dapat pen ngan kertas, langsung tak heran nak makan
sampai saya cakap.. " Iman rugi, Ibu masak sedap..."
siap bunyik sllllrppppp...keh..keh..keh..strategi
last-last baru nak join makan sekali
2 kali jugak dia tambah
malam tu mintak nak bihun lagi
note : pajeri nenas dah buat pun hari Jumaat lepas. Kebetulan saya cuti

jumpa si kecik Maya

Rehat semalam pi Alamanda sekejap sebab nak beli barang-barang pantry yang dah abis
dipendekkan cerita, lepas beli barang pantry pi la 'soping-soping tingkap' jap
masa lalu kat kedai baju budak-budak (nama kedai tak ingat)
saya terpandang la gaun budak perempuan
cantik... comel je... sambil tu berangan jugak kalau la dapat 'gul' kali ni
harus la rembat sehelai
tapi itu hanya berangan yer
ia tidak membahayakan kesihatan dan juga bayi dalam kandungan
dan jugak bukan mengharap... hanya angan-angan
free ma.... polis tak tangkap pun kalau berangan
ok..dah melalut
saya dan As pun masuk la kedai tu......
dan disebalik celah-celah gaun yang tergantung tu nampak la si kecik sorang ni......





yer... Maya...
rupanya dia cuti aritu
kalau saya tak masuk kedai tu.. 'kompom' tak nampak si kecik ni
*abis la Maya marah i..." : p
borak-borak sikit, snap-snap pastu blah sebab mau masuk keja

oh yer.. sebelum tu saya jumpa ngan kawan lama saya jugak, si Parek kat Parkson
tapi tak amik gambar sebab aura nak bergambar tak mari la
dengan Maya harus la sebab sama-sama blogger
hiks...


note : "Maya... sila masak sedap-sedap biler aku datang umah ko... laki ko dah jemput aku..."



ni la gaun yang saya dok berangan tu
saya dah cakap awal-awal kat Maya
kalau dapat 'gul' dia HARUS hadiahkan gaun ni
di ulangi... HARUS : D
ingat tu Maya....

Monday, October 26, 2009

mari hijaukan rumah kita

"Bunga-bunga matahari...harum mekar di taman sari..."
cewah.. tetiba nyanyi pulak
pagi tadi emosi...

lagu di atas tak de kena mengena ngan entry di bawah
harap maklum...
sekarang ni hobi baru saya adalah membeli bunga
seronok jer tengok ada pokok bunga mekar kat halaman rumah
cehhh... MEKAR...
yer..harap-harap mekar selama-lamanya
jangan layu di hujung mekar udah
meh tengok meh koleksi terbaru saya
hasrat nak tambah ada... tu nanti dulu
sikit-sikit dulu



ini adalah pokok 2 in 1
saya namakan 2 in 1 sebab dalam 1 pasu ada 2 pokok
ini adalah keje Papa Iman
pokok ros kaler pink dikawenkan dengan pokok keladi
pokok ni dari umah lama lagi
tapi tak sangka buleh la depa hidup aman dan harmoni tanpa membunuh satu sama lain
tu dikatakan 1Malaysia
cehhhhh...



ini antara koleksi bunga kertas yang baru dibeli minggu lepas
saya beli kat nursery
3 pasu Rm10
gigih ooo ... saya bawak Iman pi nursery ni
time tu Papa Iman pi main scrambler
so.. alang-alang kereta kat umah... harus gunakan sebaik mungkin
sebelum tu harus pau laki





Papa Iman pindahkan pokok ke pasu
saya tak buleh tanam sebab tangan saya ni panas
dah banyak kali saya cuba bercucuk tanam
tapi yang tumbuh hanya lalang : (
so.. dari pasu tu tumbuh lalang baik saya mintak Papa Iman yang tanam kan
thankssss... muahhh... muahhh.... sikit kat Papa Iman : )




tugas Iman dan Iyoi hanya mengacau
oh yer.. masa ni Iyoi dan Maksu Iman dok lepak umah saya
Ni lagi koleksi pokok-pokok saya yang tak seberapa
nanti ada yang baru saya war-war kan kat sini
cewah... war-war kan katanya


ni pokok setawar
saya beli kat pasar tani Putrajaya tu
gigih bawak naik bas
macam-macam kaler ada
ingat nak beli kaler pink pulak
satu pasu akak tu bagi Rm8
murah kan...berbaloi-baloi
ooo... saya lupa snap gambar poko lavender saya
tu pun beli kat pasar tani
suker tengok pokok lavender tu... bunga dia kaler pepel lagik


saya panggil ni pokok 'ong'
tak tau nak saintifik mahupun nama khas dia
orang kata pokok ni bawak 'ong'
yer la kot... maner tau bangun pagi-pagi sok daun tu bertukar jadi duit RM1 pulak : O
nanti saya belanja korang : )
wahhhh.. berangan kuat.. syirik nanti... dosa oooo
note: abaikan lalang-lalang yang menyemakkan mata tu...

luahan hati atau pembawakan budak??

