Pages

Monday, June 29, 2009

nanti nanti la yer

nak apdat tapi macam malas
ngantuk..
letih...
no idea...
tak berdaya...
semua ada
korang bawak bersabar la yer...
tengok la kang lepas lunch kot idea dan keadaan tersenarai kat atas tu dah ok baru saya apdat
nanti nanti la yer..........

syukur alhamdulillah

syukur...alhamdulillah
saya hepi sangat
tersangat hepi



hepi macam baby ni ha
senyum sokmo
sengih sokmo

patut la .........

note: kenapa ek saya hepi?? tekaaaa

Friday, June 26, 2009

korang tau tak??

saya bacer artikel ni 2 minggu lepas kat berita harian kat bahagian soal jawab agama
nak tepek sini malas la pulak nak pi cari
tapi just nak kongsi jer ngan korang
mungkin ada yang dah tau
dan untuk pengetahuan korang, saya ni baru jer
tapi sangat bagus info ni

camni kesah nyerrrr...
ada sorang hamba allah tanya kat ustaz pengelola bahagian ni
lebih kurang camni la...

halal ker duit terpijak tu? (ni antara yang saya ingat tau)
dan ustaz tu jawab bahawa duit tu tak halal untuk kita guna
ia lebih afdal kalau kita hantar ke baitulmal atau tabung masjid
sebabnya duit tu kita tak tau saper yang punya (pun antara yang saya ingat)

jadinya...lepas ni kalau korang terjumpa ker, tersepak ker pi la hantar ke mana-mana masjid
sebelum ni saya selalu berangan kot-kot tengah jalan-jalan tu tersepak ngan duit RM1juta
(berangan harus tinggi)
tapi lepas baca kat artikel tu terus tak mau berangan camtu dah
baru la saya tau duit tu tak buleh sesuka jer nak amik

note : kalau info saya salah maaf la yer.. ini antara yang saya ingat jer..tapi maksud nya sama...

tak soka tau!!!

Korang suka tak orang tetiba tanya...

"gaji ko baper eh...??"

eeeee...bizi bodi jer tau
tak soka
camni cerita nya...
petang semalam sementara tunggu Papa Iman jemput saya kat depan KM Plaza tu terserempak la kawan lama yang tetiba terputus hubungan
borak-borak la tanya pasal anak, dok mana, keje mana...
tetiba dia beralih tanya pasal basic gaji saya
amboiii baru jumpa dah bizi bodi tanya basic gaji
saya just jawab camni jer...

"ada la..."
"baper??? ada seribu dua??"
aikkk.. ini sudah lebih ni
"boleh la..."
masih nak jaga hati kawan sebab yer la kan dah lama tak jumpa
i ni kan suka jaga hati kawan-kawan :p
kalau la adik saya yang sibuk menanya harus ku laser sedas dua
dalam hati ni..."mana la orang tua ni lambat nau"
tak lama saya membebel dalam hati, Papa Iman pun sampai
huhuhu...legaaaa....

eeee.... plzzzz la yer
saya tak pernah sibuk pasal gaji orang tak pasal orang sibuk pasal saya
Papa Iman pun tak menyibuk tanya pasal gaji saya tau!!!
apa...nak tolong tambah ker??

satu lagi macam sepupu saya sorang tu
sibuk jer tanya income laki saya
jaga akaun laki sendiri sudah la
nyibukkkkkkk jer tau
tembak kang....

Thursday, June 25, 2009

menteri kewangan


asal time gaji jer ni la keje saya
otomatik jadi menteri kewangan...tapi untuk diri sendiri jer
nasib la saya takde hutang piutang yang besar-besar
kalau tak...nanges la...
keluar bank ni masuk pulak bank tu
huhuhu....

macam lawak jer kan?? siap stappler kertas kuning kat duit
tapi itu cara saya
kalau tak buat camtu....alamatnya.....belum masuk bulan baru dah nanges pastu kena 'tiau'
settle kan dulu apa yang penting
makan ker idak ker belakang kira
tak mau 'fenin-fenin' kepala

takat ni duit ni hanya untuk bayar bas, bagi mama, bagi MIL yang penat jaga Iman pastu bil astro ngan celcom
celcom tu sebenarnya saya menggatal nak pakai 2 bijik henpon
lagak macam orang ada bisnes besar tapi sangat bagus time emergency
untuk bulan ni saya kena bagi maksu Iman jugak sebab time MIL saya pi Umrah dia yang jaga Iman
Astro pulak saya kena bayar sebab saya yang gedik nak pasang
itu perjanjian kami : (
lain-lain tu semua hutang kecik macam beli tupperware ker, nak bayar upah baju kat tailor dan jugak kutu pinggan
hehehe....

balance yang tinggal tu baru la buleh buat belanja dan jugak soping moping dan jugak tambahan dari duit mengepau laki
simpanan tetap ada...saya buat potongan dari gaji
nak harap simpan sendiri... takde makna de
sekian laporan kewangan dari menteri kewangan tak bertauliah
errrrr.... korang buat cam saya jugak ker???