Tak menahan siot tajuk atas
heeee...
pagi-pagi camni kena mengadu domba kat blog ni
atlis lega sikit... kawan luahan i masuk lewat sikit arini dats y la guna blog ni

camni cerita nya...
pagi2 ni kepala saya agak pusing-pusing sikit
biasa la... pembawak budak macam ni la
so, saya letak la kepala sekejap kat meja ni
tapi apa yang berlaku kat keliling masih lagi dapat saya dengar
alah... lagipun belum pukul 8.00 lagi, kan...

talipon kat meja berbunyik
angkat sekali dengar suara 'pompuan sihat'
saya saja letak nama 'pompuan sihat' sebab dia adalah manusia paling sihat kat opis ni
sungguh alergik la dengar suara dia sebab dari minggu lepas lagi saya memang menyirap dengan dia
kenapa saya menyirap dengan dia???
sebabbbb.....

1. selama ni tugas booked driver, ticket flight untuk outstation adalah tugas saya
saya memang suka dengan keje ni sebab macam makan kacang maaa... *cuma adalah sorang hamba Allah jer yang merungut keje ni susah psstttt.. sebab dia ba alip ngang:)
ok sambung.... buleh ke dia suruh saya booked flight siap nak no. kerusi bagai pastu nak dok tepi tingkap... amboi..amboi..amboi... manyak cekadak yer.... apa tak kata nak naik flight yang pilot handsome, dan steward yang ganteng-ganteng... ni la first time sepanjang saya keje dapat pegawai yang banyak cekadak... sampai kan opismate saya termasuk yang berpangkat pegawai pun tergelak dengan permintaan dia yang persis anak Agung .... gilos tu belum lagi nak booked driver siap pilih driver....wahhhh... ada share ker dengan Kastam???

2. Pagi ni pulak... buleh suruh saya isi borang cuti dia untuk bulan Disember.... woi... bulan November pun tak masuk lagi... siap paksa ok...kepantangan saya kalau orang paksa-paksa saya. Biler saya kata awal sangat, nak tau jawapan dia ialah taknak nanti big boss bagi kes kat Mahkamah. Cait!!! tak nak buat kes jadi kerani la.. habis cerita... adoi la... naper la ada orang macam ni??? bertambah la kefeningan kepala saya ni... nak bekpes pun macam..... tak de mood ... tak de selera...

yer memang tak baik untuk anak dalam kandungan
tapi kalau korang kat tempat saya camner???
dah la kepala sakit... ada pulak orang paksa-paksa keje remeh temeh
tak ke stressed...huhhhhhh

huhuhu... lega dah...
hurmmmm... macam lapar la.. nak pi makan dulu la : p
bukan ker tadi kata tak de mood....layan jer la makyung ni...hohoho

Thursday, October 22, 2009

sekali 4 ketul


Kuih burger mesia adalah sedappppp
sepanjang minggu ni saya cari kat kafe dan baru arini ada....
hambek ko..sekalu 4 ketul saya beli
tu tinggal seketul lagi kat pantry
sedap ooooo.......
dah amik resepi dia tapi tak tau tahun bila nak buat
sekadar untuk poyo ajer :p
memang ngandung kali ni suka betol makan kuih ni
masa Iman dulu suka pau inti kelapa
lain anak lain pembawakan dia, kan : )
lagi... apa yang saya suka makan eh sekarang ni???
hurmmm... jap pikir....
cewahhh..buleh main pikir-pikir lak
roti ngan jem strawberry ... huhuhu..sedap
ni tengah terbayang nak makan pajeri nenas
wiken sok nak buat la
nak pulak ada ikan masin
adoiiii... kecur liur.... :O
ekceli semalam dah makan kat umah MIL
tapi macam tak puas lak tu yang dok bayang wiken ni nak masak sendiri
kalau rajin saya snap-snap yer
kot rajin la....
tapi Sabtu ni mau pegi RUMAH BARU KAWAN saya tu
saper eh kawan saya tu?? .... sila angkat tangan
insyaAllah kalau Papa Iman tak bizi
Ahad la kot masak pajeri ni....
hurmmmm.. :D

check-up sekali gus


Semalan adalah hari check-up untuk saya
so..half day la
lepas check kat gomen gegas pi sukhilmi lak


naik konfius saya dengan result check-up semalam :O


GOMEN
*
*
*
berat - 52 kg (kena bebel sebab dalam masa 3 minggu naik 3 kg) alahai... belum cecah 70kg lagi
HB - 10++ ok dari aritu
BP - rendah walaupun 3x buat


SUKHILMI
*
*
*


berat - 51 kg (tak tau la timbang maner yang betol.. nak kata berlari dari KK Ampangan ke Senawang idak la pulak)
Hb - tak amik sebab kat gomen dah amik
BP - masih rendah tp up sikit dari gomen


camno tu?????
konpiussssssssssssss.....
sekarang dah 22 minggu.... masa scan baby menangkup.... dan keadaan sihat dan aktif
itu saja yang boleh saya laporkan
ceh....
nak tepek gambor scan malas nak bergerak ke scanner so... lain kali yer


tiada motip tunjuk gambor pintu bilik Dr. Sukhilmi
kat klinik gomen takdo sebab orang bapak ramai
harap paham la yer...