Wednesday, June 24, 2009

award


Yey..yey..dapat award..yey (sambil lari2 anak)
tenkiu Cik Puan Zulie
gambor vespa lagi
ber apdat jugak blog ni
saya tengah malas nak perah otak cari idea untuk buat entry
tengah siok sendiri layan novel
senyum sorang2, sengih sorang2, sedih sorang2 sambil berangan saya la pompuan bertuah dalam novel tu
huhuhu.....bahagianya rasa...
ting..ting....oppsss... baru sedar
panggggg.....adeh...

meh siapkan entry dulu meh

banyak tu...

* pencinta teh o ais limau..mana-mana pegi harus order "teh o ais limau satuuuu"

* bini kepada Abd Hadi dan ibu kepada Iman Hadif

* very the kuat berangan tapi angan-angan tu mesti la masuk dek akal dan akan pastikan ia mesti jadi kenyataan

* cepat naik angin tapi cepat sejuk

* pencinta makanan dengan erti kata lain...suka makan dan jugak suka masak....sendiri masak sendiri makan dan sendiri puji

* pemboros..ni penyakit susah nak diubat tapi akan insaf bila duit dah habis

* hobi no.1 adalah membaca walaupun baca sign board :D

* buleh berkawan dengan sesiapa pun walaupun tau orang tu x suka dengan saya...saya amalkan prinsip..ADA AKU KESAH??? CAK..CAK...CAK..CAK.... : p *tetiba

* cukup meluat dengan orang yang talam 2 muka dan jugak DEGIL..huh... orang mcm ni harus diluku 40x

* saya pengidap athma yer...silap makan akan membawa padah..serik wooo nak sedut gas..NO...NO..NEHI....NEHI..

note: saya copy paste dari entry yang lama jer sebabnya.. AKU ADALAH AKU... tetap macam tu jugak
kalau tukar-tukar pasal fakta diri sendiri tu tandanya ta ya pa wau (tipu)

Monday, June 22, 2009

buat dosa sebelum balik

ni bukan nak ngumpat tapi pengajaran kat semua orang termasuk diri saya jugak
ada sorang hamba Allah kat opis ni...(korang tau kot)
dia sebut CHILLE - cail atau kalau dengar betoi2 - child
saya dah perbetulkan kat dia

"bukan child la..chille (kalau ikut lidah - cile)

niat hati nak tolong dia
tapi yer la kan...sapa saya ni...gred bawahan jer
mana nak dengar
dalam hati... "lantak ko la.."
padahal beza dengan dia 6 angka jer
kusedar diri ini..sob..sob..sob..iskkk... *nanges

dan...bila tiba saatnya dia pi tanya orang yang tinggi jawatan nyer dengan sebutan - 'child'
hambekkkk....

saya kat sini gelakkan ajer
rasain...



jangan padang orang sebelah mata
kalau orang ajar tu dengar.....

Friday, June 19, 2009

Glitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace Layouts
Glitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace Layouts
Glitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace Layouts

untuk semua yang bergelar bapak,papa,ayah,daddy dan sewaktu dengannya
untuk Papa Iman En. Abdul Hadi bin Abd Rahman ...selamat hari bapa...
moga jadi Papa contoh untuk Iman
terima kasih sebab jadi Papa yang baik untuk Iman
moga Allah berkati Papa Iman

Glitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace LayoutsGlitter Text Generator & Myspace Layouts



mau hadiah ka Papa Iman??
tunda next week eh..gaji next week la
duit dah abis pi shopping kat Kelantan aritu..
tapi kalau nak bagi saya amik jer.... :D

sayang...

Iman dah setahun 6 bulan

Isnin aritu 15/6/09 Iman genap 1tahun 6 bulan
kejapan jer
dan aritu jugak saya half day sebab nak ngantor dia ke klinik
kan kalau 1tahun 6 bulan kena cucuk

tak payah la yer saya cerita camner saya balik kalau halfday
korang pun dah sedia maklum
takkan nak cerita menda yang sama jer
boring, kan....



nasib baik la waktu menunggu tak terlalu lama
baru letak montot jer terus nama kena panggil
timbang semua pastu tak lama tu kena panggil lagi untuk bersoal jawab dengan misi
baru nak letak montot jugak kena panggil lagi untuk upacara cucuk mencucuk
settle...... dan bujang den tu tak nangis pun

"nurse buat camner tadi?"
"nii..." (sambil tunjuk dengan jari telunjuk macam jarum picagari tu)


sangat kecik peha anak saya
janji sihat....


wajah-wajah budak dah 1tahun 6bulan

balik tu demah ngan ayor panas dengan suhu sederhana
pastu bagi ubat demam dan dia pun tido
bila Iman tido...ibu pun harus tido jugak
oooohhhhhhh...tido itu nikmat :D
note: bila tengok Iman dah besar macam nak tambah ahli keluarga jer...