Wednesday, October 21, 2009

header besor gedabak



ok la kot...
bukak-bukak blog ni terus tertengok header yang besor gedabak

photographer Iman










Ini semua hasil keje Iman masa pegi beraya umah Cik Puan aritu
kalau ada sesiapa yang berminat nak amik Iman sebagai photographer korang sila email saya yer :p
bayaran dia hanya snek mamee yer dan jugak buah delima
sebab... 2 benda ni adalah favourite Iman

Tuesday, October 20, 2009

"bu..esh (lukis) bird"...

Malam tadi punya cerita...
saya dok berdua dengan Iman
Papa dia kena buat keje malam
keje macam Papa Iman ni memang tak menentu
jadi bergaduh berdua...bergurau pun berdua

tengah saya syok layan Sumpahan Bunian TV9
Iman suruh saya lukis bird (burung)
dah la Ibu dia ni bertangan bangku
takat conteng-conteng tu buleh la

"bu..esh (lukis) bird..."

so saya pun lukis la burung tu ikut imaginasi saya yang tak berapa nak keratif ni
gini la rupa burung hasil lukisan saya...

*
*
*
*



ingat dia puas hati tapi dibantainya melalak sambil kata

"tan (bukan)....adam (padam)..."
huwaaaaaa



"abis tu kalau bukan bird, Iman nak camner?"
"betol la ni..."
"tan (bukan) bu..."



dia pun padam board tu terus lukis sendiri
"ha..ni bird..."



hoh...ni rupanya bird yang Iman nak
cis...lebih kurang Ibu punya lukisan jer
cuma bird Ibu ada dua kepak dan ala-ala huruf 'M'
anak-anak.... :p
baru teringat..... ada sekali tu dia suruh saya lukis kokok (ayam)
saya pun lukis la ala-ala ayam OKU
dibantai nya gelakkan saya
ceh.....
note : "Iman...Ibu memang tak reti melukis..dats y la lukisan kejuruteraan Ibu taugeh.... len kali suh Papa yer..."

Monday, October 19, 2009

kat opis lak

Entry kali ni pun pasal makan dan jamuan
sapa-sapa yang tak sudi menengok ... sila tutup mata
mula-mula jaja gambar makanan
badan dah sihat mulut asik nak mengunyah
kepala pun asik ingat makan jer
jadinya pembuka entry adalah makanan yer anak-anak




kuih raya... segala kuih raya saya kat umah tu saya angkut
dari membazir tak abis baik bawak pi opis




rojak buah adalah menu wajib tiap tahun
sebagai pencuci mulut katanya




buah ni Tuan Azam sponsor
dia kata dia tanam kat Tesco
iyooooo la.....




kami tak order kat mana-mana katering
bawak sendiri-sendiri je
saya?? saya cuma bawak nasik impit je
mereka memahami keadaan saya
tu pun bawak 6 bijik sampai hongeh masa panjat tangga bas
huhuhuhu....

menu aritu banyak..semua saya sebat
sampai sendat..padat..ketat perut ni
buncit pun orang tau memang sedia buncit pun
cuba time normal.... huhuhu....
ada laksa kedah special dari As... sedap wei dan benda ni la yang abis dulu
sampai bini big boss puji
siyes sedap ...super-duper sedap..... orang kedah buat mesti la...ceh ayat bodek
meleleh la ayaq liuq pencinta laksa

lagi..ada bihun goreng dan ketupat daun palas...ini dari Abg Mz
rendang daging dari Kakpah
rendang ayam
kuah lodeh
kuah durian makan dengan pulut
satay dan lemang
dadih ke macam-macam perisa





karipap dari Cik Zana ;P
sedap jugak..isi dia padat
semua sedap-sedap belaka





kek coklat dar SR
ontah apo-apo raso eh... tak sodap *sambil geleng kepala lapan ploh kali
ayaq dia yang beser-beser je...ayaq oreng ngan rutbir
ni pun hentam jugak ... cek-up lambat lagi

agak-agak spesis apakah saya ni??
semua bedal??
pirana? anakonda?
hurmmm apa-apa la.....

meh tengok gambar-gambar aritu
secara kandid atau bersedia yer



makan harus kusyuk :p
betoi tak Zirin???


Betollllll... kata Pn.Asliza
x-Pegawai PUJ pun kami jemput


walau hangat hati kena gak tepek gambor ni
kata hangat hati tapi bergambaran sebelah-menyebelah lagi
oooo..kesilapan teknikal :O

suka gambar ni
cantik....


Pn.Tini kurus... jeles i
dia datang ngan Pn.Mirah



ViP's
depa kat tempat khas
balik harus ada bekalan
tapau mana yang lebih
tu pun sambung jugak makan kat umah
hohoho.....