Tuesday, June 16, 2009

KPSL

kawan-kawan...
2 hari mulai esok dan lusa (17&18/6/09) saya tak apdat yo
acik ado pekso KPSL
ni tengah gigih selak-selak buku *selak jer baca tak pun
hikhikhik
doakan saya yer....

errr...korang tau ker KPSL tu menda?
tadi masa memula baca mcm konpiden jer faham
meh acik bgtau meh...
KENAIKAN PANGKAT SECARA LANTIKAN

setiap manusia tu mesti ada target
mesti ada misi dan visi
misi saya ialah..nak duduk di tempat yang lebih selesa dari sekarang
insyaallah....
dengan kata lain nak jadi yang terbaik dari sekarang
takkan sampai pencen atau mati dok kat gred tu jer kan
kata nak banglo 18 tingkat
kata nak pakai baju lawa-lawa
harus ada target dalam hidup kita...
kalau tak sentiasa dipandang rendah
walau kita ni sememangnya rendah

saya ni taklah pandai cam korang
belajar kat U
saya ni U jugak tapi U-turn jer
haip!!! saya tak pernah ponteng monteng yer
saya suka gi sekolah sebab dapat tengok admire pujaan hati kuuuu....
hik..hik..hik...

ok la...acik nak selak-menyelak lagi yer
nanti time peksa menggagau pulak

"YA ALLAH..PERMUDAHKAN SEMUA NYA..."

aminnnn

riadah kat lake garden

Cuti hari Sabtu lepas seharian saya lepak kat umah Mama
gigih bangun pagi-pagi nak suruh Papa Iman antar
dari pagi bawak ke tengahari kami dok makan dan bergosip
tu pun ada selang seli dengan iklan yang dibuat Iman dan Iyoi
takde keje lain depa tu berebut mainan la
sorang nyakat sorang nangis
dua-dua sama....

"bla...bla..bla..yer ker???(mata terbuntang)"
nyam..nyam..nyam... (makan)
kejap lagi...
huwaaaa.........
"imannnn..jangan buat Iyoiii..."
sambung balik
"bla..bla...bla...betul wei.."
nyam..nyam...nyamm... (makan)
sekali lagi...
huwaaa.....
"iyoiiiii.....apesal buat abang Iman???"

hahaha..camtu la selalunya
tu baru setengah hari
keadaan akan sunyi bile depa tido

dek sebab keboringan yang teramat
kami pakat nak pi piknik kat lake garden atau city park
masa tu hujan lebat jugak la
tapi nak jugak redah
tak silap dalam pukul 3++ kot
mana la tau kan, kat area kami jer hujan sampai sana panas
kot la...
dah kata piknik harus la kami bawak bekal
kami bawak rojak buah dengan keropok lekor
ayaq beli jer....



secara kebetulan kat adik lelaki saya tinggalkan keta dia kat umah Mama
dats y la langkah panjang
sebelum berpiknik masing-masing roger laki masing-masing
kang apa-apa hal senang, dah bagitau awal-awal
sebelum ke lake garden pi isi minyak dulu
sebab nya lampu tu asik berkelip jer
ni sah-sah la saya kena isi ni
cis la... *:p berkira
tapi takpe...dapat berkelip pulang pun berkelip juga
hahaha...niat jahat...

mula-mula ke lake garden..
tapi apa kan daya...hujan pulak
so, kami ke city park kat Seremban 2
sebelum ke Seremban 2 kami sempat skodeng kete kancil tengah sedap bercumbuan
saja letak bercumbuan....bior sopan sikit...
kami lalu lalang 2-3 kali pun tak sedar
tau la hujan..sejuk....
amboi..korang tak takut kena panah petir ker???
tak pasal jer....



masa ni kat city park
pun hujan jugak....
agak kecewa jugak la...
takkan nak makan keropok lekor dalam kereta???
hmm....takpe...sabar dulu
sementara tunggu hujan reda....
*
*
*
*
*

aksi sengal :D

last-last pusing balik pi lake garden
kalau hujan jugak, kami nak pi The Store
saja nak window shopping
takat window sapa nak marah
yer tak???


kesian Iman.. sampai tertido dia


alhamdulillah...kat lake garden tak hujan dah
merasa budak-budak tu main buaian...






kat lake garden ni yang best tu korang buleh sewa basikal
tapi untuk yang bawah 12 tahun ajer
yang mak-mak orang jangan nak berangan
murah...1/2 jam RM2
nak extra time pun buleh tapi kena tambah duit la

tak lama lepas tu pakngah dan makngah Iman mai
depa saja singgah kat lake garden tu
pukul 7 baru balik
dan minyak kembali berkelip-kelip
hahahaaa...suka...

Friday, June 12, 2009

bekpes lempeng

buurrrrpp...sendawa pun rasa lempeng
perrggghhhh tedapppp gilos lempeng kelapa ni
saya buat??
takde makna de...saya beli kat PJH la
sekeping singgit je
nak pulak cicah ngan sambal ikan bilis
*adoiyai...meleleh lak ayaq liuq...slllllrrrrppppp (lap air liur)
tu pun kan last kopek punya
ngam-ngam tinggal satu jer
takut orang lain rembat cepat-cepat saya amik lempeng tu masukkan dalam bekas polistren
dah lama teringin makan ma
aritu tengok rancangan warung kita tu yang terliur-liur tu




minum pulak dengan milo panas kuang manis
perggghhhh.. boss lalu kat belakang pun tak perasan
huhuhu...camno la pewut tak membuncit